Apple Watch SE test – folkets smartwatch

TEST: På Apples billige smartwatch skal du indgå kompromisser i forhold til topmodellen Series 6. Læs min Apple Watch SE test og bliv klogere på forskellene.

Apple Watch SE test
Apple Watch SE er det nye og ret skarpt prissatte Apple Watch (Foto: MereMobil.dk)

Apple har i år lanceret to nye smartwatches; topmodellen Series 6 og det nye billigere Apple Watch SE.

Apple Watch Series 6 tager over fra Series 5, og er altså flagskibet, mens Apple Watch SE er den nye variant. Netop SE-modellerne har Apple haft stor succes med på iPhones. Nu skal denne succes prøves af i smartwatch-kategorien.

ANMELDELSE: Apple Watch Series 6 er det mest avancerede smartwatch

Apple Watch SE byder på mange af de bedste og vigtigste funktioner fra topmodellen, men uret er nedjusteret lidt i materialer og nye features. Præcis som det kendes fra iPhone SE-modellerne. Prisen er også justeret ned. Derfor er Apple Watch SE nemmere at komme til for mange.

Apple Watch Series 6 starter 3.299 kroner for den billigste variant, der har 40 mm ur-kasse. Ønsker du 44 mm skal der betales 3.599 kroner for den billigste udgave.

Kan du ”nøjes” med Apple Watch SE, så koster 40 mm fra 2.299 kroner, mens 44 mm koster fra 2.599 kroner. Det er dermed 1.000 kroner billigere alt efter, hvilken variant du sammenligner med. Dette er priserne på modellerne uden mobiladgang. Ønsker man dette, så stiger priserne plus du skal tegne et tillægsabonnement til ekstra SIM-kort hos dit teleselskab.

I denne Apple Watch SE test ser jeg nærmere på det du får og ikke får ved at købe SE-modellen.

Apple Watch til lavpris – her er Apple Watch SE

Not always-on og andre kompromisser

Apple Watch SE
Apple Watch SE kører på chippen S5 (Foto: MereMobil.dk)

Noget af det du må gå på kompromis med, er always-on skærmen som vi så i Series 5 og 6. Always-on har Apple Watch SE ikke. Her bliver skærmen ”sort”, når du ikke kigger på uret. Løfter du håndleddet og kigger på klokken, så tændes skærmen.

Chippen i Apple Watch SE er S5-chippen, der var i sidste års Series 5. På Series 6 får du den helt nye S6-chip. Der er 20 procent hurtigere end S5-chippen, oplyser Apple.

Series 5 er topmodellen fra sidste år. Derfor er det heller ikke en dårlig processorchip. Jeg har ikke oplevet problemer i den daglige ydelse, navigering i menuer, apps eller andet på Apple Watch SE. Der er altså rigeligt med kræfter til at trække dette smartwatch.

Apple Watch SE er EKG og måling af iltmætning i blodet ikke understøttet.

Tid til et nyt ur? Hvilket Apple Watch skal du vælge?

Batteritiden kan fortsat forbedres

Apple Watch SE
Apple Watch SE har ikke hurtigopladning som Series 6 (Foto: Apple)

Apple Watch SE har den batteritid, som man umiddelbart skal forvente af et Apple Watch. Nemlig en dag og med meget god vilje kan man måske få halvanden dag ud af batteriet.

Storebroderen Series 6 kan lades hurtigere end tidligere modeller. Den kan oplade 20 procent hurtigere end sidste års Series 5. Det betyder, at du kan oplade Series 6 til 80 procent på en time og uret kan lades helt op på halvanden time. Denne mulighed får du ikke på Apple Watch SE. Her må du vente betydeligt længere tid på en fuld opladning.

Det eneste der kan siges om batteritiden er, at den sagtens kan forbedres og det vil glæde mange, hvis den bliver det. På Apple Watch Series 6 er løsningen med hurtigere opladning et skridt i den rigtige retning. Det er så bare ikke noget du får glæde af på SE-modellen.

Vil du have glæde af søvnmålingen i watchOS 7, er batteritid og hurtigere opladning et vigtigt punkt. Hvis du skal lade op om natten, registreres det ikke hvor meget du har sovet – kun hvor lang tid du har befundet dig i sengen.

Sundhedsdelen er primær

For mig er appen Sundhed noget af det primære på Apple Watch og at mulighederne udvikles løbende. For mig er det dog vigtigere at holde styr på hvor mange skridt jeg går end hvor godt jeg sover. Enten føler jeg mig veludhvilet eller også gør jeg ikke. De dage hvor man kæmper med søvnen, er jeg i hvert fald ikke i tvivl om morgenen. Derfor har jeg heller ikke følt, at det var et problem uret, at Apple Watch SE skal til opladning om natten.

Personligt kan jeg slet ikke lide at have noget på armen, når jeg skal sove. Appen Søvn er således ikke det som gøre om jeg køber et Apple Watch eller ej.

Men jeg er altså vild med aktivitetsovervågningen, hvor jeg kan få et hurtigt overblik over mine bevægelsesmønstre og tendenserne – og om de går den rigtige eller forkerte vej. Ligesom de forskellige præmier kan være med til at motivere mig til mere bevægelse.

Gode nyheder – watchOS 7 står for nogle af dem

Apple Watch familie
Apple Watch familiesetup (Foto: Apple)

Højttaleren i dette års Apple Watch modeller er forbedret med 50 procent i forhold til Apple Watch Series 3. Det betyder, at lyden er forbedret i opkald, brug af Siri og andre steder, hvor du har brug for højttaleren.

Styresystemet watchOS 7 kommer med en del spændende nyheder. Mange af disse gælder også ældre Apple Watch modeller. Noget af det super smarte er ”Family setup”, hvor du kan tilslutte flere Apple Watch enheder, hvilket kan være børn eller forældre. Så har du børn, der har brug for et Apple Watch, men ikke har en iPhone, er det altså ikke længere et problem.

”I disse tider”… fristes jeg til at sige om funktionen ”håndvask”. WatchOS 7 minder dig nemlig om, at vaske hænder samt holder øje med hvor ofte og længe du gør det ad gangen.

Apple Watch runder snart 100 millioner brugere

Herunder har jeg listet nogle af de tekniske og fysiske forskelle på Apple Watch SE og Series 6.

Forskelle på Apple Watch SE og Apple Watch Series 6

Apple Watch SEApple Watch Series 6
Skærm 40 mm.1,57”1,57”
Skærm 44 mm.1,78”1,78”
SkærmtypeOLED, Retina LTPOOLED, Retina LTPO
GlastypeIon-XSapphire
Størrelse 40 mm.40 x 34 x 10.4 mm40 x 34 x 10.4 mm
Størrelse 44 mm.44 x 38 x 10.4 mm44 x 38 x 10.4 mm 
Vægt 40 mm.30,7 gram39,7 gram
Vægt 44 mm.36,4 gram47,1 gram
VandtætNed til 50 meter, svømmetætNed til 50 meter, svømmetæt
ChipsetplatformApple S5Apple S6
RAM1 GB1 GB
Lagerplads32 GB32 GB
Wi-FiWi-Fi 802.11 b/g/nWi-Fi 802.11 b/g/n, dual-band
Bluetooth5.0, A2DP, LE5.0, A2DP, LE
GPSA-GPS, GLONASSA-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS
NFCJaJa
FalddetekteringJaJa
SpO2NejJa
VO2maxNejJa
SensorerAccelerometer, gyro, heart rate (2nd gen), barometer, always-on højdemåler, komplasAccelerometer, gyro, heart rate (2nd gen), barometer, always-on højdemåler, kompas, SpO2, VO2max
CellularKun i cellular-versionKun i cellular-versiopn

Konklusion – SE bliver en salgssucces

Prisen på Apple Watch SE er efter min mening super skarp. Du får rigtigt meget for pengene. Er den udgift fortsat mere end du ønsker at betale, skal du vurdere, om det er et smartwatch du skal have. Måske er det så mere et aktivitetsarmbånd, du er ude efter?

Apple har dog beholdt Apple Watch Series 3 i sortimentet, så måske du kan ”nøjes” med dette. Dog er min vurdering, at de sidste penge op til Apple Watch SE er godt givet ud. Du får et nyere ur, baseret på nyere teknologi, som formentlig vil blive opdateret i længere tid.

Jeg tror, at Apple med Apple Watch SE har skabt et smartwatch ”til folket”. Prisen henvender sig til endnu flere end tidligere uden kompromiserne er for store. Det virker til, at Apple lægger an til en salgssucces i smartwatch-kategorien.

Jeg synes det er vigtigt, at du på Apple Watch SE også får funktionen falddetektering, der er en super god funktion, der potentielt set kan redde dit liv, hvis du er ude for et uheld.

Derfor vil min opfordring også være at give de sidste penge fra Series 3 til Apple Watch SE. Uanset hvilken af modellerne du vælger, får du også en større skærm, da Series 3 hedder 38 mm og 42 mm, mens du på Apple Watch SE får 40 mm og 44 mm – uden uret fysisk er større.

Som noget nyt medfølger der ikke en oplader i salgspakken. Kun opladekablet er inkluderet. Derfor må du finde en 5 watts oplader i skuffen for at få strøm på Apple Watch. Ellers må du købe en en oplader, som kan oplade både iPhone og Apple Watch.

Jeg giver Apple Watch SE 6 ud af 6 stjerner i min test. Der er rigtigt meget smartwatch for pengene. Jeg konkluderer dermed det samme som Ekstra Bladets anmelder Heine Jørgensen, der mener, at det billigste ur er det bedste.

Var dette spændende læsning? Få flere interessante mobilnyheder i indbakken to gange om ugen, så er du altid opdateret! Tilmeldingen er gratis. Frameld når du har lyst.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Sundheds- og motionsdelen er rigtig god
  • Mange muligheder for data om puls, håndvask m.v.
  • Fornuftig stor skærm i høj kvalitet
  • Understøtter falddetektering

Lidt at tænke over

  • Du skal stadig oplade en gang i døgnet.
  • Har du brug for de ting, som Apple Watch Series 6 giver?
  • Tænk på om cellularudgaven er nødvendig (kræver abonnement)
  • Hurtigopladning er ikke understøttet
  • Fungerer ikke med Android

Mere til historien

Apple har efterfølgende også præsenteret den nye iPhone 12-serie, som består af fire modeller. Dernæst har de også genoplivet opladeteknologien MagSafe, hvor der kommer en MagSafe Duo oplader, hvor du kan oplade både Apple Watch og iPhone.

Apple Watch SE
Xiaomi Electric Scooter 4 Pro er et solidt el-løbehjul

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
Anden generation af Apples AirTag måske klar i 2025

Apples AirTag har efterhånden flere år på bagen, men nu skulle en ny generation være på vej.

(mere…)
Jeg har prøvet Sonos Ace

PRØVEKØRT: De første tests af Sonos Ace er gennemført. Sonos første hovedtelefoner virker ret lovende. Her er mine første indtryk.

(mere…)
Den nye iPad Pro vil gerne være en laptop

FØRSTE INDTRYK: Min iPad Pro 2024 anmeldelse er på vej. Her er mine første indtryk af den ny iPad Pro.

(mere…)
Apple har frigivet iOS 17.5

iOS 17.5 opdateringen er ude til iPhone, mens Apple også har frigivet nye softwareopdateringer til andre enheder.

(mere…)
Google Pixel 8a test | Lever ikke op til forventningerne

TEST: Inden du køber Google Pixel 8a, så skal du læse denne anmeldelse, som kommer ind på, hvorfor Pixel 8a skuffer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram