To er bedre end ét – kom med bag om dual-kameraet

BAGGRUND: Flere af mobil-flagskibene har to kameraer på bagsiden. Læs her og bliv klogere på de konkurrerende løsninger gennem tiden.

LG G6, Samsung Galaxy Note 8, iPhone 8 Plus og Huawei P10. Listen over årets smartphones med to bagsidekameraer er stødt voksende. Men fænomenet er ikke nyt. Faktisk er der mange eksempler på smartphones af ældre dato med to kameraer bagpå. Det skriver GSMarena.

Her kigger vi på udviklingen inden for dual-kameraer i smartphones.

Dybde-sensoren kom først fra HTC

HTC One M8s testfoto

HTC One M8 tog ikke altid de bedste billeder. Her er en test af fokus med Duo Camera. (Foto: MereMobil.dk)

Kalenderen siger marts 2014, og til pomp og pragt har HTC løftet sløret for HTC One M8. Modsat den anmelderroste forgænger har One M8 hele to kameraer på bagsiden.

HTC kalder konceptet for “Duo Camera”. Duo Camera består af et konventionelt kamera og et kamera, der fanger dybdeinformationer. På den måde kan man, i hvert fald i teorien, ændre fokus, når udløserklikket har lydt. Altså efterredigere fokuspunktet.

Desuden gør en dybde-sensor det nemmere at skabe den såkaldte “bokeh”-effekt, der ellers er forbeholdt “rigtige” kameraer.

Nej! HTC lukker ikke deres smartphone-afdeling

I praksis var Duo Camera et flop. Hos MereMobil.dk lød det eksempelvis:  “Funktionen (…) er noget ”software-knald”, som man alligevel ikke bruger (…) en ting som ikke giver mening i hverdagen”. Duo Camera var i øvrigt relativt bøvlet, og vi vurderede, at man når først billedet var i kassen, ville glemme alt om muligheden.

HTC var tilsyneladende enig i den konklusion, for efterfølgeren, HTC One M9, droppede Duo Camera.

Sort-hvid kom i 2016

I 2016 blev det så Huaweis tur til at satse på to kameraer. Huawei gik sammen med Leica og udviklede et nyt kamerasystem til P9-telefonen. Det ene kamera er med traditionel farve-sensor. Det andet skyder i sort-hvid. Sidstnævnte har den fordel, at det kan lukke mere lys ind, da det skal fange flere detaljer.

Sort-hvid-foto fra Huawei P9. (Foto: MereMobil)

Et tryk på udløserknappen resulterer i to billeder – ét i farve og så ét i sort-hvid. Efterfølgende bliver de to billeder så kombineret til et farvebillede med øget skarphed – takket være sort-hvid-sensoren. Samtidigt giver det også brugere mulighed for at tage “rigtige” sort-hvid-billeder, hvis man ønsker det. Det vil sige billeder, der ikke blot har fået lagt et sort/hvid filter ned over sig. Samtidigt kan man, ligesom med HTC’s Duo Kamera, sløre for- eller baggrund.

Huawei Mate 10 Pro – disse farver kommer den i

Men kamera-systemet er måske ikke helt, hvad Huawei lover. “Telefonen tager udmærkede billeder, som man sagtens kan være bekendt at vise frem, men jeg er ikke helt tilfreds med dens evner, når det kommer til fotografering i dårlig belysning, og hvor ting lyser i motivet”, hedder det i anmeldelsen af Huawei P9 på MereMobil.dk.

I dag kommer flere af Huaweis telefoner med sort-hvid- og farvesensor. Så ifølge Huawei er systemet mere vellykket.

Vidvinkel kom fra LG

LG G5 test med vidvinkel (Foto: MereMobil.dk)

Vidvinkels-kameraet på LG G5 kan nemt resultere i Go Pro-effekt. (Foto: MereMobil.dk)

Samme år som Huawei introducerede en dedikeret sort-hvid-sensor lancerede LG sin G5-telefon. Den har to bagside-kameraer med forskellige brændvidder.

Det primære kamera er på f/1.8, mens det sekundære svarer til f/2.4. Den store brændvidde på kamera nummer to resulterer i en vidvinkel på 135°. Det betyder, at kameraet kan se og fange mere end det primære kamera.

LG V30 kommer ikke til Danmark

Modsat Huaweis og HTCs bud giver en vidvinkels-linse billeder, som man ikke kan genskabe via software. Men det er ikke uden fejl. Linsen fordrejer nemlig kanten af billedet. I praksis betyder det, at billeder taget med vid-vinklen kan ligne noget fra et Go Pro-kamera. Lige linjer bliver eksempelvis rundede, hvis de ligger i kanten af billedet.

Anmeldelsen af LG G5 var overvejende positiv over for vidvinkels-kameraet. ”Det (vidvinkel, red.) giver flere muligheder, for at få et andet indtryk af motivet og omgivelserne.” Og måske derfor har LG holdt fast i den store synsvinkel. Både LG G6 og V30 har nemlig samme system. Og princippet har spredt sig. Motorola har nu også telefoner med vidvinkels-kamera.

Den store 135° optik gav i øvrigt mulighed for, at man kan billeder i stil med det du ser på boligannoncer. Man får ganske simpelt meget mere af rummet med.

Tele-foto

Foto med Note 8

Standardbillede taget med Note 8 (Foto: MereMobil.dk)

Apple hoppede med iPhone 7 Plus i 2016 med på dual-kamera-bølgen. Modsat LGs bud, der gør det muligt at “zoome ud”, betyde tele-foto-kameraet, at man kan zoome ind; vel at mærke uden de ulemper som digitalt-zoom medfører.

Foto med Note 8

Taget med 2x zoom på Note 8 (Foto: MereMobil.dk)

På iPhone 7 Plus er der tale om zoom på 2x. Men kvaliteten er ikke helt så god, som på det primære kamera.

Særligt i svag belysning lider resultaterne. Det skyldes, at tele-foto-linsen på iPhone og andre telefoner med samme system har en væsentlig større brænd-vidde, som lukker mindre lys ind.

iPhone 8 og iPhone 8 Plus – her er de

Foruden zoom gør vidvinkel, som de fleste af de ovennævnte systemer, det muligt at imitere spejlreflekskameraer og deres “bokeh”-effekt. Apples iPhone 8 Plus byder desuden på en række nye lys-muligheder, som gør det muligt at efterligne studielys (via det ekstra kamera).

Samsung Galaxy Note 8 er en af flere telefoner som inkorporerer en tele-foto-løsning. Og det virker. I testen på MereMobil.dk hedder det sig MereMobil.dks, at kameraet er “imponerende”. Særligt fordi begge kameraer har optisk billedstabilisering.

Dual-kameraet sidder i dag på bagsiden af langt de fleste flagskibe. Og meget tyder på, at den trend er kommet for at blive. Og måske skal der snart være to på forsiden også. Det satser Huawei nemlig på.

I historien springer vi let og elegant henover 3D-kameraet som på eksempelvis HTC Evo 3D, der floppede i 2011. 3D-kameraer og 3D-skærme var vanvittigt ringe.

Mere til historien

iPhone X kommer med en række sensorer på telefonens front. Det betyder blandt andet, at selfie-kameraet får en række af de funktioner, som normalt kræver to kameraer. Det drejer sig bl.a. om Apples efterligning af studielys og animerede emojis- AniMojis.

Fotofejl på iPhone er løst

KORT NYT: Apple har udsendt en ny softwareopdatering, der retter fejlen med slettede billeder, som pludselig dukkede op igen.

(mere…)
Sirenen – dette skal du vide om beredskabsmeddelelser på mobilen

BAGGRUND: S!renen er systemet til beredskabsmeddelelser i Danmark. Her er, hvad du skal vide.

(mere…)
Google overrasker: Gør betalingsfunktioner gratis

Google Fotos åbnes nu lidt mere for dem, som ikke har et Google One abonnement.

(mere…)
Derfor behøver du ikke et større batteri i din telefon

BAGGRUND: Løsningen på dine batteriproblemer er ikke nødvendigvis et større batteri.

(mere…)
Galaxy S24 Ultra får et kameraboost i april-opdateringen

Det lader til, at Samsung endnu engang forbedrer kameraet i topmodellen Galaxy S24 Ultra.

(mere…)
Kameratest dumper Samsungs nye topmodel

Kameraet i Samsung Galaxy S24 Ultra er ikke ”all that”, det er konklusionen i en stor kameratest.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram