Sony Xperia Z3 Tablet Compact – en god rejseven

TEST: Sony Xperia Z3 Tablet Compact byder på ultra let design, hurtig processor og flot skærm – men ikke alt ynder den kompakte tablet.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact, fremadrettet i denne anmeldelse kaldet Z3 Tablet, er Sonys første bud på en 8 tommer tablet. Hidtil har selskabet produceret i 10 tommer-området.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Men det gør ikke denne tablet mindre attraktiv, tværtimod. Personligt har jeg ejet både syv og ti tommer tablets og har tidligere leget med det imellem. Mit favoritområde er klart de otte tommer.

Z3 Tablet er med sin 8 tommer skærm, en oplagt følgesvend i tasken, sågar også i baglommen på ens bukser. Dens ultra slanke design, gør den let at have med på farten, ikke mindst også at holde i én hånd.

– Sony Xperia Z3 – nu rammer Sony toppen

Kort sagt følger den meget godt den designlinje Sony har lagt for hele Z3-serien. Dette er et design der ikke skuffer.

Let og minimalistisk

Med en tykkelse på kun 6,4 mm, er denne tablet 0,3 mm tykkere end verdens tyndeste tablet, iPad Air 2. Dens præcise mål er 213,4 x 132,6 x 6,4m m. Vægten er også særdeles lav – kun 270 gram.

Designet er stilrent og meget minimalistisk. Forsiden er udstyret med ridsefast og brudsikret glas, bearbejdet med et fedtafvisende materiale kaldet ”oleophobic coating”. Bagsiden er af hård plast, men fortvivl ej, det føles ikke billigt. Siderne er omgivet af en tynd lysegrå plastikkant og hjørnerne er af rustfrit stål, for bedre at kunne modstå stød fra eventuelle tab på gulvet.

Samlet set er designet af Z3 Tablet rigtigt godt skruet sammen. Følelsen af kvalitet er første tanke der popper op i hovedet. For slet ikke at tale om dens vægt, 270 gram er lidt for en tablet, sammenlignet med Nexus 7 2013-modellen, hvis materialer også er af plastik, så er vægten på Z3 tablet, 20 gram mindre og hele 61 gram mindre end på iPad Mini 3!

Delvis ubrugelig vandafvisning

En forholdsvis unik feature på Z3 Tablet er at den er IP65/68 certificeret. Det betyder den kan tåle vandstråler ved lavt tryk fra alle retninger, samt holdes under halvanden meter dybt vand i op til 30 minutter.

Dette er en unik funktion på tablets, noget som Sony har viderebragt fra sin smartphoneserie. Dog har min oplevelse med vandafvisningen ikke været prangende. Den kan sagtens tåle vand, også at blive overdynget med det. Men hvis du vil bruge enheden ude i regnvejret, er beskyttelsen ikke funktionel.

– Sony SmartWatch 3 kan snart købes i Danmark

Jeg prøvede både i regnvejr og i bruseren at tage Z3 Tablet i brug, men skærmen ville ikke tage imod mine inputs. Den begyndte endda selv at åbne apps, navigere i menuer og på et tidspunkt troede den endda, jeg havde et sæt høretelefoner sat til via mini-jackstikket, hvilket ikke var tilfældet.

Den har dog ingen skade taget og mini-jackstikket fungerer stadig, men brugbar under vand er Z3 Tablet bestemt ikke, desværre.

Et lille kraftværk

Z3 Tablet er nok kompakt, kan tåle vand og er utrolig let. Alligevel har Sony formået at proppe denne lille enhed med high-end specifikationer. Processoren er fra Qualcomm, af typen Snapdragon 801. Den udvikler 2,5 GHz på fire kerner og sikrer høj grafisk gengivelse via Adreno 330 GPU’en. Dertil er der hele 3 GB RAM til at holde styr på blandt andet multitasking.

I AnTuTu Benchmark test, opnås der hele 42.586 point, hvilket er nok til at slå sine nærmeste konkurrenter af banen. Sammenlignet med Samsung Galaxy S 8.4, får Z3 Tablet hele 8.000 flere point. Sony Xperia Z3 scorede i vores test omtrent samme point som Z3 Tablet.

Forbindelsesmuligheder er der også rigelig af. Både 3G, 4G LTE, 5 GHz Wi-Fi, Bluetooth 4.0 og meget mere understøtter Z3 Tablet. Faktisk opnåede jeg hele 63 Mbps på mit lokale trådløs netværk, testet med Speedtest.net applikationen, og det er uden 5 GHz aktiveret.

Er der brug for, at have store filer med sig kan tablettens interne 16 GB udvides med hele 128 GB via microSD.

Læs testen af Sony Xperia Z3

Brugervenlig opsætning

Sony Xperia Z3 Tablet Compact starter hurtig op. Ved første opstart mødes man af en let og forstålig opsætningsguide. Specielt Sonys ”one touch”-opsætning giver enhver nybegynder en god start. Her kan man med få tryk få alt sit indhold overført fra ældre Sony enheder.

Det er desuden også muligt at tillade den at indhente ens skrivestil fra tjenester som Facebook, Twitter, Gmail samt Sony smartphones, hvis man har sådan en. Således indhenter Z3 Tablet, oplysninger om ens ordsammensætning, navne man ofte anvender samt specielle ”SMS-ord”. Smart! Men du giver samtidig tilladelse til, at enheden og dermed også Sony, kan læse dine mails.

Hvis man ikke ønsker at tillade enheden at hente ens skrivestil fra de tilgængelige tjenester, så er tastaturet og ordbogen i enheden fantastisk. Efter få dages brug, var min skrivehastighed forøget gevaldigt. Jeg kan næsten skrive en hel besked, ved kun at skrive ét eller to bogstaver af ordet, før den selv forslår det korrekte ord. Ofte gætter den endda selv det næste ord jeg vil skrive.

Sonys opsætnings-guide

Sony oven på Android

Z3 Tablet kører ud af pakken med Android 4.4.4 KitKat hvilket er den nyeste version tilgængelig. Oven på ligger Sonys egen brugerflade. Rent visuelt er det pænt, forståeligt og overskueligt. Men det er ikke nogen designperle. Sony lover Android 5.0 Lollipop som en opdatering i nær fremtid.

– Alle Sony Xperia Z telefoner får Android 5.0 Lollipop

Generelt kører enheden meget flydende, apps åbnes hurtigt og navigation i menuerne foregår smertefrit. Også på nettet føles Z3 Tablet hurtig og store hjemmesider hentes let.

Sony har valgt at forud-installere en række applikationer, noget jeg personligt er meget imod, specielt på tablets. Hvis jeg har brug for apps har Google Play mere end 1,3 millioner af slagsen så jeg behøver ikke hjælp fra producenten.

Blandt andet er applikationen AVG AntiVirus installeret. Min første tanke når jeg ser sådan et program er: “Har jeg lige fået en virus-truet enhed i hånden”? Et signal, jeg syntes er forkert at sende til en forbruger af et produkt, der sjældent bliver ramt af virus. Personligt har jeg aldrig oplevet virus i mine næsten fem år med Android.

Der er dog også apps installeret som er nyttige. Smart Connect er én af dem. Med denne app kan du let oprette forbindelse til andre DLNA og Bluetooth-kompatible enheder. Således kan billeder, video og musik streames til dit TV, forstærker eller andre forbundne enheder, og det fungerer rigtigt fint.

Forlænget arm til PlayStation

Z3 Tablet er udviklet af Sony, som også står bag spillekonsollen PlayStation 4. Det giver derfor god mening at den kan kommunikere med konsollen. Funktionen hedder Remote Play og betyder du kan starte et spil i sofaen, og afslutte det i soveværelset. Med Remote Play bliver Z3 Tablet en forlænget arm til din PlayStation 4.

For at få den fulde oplevelse af Remote Play, anbefales det at købe et stykke tilbehør til din PlayStation controller. Med tilbehøret kan du nemlig via en sugekop montere din Z3 enhed til controlleren, således at din smartphone, eller i dette tilfælde tablet, bliver en håndholdt spillekonsol. Rigtigt smart!

Ønsker du at få udvidet information mens du spiller på konsollen, er det også muligt at bruge Z3 Tablet som en ekstra skærm. Funktionen kaldes ”Second-Screen”. Det betyder at spiludviklere kan gøre det muligt at sende spil-statistik, kort over baner eller alternative kameravinkler, direkte til en Sony Z3 smartphone eller tablet.

Vil du kommunikere med dine PlayStation-venner er det også muligt at skrive med dem, via Z3 Tablet. Det er desuden muligt at styre konsollens basisfunktioner, som navigering i menuer og tænd/sluk, direkte fra tabletten.

Under testen af Z3 Tablet var ikke alle funktioner tilgængelige endnu. De funktioner vi fik testet med PlayStation 4 fungerede rigtigt fint og overraskende flydende. Et tryk på skærmen kom prompte frem på PlayStation 4.

Screenshots fra Remote Play

Prangende skærm men stereo uden bund

Z3 Tablet er designet med to fremadvendte højtalere, begge er meget diskret indarbejdet i designet af enheden og måske derfor er de heller ikke noget at prale af. Lyden er tynd og uden detaljer. Specielt bassen er fraværende. Sammenlignet med blandt andet HTC One så er der lang vej til det flotte lydbillede, som HTC har præsteret i sine enheder.

Skal der siges noget positivt om lyden, så er det selvfølgelig at den er i stereo, er fremadvendt og kan spille fornuftigt højt.

Der er dog også tidspunkter hvor lyden kommer til sin ret. Under afspilning af film eller video fra YouTube, giver højtalerne en forbedret oplevelse. Specielt når der skal spilles på Z3 Tablet, er de fremadvendte højtalere gode at have. Her bidrager det til en dybere spiloplevelse.

Tager man endvidere skærmen med i betragtningen, så bliver humøret igen vendt til det positive, for her kommer Z3 Tablet med en god grund, til at blive kastet penge efter.

De 1920 x 1200 pixels, fordelt på otte tommer IPS-skærm med Sonys X-Reality Engine grafik og Triluminos farve-teknologi, giver en fantastisk flot skærmoplevelse! Afspilning af 1080p indhold fra YouTube står ekstremt flot på skærmen, og detaljerne nærmest skær i ens øjne.

Spilles der grafikkrævende spil er skærmen hurtig, alting står skarpt og flydende. Det er meget tydeligt, at Sony har taget deres erfaring fra TV-branchen med i denne tablet.

Skærmen er faktisk så naturlig flot at se på, at den forringede oplevelse af lydbilledet næsten bliver glemt.

Batteri på steroider

Et andet parameter hvor Z3 Tablet klarer sig godt er på batteritiden. Helt uden spare-funktioner slået til, holder den sig let tændt i fire dage med jævnlig forbrug. Den aktive skærmtid var efter fire dage og syv timer, på lidt over fem timer. Det er flot.

Men her stopper festen ikke. Z3 Tablet er nemlig udstyret med en strømspare-funktion kaldet ”STAMINA”. Med den slået til, afbrydes automatisk for dataforbindelsen efter et par minutter med slukket skærm. Ønsker du at have visse applikationer kørende, mens funktionen er slået til, kan disse tilføjes til en undtagelses-liste.

Endvidere er det muligt at reducere tablettens ydeevne, således at processoren bliver begrænset til at bruge mindre strøm. Det betyder så også at visse krævende opgaver, vil opleves langsommere.

Med strømspare-funktionen slået til, uden at reducere ydeevnen, har jeg formået at få mere end seks dages batteritid og stadig have 20 procent strøm tilbage.

Men selv med få procent strøm tilbage, skal du ikke være bange for at løbe tør inden aftenen er omme. 30 minutter i opladeren og du er op til 60 procent rigere på batteriet.

Konklusion: Stærk følgesvend

Sony Xperia Z3 Tablet Compact er en letvægter i den rette størrelse. otte tommer er et godt kompromis hvis man synes 10 tommer er for stort, og syv er for småt.

– Sony Xperia Z3 Compact – topmodel i mini-format

Dens størrelse gør den utrolig let at have med, stort set over det hele. Den kan holdes i én hånd, hvad enten det er liggende eller på højkant. Skærmen gengiver farver utroligt nøjagtigt, er meget modtagelig over for inputs og klarer alle stillede opgaver med bravour.

Den flotte batteritid, stærke hardware og ikke mindst hurtige processor, gør denne tablet til et rigtigt attraktivt produkt.

Desværre er lyden ikke opløftende. Den svage bas og til tider skinger diskant, er bare ikke godt nok. Det er dejligt med to fremadvendte højtalere, men de gør det bare ikke godt nok. Måske det tynde design ødelægger muligheden for god lyd?

Jeg er også skuffet over muligheden for at bruge enheden under våde forhold. Sony reklamerer med vandafvisning, hvilket er korrekt. Men jeg kunne godt ønske at lidt vand på skærmen, ikke gjorde den ubrugelig, nu den faktisk kan tåle vand.

Samlet set er dette produkt fantastisk. Det er intet mindre end en rigtig god rejseven. Klar til tasken, lommen og én-hånds-betjening, perfekt til underholdning og en intens tur på World Wide Web.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact lander på 5 ud af 6 stjerner! Til en vejledende pris på 2.999 kroner, får Xperia Z3 Tablet Compact min varmeste anbefaling!

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk Anbefaler Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Fordele / ulemper

Fordele

– Let og lækkert design
– Utrolig flot skærm
– Fantastisk batteritid

Ulemper

– Skinger og bas-svage højtalere
– Ringe anvendelighed når våd
– For mange ubrugelige apps forud installeret

Se test af Sony Xperia Z3 og Z3 Compact

Mere til historien

Sony Xperia Z3 Tablet Compact fuldender Sony sin Z3-serie. Alle tre produkter lever langt hen af vejen op til det Sony reklamerer med, til tider endda mere til. Dette er måske den bedste produktserie på markedet i 2014.

Det bedste smartwatch til Android-telefoner

DUELTEST: Lang batteritid eller omfattende sundhedsdata. Det er hovedforskellene på disse to smartwatches.

(mere…)
Samsung Galaxy A55 test | faktisk ret god billigtelefon

TEST: Denne telefon bringer dig ned i gear! Kameraet og batteritiden overrasker men ydelsen er begrænset. Læs min Galaxy A55 test her.

(mere…)
Min mening om Xiaomi 14

VIDEO: Xiaomi 14 er på papiret en spændende topmodel-smartphone med Leica-kamera. Desværre er den for dyr og ikke så god som konkurrenterne.

(mere…)
Nye rygter om kommende PS5 Pro

Der har længe floreret rygter om, at Sony ville komme med en PlayStation 5 Pro model. Disse rygter får nu nyt liv.

(mere…)
M3 MacBook Air test | en lækker lille opgradering

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Xiaomi 14 test | Fejler på vigtige punkter

TEST: Overvejer du at købe Xiaomi 14, skal du først læse min Xiaomi 14 test, så du er oplyst om fordele og ulemper.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram