iMac 27” test | Min nye favoritcomputer

TEST: Den er hurtig, flot og koster ikke urealistisk meget. Jeg er bare SÅ vild med den nye 27” iMac fra Apple. Læs min test her.

Apple iMac 27" 2020 test
Jeg er temmelig vild med 27″ iMac fra Apple. Det er dælme en fed maskine, der tilmeld ikke er urealistisk dyr (Foto: MereMobil.dk)

Helt fra computerens barndom har jeg været Windows-mand. For nogle år siden ændrede det sig, da jeg ikke kunne finde en computer, der matchede mine krav til specifikationer, designkvalitet og portabilitet. Modvilligt gik jeg Mac-vejen.

Den største forskel for mig på brugerniveau har været, at macOS har langt færre forstyrrelser. Siden Windows 10 er forstyrrelserne heldigvis blevet mindre på Windows-platformen – men sådan var det ikke dengang. Windows er et godt system, men nu skal det her handle om iMac og deraf følger macOS.

Normalt består mit kontorsetup af en bærbar computer med trådløst tastatur og mus samt en ekstern 4K-monitor fra Lenovo. Idéen er, at jeg hurtigt kan tage computeren med ud af huset samt udnytte den på kontoret. En slags alt-i-en-løsning.

I takt med at flere og flere skybaserede tjenester er indarbejdet i hverdagen og at iPad, særligt iPad Pro, også er en del af min værktøjskasse, er tanken om en kraftigere stationær computer begyndt at spøge i hovedet.

ANMELDELSE: iPad Pro 2020 – tastaturen vækker den til live

Netop derfor lander den nye iMac perfekt hos mig. Velkommen til min test af 27″ iMac – min nye favoritcomputer. Anmeldelsen her baserer sig på en standardversion, der er til at betale og ikke en af de mere vanvittige konfigurationer.

Her er hovedspecifikationerne på den model jeg tester:

 • Skærm: Retina 5K, 27-tommer
 • Processor: 3.8 GHz 8-Core Intel Core i7
 • Hukommelse: 8 GB, DDR4 RAM
 • Lagerplads: 500 GB SSD
 • Grafik: AMD Radeon Pro 5500 XT 8 GB
 • Styresystem: macOS Catalina (10.15.6) – opgraderes til macOS 11 Big Sur
 • Pris: 20.499 kroner vejledende inklusive moms

Skærmen overskygger alt

På skrivebordet er 27-tommer en hel del, men det lærer du hurtigt at ”leve med”. Maskinen i sin helhed er nemlig vanvittigt flot skruet sammen. Det er i hvert fald den pæneste gadget på mit kontor, uden sammenligning. Nu skal det så siges, at jeg har et rigtigt iværksætterkontor og ikke et fancy “Bo Bedre”-style setup.

Det er bare lækkert med en all-in-one-løsning, hvor der ikke er alt muligt eksternt dit-og-dat på skrivebordet. Normalt roder jeg altid efter en SD-kort læser i skuffen, når kameraet skal tømmes. Efter et par dage med iMac (gen)opdagede jeg, at der var en SD-kort læser på bagsiden. Lækkert!

Jeg er vild med skærmens kvalitet. Udover at antirefleksbehandlingen er effektiv så giver det også en god brugeroplevelse med den automatiske lysstyrkejustering, True Tone og Nightshift.

True Tone tilpasser farvetoningen på skærmen efter lyset fra omgivelserne, som det også kendes fra lyd der rammer et hvidt stykke (fysisk) papir og “farver” det alt efter belysningen. Det er rart for øjnene.

Billedkvaliteten fra 5K-displayet er intet mindre end fantastisk. Jeg var egentlig meget godt tilfreds med min forholdsvis nye 4K Lenovo skærm, men displayet på iMac slår min egen skærm med længder. Det bliver noget af et setback, når jeg bliver nødt til at skifte tilbage.

GUIDE: Sådan opgraderer du RAM på iMac billigt

Farverne er langt mere realistiske end på min gamle skærm

Apple iMac 27-tommer, 2020-version og iMac 21,5 tommer
Apple iMac 27-tommer, 2020-version er en fornøjesle at arbejde med video på. Farverne står korrekt på skærmen. (Foto: Apple)

Det gode ved en computer og skærm i en samlet enhed med styresystem er, at farver, kontrast, toninger osv. er lavet fra producenten. På mit gamle setup måtte jeg selv foretage en kalibrering af skærmen manuelt. Selvom jeg fulgte vejledningen i Apples værktøj, blev det aldrig rigtigt godt på min Lenovo skærm. Resultatet blev, at mine små techvideoer ikke stod ens på alle skærme – diverse smartphone, TV-skærme, tablets m.v. På nogle så det lækkert ud, mens det var modsat på andre.

Efter jeg har taget iMac 27” i brug, er dette problem helt forsvundet. Til mit relativt simple videoarbejde i Final Cut X, har jeg således oplevet, at det jeg ser på skærmen rent faktisk er, hvad jeg ser på andre skærme. Hvis farverne er mættede her, så er de det også på eksempelvis et Sony OLED-TV.

Dem som arbejder mere professionelt end jeg gør med billeder og videoer, vil de nok stadig skulle kalibrere og måske er skærmen på iMac 27” slet ikke god nok til dem. Det niveau er jeg absolut ikke på. På mit niveau har skærmen været et gigantisk løft.

Ved videoredigering skal man dog lige huske at deaktivere True Tone og Nightshift. Ellers kan det hele godt blive temmelig underligt.

27″ iMac har temmelig meget power

I anmeldermaterialerne gør Apple meget ud af, at iMac 27” eksempelvis leverer 30 procent hurtigere rendering af tidslinjen i Final Cut X og 35 procent bedre spilperformance i Fortnite – blot for at nævne et par af eksemplerne. Siden da er der jo så kommet lidt problemer med Fortnite.

Fortnite er klar med ny sæson uden adgang for Apple-brugere

Sagen er, at Apple sammenligner deres 10-core Intel i9 iMac konfiguration med Radeon Pro 5700 XT og 16 GB RAM med mindre konfigurationer. Det er blot ikke den udgave jeg anmelder. Derfor er tallene uden så meget mening, da modellen med 10-core Intel i9 er væsentligt dyrere – små 10.000 kroner.

Der er dog INGEN tvivl om, at jeg tydeligt mærker forskel fra den MacBook Pro, som jeg tidligere anvendte. Ydelsen i Final Cut Pro X opleves kraftigt forbedret på alle punkter – også selvom maskinen kun har 8 GB RAM.

Herunder kan du se målingerne i Geekbench på iMac 27” mod MacBook Pro 15” fra 2018.

Single-CoreMulti-CoreOpenCLModelRAMCPUGPU
27″ iMac1.1657.10541.6042020-version8 GB3.8 GHz 8-Core Intel Core i7Radeon Pro 5500 XT, 8 GB
MacBook Pro1.1105.47119.120Mid 201832 GB2,9 GHz Intel 6-Core, Intel Core i9Radeon Pro 560X, 4 GB

Naturligvis skal der være forskel på to maskiner hhv. en bærbar og stationær med to års forskel. Min indre tech-nørd synes dog 8 GB RAM er i underkanten. Ikke at jeg oplever det som et problem, men jeg vil bare gerne have endnu mere.

Du kan selv opgradere med større RAM-mængde

Som nævnt er standardkonfigurationen på min testcomputer med 8 GB RAM. Der er god fornuft i at købe maskinen med 8 GB RAM, prøve det af og efterfølgende selv opgradere.

På bagsiden af iMac sidder en låge, der giver direkte adgang til RAM-modulerne. Maskinen er bygget til, at du selv kan ændre denne del.

Apple tager 3.600 kroner ekstra, hvis du går fra 8 til 16 GB RAM. Det er, hvis du spørger mig, ALT for dyrt. En RAM-blok på 8 GB, der passer til iMac 27”, kan købes på nettet til omkring 250 kroner – eller 500 kroner at gå fra 8 til 24 GB RAM.

RAM-INFO: 27″ iMac 27” bruger SO-DIMM-moduler (260-pin) – 2.666 MHz DDR4. Et RAM-modul på 8 GB koster 250 kroner. Det vil sige blot 500 kroner for 16 GB ekstra RAM i iMac, hvis du selv monterer dem. Tjek RAM til iMac og pris hos Mackabler.dk Sponseret link.

Enestående god mikrofonlyd

Hvis du er træt af skrattende og dårlig mikrofonlyd ved de mange Microsoft Teams og Zoom-møder, som vi alle bliver nødt til at holde for tiden, så er iMac 27” også et godt valg.

Apple reklamerer med ”studio-quality microphones” med tre indbyggede mikrofoner. Bruger du lyd professionelt, er du nok ikke enig, men lydkvaliteten er nu alligevel overraskende god. Ikke så god, at du vil udskifte din eksterne mikrofon, når der skal indspilles podcast – jeg har i hvert fald beholdt min. Men i forhold til en hurtig lydoptagelse, en demo eller opkald via Microsoft Teams, Skype eller FaceTime, så er kvaliteten VIRKELIG god.

Jeg har optaget et kort lydeksempel, som du kan høre herunder.

Højttalerlyden er også god, men da højttalerne vender nedad og ikke frem, er lyden lidt tilbagetrukken. Den er stadig den bedste lyd jeg hidtil har prøvet i en computerskærm, men til professionelt brug er eksterne højttalere stadig påkrævet.

Hvis du blot hører lyd fra YouTube-videoer eller musik fra Spotify, så går de indbyggede højttalere fint an. Du får rimelig god bas, fine detaljer samt høj volumen og stereolyd. Det opleves dog som nævnt lidt ”tilbagetrukken”.

Diskrete men effektive porte

På bagsiden af iMac 27” findes en række porte, som har vist sig at være særdeles effektive i det daglige. Bruger du dem ikke, er dudeskjult. Bruger du dem, er de let tilgængelige uden det ødelægger designet på maskinen.

Følgende porte er tilgængelige:

 • 1 x 3.5 mm. Jackstik til hovedtelefoner
 • SDXC kortlæser
 • 4 x USB-A porte
 • 2 x USB-C porte (Thunderbolt 3)
 • Ethernet-tilslutning – 1 Gigabit eller 10 Gigabit

Jeg er normalt fortaler for, at på en bærbar computer kan man godt klare sig med USB-C og enten rene USB-C baserede eksterne enheder eller eventuelt en hub som breakout-box. Når det er sagt, så er det MEGA fedt altid at have den rette port ved hånden.

Hvis du foretrækker en breakout-box, hvor du ikke skal rode på bagsiden af din iMac, så tjek denne USB-C dock Sponseret link, der har et væld af tilslutninger.

Konklusion: Min foretrukne computer

Apple iMac 27-tommer, 2020-version og iMac 21,5 tommer
Apple iMac 27-tommer, 2020-version og iMac 21,5 tommer. Maskinerne ligner hinanden men du skal være opmærksom på, at der er forskel på deres konfigurationer (Foto: Apple)

Det bliver en nedgradering af de store, når jeg skal returnere 27″ iMac 2020-udgaven til Apple. Den er allerede en vildt integreret del af min hverdag. Det som betyder mest er det store overskud ved videoredigering samt skærmkvaliteten og en deraf følgende bedre farvegengivelse på mine produktioner.

Dernæst er jeg glad for, at den altid står klar, uden at fylde ret meget på skrivebordet.

Listeprisen på min testkonfiguration er 20.499 kroner inklusive moms. Da denne maskine nok mest købes af de lidt mere professionelle brugere, så kan du trække 4.099 kroner i moms fra. Så lander prisen på 16.400 kroner. Det synes jeg absolut er rimeligt.

Du kan fint starte med 8 GB RAM og efterfølgende mærke, om du føler behov for selv at opgradere.

Jeg smiler over hele hovedet og smider 6 ud af 6 stjerner efter 27” iMac med 5K-skærm.

Noget af det som fremadrettet bliver spændende at følge, er Apples udfasning af Intel-processorer i fremtidige Mac-computere.

Aktuelle priser på 27-tommer iMac 2020

Herunder kan du se dagspriserne på 27-tommer iMac 2020.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?
Klik her for at ændre dit samtykke

Vælg "Accepter alle", klik på "Gem og luk" og genindlæs siden, hvis der fortsat intet sker.

Se videoanmeldesen af iMac 27″

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • Flot design – giver mere plads på skrivebordet
 • Fuld knald på processor og SSD-lagerplads = vildt hurtig
 • Grafikkortet giver betydeligt ekstra power ved eksempelvis videoredigering
 • God mikrofonlyd
 • Lækkert med dedikerede porte på bagsiden
 • Super god skærmkvalitet med flotte farver

Lidt at tænke over

 • RAM-opgradering er dyrt hos Apple
 • Højttalerne lyder godt med lyden er ikke så direkte
 • Pas på med ikke at overkonfigurere maskinen ved købet
 • 21″ versionen har ikke nær så kraftig hardware som 27-tommer udgaven.

Mere til historien

Udover selve maskinen indeholder salgspakken også en Magic Mouse 2, Magic Keyboard og et Lightning USB-kabel til din iPhone eller iPad. iMac findes også i en 21-tommer udgave til omkring 13.300 kroner inklusive moms.

Apple 27" iMac
MacBook Air opdateres med ny chip

Nu kommer MacBook Air i to nye udgaver, der kører på den nyeste chip fra Apple.

(mere…)
Spotify vinder… Milliardbøde på vej

Intet mindre end 1,8 milliarder euro i bøde er på vej fra EU-Kommissionen til techgigant.

(mere…)
Rygterne svirrer om nyt Apple-produkt

Skal man tro de seneste rygter, så forlyder det, at Apple måske vil annoncere et nyt produkt i denne uge.

(mere…)
Apple klar med egen sportsapp

Apple har lanceret deres egen sportsapp, som f.eks. leverer resultater og statistik i realtid.

(mere…)
Disse iPhones kan måske opdateres til iOS 18

Apple ventes, at komme med en ny stor iOS-opdatering i efteråret. Her er listen over de iPhones der ventes at kunne opdateres til iOS 18.

(mere…)
Apples elbil Apple Car droppet

Apples elbil har ladet vente på sig og nu forlyder det, at deres Apple Car-projekt er droppet helt.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
27 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram