iPad Air 2 test – en opgradering værd?

TEST: Skal din iPad opgraderes, så er iPad Air 2 et oplagt valg, men er det også den rigtige beslutning? Her er vores iPad Air 2 test.

iPad Air 2 test

iPad Air 2 og iPad Mini 3 bruger nano SIM-kort (Foto: MereMobil.dk)

Apple er fortsat markedsleder på tabletområdet, målt på varemærke. I andet kvartal 2014 var markedsandelen for Apple 26,9 procent, mens Samsung lå nummer to med 17,2 procent, ifølge analysefirmaet IDC.

Salget af iPads er faldene. I fjerde kvartal 2014 (Apple regnskabsår) blev der solgt 12,3 millioner iPads, et fald fra 14,0 millioner i samme kvartal 2013. En af årsagerne er blandt andet, at udskiftningen i forbrugerledet ikke sker hurtigt nok.

En iPad med to eller tre år på bagen er stadig en god tablet, og derfor står køberne ikke i kø for at udskifte produktet, når der annonceres en ny.

- Analyse: Derfor falder salget af iPads

Jeg har over en længere periode testet iPad Air 2. Produktet fejler ikke noget, men spørgsmålet er hvorvidt den er en opgradering værd? Det får du svaret på i denne iPad Air 2 test.

Tyndeste iPad nogensinde

Med kun 6,1 millimeter i tykkelsen er iPad Air 2 den hidtil tyndeste iPad. Faktisk er den 18 procent tyndere end den foregående iPad Air, men du skal sidde med produkterne ved siden af hinanden, for virkelig at opleve forskellen. Vægten er gået fra 469 til 437 gram.

Derudover er der ikke mange ændringer på designet, og på afstand skal der et trænet øje til, før forskellen kan ses. Den lille forskel på 32 gram opleves reelt ikke, men jeg skal ikke afvise det kan have en mindre betydning hvis iPad Air 2 bruges håndholdt over længere tid.

I modsætning til designet af iPhone 6 og iPhone 6 Plus er der ikke sket det store på iPad Air 2. Lydstyrketasterne sidder på den højre side af metalrammen. Power i højre side af toppen og naturligvis hjemknappen i midten under skærmen.

En lille detalje, som ikke mange har set, er manglen på vippekontakten til lydløs (eller skærmrotation). Underligt nok er denne fjernet fra iPad Air 2. I stedet er der i Kontrolcenter kommet en mute-funktion, som kun findes på denne model.

iPad Air 2 fås i tre farvevarianter: Silver, Space Gray og Gold.

- Test: iPhone 6 - det rigtige iPhone-valg
- Test: iPhone 6 Plus - godt nok stor

iPad Air 2

iPad Air 2

Kraftigere processor og stor maskinkraft

Ikke nok med at iPad Air 2 er den tyndeste tablet fra Apple. Det er også den hidtil hurtigste. Den nye A8X processorchip leverer, ifølge Apple, 40 procent hurtigere CPU-performance i forhold til A7-chippen i iPad Air.

A8X har en clockfrekvens på 1,5 GHz, og sammen med 2 GB RAM scorer den imponerede 4.475 point i multicore på benchmarkprogrammet Geekbench, hvilket er en forøgelse på over 75 procent i forhold til iPad Air.

Det betyder, at iPad Air 2 også på dette punkt er hurtigere end iPhone 6 og iPhone 6 Plus, der ligger omkring 2.800 point i multicore-core testen.

De flotte resultater bringer tankerne hen på, hvad man egentlig kan bruge alt den maskinkraft til. For der er ingen tvivl om det giver nye muligheder for hvad en tablet kan bruges til, når den begynder at få kræfter som en bærbare computer.

I dagligt brug vil en ganske almindelig iPad-bruger ikke opleve noget specielt, i forhold til forgængeren. Alt kører flydende, starter hurtigt og er driftssikkert.

Grafikegenskaberne i A8X-chippen er 2,5 gange bedre end i A7-chippen. Dertil kommer at Apple har introduceret ”Metal”, en ny teknologi hvor udviklere kan designe konsol-lignende spil. CPU og GPU kan, via Metal, arbejde sammen om at levere detaljeret grafik og komplekse visuelle effekter. Det er nok helt relevant at spekulere i, at iPads på længere sigt kan udgøre en interessant konkurrent til de etablerede konsolmaskiner, nok ikke til supergamere, men familie-gamerne vil her være en interessant målgruppe.

Som iPhone 6 og iPhone 6 Plus kommer iPad Air 2 også med M8 co-processoren, der tager sig af indsamling af data fra systemets sensorer som f.eks. accelerometer, kompas, gyroskop og barometer. M8 benyttes også i nogle spil til at fastslå enhedens bevægelser.

Skærm med høj opløsning

Skærmen på 9,7 tommer er præcis den samme, som den der sidder i forgængeren. Det er fortsat en højt opløselig skærm, med 1536 x 2048 pixels, hvor pixeltætheden er 264 PPI.

Selvom der på egenskaberne ikke er nogle nyheder, kan der alligevel findes en forskel. For at kunne lave iPad Air 2 tyndere har Apple været nødt til at ændre på opbygningen.

Skærmen består af beskyttelsesglas-overfladen, touchsensor-delen og selve LCD-panelet. I tidligere iPads har disse dele været tre forskellige lag. Nu er de samlet til én enhed, og Apple har elimineret afstanden mellem lagene. Resultatet er, at grafikken visuelt opleves tættere på overfladen, og tættere på fingeren – lyder det fra Apple. Det er nok ikke forkert, men selvom jeg har begge versioner af iPad ved siden af hinanden er det yderst vanskeligt, at se forskellen.

Heller ikke antirefleksbehandlingen der reducerer refleksioner med op til 56 procent, er noget jeg har lagt synderligt mærke til.

Jeg er ikke utilfreds med skærmens kvalitet på hverken iPad Air eller Air 2, men jeg synes godt Apple snart kunne indføre et bredskærmsformat, og gøre fotos fra kameraet i iPad såvel som iPhone til bredformatbilleder. Det synes jeg er noget af det mest irriterende ved iPhone og iPad.

Skærmen i iPad Air 2 betegner Apple forsat som et Retina Display. Det skal du ikke lægge mere i, end blot at tænke det som en skærm med en høj opløsning – fuldkommen som tilfældet er på konkurrerende produkter.

Fingeraftrykslæseren ikke nødvendig

iPad Air 2

iPad Air 2 og iPad Mini 3

Jeg undrede mig ved testen af iPad Air over manglen på fingeraftrykslæseren Touch ID, da den netop var introduceret med iPhone 5S, men nu er den her.

Sensoren virker fuldkommen på samme måde som i iPhone. Den er præcis og uden ret mange fejlaflæsninger. Fingeren kan således bruges til oplåsning af enheden, og enkelte applikationer, f.eks. Dropbox, kan bruge Touch ID til passwordbeskyttelse.

Selvom der ikke er noget i vejen med fingeraftrykslæseren, så opfatter jeg den som unødvendig. Adgangskoden kan angives hurtigere, end fingeren kan aflæses. Jeg tror, det er på grund af det store skærmformat, hvor tallene rammes både let og hurtigt.

Efter min opfattelse skal den gamle iPad ikke lade livet alene på grund af Touch ID.

iPad Air 2 kommer med et 8 megapixels hovedkamera og 1,2 megapixels på fronten. Der er samme muligheden for tidsforløb-videoer og slowmotion, som på de nyeste iPhones. Videooptageren kører med 1080p, altså Full

Hurtig på nettet

Den trådløse forbindelse til internettet kan oprettes via mobilnettet, hvis du har modellen med SIM-kort, eller Wi-Fi kan benyttes. Her er der sket en mærkbar opgradering.

iPad Air 2 benytter to antenner i stedet for én antenne, og det har sparket hastigheden godt i vejret. Jeg har været i stand til at trække lidt over 70 mbit/s i download på en 100 mbit/s trådløs forbindelse. På de gode dage ligger iPad Air kun på omkring halvdelen af denne hastighed.

På mobilnettet kan iPad Air 2 levere op til 150 mbit/s downloadhastighed, i hvert fald teoretisk. Det er en forøgelse på 50 procent, set i forhold til den foregående model. Dertil kommer understøttelse af op til 20 4G LTE frekvensbånd.

Om den forøgede hastighed så mærkes ret meget i dagligdagen, er jeg mere tvivlende overfor, men når det nu er indbygget, så tager vi det da gerne med alligevel.

I selve internetoplevelsen er det fortsat Safari browseren og Apples indbyggede, velfungerende, mailapplikation der benyttes. Performance er god, og jeg har ikke oplevet problemstillinger eller nedbrud.

Kort efter præsentationen af iPad Air 2 var der meget debat på nettet om, at Apple ikke havde lavet plads til SIM-kort, men i stedet anvendte såkaldt soft-SIM. Dette var ikke korrekt. Du kan læse mere om hvad der er op og ned omkring SIM-kort i iPad i artiklen Apple SIM – mere om SIM-kort i iPad.

Lang batteritid

Batteritiden på en tablet er en underlig størrelse, da det oftest er en enhed man kommer og går til. Afhængigheden af konstant at have strøm er ikke nær så stor som på en smartphone, da forbrugsmønsteret netop er anderledes.

Apple lover op til 10 timers web-surf via Wi-Fi, og ni timer hvis mobilnetværket benyttes.

Min oplevelse af batteritiden på iPad Air 2 er, at jeg ikke er løbet fra stikkontakt til stikkontakt. Den holder strøm rigtigt fint. I hvert fald til mit behov.

Tæt integration af produkterne

iPad Air 2 leveres med iOS 8, og hvis du har en nyere iPhone samt eventuelt en MacBook, der kører OS X Yosemite, oplever du Apples tætte integration, som fra iOS 8 ikke findes bedre på markedet.

Når først dine enheder er bundet op på samme iTunes-konto, begynder der at ske ting og sager.

Websites, der ses på computeren eller telefonen, er der hurtig adgang til på iPad, og omvendt. Du kan også sende og modtage SMS-beskeder på din iPad, hvis Handoff-funktionen er aktiveret, også selvom der ikke er SIM-kort i iPad’en.

Deling af internet fra telefonen til iPad samt forsættelse af mails du har startet på telefonen, er også en del af funktionerne.

Med iOS 8 bliver iPad Air 2 en tæt integreret enhed, fremfor bare et stykke hardware der passer sig selv.

Android tablet eller iPad?

Der findes rigtigt mange alternativer til Apples iPad, da markedet for Android-baserede tablets er utroligt stort.

Vi har tidligere anmeldt LG G Pad 10.1, der endte på 4 ud af 6 stjerner samt Asus Transformer Pad TF3030CL og Sony Xperia Z3 Tablet Compact med en skærm på otte tommer.

Fælles for dem alle er, at hardwaren på de fleste punkter er fin, men softwaren er en stor udfordring. Ikke så meget selve Android, men mere de applikationer der er til rådighed.

På Android er mange af de populære apps ikke særlige tabletudgaver, men blot en smartphone-version, der strækkes ud så den fylder hele skærmen. Det er præcis her hele forskellen ligger mellem Android-tabets og iPad.

På iPad er udvalget af applikationer, der er tilpasset en stor skærm, langt større. Så hvis det er vigtigt for dig, er iPad det rigtige tabletvalg. Bruger du derimod enheden til Netflix, mails og lidt læsning af nyheder, så vil du få lige så meget glæde af en Android tablet.

Ifølge Apple er der lige nu mere end 675.000 apps, der er designet til iPad-skærmen.

Konklusion: Skal din iPad skiftes ud?

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler iPad Air 2

En iPad er et langtidskøb, og der er ikke altid grund til at skifte ud, eller opgradere. Det er faktisk Apples største problem omkring tablets, at køberne beholder produkterne for længe, uden at skifte ud.

Hvis du har en iPad Air, ser jeg ingen rationel grund til udskiftning. Har du derimod generationerne før, vil man kunne tale om en gevinst i forhold til det tyndere og lettere design, samt mere maskinkraft.

Hvis ikke du har en iPad, vil jeg klart gå direkte på iPad Air 2, da du dermed får et produkt der holder længere ud i fremtiden, når det kommer til opdateringer og fremtidige spil samt applikationer.

Du skal regne med en pris omkring 4.600 kroner, da du efter min bedste overbevisning, som minimum skal have versionen med 64 GB hukommelse. Udgaven med 16 GB bliver hurtig for lille, og der findes ikke en 32 GB-variant. Kun rigtige superbrugere behøver 128 GB plads.

Langt de fleste vil kunne nøjes med Wi-Fi versionen. Efter iOS 8 er udkommet, er det utrolig let, at benytte en iPhone som hotspot-forbindelse, da produkterne er bundet meget tæt sammen.

Jeg mener, fortsat iPad for pengene leverer alt der skal til i en moderne tablet, men i dagligdagen er der for lille forskel fra iPad Air, som fik topkarakter, til iPad Air 2. Vi slutter på 5 ud af 6 stjerner, og konklusionen er, at iPad Air 2 er et yderst anbefalelsesværdigt produkt.

Fordele og ulemper

Fordele

- Let, tynd og god skærmkvalitet
- God batteritid og tæt integration med andre iOS-produkter
- Stort app-udvalg i høj kvalitet

Ulemper

- Ingen mulighed for udvidelse af hukommelsen
- Dyrt køb
- Ikke fotolys ved kameraet

Mere til historien

Hvis du ønsker en mindre tablet findes der også en iPad Mini 3 i samme serie som iPad Air 2 med 7,9 tommer skærm og Touch ID-fingeraftrykslæser. Du skal bemærke, at iPad Mini 3 har A7 processorchip og M7 co-processor, hvilket er samme type, der sidder i iPad Air (første udgave) samt i iPhone 5S og iPad Mini 2.

Ny opdatering til iPhone retter problem med overophedning

En fejl der fik iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max til at blive rigtig varm, er angiveligt løst.

(mere…)
iPhone 15 Pro Max er den bedste iPhone i årevis | TEST

TEST: Den bedste og vildeste iPhone lige nu er iPhone 15 Pro Max. Læs her hvorfor den skal have topkarakter.

(mere…)
Samsung klar med nye tablets og Earbuds

Samsung har netop udvidet deres lineup, når det kommer til tablets. Mød Galaxy Tab S9 FE og Galaxy Tab S9 FE+, samt Galaxy Buds FE.

(mere…)
DJI Mini 4 Pro: En STOR opgradering | Her er min test på dansk
(mere…)
Apple bekræfter overophedning af iPhone 15
(mere…)
Apple løser strålingsproblemer med opdatering

De franske myndigheder suspenderede tidligere på måneden iPhone 12 fra det franske marked, da de havde målt for høje SAR-værdier.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
41 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram