Sony Xperia Z3+ test – det sikre valg

TEST: Markedets bedste batteritid, fornuftigt kamera og godt produktdesign, men er den pengene værd? Læs min Sony Xperia Z3+ test her.

Sony Xperia Z3+

Sony Xperia Z3+ (Foto: MereMobil.dk)

Den 3. september 2014 præsenterede Sony deres Xperia Z3 som efterfølger til Xperia Z2, og Sony fortsatte deres cyklus med to topmodeller om året. Her otte måneder senere står vi så med en ny Z3’er, som egentlig blot er Z3 med små modifikationer, eller hvad der kan betegnes som et let facelift.

Sony lægger ikke skjul på, at Z3+ ikke er en fuldblods spritny topmodel. Det eneste sted telefonen ikke hedder Xperia Z3+ er i Japan, hvor modelbetegnelsen er Xperia Z4. Hvordan Sony så vil løse udfordringerne med navngivningen, af den næste egentlige topmodel, må tiden vise.

I min test af Sony Xperia Z3 strøg telefonen ind på en topkarakter, der var udløst af, at Sony havde fixet de sidste irriterende småting ved Z2’eren. Sammen med Z3 kom også Z3 Compact, der den dag i dag gør det ret godt.

Web-TV: Se testen af Xperia Z3 og Z3 Compact

Hvad er så grunden til at købe Xperia Z3+, kunne man spørge. Skåret ind til benet er Z3+ telefonen der skal overvejes, hvis ens tidligere telefon er en Z2 eller ældre model. Fra en Z3 til Z3+ er der kun en marginal gevinst.

Herunder kan du se, nogle af ændringerne det lille plus-tegn står for.

Noget af det første jeg bemærkede ved Xperia Z3+ er bagsiden. Den er ikke nær så glat som på Z3, der blot vibratoren blev aktiveret, kunne glide ned af et bord. Designerne har løst det ved, at lave en lille bitte forhøjelse af kanten omkring bagsiden, så den har noget at gribe fat i underlaget med.

Xperia Z-serien – sådan har størrelserne ændret sig

SkærmStørrelseVægt
Xperia Z3+5.2”146.0 x 72.0 x 6.9 mm144 gram
Xperia Z35,2”146.0 x 72.0 x 7.3 mm152 gram
Xperia Z25.2”146.8 x 73.3 x 8.2 mm163 gram
Xperia Z15.0”144.0 x 74.0 x 8.5 mm170 gram
Xperia Z5.0”139.0 x 71.0 x 7.9 mm146 gram

Forskelle på Xperia Z3 og Z3+

Sony Xperia Z3+Sony Xperia Z3
Skærm5.2” IPS LCD5.2” IPS LCD
Opløsning1080 x 1920 px1080 x 1920 px
Screen-to-body ratio70.9 %70.9 %
SystemAndroid 5.0.2 LollipopAndroid 5.0.2 Lollipop
ChipsetQualcomm Snapdragon 810Qualcomm Snapdragon 801
CPUQuad-core 1.5 GHz +
quad-core 2.0 GHz
Quad-core 2.5 GHz
GrafikAdreno 430Adreno 330
RAM3 GB3 GB
Intern hukommelse32 GB16 GB
Kamera20.7 megapixels20.7 megapixels
Sensor1/2.3” (F 2.0)1/2.3”
Frontkamera5.1 megapixels2.2 megapixels
Bluetooth4.1, A2DP, apt-X4.0, A2DP, apt-X
GPSA-GPS, GlonassA-GPS, Glonass
NFCJaJa
InfrarødNejNej
RadioFM radio med RDSFM radio med RDS
SensorerAccelerometer, gyro, proximity, compass, barometerAccelerometer, gyro, proximity, compass, barometer
Qualcomm QuickchargeJaJa
Batteri2.930 mAh3.100 maH

Lille gevinst på ydelse

Sony Xperia Z3+

Sony Xperia Z3+ (Foto: MereMobil.dk)

Helt forventeligt giver de forøgede processor- og grafikegenskaber en gevinst, når vi udfører en rå benchmarkmåling. Sony Xperia Z3+ scorer med Antutu Benchmark 52.989 point, mens Xperia Z3 endte på 42.416 point, da jeg testede den tilbage i september 2014.

I forhold til forårets konkurrerende telefoner placerer Z3+ sig fornuftigt. Som du kan se i skemaet herunder, så slår Sony ikke Samsung men lander heller ikke nede på LG G4 niveau.

Brugerfladen er dog ikke synderlig hurtig. Jeg oplever små kunstpauser ved eksempelvis skift af programmer, men det har ikke været problematisk i forhold til den samlede brug af produktet.

Netværksmæssigt har Sony Xperia Z3+ en virkelig god ydelse. Jeg trækker snildt op mod 100 mbit/s på mit trådløse netværk (wi-fi) og 50-60 mbit/s på Telias 4G-mobilnet. Det må helt klart siges at være fuldt ud godkendt.

Sony Xperia Z3+ kommer med 3 GB RAM og 32 GB indbygget hukommelse, der kan udvides med MicroSD-kort, som i øvrigt sidder i samme slæde som Nano SIM-kortet.

Benchmark-målinger på topmodeller

BechmarktestScoreSystem
Sony Xperia Z3+52.989Android 5.0
HTC One M952.694Android 5.0
LG G449.206Android 5.1
Samsung Galaxy S6 Edge70.255Android 5.0

God tilpasning af brugerfladen

Sony Xperia Z3+

Sony Xperia Z3+ (Foto: MereMobil.dk)

Sony fastholder deres egen stil i tilpasningerne af Android, og de er nok den producent, som gennem tiden, har udført de mest vellykkede justeringer, selvom jeg generelt er tilhænger af, at der pilles så lidt som muligt ved Android-systemet – særligt efter Google har indført designsproget “Material Design”.

På browserdelen har Sony, heldigvis, bibeholdt Google Chrome som systemets internetbrowser, og ikke som både Samsung og LG, opfundet deres egen Chrome-version. Så med Sonys telefoner står du med en Chrome, som løbende vedligeholdes direkte af Google.

Internettet fungerer glimrende, og jeg har kun oplevet effektiv indlæsning af sider, og smidig navigation rundt på selv tunge web-sites.

Xperia Z3+ er i øvrigt en 4G Cat6 telefon, der teoretisk kan give 300 mbps download og 50 mbps upload. På download-delen er det dobbelt op i forhold til Xperia Z3.

Små skærmjusteringer

Sony Xperia Z3+

Sony Xperia Z3+ (Foto: MereMobil.dk)

Som jeg har beskrevet i tidligere anmeldelser, så har Sony taget erfaringerne fra TV-branchen med over i Xperia-modellerne. Det er også tilfældet med den nyeste model.

I Z3+ er det præcis samme skærmpanel som i Xperia Z3. Full HD opløsning på 1080 x 1920 pixels med en PPI på 424. Skærmen læses let i sollys, og ud over lysstyrken justeres også kontrasten efter lyset fra om givelserne, og det forbedrer læsbarheden.

Den sorte farve er rimelig sort, men ikke kul-sort. Her ses et snært af grålighed.

Du får også tilstanden ”smartskærm” hvor skærmen ikke slukker, så længe der kigges på den. ”Smartrotation” findes også i indstillinger. Her vender skærmbilledet ikke rundt, når man lægger sig ned. Det er dermed lidt lettere, at læse beskeder og surfe nyheder liggende på sofaen.

En ændring fra Z3 er, at Z3+ har anti-fedtfinger belægning på skærmen, så den holdes pæn længere. Overfalden er desuden stadig beskyttet af ridsebestandigt glas.

Skærmbilledet på en normal smartphone opdateres 30 gange i sekundet. Fra Xperia Z3 indførte Sony grafik-RAM på skærmen (cache-hukommelse). Denne hukommelse husker billedet på skærmen, og når det ikke ændres, bliver der ikke sendt nye beregninger til grafikprocessoren (GPU), som aflastes. I sidste ende giver det en besparelse på batteriforbruget.

Velfungerende til SMS og mails

Sony Xperia Z3+ (Foto: Sony)

Sony Xperia Z3+ (Foto: Sony)

SMS-applikationen kører super godt, og Sony har integreret et lille grønt v-tegn der lyser op i listen, når beskeden er leveret. På tastaturet kan der foretages en række individuelle tilpasninger, og du kan eksempelvis bestemme, om du vil have punktum og komma på forsiden, eller om de skal være gemt under alternativt tryk.

Ordbogen er god, og retter de værste trykfejl. Tastaturet her er på niveau med, hvad der findes i Samsungs nye topmodeller, og langt bedre end hvad jeg har prøvet på HTC One M9 og LG G4. Hvis ikke du ønsker det fulde tastaturlayout, kan der i stedet vælges T9-tastatur som i gamle dage.

Jeg har haft lidt udfordringer med mailindbakken til Microsoft Exchange, som efter opsætningen kun synkroniserede mails og ikke kontakter eller kalender. Løsningen blev, at sætte Exchange (Office 365) op i Googles Gmail-app, der har fået understøttelse af Exchange, hvorefter det kørte fint.

Blandt Sonys egne apps finder vi Walkman, som har skiftet navn til Musik, hvor Spotify nu integreres.

Rimelig højtalerlyd

De frontvendte højtalere leverer en rimelig lydkvalitet, men slet ikke på det niveau, som er tilfældet på HTC One M9. I headset er lyden fin, og lydjusteringer kan foretages med den indbyggede equalizer.

FM radioen har integreret TrackID, så du kan søge oplysninger om, hvilken sang der aktuelt spilles i radioen.

Topgardinet har, som en del af Android 5.0, beholdt dobbelt-trækned-funktion. Et træk i toppen viser de seneste notifikationer, og trækkes der længere ned, åbner genveje til trådløst netværk, Bluetooth, lommelygte m.fl. Udvalget af genveje kan brugeren selv tilpasse.

Sony har ikke en ”Enter” / ”OK” knap som en del af pinkode-beskyttelsen på forsiden, og det er lækkert! Straks efter de fire cifre er indtastet, åbner telefonen – uden det sidste femte ekstra tryk. Det lyder ikke af meget, men er den stor lettelse i dagligdagen.

På Xperia-serien kan du droppe, at benytte teleselskabets telefonsvarer. I opkaldsdelen kan en intern telefonsvarer aktiveres, som gør, at beskederne aflyttes direkte på telefonen. En anden sjov detalje, er muligheden for, at optage videoscreenshots.

Xperia Z3+ holder til vand og støv. Enheden kan ligge på halvanden meter vand i 30 minutter uden at tage skade. Der er ikke beskyttelsesklapper over headset- og ladestik, da disse er vandtætte. Det er klart et plus der ikke skal bøvles med plastikklapper, der alligvel med tiden bliver sløve og falder af.

Sonys telefoner er ikke håndværkertelefoner. Vand- og støvtæt betyder blot, at de holder lidt bedre ved dagligt brug, end tilsvarende telefoner. I hvert fald på papiret.

Screenshots fra Sony Xperia Z3+

Fyldt med unødige programmer

Sony har ikke foretaget oprydning i udvalget af preinstallerede applikationer, og det er en rodebutik. Synd Sony ikke har valgt samme strategi som Samsung på S6’erne. Her er mange af de såkaldte bloatware-programmer lagt ud til download, så de kan hentes af brugeren, såfremt man ønsker dem.

Her er et par udvalgte fra bloatware-listen: Xperia Lounge, Whats New, TrackID, Support, Smart Connect, Skitse, PSN, Privilege Plus, PlayStation, OfficeSuite, Nyheder fra Sociallife, Movie Creator, Lifelog, Backup og gendan, AVG Protection m.fl. Oven i dette kommer Googles tjenester som Bøger, Film, Musik og mange andre.

Langt de fleste pre-installerede apps kan ikke afinstalleres. Så du må ind i motoren på Android og deaktivere dem du ikke ønsker at se.

Godt velkendt kamera

Sony Xperia Z3+ (Foto: Sony)

Sony Xperia Z3+ (Foto: Sony)

Der er ingen umiddelbar forskel på kameraerne i Xperia Z3 og Z3+. Der er stadig 20,7 megapixels opløsning som det maksimale, og der er fortsat ikke optisk billedestabilisator som på Samsung Galaxy S6’erne, iPhone 6 Plus og LG G2. I stedet anvender Sony en softwarebaseret løsning, som ikke er nær så effektiv.

Vær opmærksom på, at billederne i autotilstand kun har en opløsning på 8 megapixels. 20,7 megapixels giver billeder i 4:3 format, og skal vælges under manuel tilstand.

Billederne er ganske fine, men vi når ikke på højde med hvad Samsung og LG formår.

Den automatiske tilstand Superior Auto (Bedste auto) genkender 52 forskellige scener, og optimerer ud fra disse. Det nyeste er Gourmet Mode, som er i stand til, at genkende mad på tallerkenen – og det virker rent faktisk.

Frontkameraet har 25 mm vidvinkellinse, og opløsningen er steget fra 2,2 til 5,1 megapixels.

Xperia Z3+ kan optage video i op til 4K-kvalitet. Optages i standard Full HD kan optagelsen pauses og genstartes undervejs, hvilket ikke er muligt i 4K-tilstand. Fokuseringen sker automatisk, og kan ikke påvirkes ved, at udpege et nyt fokuspunkt på skærmen. Til gengæld ændrer kameraet fokus lynhurtigt. Det kan du se i demovideoerne herunder.

Sony har stadig en række applikationer som en del af kameraet. Eksempelvis Multikamera hvor flere Xperia-telefoner kan deltage i en videooptagelse, så der kan skydes fra flere kameravinkler. I Xperia Z3 var Live on YouTube et af trækplastrene, men denne er tilsyneladende forsvundet på Z3+.

Sony giver en godkendt kameraoplevelse, men opstarten er stadig, set i forhold til Samsung Galaxy S6, forholdsvis langsom.

Fotos taget med Xperia Z3+

Demovideo i 4K optaget med Xperia Z3+

https://youtu.be/bA88NTLCWfY

Demovideo i 1080p HD optaget med Xperia Z3+

https://youtu.be/n3CW8Srb2vQ

Ikke to døgns batteritid

Stamina Mode har Sony arbejdet videre med. Målet er længere batteritid, uden det går ud over brugen af telefonen. Lang batteritid er let nok, hvis man skruer ned for lyset, stækker processoren og lukker netværkforbindelserne. Heldigvis fungerer Sonys batterispare-funktion ikke sådan.

Stamina kan automatisk aktiveres når strømniveauet på batteriet passerer et bestemt niveau f.eks. 20 procent, eller det kan være aktivt hele tiden. Funktionen kan slukke mobildata og wi-fi når skærmen er slukket og begrænse processorens ydelse.

I beskrivelsen står, at Stamina ikke skulle påvirke funktionaliteten af telefonen, når skærmen er tændt. Besparelsen hentet i standby-tilstanden, hvilket i mine ører lyder fornuftigt.

Det er glimrende med forskellige sparefunktioner, men jeg bruger altid testenhederne uden, så jeg for en reel fornemmelse af batteriets formåen.

Selvom Xperia Z3+ ikke, uden Stamina, når de to døgns batteritid Sony lover, så klarer den sig overraskende godt. Jeg endte en af de første dage med 39 procent tilbage på batteriet ved sengetid – efter godt 17 timers drift. En anden dag fik var der 20 procent tilbage, og her var der vel at mærke brugt 2 timer og 20 minutter med skærmen tændt.

Helt uden sammenligning er Sony Xperia Z3+ den aktuelt mest strømvenlige telefon, som jeg har testet i år.

Konklusion: Sony er fremragende men mangler det sidste

Sony Xperia Z3+ (Foto: Sony)

Sony Xperia Z3+ (Foto: Sony)

Sonys topmodeller købes når man ønsker et stabilt produkt som aldrig for alvor fejler. Sony har i Xperia-serien leveret en række driftssikre smartphones, og det er også tilfældet med Xperia Z3+. Desuden løbende frigivet opdateringer, også til ældre produkter, hvilket jeg ser som et stort plus.

Den reducerede vægt og tykkelse er en gevinst for den samlede oplevelse af telefonen, der både på lyd- og skærmkvalitet er et interessant bekendtskab. Heller ikke den øgede processorkraft trækker i negativ retning, om end jeg godt kan være i tvivl om, hvorvidt det i dagligt brug giver en reel forskel.

Jeg minder om, at Xperia Z3+ ikke er en ny telefon, sådan som Samsung Galaxy S6 og S6 Edge er. Det er sidste sæsons model der er forbedret i detaljen, og derfor er en vejledende pris på 5.500 kroner i den høje ende.

MereMobil.dk anbefaler Sony Xperia Z3+

MereMobil.dk Anbefaler

Med det in mente, så er Xperia Z3+ en virkelig vellykket smartphone, på både hard- software og produktdesign, som jeg godt tør anbefale.

Som nævnt i starten af anmeldelsen skal du ikke udskifte en Z3 med en Z3+, men har du været glad for Z1 eller Z2, så skuffer Z3+ absolut ikke.

Hjulet snurrer og ender på fem ud af seks mulige stjerner.

Sony Xperia Z3+ kan fås i farverne Black, White, Copper og Aqua Green. På nogle markeder, men ikke i Danmark, findes også en dualsim variant.

Læs også:
Test: Samsung Galaxy S6 / S6 Edge
Test: HTC One M9
Test: LG G4

Fordele og ulemper

Fordele

– Lækkert design
– Batteritiden er (vist nok) markedets aktuelt bedste
– Stabil brugeroplevelse

Ulemper

– Kameraet er en smule langsomt. Fornuftige billeder.
– Mange unødige programmer der ikke kan fjernes (bloatware)
– Stadig rimelig glat bagside, men bedre end på Z3

Video: Sonys præsentation af Xperia Z3+

Mere til historien

Der er ikke præsenteret en Xperia Z3+ Compact. Derfor kan Xperia Z3+ ikke fås i en fysisk mindre udgave, men Sony Xperia Z3 Compact fra efteråret 2014 er stadig et godt køb.

Sony klar med en udvidelse til LinkBuds-serien

Sony er klar til at udvide deres LinkBuds-serie med LinkBuds Fit, LinkBuds Open og LinkBuds Speaker.

(mere…)
Sådan oplever jeg Sonos Ace | Test

TEST: Sonos Ace lover filmsurround i hovedtelefoner og rumlig lyd. Desværre rammer Sonos ved siden af.

(mere…)
Dreame A1 er måske fremtidens robotplæneklipper 

VIDEOTEST: GPS-styrede robotplæneklippere er smarte, men Dreame A1 er faktisk endnu smartere. 

(mere…)
iPhone 16 Pro er en vingeskudt telefon | Test

TEST: Med iPhone 16 Pro skyder Apple ved siden af. En kameraknap er ikke nok! Læs min test af iPhone 16 Pro.

(mere…)
Nu kan PlayStation 5 Pro forudbestilles

KORT NYT: Flere forhandlere har nu åbnet for forudbestillingerne af PlayStation 5 Pro. Se pris og salgsstart her.

(mere…)
Sådan er kameraet i Phone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max

KAMERATEST: Vi har set nærmere på kameraet i iPhone 16 Pro og 16 Pro Max. Se fotoeksemplerne her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram