Imponerede: Her er 1.000 små kredsløb

Så imponerede er teknologien. Kredsløbet til kamerasensoren i Sony Xperia X er kun 0,13 millimeter tyndt.

Ufattelig kompakt teknologi

Engang skulle der utroligt store komponenter til, for at regne selv de mindste regnestykker ud. Tag verdens første computer baseret på elektronik, ENIAC fra 1940’erne. Den bestod af godt 18.000 radiorør, 1.500 relæer og 6.000 kontakter.

I dag er teknologien blevet så lille, og kraften så stor, at det kan være svært at forstå, hvordan det overhovedet kan virke.

Ved et besøg på Sonys hovedkontor i Tokyo, Japan, fik jeg fremvist en såkaldt ”Wafer”. Det er en tynd skive af halvledermateriale (silicium), der bruges ved fremstillingen af integrerede kredsløb.

Eksperterne er bekymret for Sony

Skiven på billedet indeholder 1.000 bitte små kredsløb til kamerateknologien i Xperia X. Her enkelt kredsløb består af små myriader af ledningsbaner, der forbinder transistorer og dioder, som ligger lidt dybere. Efter kredsløb og komponenter er monteret høvles og poleres skiven ned, så den i nogle tilfælde blive tyndere end papir.

Nu kan det enkelte kredsløb udstykkes og monteres hvor de skal bruges. Kredsløbene bruges i alt elektronik fra processorer til kameramoduler.

I starten af processen er tykkelsen 700 mikrometer. Når kredsløbet er færdiggjort er standardtykkelsen 150 mikrometer, men for at kunne gøre kameramodulerne endnu tyndere, er Sony gået ned på 130 mikrometers tykkelse.

Én mikrometer er 0,001 millimeter. Det færdige kameramodul i Sony Xperia X er altså kun 0,13 millimeter tykt.

Se X-serien side om side

Mere til historien

Under fremvisningen skete det uheldige, at en wafer på 130 mikrometers tykkelse gik i stykker. Selvfølgelig overgik uheldet os danskere. Vi havde blot latter til overs, og de japanske ingeniører trak da også på smilebåndet, og sagde, at det ikke gjorde noget, da de havde en ekstra.

Læs også:
 – Sony: Smartphones alene er ikke rentabelt nok

Voldsomt stort og fedt – se min test af Apple Watch Ultra 2

TEST: Apple Watch Ultra 2 er virkelig fedt. Se her om du har brug for den nyeste model.

(mere…)
Her er Sonys nye tv-skærme – 2024 lineup

Så er der godt nyt for øjnene fra Sony, der lover biografoplevelser hjemme i stuen. Tjek de nye mini-LED og OLED-skærme ud her.

(mere…)
Sonys nye hjemmehøjttalere og soundbars – 2024 lineup

Her er de nye Sony Bravia soundbars til din hjemmebiograf.

(mere…)
Sony bekræfter Xperia-telefon event

Så er det officielt. Der kommer en ny Sony Xperia-telefon. Der er særligt 3 ting, som jeg er meget spændt på.

(mere…)
Sony Xperia 1 VI lanceres snart

KORT NYT: Rygterne svirrer om, at Sony snart vil annoncere Xperia 1 VI.

(mere…)
Billede afsløret af Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI ventes, at være den næste topmodel fra Sony. Nu er et billede lækket. Se billedet her og læs mere om telefonen.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram