HTC One M8s test – en langt bedre HTC

2

TEST: HTC One M8s er bedre end topmodellen One M9. Der er mange penge at spare, hvis du ønsker dig en ny HTC-mobil.

HTC One M8s test
HTC One M8s

Jeg var ikke ligefrem begejstret for HTC One M9, årets topmodel fra HTC, der slet ikke ydede de foregående produkter retfærdighed. Det er som om HTCs toptelefoner, fra generation til generation, er blevet ringere og ringere.

Efter M9 var kommet i butikkerne lancerede HTC så M8s, og kørte således en runde mere med flagskibet fra sidste år, hvor en række essentielle egenskaber er opjusteret og forbedret.

Konklusionen er nu, at HTC One M8s er et bedre køb end One M8, men også langt mere interessant end årets M9-model.

Jeg vil i denne HTC One M8s test fokusere på plusser og minusser ved M8s. Hvis du vil have mellemregninger og detaljer med, så skal du læse min anmeldelse af HTC One M8, der går mere i dybden med en række af de punkter som er fællestrækkene for telefonerne.

Hovedspecifikationer for HTC One M8s

– CPU: Qualcomm Snapdragon 615 octa-core
– 64 bit: 4 x 1,7 GHz + 4 x 1,9 GHz
– Skærm: 5,0 tommer Full HD 1080p
– Vægt: 160 gram
– Mål: 146.41 x 70.61 x 9.55 mm
– RAM: 2 GB
– Hukommelse: 16 GB
– MicroSD kort op til 128 GB kan anvendes
– Kamera: 13 megapixels (f/2.0 – 28 mm linse)
– Frontkamera: 5 megapixels
– Bluetooth 4.1, GPS, Glonass, NFC, Wi-Fi  (802.11 a/b/g/n/ac 2.4 & 5 GHz)
– Android 5.0 Lollipop + HTC Sense 6.0
– Batteri: 2.860 mAh

Samme design med et lille ”men”

HTC One M8s og M8 vejer begge 160 gram. De er begge skabt i unibody aluminiumsdesign, og forskellene spottes kun yderst vanskeligt. M8s er 0,2 millimeter tykkere, altså så lidt det ikke umiddelbart hverken ses eller føles.

Derudover beholdes designet intakt dog med nogle få undtagelser, når vi drager HTC One M7 ind i sammenligningen. Kameralinsen fylder nu mere af bagsiden, men stikker ikke ud, som tilfældet er på M9. Derudover har frontens højtalergrill ikke samme bredde i top og bund, hvilket jeg synes ødelægger lidt af helheden i det ellers glimrende design.

M8s er alt i alt en veldesignet smartphone, som designmæssigt er en gentagelse af noget vi kender og holder af.

Langt bedre kamera

Den første HTC One fra 2013 fik en ny type kamera. Ultrapixels var det helt nye. Reelt var det et fire-megapixels kamera, hvor de enkelte pixels var gjort større, så de kunne opfange mere lys. Den umiddelbart innovative idé kunne hverken os anmeldere, eller sælgerne i butikkerne, forklare kunderne, og det gjorde da heller ikke noget, da billedkvaliteten haltede efter hvad konkurrenterne kunne tilbyde.

Ultrapixels tog HTC med over i M8, men fjerede det (heldigvis) i M8s og M9 fra det primære kamera.

M8s har en 13 megapixels standardsensor, der suppleres af en 2 megapixels sensor – kendt som dualkamera. Det skulle give flere billeddata, samt mulighed for ændring af fokus på et motiv, efter det er taget.

Ufocus hedder funktionen, som ærligt er noget ”software-knald” som man alligevel ikke bruger. En anden mulighed er Dimension Plus, hvor billedet får tilføjet en ekstra dimension, og bevæger sig lidt, når telefonen vippes en smule. Igen en ting som ikke giver mening i hverdagen.

HTC virker heller ikke selv til rigtigt at tro på gevinsten for brugeren, da man aktivt skal tilvælge brugen af dual-kamera. Pudsigt nok kaldes hovedkameraet for “Highres-kamera”.

Fornuftige billeder til den dårlige side

Jeg er ikke voldsomt imponeret af billedkvaliteten, der bedst kan beskrives som ”fornuftig” på en god dag. Detaljerne bliver hurtigt uskarpe, ikke kun når man går tæt på, men i det hele taget, og kameraopstarten er heller ikke synderlig hurtig. Det samme gælder evnen til at fastlåse fokus.

I mørke omgivelser klarer HTC One M8s sig klart dårligst, og i vores mørketest fik vi et temmelig mørkt billede, og en hel del billedstøj. Uheldigvis er kameraet også ret ringe ved kraftigt lys som solskin. I galleriet herunder kan du tydeligt se på udendørsbillederne, hvor problemerne ligger.

Makrofotos hvor man gerne vil lave en super-nær med sløret baggrund, giver også et ret ringe resultat.

Skal du bruge telefonen til lejlighedsvis fotografering, og er billederne mest til sjov, Facebook og Instagram, vil du ikke blive skuffet, men den store fotomobil er One M8s bestemt ikke.

Frontkameraet er på fem megapixels, og ligesom hovedkameraet er resultatet kun at betegne som fornuftigt.

Billedkvaliteten minder mig om, hvad de første billige telefoner fra kinesiske producenter leverede. Det var altid kameraet, der blev sparet på. I dag leverer et produkt som Huawei P8 virkelig gode billeder, og denne er i samme prisklasse som M8s.

Billeder taget med HTC One M8s

Ingen QHD skærm

Du får med HTC One M8s fuldstændig samme skærmtype (Super LCD3) som i M8 og M9. Opløsningen er i Full HD (1080 x 1920 pixels). Du får altså ikke en af de nye skærmtyper med QHD-opløsning, som vi kender fra Samsung Galaxy S6, men det skal du ikke være ked af.

Godt nok ser en QHD-skærm vældig flot ud, men reelt kan det være vanskeligt at se forskel, hvis ikke produkterne ligger lige ved siden af hinanden. Desuden bruger de mange ekstra pixels mere strøm, hvilket ingen smartphone-brugere jo ønsker sig.

Den sorte farve fremstår mørkegrå, og kontrastforholdet mellem hvid og sort, er ikke så godt, desværre. Den samlede farveoplevelse er, umiddelbart vurderet, neutral og ikke over-boostet, som vi ofte har set det på Samsungs skærme.

Grafikken på skærmen står bedst når mobilen ses lige forfra, og en grad af udvaskning opleves, når skærmen drejes nogle få grader til den ene eller anden side.

I dagligt brug fejler skærmen ikke noget, men på M8s, eller for den sags skyld M9, får du ikke markedets bedste skærmoplevelse, ej heller den nyeste.

66,7 procent af mobilen front er dækket af skærm. Til sammenligning er det 68,4 på HTC One M9.

Screenshots fra HTC One M8s

Kræfter nok til det meste

Fravalget af en topmodel ligger for mange i processor og chipset. For hvem vil ikke gerne have det nyeste, og det er helt forståeligt. Et faktum er dog, at de fleste nye telefoner klarer det ganske fint alligevel ved almindeligt brug, uden den absolut nyeste hardware.

Det gælder også for HTC One M8s. Her får du processoren Snapdragon 615 fra Qualcomm med 1 GHz (quad-core) og 1,7 GHz (quad-core). På M8’eren var det Snapdragon 801 med quad-core 2.5 GHz.

Grafikchippen er opgraderet fra Adreno 330 til Adreno 405.

I rå ydelse målt med Antutu Benchmark betyder det, at M8s og M8 scorer nogenlunde de samme point. Vi taler 36.351 point på M8s og 36.312 på M8’eren.

Umiddelbart er der heller ikke noget negativt, at udsætte på brugeroplevelsen. Generelt kører alle programmer rigtigt fint, og kun ved skift mellem apps, oplever jeg mobilen som værende en smule træg. Ikke meget, men lige nok til man bemærker det.

Textrefow er tilbage

Med HTC One M9 kom der kun én browser med i telefonen, og i langt de fleste tilfælde er Google Chrome det rigtige valg, da det ligesom er systembrowseren fra Androids side. Der var bare lige én detalje. HTC er gennem årerne blevet kendt for deres text-reflow feature i browseren, hvor tekster tilpasser sig til skærmens bredde og i forhold til zoom-niveauet. Dette var altså ikke en mulighed på One M9.

I HTC One M8s har HTC bibeholdt deres egen browserversion, side om side med Google Chrome, og denne har text-reflow funktionen.

Vælger du at benytte HTCs browser skal du vide, at den er baseret på en ældre Chrome-version. Aktuelt kører denne version 33, mens den rigtige Chrome fra Google er nået til version 43. Dermed er man temmelig langt bagud, også i forhold til sikkerhedsopdateringer. Det er HTC der skal vedligeholde og opdatere sin egen browser, og det er min erfaring det sker yderst sjældent.

Stadig fantastisk lyd

Lyden fra de frontvendte stereohøjtalere er fortsat markedets absolut bedste. Her kan HTC noget som konkurrenterne stadig halser bagefter.

HTC One M8 havde i forhold til M7’eren i øvrigt redesignede højtalerkamre, så telefonen kunne levere 25 procent højere lyd. Det lader til, at dette sammen med den nye forstærkerchip, der blev introduceret med M8, er flyttet med ind i M8s.

Hi-fi entusiaster løber nok stadig skrigende bort fra lyden, men mobilfans med hang til fed lyd og stor fylde, vil uden tvivl være meget begejstrede.

Ved samtaler kan der heller ikke udsættes noget på lydkvaliteten, og M8s har via Bluetooth en stabil kommunikation. Også datakommunikationen via 4G såvel som Wi-Fi er stabil og ikke mindst hurtig.

Android 5.0 med Sense 6

HTC One M8s (Foto: HTC)
HTC One M8s (Foto: HTC)

One M8s kommer med Android 5.0.2 Lollipop. Oven på ligger HTCs brugerflade Sense 6, som i forhold til versionen på HTC One M9, er en gammel udgave, da denne kører Sense 7.

Desværre bibeholder HTC ikke synderligt mange elementer fra designsproget Material Design, som Android Lollipop kommer med, hvilket jeg synes er vældig ærgerligt.

Brugeroplevelsen er som tidligere nævnt god, og tastaturet til beskeder er langt langt bedre, end det vi finder i M9. Desværre er der ugler i mosen. For brugerfladen er sprængfyldt med irriterende småting, som kommer til at minde om popup-vinduers storhedstid på webplatformen.

Telefonen bliver konstant ved at sende mig nominationer som ”Personaliser HTC Home”, ”HTC Club enter now”, ”HTC Club start now”, ”HTC Club get started” m.fl. Også påmindelser fra HTC om backup har jeg set. Stop! Siger jeg! Måske er det ment som en hjælp, men det opfattes som spam og er uønsket.

Dertil kommer en mængde bloatware, altså software som jeg ikke har bedt om. Eksempler er: Bil, Fotoredigering, HTC Backup, HTC Club, HTC Dot View, HTC Guide, Kid Mode, Parent Dashboard, Polaris Office 5, Scribble, Temaer, Tips & Hjælp og Zoe. Derudover kommer Googles efterhånden store tjenestesamling som Bladkiosk, Bøger, Spil, Film, Musik m.fl.

Det er frygteligt synd HTC har overfyldt telefonen med en masse ting, som man i stedet kunne gøre tilgængelig som frivillig download. Det er netop det, som Samsung har gjort i de nye S6’ere, og de giver en langt mere ren oplevelse.

Sense 6.0 er ikke så voldsomt overplastret med farver, men det er stadig for meget. HTCs største argument for One-serien var med M7 en nærmest eksklusiv oplevelse. Nedtonede sorte, hvide og grå farver samt Blinkfeed som det første man så. I dag er Blinkfeed uinteressant, og er henvist til en plads helt yderst til venstre på telefonen.

Virkelig god batteritid

Der er kommet lidt mere batterikapacitet i M8s. Batteriet er gået fra 2.600 mAh til 2.840 mAh. Det er ikke meget, men vi tager alt den kapacitet med vi kan få.

Det har bestemt ikke været unormalt med 17-18 timers drift, uden opladning, og stadig have 25 procent strøm tilbage på batteriet ved sengetid. Dette har jeg opnået helt uden, at have forskellige strømsparefunktioner tilkoblet.

Telefonen har også ”Ekstrem strømbesparelsestilstand” som skifter til et meget simpelt layout, og deaktiverer alle de smarte funktioner i smartphonen. Du kan stort set kun bruge den til opkald, SMS og kalender, når dette er aktiveret. Tilgengæld får du ved 10 procents strøm tilbage på batteriet, op til 30 timers standbytid.

Strømsparefunktionen dæmper skærmlyset, reducerer CPU-kraften, fjerner vibration og afbryder pedometeret. Desuden slås dataforbindelse fra, når skærmen er slukket.

En anden fin detalje i strømdelen på M8s er ”Dvaletilstand” som slår dataforbindelsen fra, når den ikke har været aktiv i længere tid. Funktionen kan lære af ens adfærd, og hvornår dvalen bedst kan sættes til, uden at genere. Også dette sparer på strømmen. En tilsvarende funktion findes i mailprogrammet, som ud fra hvor mange gange du manuelt tjekker mail, justerer den automatiske hentning af nye mails.

Jeg er yderst tilfreds med strømforbruget på HTC One M8s, og jeg er helt sikker på, at den er blandt de bedste telefoner, til at holde på strømmen.

HTC kommer tilbage på hylderne

Konklusion: Et godt HTC-køb

HTC One M8s
HTC One M8s

Det er en lidt underlig situation. Sidste års model i en opdateret version er mere interessant end årets topmodel. Det tror jeg ikke er sket før. Ikke desto mindre er det sandheden om M8s.

Jeg kaldte M8’eren for en relancering, eller om du vil, faceliftet udgave, af HTC One M7. M8s må så være en faceliftet udgave af en faceliftet telefon, men det fungerer altså.

Rigtigt mange punkter i telefonen er på det jævne, uden at være voldsomt skuffende. Andre dele sidder lige i skabet. Her i blandt Bluetooth, netværk, samtalekvalitet og ikke mindst lydkvaliteten fra højtalerne. Kameraet er et skridt frem, men er stadig væsentligt bagud i forhold til konkurrenterne i samme prisklasse.

Brugerfladen er lige knapt så grim som på M9, men den når stadig ikke niveauet fra M7’eren, som jeg synes var helt unik på sit felt.

Priserne taler også deres tydelige sprog. HTC One M8s uden abonnement koster omkring 3.800 kroner, mens du skal slippe op mod 5.500 kroner for HTC One M9. Det gør M8s til et virkelig godt og stærkt køb inden for HTC-familien.

Står du og vakler mellem M9 eller M8s så spar pengene og køb M8s. Det er en langt bedre telefon, som du bliver mere tilfreds med i længden. Hvis du stadig er i tvivl, så læs min omfattende anmeldelse af HTC One M9. Se også web-TV indslaget med anmeldelsen af M9’eren.

Set i bagklogskabens klare lys burde M8’eren nok ikke have fået fem stjerner, da M8s faktisk er som M8 burde have været. Karakteren ender også her på fem stjerner ud af seks. Når det er sagt, så vil jeg klart anbefale du tager et kig på Huawei P8, som også kommer med lækkert design, og i øvrigt i klassen scorede topkarakter.

Info: For at få alle detaljerne med og det fulde billede, så husk også at læse testen af HTC One M8 der hænger sammen med denne test af M8s.

Læs også denne artikel med flere detaljer om HTC One M8s.

Fordele / ulemper

Fordele

– Godt design og gode materialer
– Godkendt skærmkvalitet
– Fremragende lyd og lang batteritid

Ulemper

– Bedre kamera end i M8, men stadig ingen billedstabilisering, og stadig ikke på niveau med konkurrenter.
– Brugerfladedesign er ikke så eksklusivt som på den originale HTC One.
– For meget bloatware og irriterende popup-beskeder fra HTC

Mere til historien

HTC Blinkfeed vil fremover ikke kun indeholde nyheder. HTC arbejder på, at indføre reklamer i Blinkfeed.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer