Her er 5 ting du skal vide om Android P

“Hak”-kompatibel, bedre support for dual-kamera og mere sikkerhed er nogle af hovedpunkterne i Android P. Læs mere om hvad du skal forvente af Android P.

Google har løftet slørret for den næste version af Android. MereMobil.dk guider dig til de fem vigtigste ting, du skal vide om Android P baseret på Google udviklerblog.

1. Bedre “hak”-kompatibilitet

Essential PH-1

Android P er optimeret til telefoner som Essential PH-1, der har et “hak” i skærmen. (Foto: Essential)

Listen over telefoner med et “hak” i skærmen vokser. Først var det Essential og deres PH-1. Så fulgte Apple med iPhone X. Og nu tyder flere rygter på, at både Huawei og OnePlus vil følge trop.

Hos Googles-softwareafdeling har man også spottet trenden. Derfor får udviklere en række nye værktøjer, der skal sikre, at deres apps er kompatible med kommende telefoner.

Læs detaljer om OnePlus 6

Med iPhone X måtte udviklerne i kølvandet på telefonens præsentation løbende opdatere deres apps, så de var optimeret til hakket. Med det nye developer preview vil Google forsøge at komme de kommende “hak” i forkøbet ved sikre at udviklerne har god tid til at optimere deres apps.

2. Android P er færdig til tredje kvartal 2018

Selvom det nye developer preview er henvendt til udviklere, så kan almindelige brugere godt begynde at glæde sig til den endelige udgivelse. Ifølge Android Central, der linker til Google, skulle Android P være klar til forbrugernes telefoner i tredje kvartal 2018.

Undervejs vil følge en række opdateringer til Android P. Det er derfor meget sandsynligt, at den færdige udgivelse får et andet look samt andre funktioner end det nuværende developer preview. Det var nemlig tilfældet med sidste års Android Oreo, der løbende blev mere optimeret.

Discount-Nokia får Android P, bekræfter producenten

Du skal dog ikke forvente, at din telefon får Android P, når det er udgivet. Det er nemlig ikke tilfældet med Android Oreo som et halvt år efter sin lancering, fortsat kun er installeret på et fåtal af verdens Android-enheder. Det viser tal fra Google.

3. Bedre sikkerhed

MereMobil.dk har tidligere skrevet om, at Android P vil tilbyde bedre sikkerhed. Og nu ser det ud til at blive til virkelighed. Den kommende version vil nemlig gøre det umuligt for apps at bruge enhedens kamera, hvis ikke appen er åben. Det betyder eksempelvis, at Facebook ikke kan kigge med, når man scroller igennem Twitter-feedet.

Android P skal sikre brugere mod overvågning

Mikrofonerne får også flere restriktioner. Modsat kameraet kan de godt lytte med, selvom appen er ikke er åben. Men appen har ikke mulighed for at gemme optagelsen.

4. Ny lakering

Meddelelser er mere rundede i Android P. Og så er det muligt at svare med forslag, som telefonen stiller. (Foto: Google)

Developer preview for Android P har ikke kun godter for udviklerne. Den tidlige udgivelse løfter også slørret for et nyt meddelelsescenter med et langt mere rundet design. Og så understøtter beskeder nu smarte besvarelser. På den måde kan brugeren nemt vælge mellem en række besvarelser, som telefonen forslår baseret på beskedens indhold og kontekst.

Ifølge The Verge har Androids indstillinger også fået en ny lakering. Den er blevet mere faverig og så har indstillingerne fået nye ikoner.

5. Multi-kamera support

Flere og flere telefoner er udstyret med mere end ét bagside-kamera. Men indtil videre har det været meget begrænset, hvordan udviklere har kunne udnytte de ekstra kameraer i deres apps. Med Android P bliver det nemmere. På den måde kan eksempelvis Snapchat gøre bruge af telelinsen på Samsung Galaxy S9.

To er bedre end ét – kom med bag om dual-kameraet

De nye muligheder bliver også tilgængelig for telefoner med flere selfiekameraer. Og så får udviklere angiveligt mulighed for at imitere Nokias “boothie” i deres egne apps.

Alt det andet vigtige

Android P bliver mere energi-effektiv. Det skyldes ifølge Google at funktioner som Doze og App Standby bliver strengere. Derudover er det lag i Android som styrer apps (ART) blevet hurtigere. Ifølge Google resulterer det i apps, der åbner hurtigere.

Telefoner med Android P kommer også med indbygget understøttelse af Googles video-codec VP9 Profile 2. Det betyder, at YouTube kan spille video i HDR. Derudover understøtter Android P også filformatet HEIF, som skal reducere den plads, som billeder fylder på telefonen.

Developer previewet for Android P er udelukkende tilgængelig på Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2 og Pixel 2 XL. Hvis du har lyst til at prøve Android P, finder du flere informationer her.

Hvad ser du mest frem til ved Android P? 

LÆS OGSÅ: Fra Cupcake til Oren - Android gennem 10 år

Mere til historien

Med Android P har Google droppet supporten til blandt andre Huawei Nexus 6P og LG Nexus 5X. De to telefoner vil dog fortsat modtage sikkerhedsopdateringer indtil november 2018.

Google dropper support på Chromecast i stilhed

Den første Chromecast fra Google vil ikke længere modtage software- eller sikkerhedsopdateringer.

(mere…)
Sådan undgår du at mobilspil stjæler og misbruger dine børns data

GUIDE: Uskyldige mobilspil lænser data om vores børn og familie. Sådan stopper du dataindsamlingen fra telefonen.

(mere…)
Din gamle Gmail-konto bliver slettet

Bruger du Gmail, eller har du brugt Gmail, vil denne nyhed interessere dig.

(mere…)
Her er Googles 2023-nyheder

OVERBLIK: Vi har her samlet nyhederne fra Google I/O 2023. Få overblikket over, hvilke nye produkter og services der er på vej.

(mere…)
Betaversionen af Android 14 er klar - du kan prøve den nu

Der er nu godt nyt, hvis du elsker at prøve nyt og har en Android-telefon. Android 14 beta er nemlig nu klar til en række enheder.

(mere…)
Google Pixel 7a test | Minimale nyheder

TEST: Min Pixel 7a test konkluderer, at nyhederne er minimale, men at produktkvaliteten er god. Læs min Pixel 7a test her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram