Apple udfaser Intel og bygger deres egne CPU’er

Intel-processorer forsvinder fra Mac-computere om to år. Apple Silicon skal udvikle nye processortyper, som gør iOS-apps mulige på Mac.

MacBook Pro Apple Silicon-b
MacBook Pro med Apple Silicon processor der kommer til at udfase processorer fra Intel i en periode på to år (Foto: Apple)

Apple har på WWDC 2020 annonceret, at de begynder udfasningen af computerprocessorer fra Intel for at satse på nye in-house processorer under divisionen Apple Silicon.

I lighed med Apples chipsets til iPhone og iPad bliver de nye computerprocessorer baseret på ARM-teknologi.

Ved at smide Intel på porten og gå ARM-vejen giver Apple mulighed for at afvikle apps fra iPhone og iPad på en MacBook – men i princippet også omvendt.

Processorer fra Apple Silicon i Mac-computere giver, ifølge Apple, forbedret grafikprocessor (GPU), high-performance lagerplads, bedre effektivitet og meget andet. Det er i hvert fald skåltalen fra Apple.

Ved at skifte fra Intel til Apples egne processorer giver det udfordringer for udviklere af programmer og spil til macOS-systemet. Disse skal nemlig konverteres til at understøtte Apple Silicon. Ifølge Apple kan dette dog ske ”in a matter of days”.

Microsoft arbejder allerede nu på en opdatering af Office til Mac, hvilket Apple fremviste en demonstration af på WWDC 2020. Også Adobe med programmer som Photoshop, Illustrator, Premiere Pro osv. arbejder på opdatering mod Apples nye processorer.

Den kommende macOS 11 Big Sur er designet til Apple Silicon.

Udfases over en to-års periode

Ifølge Apple er der afsat en periode på to år til at udfase Intel-processorer. Samtidigt gør de det klart, at man i årene frem fortsat vil supportere nuværende Intel-baserede produkter med opdateringer af macOS.

Når det er sagt, så peger pilen i en ny retning for ejere af Apple-computere. Derfor er tidspunktet nok meget godt inden for det næste halve til hele år at sælge ens Mac-computer. Når (eller hvis) Apple nye processorstruktur slår bredt igennem, vil også udviklerne af de programmer du i dag er afhængig af kigge fremad mod Apple Silicon fremfor at vedligeholde bagudrettet.

Til udviklerne har Apple annonceret en speciel udvikler-Mac, hvor den nye arkitektur kan testes på. Denne særlige Mac Mini, der er baseret på Apple A12Z processor. Computeren kan bestilles på Apples udviklerwebsite for 3.999 kroner.

Apple 12Z er den samme processor, som sidder i 2020-udgaven af MacBook Pro.

En anden stor nyhed fra Apple ved WWDC var introduktionen af digitale bilnøgler – altså bilnøgler som gemmes i din iPhone. Og så kommer der widgets på iPhone. Se mere i videoen herunder.

Første kig på iPhone-widgets

Mere til historien

Ifølge den ofte meget troværdige Apple analytiker Ming-Chi Kuo bliver de første kommercielle produkter, baseret på processorer fra Apple Silicon, en 13-tommer MacBook Pro og en 24-tommer iMac. Dette er dog ikke bekræftet af Apple.

Disse AI-funktioner kan du glæde dig til på iPhone

Den næste store iOS-version ventes, at indeholde en masse nye AI-funktioner. Her er nogle af de AI-tiltag, som forventes.

(mere…)
Anden generation af Apples AirTag måske klar i 2025

Apples AirTag har efterhånden flere år på bagen, men nu skulle en ny generation være på vej.

(mere…)
Apple har frigivet iOS 17.5

iOS 17.5 opdateringen er ude til iPhone, mens Apple også har frigivet nye softwareopdateringer til andre enheder.

(mere…)
Har Apple ikke opgivet elbilen alligevel?

Apples planer om en elbil var droppet, lød det tidligere i år. Nu er et nyt samarbejde måske ved at opstå.

(mere…)
Denne iPad udgår

Apple har fjernet en meget populær, og prisbillig, iPad fra deres sortiment. Skarpere priser på restlagerne på vej?

(mere…)
iPad får markant prisdyk

Apple har sat prisen på deres iPad (10. generation) markant ned. Prisjusteringen sker i forbindelse med introduktionen af nye iPads.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram