10 tips: Sådan tager du bedre billeder med smartphonen

GUIDE: Her er fotografens 10 tricks, der løfter dine mobilfotos markant. Se også app-tips til fotobehandling.

Diset morgenfoto hvor dramatik er skabt i efterredigering på telefonen (Foto: Christian Thøgersen)
Diset morgenfoto hvor dramatik er skabt i efterredigering på telefonen (Foto: Christian Thøgersen)

På trods af gode intentioner og motiver, er det meget få billeder taget med mobilen, der bliver rigtigt gode. Du bliver ikke en bedre fotograf, på trods af bedre og bedre kameraer i telefonerne. Her handler det ikke om teknikken, men personen der betjener den.

Du behøver ikke være fotoekspert, for at have det sjovt med mobilkameraet og tage flotte billeder. Med lidt basisviden forbedres kvaliteten af billederne betragteligt.

I samarbejde med fotograf Christian Thøgersen, har vi sammensat nedenstående fotoguide. Du kan se nogle af Christians billeder her.

Fotografens 10 tips til bedre mobilfotos

  1. Fokuser på motivet: Tryk på skærmen, der hvor du vil have fokus. Det er ikke altid telefonen selv fokuserer på det, som er vigtigt for dig.
  2. Undgå at bruge fotolys: Ved indendørsbilleder, skader telefonens fotolys ofte mere end det gavner. Billederne bliver oftest overbelyste.
  3. Brug det naturlige lys: De stemningsfyldte billeder skabes med naturligt lys. Udendørs bør du så vidt muligt placere dig med solen i ryggen. Ved fotografering i modlys får du typisk et mørkt motiv.
  4. Undgå zoom: Digitalt zoom forstørrer bare de enkelte pixels. Det giver et bedre resultat at gå tættere på motivet.
  5. Gå tæt på: Få motivet til at fylde noget i billedet. Udnyt pladsen så selve motivet ikke ender som en lille prik nede i hjørnet af billedrammen.
  6. Hold telefonen vandret: Skal billedet ses på en computer- eller tv-skærm, vil det altid være en fordel at holde kameraet vandret, så man undgår de sorte områder i siderne. Ved billeder af høje motiver (som bygninger) kan du naturligvis med fordel, holde telefonen lodret. Tager du billeder med en iPhone, så hold telefonen så linsen ligger mod venstre (bund mod højre) da billederne eller kan vende forkert, når det kommer over på computeren.
  7. Tag mange billeder: Skyd flere billeder af samme motiv. Brug evt. burst-mode, hvor du holder kameraknappen inde og kameraet tager flere billeder på en gang. Du kan altid senere, udvælge de bedste og slette resten.
  8. Brug ikke filtre: Brug ikke filtre, når du tager billedet. På den måde har du altid en original at gå tilbage til, hvis det valgte filter ikke så ud som forventet. Filtre kan altid tilføjes senere.
  9. Rule of thirds: Også kendt som det gyldne snit. De fleste foto-apps har via indstillinger, mulighed for at sætte gitter på. Det kan hjælpe til placering af motivet, der så skal placeres der hvor linjerne skærer hinanden.
  10. Hold telefonen stille: Jo bedre du er til at holde telefonen stille, jo lettere er det for den at tage et skarpt billede. Det bedste resultat opnås, naturligvis hvis motivet også kan holde sig i ro.

3 fotobegreber du skal huske

Mobilfoto der er redigeret i Hipstamatic (Foto: Christian Thøgersen)
Mobilfoto der er redigeret i Hipstamatic (Foto: Christian Thøgersen)

Føler du dig eventyrlysten, kan du begynde at lege med de manuelle indstillinger på kameraet. Her er der tre begreber man bør kende til

  1. Blænde: Afhængig af hvor meget du åbner din blænde, jo mere lys kommer der ind og eksponerer din ”film”. Poplært kan man sige, at hvis du skal fylde vand i en spand, fyldes den hurtigere, når der åbnes mere for vandhanen.
  2. Lukketid: Jo længere lukketid du har, jo mere lys kommer der ind og eksponerer din ”film”. En spand kan også fyldes op, ved at lade vandet løbe i længere tid.
  3. ISO: ISO værdien skal holdes så lav som mulig. En for høj ISO værdi kan give grynede billeder.

Hvis du både lukker meget op for vandhanen og lader vandet løbe i lang tid. Altså åbner blænden og forlænger lukketiden, så render vandet over, og du får dårlige billeder.

VIDEO: Imponerende småt – her er 1.000 små kamera-kredsløb

Fotografens app-tips

Når billederne er i kassen og du i ro og mag har udvalgt dig de bedste, kan du overveje at redigere dem digitalt på telefonen.

Til det formål findes der apps i overflod. Nogle kan manuelt justere lys, farver og eksponering. Andre tilbyder et utal af filtre og sjove effekter.

Fotograf Christian Thøgersen, der har fotograferet professionelt i mange år, kommer her med hans favorit apps.

Afterlight:
Kan justere lys, kontrast, farve og meget andet. Den indeholder også mange effekter, som f.eks. efterligner lyslækager og andre ting man så på billeder i gamle dage.

Platform: Android, iOS

Dramatic Black & White:
Rigtig fotokunst skabes uden farver, og det her er nummer ét applikationen til det formål.

Platform: Android, iOS

Hipstamatic:
Simulerer et gammeldags analogt kamera og skaber retro-billeder. Disse billeder kan i sig selv være kunstneriske og mere interessante end et skarpt moderne billede.

Platform: iOS

Panoramafoto fra telefon (Foto: Christian Thøgersen)
Panoramafoto fra telefon (Foto: Christian Thøgersen)

Mere til historien

Optikken er meget vigtigere, end hvor mange megapixel dit kamera har. F.eks. skal der kun 3 megapixels til at printe et billede i A4 størrelse.

Tech-gaver til konfirmanden? Få idéer her

KØBSGUIDE: Står du og skal til konfirmation? Og hvad skal konfirmanden så have? Vi kommer her med tips til tech-gaver.

(mere…)
Papirkurven i Gmail stjæler din gratis plads

TIP: Hvis din gratis plads i Gmail er ved at løbe tør, skal du tjekke papirkurven og et par andre ting.

(mere…)
Holder din elbil stille i længere tid? Det skal du vide

TIP: Her får du en række gode råd, hvis du planlægger, at din elbil skal holde stille i en længere periode.

(mere…)
Google overrasker: Gør betalingsfunktioner gratis

Google Fotos åbnes nu lidt mere for dem, som ikke har et Google One abonnement.

(mere…)
Hvad koster det når mobilopladeren sidder i stikkontakten uden at oplade?
(mere…)
Hvilken Nintendo Switch skal du vælge?

GUIDE: Skal du købe en Nintendo Switch? Hvilken skal du model vælge? Her finder du svaret.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram