Xiaomi 14 Ultra test | Muligvis årets bedste telefonkamera

TEST: Xiaomi 14 Ultra er en stor og kraftfuld smartphone med masser af RAM og lagerplads. Men det er, når du starter kameraet, at du for alvor bliver imponeret.

Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra er en stor telefon. Ikke mindst på grund af det kæmpe kameramodul (Foto: MereMobil.dk)

Xiaomis nyeste flagskib er lidt af en håndfuld. Det skyldes ikke kun den store skærm og det velvoksne batteri. Det skyldes i høj grad også kameramodulet på bagsiden. Men det må man acceptere, hvis man vil have fire 50-megapixel kameraer, hvoraf det ene har en 1” sensor.

Kameraet er da også telefonens højdepunkt og det, der gjorde det umagen værd at vænne sig til Xiaomis lidt anderledes tilgang til Android.

Her får du først specifikationerne på min testtelefon. Og så ser vi nærmere på hvad Xiaomi 14 Ultra har at byde på.

Specifikationer: Xiaomi 14 Ultra

 • Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen3
 • 5G: Ja
 • Skærm: 6.73″ LTPO AMOLED, 120 Hz, 3000 nits
 • Opløsning: 1440×3200 pixels
 • Frontkamera: 32 MP, f/2.0
 • Kamera 1: Hovedsensor – 50 megapixels, f/1.6-f/4.0 variabel blænde, 1” sensor
 • Kamera 2: Ultravidvinkel – 50 megapixels, f/1.8, 122˚
 • Kamera 3: Telefoto 50 megapixels, 3,2x optisk zoom, f/1,8
 • Kamera 4: Telefoto 50 megapixels, 5x optisk zoom, f/2,5
 • RAM: 16 GB
 • Lagerplads: 512 GB
 • Tilslutninger og sensorer: Bluetooth 5.4, op til Wi-Fi 7, NFC, GPS, A-GPS, Glonass, Beidou, QZSS, Galileo, QZSS, USB-C, fingeraftrykssensor under skærmen
 • Batteri: 5000 mAh
 • Opladning: 90 watt oplader medfølger
 • Trådløs opladning: Ja
 • Mål: 161,4 x 75,3 x 9,2 mm
 • Vægt: 220 gram
 • Styresystem: Android 14, HyperOS

En rodet affære

Normalt ville jeg starte med at tale om designet, men denne gang synes jeg, at der er noget vigtigere, nemlig softwaren. 14 Ultra kommer med Android 14 og alle dets fordele og ulemper. Der er fuld adgang til alle apps fra Google Play, såsom netbank, MitID og så videre.

Sagen er bare, at Xiaomi er hoppet videre fra deres tidligere MIUI-platform til det nye HyperOS. Og med det, om muligt, endnu MERE bloatware. Udover en stak af Xiaomis egne apps får du blandt andet hele tre browsere samt apps som TikTok og LinkedIn. Som nævnt er der adgang til Google Play, og jeg kunne, hvis jeg nogensinde skulle ønske det, selv hente Booking.com.

Jeg formoder, at Xiaomi modtager en form for betaling for at fylde deres telefon med en lang liste af apps. Det kommer desværre ikke brugeren til gode. De får bare lov til at stå for oprydningen. Jeg har tidligere brokket mig over samme tendens hos Samsung, hvor der dog er sket en væsentlig forbedring.

Efter endt oprydning er HyperOS et behageligt bekendtskab. Hvis du tidligere har brugt MIUI, er det svært at se forskel. Og det kører som smurt i olie, og jeg har ikke oplevet nogen hakken eller sprutten undervejs i testen.

Det kræver dog lidt tilvænning, hvis du kommer fra en mere “ren” Android.

En ordentlig krabat

Xiaomi 14 Ultra_hand
Xiaomi 14 Ultra er en stor telefon, der ofte kræver mere end en hånd (Foto: Xiaomi)

Du glemmer ikke, at du har Xiaomi 14 Ultra med, hverken i hånden eller hvis du prøver at stoppe den i lommen på dine jeans. Det er mestendels på grund af det uhørt store kameramodul på bagsiden.

Hvis du kan leve med det, kan du godt kigge videre på 14 Ultra. For designet er slet ikke dumt.

Forsiden består af den store 6.73″ LTPO AMOLED skærm, der i denne omgang er beskyttet af Xiaomi Shield Glass. Og altså ikke Gorilla Glass, som på stort set alle andre smartphones. Skærmens kanter runder ned mod aluminiumsrammen og gør den meget behagelig at bruge.

På bagsiden er det første, der springer i øjnene, kameraerne. Ser man bort fra størrelsen, er det cirkelformede modul pænt rammet ind med en fin metalkant. Og fordi det er placeret centralt i toppen, ligger telefonen stabilt, når den for eksempel ligger på et bord.

Resten af bagsiden er beklædt med syntetisk læder. Det er både pænt og gør, at telefonen ikke så let glider på glatte overflader. En lille genialitet fra Xiaomis side er, at siderne på aluminiumsrammen buer ind over telefonens bagside. Det giver et ret unikt look, og jeg forestiller mig, at det gør telefonen mere hårdfør.

Hvis man gerne vil beskytte sin telefon bedst muligt, følger der et cover med i kassen.

Et ultra godt kamera?

Xiaomi 14 Ultra_cam
Kameraet er uden tvivl hovedattraktionen på Xiaomi 14 Ultra (Foto: MereMobil.dk)

Der er ingen tvivl om at kameraerne er hovedattraktionen på Xiaomi 14 Ultra. Og det er ikke uden grund.

Udover at hovedkameraet er en 50 megapixel Sony LYT-900 1” sensor, med en Leica Summilux linse og variabel blænde, tæller kameramodulet også også tre andre 50 megapixel kameraer. To styks telefoto og en ultravidvinkel.

Oven i hatten er hele molevitten fintunet i samarbejde med Leica.

Første gang du starter kameraet, så skal du vælge mellem Leica Authentic eller Leica Vibrant. Hvor Aunthentic giver de mest naturtro billeder og Vibrant er mere Instagram venligt, med kraftigere farver. Denne indstilling er let at ændre i kamera-appen, så du altid kan tilpasse dine billeders udseende.   

Uanset hvilken indstilling du vælger, giver Leica et andet udtryk end det man ser på for eksempel Pixel og Samsung telefoner. Et blødere, mere naturligt udtryk. Og så er der alle filtrene fra Leica, samt mulighederne for at redigere billederne på telefonen.

Der er så meget at opleve og undersøge. Lige fra den simpleste autofunktion til pro-indstillingen, med fri adgang til alt fra lukkerhastighed og blænde til hvidbalance.

Det er et kamera, der giver lyst til at prøve at tage spændende billeder.

Alle kameraerne gør et flot stykke arbejde og med både 3,2 og 5x optisk zoom, samt ultravidvinkel er der rig mulighed for at få det hele med. Farveprofilerne matcher alle hinanden godt. så der er ingen underlige farveskift, når der zoomes under optagelse af video.

Det er alt i alt et meget alsidigt kamera og det giver lyst til kreativitet. Det er desværre ikke det mest stabile kamera. Og jeg oplever flere rystede eller uskarpe billeder her, end på for eksempel min Pixel 8 Pro. Men det, at det er anderledes og opfordrer til kreativitet imponerer. Og de billeder der kommer i kassen er virkelig flotte. Jeg er vild med det.

Et kamera byggesæt

Xiaomi 14 Ultra_camera_kit
Xiaomi Photography Kit forvandler Xiaomi 14 Ultra til et kompaktkamera (Foto: MereMobil.dk)

Hvis du vil tage din fotografering til det næste niveau, sælger Xiaomi også et Xiaomi Photography Kit til omkring 1.700 kroner. Det er ret dyrt for et lidt smartere cover og et håndtag med nogle smarte knapper og indbygget batteri. Og så gør det din i forvejen store telefon endnu større.

Men det gør nogle ting lettere. Du kan for eksempel indstille din zoomknap til at skifte mellem 1x, 2x, 3.2x og 5x i stedet for en glidende overgang. Og justeringshjulet, der som standard justerer eksponeringen, kan ændres til at justere blænde, lukkerhastighed, ISO, hvidbalance og endda fokus.

Udløserknappen fungerer præcis som på et rigtigt kamera, hvor du trykker knappen halvt ned for at fokusere og helt ned for at tage billedet.

Med i sættet følger også to metalringe til at montere omkring udskæringen ved kameramodulet. Den ene er udelukkende til pynt. Den anden giver mulighed for montering af filtre, blandt andet til at modvirke drilske lysforhold og refleksioner. Jeg har desværre ingen filtre liggende, så det har ikke været muligt at prøve det af.

Det letter altså dit workflow, at du ikke skal rode med en touchskærm for at skyde det perfekte billede. Om det også forbedrer de allerede strålende billeder, kameraet kan tage, vil jeg ikke mene. Medmindre du også går ud og køber fysiske filtre.

Masser power og højt strømforbrug

Hjernen i Xiaomi 14 Ultra er en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, godt hjulpet på vej af 16 GB RAM. Så der er ingen undskyldning for ikke bare at drøne gennem alle krævende apps og spil, som en varm kniv gennem smør.

Og det gør den bestemt også. Alt starter hurtigt op, ligesom navigering i brugerfladen også er komplet gnidningsfrit.

Antutu3D MarkGB 1/2 coreGB OpenCL
Xiaomi 14 Ultra1.986.1144.9482.203/6.63013.907
OnePlus 121.630.4024.763930/4.68713.691
Galaxy S24 Ultra1.799.0724.4582.291/7.16915.182
GB = GeekBench 6

Jeg har set en masse serier og spillet en del. Denne gang har det været Genshin Impact og selvfølgelig det nye Call Of Duty: Warzone, der stod for skud. Og selv efter flere timers gaming og meget firkantede øjne, var telefonen ikke nævneværdigt varm.

Det eneste, der var mere brugt end mig, var faktisk batteriet. Det 5.000 mAh store batteri bliver for alvor tappet, når man ser video, spiller eller benytter kameraet.

Det er ærgerligt, for både lyd og skærm imponerer og indbyder nærmest til at ødelægge din nattesøvn med endnu et afsnit af din yndlingsserie.

Og når du så løber tør for strøm, tilslutter du bare den medfølgende 90 Watt lader. Så går du i løbet af 15 minutter fra 2 til 46 procent. En fuld opladning tager 35 minutter. Og så er der også trådløs opladning.

Det er godkendt, Xiaomi!

Konklusion: Køb den for kameraet

Xiaomi 14 Ultra_camera_app
Det er kameraet og kamera appen der gør Xiaomi 14 Ultra interessant (Foto: MereMobil.dk)

Ser man bort fra kameraet, er Xiaomi 14 Ultra stadig en rigtig fin telefon, der snildt kan matche ydelsen fra Samsung Galaxy S24 Ultra, OnePlus 12 og andre flagskibsmodeller. Den har samme chipset, RAM mængde og pris. Og det er måske dens største problem.

Kameraet er telefonens store trækplaster. Uden det er den ret uinteressant. Bare endnu en telefon med hardware fra øverste hylde, der klarer alle opgaver uden at skuffe. Ikke dårligt. Bare ikke noget ud over det normale.

Så medmindre du har tænkt dig virkelig at bruge kameraet, skal du måske overveje at kigge andre retninger. Det er en telefon for folk med en interesse i at tage billeder. Og i det tilfælde er den et af de bedste valg.

Brugerfladen er noget af en rodebutik og er en dårlig introduktion til HyperOS. Og så er jeg ikke tosset med det høje strømforbrug. Samsung leverer her et mere poleret produkt med S24 Ultra og nok et bedre køb for de fleste.

Vil du derimod være kreativ, lære og blive en bedre fotograf, er Xiaomi 14 Ultra værd at bruge dine 11.999 kroner på.

Karakteren ender på 4,5 stjerner.

Aktuelle priser på Xiaomi 14 Ultra

Herunder kan du se dagspriserne på Xiaomi 14 Ultra, 512 GB lagerplads.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • Kan tage imponerende billeder
 • Mange muligheder for kreativitet
 • Meget høj ydelse
 • Flot skærm og god lyd
 • Lynhurtig opladning
 • Opdateringer i fire år
 • Vand og støvtæt

Lidt at tænke over

 • Bloatware og meget af det
 • Rodet brugerflade pga. mange præinstallerede apps
 • Højt strømforbrug
 • Høj pris i forhold til lignende telefoner

Mere til historien

Vil du gerne prøve kræfter med Xiaomi og HyperOS, men synes Xiaomi 14 Ultras kamera er i overkanten. Kan du med lillebror Xiaomi 14 spare omkring 4.000 kroner, på bekostning lidt mindre RAM og lagerplads.

Xiaomi 14 Ultra
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Sennheiser Accentum Plus test | fantastisk til prisen

TEST: Vil du have hovedtelefoner med aktiv støjreduktion og god lydkvalitet til en god pris? Læs min Sennheiser Accentum Plus test her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55 test | faktisk ret god billigtelefon

TEST: Denne telefon bringer dig ned i gear! Kameraet og batteritiden overrasker men ydelsen er begrænset. Læs min Galaxy A55 test her.

(mere…)
Det bedste smartwatch til Android-telefoner

DUELTEST: Lang batteritid eller omfattende sundhedsdata. Det er hovedforskellene på disse to smartwatches.

(mere…)
Min mening om Xiaomi 14

VIDEO: Xiaomi 14 er på papiret en spændende topmodel-smartphone med Leica-kamera. Desværre er den for dyr og ikke så god som konkurrenterne.

(mere…)
M3 MacBook Air test | en lækker lille opgradering

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
34 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram