Imponerede: Her er 1.000 små kredsløb

0

Så imponerede er teknologien. Kredsløbet til kamerasensoren i Sony Xperia X er kun 0,13 millimeter tyndt.

Ufattelig kompakt teknologi

Engang skulle der utroligt store komponenter til, for at regne selv de mindste regnestykker ud. Tag verdens første computer baseret på elektronik, ENIAC fra 1940’erne. Den bestod af godt 18.000 radiorør, 1.500 relæer og 6.000 kontakter.

I dag er teknologien blevet så lille, og kraften så stor, at det kan være svært at forstå, hvordan det overhovedet kan virke.

Ved et besøg på Sonys hovedkontor i Tokyo, Japan, fik jeg fremvist en såkaldt ”Wafer”. Det er en tynd skive af halvledermateriale (silicium), der bruges ved fremstillingen af integrerede kredsløb.

Eksperterne er bekymret for Sony

Skiven på billedet indeholder 1.000 bitte små kredsløb til kamerateknologien i Xperia X. Her enkelt kredsløb består af små myriader af ledningsbaner, der forbinder transistorer og dioder, som ligger lidt dybere. Efter kredsløb og komponenter er monteret høvles og poleres skiven ned, så den i nogle tilfælde blive tyndere end papir.

Nu kan det enkelte kredsløb udstykkes og monteres hvor de skal bruges. Kredsløbene bruges i alt elektronik fra processorer til kameramoduler.

I starten af processen er tykkelsen 700 mikrometer. Når kredsløbet er færdiggjort er standardtykkelsen 150 mikrometer, men for at kunne gøre kameramodulerne endnu tyndere, er Sony gået ned på 130 mikrometers tykkelse.

Én mikrometer er 0,001 millimeter. Det færdige kameramodul i Sony Xperia X er altså kun 0,13 millimeter tykt.

Se X-serien side om side

Mere til historien

Under fremvisningen skete det uheldige, at en wafer på 130 mikrometers tykkelse gik i stykker. Selvfølgelig overgik uheldet os danskere. Vi havde blot latter til overs, og de japanske ingeniører trak da også på smilebåndet, og sagde, at det ikke gjorde noget, da de havde en ekstra.

Læs også:
 – Sony: Smartphones alene er ikke rentabelt nok

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer