iPad Air test | bør erstatte din laptop

TEST: Din gamle trætte og tunge bærbare skal på pension. I dag kan iPad Air 2020 løse opgaven uden budgettet falder fra hinanden. Læs min iPad Air test her.

iPad Air test
iPad Air 2020 er fjerde generation af air-modellerne. Læs her min iPad Air test (Foto: Apple)

Jeg argumenterer ofte for, at mange sagtens kan undvære en bærbar computer og i stedet anvende en iPad. Særligt hvis den bærbare er af ældre dato. Naturligvis kan du også bruge en Android-tablet, men iPad er bare den tablet med den største understøttelse af tabletbaserede apps, der udnytter den store skærm.

Hidtil har du skulle købe en iPad Pro, der koster en pæn sjat penge – nok også mere end de fleste private slutbrugere har lyst til at investere – hvis din tunge trætte bærbare skulle på pension.

Du kan selvfølgelig bruge den almindelige og billigste iPad, særligt hvis du køber et tastatur til den, men en laptop-erstatning må gerne byde på lidt ekstra, end der kræves for at se Netflix og være på Facebook, som tilfældet er på en ordinær familie-iPad.

Bruger du en iPad til laptop-opgaver, vil du helt klart sætte pris på en større skærm. Omvendt skal skærmen og dermed vægten, ikke være større end at din iPad giver mening at sidde med i sofaen og i toget uden tastaturet. Her kommer iPad Pro til kort. Den er stor og tung.

Den nye iPad Air 2020 er et godt kompromis i forhold til størrelse, vægt og ydelse. Dens skærm på 10,9 tommer er stor nok til mange opgaver. Desuden er den perfekt, når du vil se film eller læse nyheder, mens du er på farten eller bare stener derhjemme.

Skærmen har en temmelig god billedkvalitet og du får tilmed True Tone, hvor lystoningen fra omgivelserne tilpasser hvidbalancen på skærmen, så det bliver rarere for øjnene at se på skærmen i længere tid.

USB-C giver lette forbindelser – det er vejen frem

Hidtil har USC-C stik i Apples univers været forbeholdt MacBook, iMac og iPad Pro. Stiktypen, der i øvrigt er en global standard på tværs af alle producenter, finder således vej til flere Apple-produkter. Jeg håber, at den også snart rammer iPhone.

Udover det er let at finde en oplader, så har USB-C også den fordel, at du får lynhurtig overførsel af data mellem kablede enheder som kameraer, USB-nøgler og harddiske. Ja! Du kan faktisk tilslutte dit kamera til din iPad og på den måde hive billederne over på den bærbare skærm. Desuden understøttes tilslutning af eksterne skærme i op til 4K-kvalitet.

Salgspakken indeholder et USB-C til USB-C kabel og en 20 watt USB-C strømforsyning. Apple beholder altså en oplader i salgspakken til iPad Air.

På den nye iPhone 12-serie samt Apple Watch Series 6 og Apple Watch SE er opladeren ikke længere med i kassen. Når den alligevel er med til iPad Air 2020, så tænker jeg, at det hænger sammen med, at det nok er de færreste, som har en USB-C-oplader liggende – endnu.

Apple fjerner EarPods og opladere fra alle iPhone-æskerne

Der er i min optik ingen tvivl om, at USB-C er vejen frem, når det kommer til kablede tilslutninger. Tak Apple fordi, at I også er i gang med at opdage dette.

Fuld fart frem med samme processor som i iPhone 12

Det er gået forholdsvist ubemærket hen, at iPad Air 2020 kommer med A14 Bionic processoren, der er den samme processor som iPhone 12-serien benytter.

A14 Bionic leverer ydelser, som kun de færreste kommer i nærheden af at udnytte. Du får her 40 procent mere processorkraft, sammenlignet med den foregående iPad Air. Derudover har grafikpoweren har fået et løft på 30 procent.

Sammenlignet med iPad Pro 2020, er den nye iPad Air ret godt med. Du kan se mine benchmarkmålinger herunder.

Pointen er, at du ikke kan give iPad Air opgaver, som den ikke kan løse. Heller ikke når vi skruer tiden to, tre eller fire år frem. Du står her med særdeles kraftig hardware.

AntutuGB 1-coreGB 2-coreGB OpenCL
iPad Air 2020656.7911.5904.05612.691
iPad Pro 2020764.8871.1244.63811.926
iPad 10,2” 2020437.8891.1162.5065.411
GB = GeenBench 5

Du får ikke Face ID – desværre

iPad Air 4th gen 2020 Touch ID
På iPad Air 2020 (4th gen) sidder Touch ID sensoren i powerknappen. Det kræver øvelse at vænne sig til. Desværre har denne iPad ikke Face ID (Foto: Apple)

Fra generation til generation skæres der mere og mere væk af kanterne rundt om skærmen. Denne gang har Apple fjernet Touch ID-fingeraftrykslæseren fra fronten, hvilket har givet kant-til-kant skærm.

Nu kunne man tro, at der var kommet Face ID på iPad Air, men desværre ikke. I stedet har Apple placeret fingeraftrykslæseren i powerknappen.

Det er let at glemme sensoren og blot indtaste koden i stedet. Sensoren fungerer fint, men det er bare ikke den samme oplevelse som med Face ID og det kræver som sagt tilvænning med den nye sensorplacering.

Et godt tip for din egen brugervenlighed er, at lægge to fingeraftryk ind. Forstået på den måde, at du skal kunne låse iPad’en op med både højre og venstre hånd. Da placeringen jo skifter, når du drejer din iPad Air fra horisontal til vertikal tilstand eller omvendt.

Når det er sagt, så er det rigtigt fint med mere areal til skærmen uden at skulle se på sensor-knappen, men jeg havde bare SÅ meget ønsket mig Face ID.

Hold onlinemøder i Full HD-kvalitet

Tiderne er til hjemmearbejde og coronapandemien har gjort os bevidste om, at man sagtens kan arbejde hjemmefra eller fra andre lokationer end på kontoret.

Her kommer frontkameraet ind i billedet, der leverer op til 1080p Full HD-kvalitet til dine online videomøder, hvis tjenesten du bruger, ellers understøtter opløsningen. Sætter du din iPad Air horisontalt, vil du opleve rigtig en god lydkvalitet fra de indbyggede højttalere. iPad Air kan være et stort løft til dine onlinemøder, specielt hvis alternativet er en laptop med en knurrende blæser.

Ser du film- og serier skal du også holde din iPad horisontalt. I hvert fald hvis du vil have glæde af stereolyden, der er ret overbevisende. Det er ikke lyd på niveau med iPad Pro, men vi nærmer os den samme kvalitet.

Kameraet på bagsiden er opgraderet fra 8 til 12 megapixels. Det er fint til dokumentation og måske også billeder, men en iPad er IKKE noget man tager billeder med på ferien. Det ser i hvert fald efter min mening ret tosset ud. Så vil du ikke nok lade være?

IPAD-VALGET: Du skal købe iPad Air, hvis du forventer den skal være en laptoperstatning og hvis du, som jeg, er forelsket i Magic Keyboard, der kun fås til air- og promodellerne. Hvis det blot er en iPad til at konsumere indhold på, uden noget tilbehør, så gå efter en helt almindelige iPad og spar pengene. Du kan her læse min anmeldelse af iPad 2020 med 10,2-tommer skærm. Se også Apples egen sammenligninger af iPad-modellerne.

Spark liv i arbejdet med Magic Keyboard

iPad Air 4th gen med Magic Keyboard og Apple Pencil 2-gen
iPad Air 4th gen med Magic Keyboard og Apple Pencil 2-gen. Magic Keyboard forvandler iPad Air fra en skærm til en laptop-erstatning (Foto: Apple)

Jeg var så mega heldig at få et Magic Keyboard med i testkittet fra Apple. Som jeg skrev i min iPad Pro anmeldelse, så er det tastaturet, som gør en iPad ”pro”. Med den lidt mindre skærm på iPad Air er det så nok en semi-pro iPad, vi her står med.

ANMELDELSE: Det er Magic Keyboard der gør iPad Pro 2020 magisk

På iPad Air 2020 med 10,9 tommer skærm må du finde dig i et lidt mindre Magic Keyboard end hvad der findes til iPad Pro 12,9-tommer. Tasterne er en anelse mindre og det hele er presset lidt mere sammen end på iPad Pro-tastaturet.

Når først du har fået tasterne ”i fingrene”, bliver det en vane og det føles på ingen måde ”forkrampet” for at skrive på. Heller ikke selvom jeg har en meget stor hånd og kluntede fingre. Jeg skriver artikler mindst lige så hurtigt på iPad Air med dette tastatur, som jeg gør på Magic Keyboard til iMac.

ANMELDELSE: 27-tommer iMac er min nye favoritcomputer

Der findes mange tredjepartstastaturer på markedet, men Magic Keyboard er det bedste. Efter min opfattelse. Desuden fungerer det også som cover og dermed beskyttelse.

Der er også en trackpad til markøren/musen på skærmen. Det kræver til gengæld en del øvelse at lære. Det fungerer ikke dårligt, men det er simpelthen bare lettere at trykke på skærmen.

Magic Keyboard har den fordel, at skærmen ”svæver” og så lukker helt blødt i, når du klapper tastatur og skærm sammen. Det er mega lækkert. Skærmhængslerne kan dog ikke gå helt langt nok bagover, hvilket i nogle situationer er irriterende. Står du ved et bord, er det derfor ikke muligt at få skærmen vippet helt langt nok bagover i forhold til hvordan den mest optimale arbejdsstilling vil være.

Den største ulempe ved Magic Keyboard er prisen. 2.599 kroner er simpelthen for mange penge, Apple. Det må I kunne gøre bedre!

FARVERNE: Du kan få iPad Air i farverne Space Grey, Sølv, Rosaguld, Grøn og Himmelblå. Jeg har desværre den kedelige Sølv i mit testkit. Budskabet er: Skal du pakke din iPad ind i et cover, så er farven lige meget. Skal den vises frem så vælg en fed farve.

Konklusion: Måske skal min iPad Pro skiftes ud?

iPad Air 4th gen 2020 farverne
iPad Air 2020 kommer i fem farver. Jeg synes, at Space Grey og Sølv er kedelige. De tre andre er der meget knald på (Foto: Apple)

Noget af det jeg ikke kan lide ved min iPad Pro, er vægt og tykkelse på den samlede pakke med Magic Keyboard og det hele. iPad Pro 12,9-tommer ligger lige på grænsen til, at man i stedet kunne have en MacBook Air med. Nå ja… Så er prisen jo også en faktor – en væsentlig faktor.

Apple rammer et mellemsegment med iPad Air, der er gået fra at være en designmodel i iPad-serien til nu at være ”en lille pro”. Den har i øvrigt designtræk, som får den til at minde om en iPhone 12 Pro.

PRETEST: Mine første indtryk af iPhone 12 Pro

Jeg overvejer, om iPad Pro skal lægges på hylden til fordel for iPad Air 2020. Air er lettere og fylder mindre uden det er gået ud over de muligheder, at proudgaven giver mig. Jo. Jeg VIL da bestemt gerne have iPad Pro, men så er vi jo tilbage ved økonomien.

Du skal betale 4.999 kroner for iPad Air med 64 GB (Wi-Fi). Der findes desværre ikke en 128 GB-version. Jeg er fuldt synkroniseret op og har fyldt 29 GB. Derfor har jeg stadig luft op til topgrænsen og jeg har lige nu 4,2 GB liggende i Fotos, der klart er der største pladssluger.

Inden du køber en iPad Air, så tjek lige hvor meget plads du reelt anvender i dag. Jeg vil tro, at rigtigt mange vil kunne stille sig tilfredse med 64 GB-versionen.

Jeg synes, Apple burde have givet os Face ID og en lavere pris på tastaturet. Netop tastaturet får iPad Air til at leve på et plan, som du aldrig havde forestillet dig en iPad skulle leve på – nemlig som laptop-erstatning. Apple taler selv meget om dette. Derfor er det uforståeligt, at netop Magic Keyboard skal være SÅ dyrt.

Når det er sagt, så koster en iPad Air 2020 med Magic Keyboard i alt 7.598 kroner. Det er dyrt, men stadig MINDRE end hvad mange er villige til at betale for en iPhone.

PROGRAMMERNE ER KLAR: Bruger du de store kendte programmer på din laptop, vil du kunne finde tilsvarende iPad-udgaver. Det gælder eksempelvis for Microsoft Outlook, Word, Excel, Powerpoint eller Adobe Photoshop, Illustrator, Sketch, Lightroom osv. Mange af de professionelle programmer understøtter desuden brug af Apple Pencil (2. generation). Apples egen programpakke med Pages, Numbers og Keynote følger gratis med på iPad Air.

iPad Air 2020 fortjener så meget 5 ud af 6 stjerner!

Aktuelle priser på Apple iPad Air 10.9″ (4th Generation)

Herunder kan du se dagspriserne på iPad Air 2020 med 64 GB lagerplads.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?
Klik her for at ændre dit samtykke

Vælg "Accepter alle", klik på "Gem og luk" og genindlæs siden, hvis der fortsat intet sker.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • A14 Bionic yder på niveau med iPad Pro og iPhone 12 Pro
 • Skærmen går langt ud til kanten
 • God skærmkvalitet med True Tone funktion
 • Fed stereolyd men kun i horisontal position
 • De store kendte apps og tjenester findes i iPad-versioner
 • Fornuftig vægt og fysisk størrelse
 • God batteritid
 • Understøtter Wi-Fi 6

Lidt at tænke over

 • Fingeraftrykslæser i powerknappen på siden – ingen Face ID
 • Magic Keyboard er rigtigt dyrt
 • Kun to højttalere
 • Køb kun Apple Pencil hvis du ved, du har et specifikt behov
 • Skærmstørrelsen er fornuftig, men er den stor nok for dig?

Mere til historien

Du kan ikke bruge første generation af Apple Pencil på iPad Air 2020. Her understøttes kun anden generation. Hvis du synes Magic Keyboard er for dyrt, så kan du i stedet overveje det lidt mindre fede Smart Keyboard Folio, der koster 1.569 kroner.

Apple iPad Air 10.9" (4th Generation)
MacBook Air opdateres med ny chip

Nu kommer MacBook Air i to nye udgaver, der kører på den nyeste chip fra Apple.

(mere…)
Spotify vinder… Milliardbøde på vej

Intet mindre end 1,8 milliarder euro i bøde er på vej fra EU-Kommissionen til techgigant.

(mere…)
Rygterne svirrer om nyt Apple-produkt

Skal man tro de seneste rygter, så forlyder det, at Apple måske vil annoncere et nyt produkt i denne uge.

(mere…)
Apple klar med egen sportsapp

Apple har lanceret deres egen sportsapp, som f.eks. leverer resultater og statistik i realtid.

(mere…)
Disse iPhones kan måske opdateres til iOS 18

Apple ventes, at komme med en ny stor iOS-opdatering i efteråret. Her er listen over de iPhones der ventes at kunne opdateres til iOS 18.

(mere…)
Apples elbil Apple Car droppet

Apples elbil har ladet vente på sig og nu forlyder det, at deres Apple Car-projekt er droppet helt.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram