iPad Pro test – en stor som ikke er voksen

TEST: Kæmpeskærm og kraftig hardware samt en unik stylus, gør ikke iPad Pro professionel nok, viser vores iPad Pro test.

iPad Pro test
iPad Pro (Foto: MereMobil.dk)

Hvor stor iPad Pro egentlig er kan næsten ikke forklares i tekst eller vises på billeder, men du bliver forhåbentligt klogere efter denne iPad Pro test. Det er først, når man står med den i levende live, at størrelsen for alvor går op for en. Det svarer til du river skærmen af en 13 tommer MacBook, og bruger den som tablet.

iPad Pro kan ikke i sig selv, som den ligger der i salgsæsken, tales op til mere end det den er, nemlig en meget meget stor iPad med en skærm på 12,9 tommer (2.732 x 2.048 pixels). Det er den iOS-baserede enhed, som hidtil har den største opløsning.

I forhold til iPad Air 2, den indtil nu nyeste almindelige iPad, har iPad Pro et skærmareal som er 78 procent større. Jeg går i denne store iPad Pro test tæt på de muligheder, som en kæmpe iPad tilbyder.

En iPad med større skærm

iPad Pro test
iPad Pro (Foto: Apple)

Med iPad Pro får du alt det bekendte ved en iPad. Der er ingen overraskelser når du tænder skærmen første gang. Alt ligner sig selv. Der er ingen fancy ekstrafunktioner eller særlige nyheder, som man ikke kan leve uden, eller som gør en opgradering til denne udgave absolut nødvendig.

De flere tommer – fra 9,7 til 12,9, giver alligevel en gevinst og muligheder, som ikke gør sig gældende på tidligere tablets fra Apple.

Jeg har haft stor fornøjelse af, at udnytte iPad Pro som et ekstra TV, som vel at mærke er mobilt. Via YouSees fantastiske app har jeg midt i madlavningen eller morgen-rutinen kunne følge med i live- såvel som arkiv-TV. Mit TV-behov kunne selvfølgelig løses billigere med andre produkter, men hvorfor ikke udnytte muligheden, nu hvor man har den?

På iPad Pro kan du arbejde i flere backend-systemer end på andre iPads, alene på grund af den forøgede skærmplads og opløsning. Således har det været helt naturligt for mig, at arbejde i vores CMS-system til MereMobil.dk i den fulde, ikke mobiltilpassede, version.

I nogle sammenhænge bliver iPad Pro altså næsten en bærbar computer – men også kun næsten.

Microsoft Office er genialt

iPad Pro (Foto: Apple)
iPad Pro (Foto: Apple)

Microsoft var hurtigt ude med en opdatering af Microsoft Office kontorpakken til fuld udnyttelse af iPad Pro. Både Split View og Slide Over er understøttet, og det grafiske layout gør brug af de ekstra pixels.

Du kan således sagtens skrive og redigere særdeles store Word-dokumenter. Jeg har eksempelvis skrevet artikler, hvor jeg skulle bruge indhold fra en mail, som har kunne være på skærmen ved siden af dokumentet jeg skrev i.

Apple har udvidet onscreen-tastaturet en del på iPad Pro, så det minder meget mere om et almindeligt bærbar-computer tastatur. Selvom det er præcist kommer vi ikke uden om, at skrivning af længere tekster, kræver øvelse. Desuden optager tastaturet en stor del af skærmpladsen, og i større tekster kan overblikket være svært at bevare.

Bedste tablettastatur nogensinde

Løsningen på onscreen-tastaturet kan være Smart Keyboard, som kommer til Danmark i det nye år. Jeg har haft muligheden for afprøvning af Smart Keyboard, og her må jeg overgive mig totalt. Det er det bedste tastatur jeg nogensinde har prøvet til en tablet.

Smart Keyboard har samme præcision som tastaturet på en MacBook, og selvom tasterne går ud i et med underlaget, har der stadig kunne skabes en god klikrespons. Det er ikke nødvendigt, at ramme helt præcis på tasten, da klikket stadig opfanges.

Tastatur-coveret kan samtidigt være beskyttelse af iPad’en. Skriver du mange lange tekster på iPad, er Smart Keyboard en god ting at ønske sig. Tastaturet er ekstra tilkøb og følger altså ikke med når iPad Pro købes.

Tilslutningen af Smart Keyboard sker via stikket Smart Connector (endnu en egen-standard fra Apple), som sidder på siden af iPad Pro.

Vil du have Smart Keyboard skal du slippe 1.399 kroner for uden prisen for selve iPad’en.

Smart Keyboard til iPad Pro

Apple Pencil – en stylus fra Apple

iPad Pro test af Apple Pencil
iPad Pro (Foto: MereMobil.dk)

Da jeg fik præsenteret Apple Pencil og iPad Pro, ved et møde hos Apple i København, blev der gjort meget ud af, at Apple Pencil IKKE er en stylus. Det er så meget mere end det, forlød det fra den Apple-ansatte fremlægger. Han er særligt uddannet til at videregive Apples strategiske kommunikation omkring produkterne – det “marketing” bare fremlagt i en almindelig samtale.

Lad os lige tage betydningen af “slylus” fra Ordbogen.com: ”Penneformet redskab, der anvendes på enheder med touchskærme, f.eks. iPhones eller tablets, hvor man ved pegning på et bestemt punkt i skærmoverfladen kan videresende data og navigere rundt i enhedens menuer”.

Så Apple Pencil er en stylus. Diskussion slut!

iPad Pro (Foto: Apple)
iPad Pro (Foto: Apple)

Apple Pencil fungerer udelukkende på iPad Pro. Den virker i et samspil mellem skærmen på udelukkende denne iPad, og kan således ikke benyttes på andre iPad-typer eller iPhones. Kommunikationen sker via Bluetooth, og parringen sker let ved at sætte Lightning Connectoren (under den aftagelige top) ind i kommunikationsporten på iPad. Det er også sådan Apple Pencil oplades. 15 sekunder i porten giver 30 minutters brugstid. På en fuld opladning har pennen omkring 12 timers driftstid.

Apple Pencil har sensorer der detekterer tryk og tilt, så den kan benyttes som et realistisk penneredskab. Der er lidt vægt i pennen (21 gram mod omkring det halve for en almindelig kuglepen), som sammen med dens længde (17,5 centimeter) giver en rigtig realistisk følelse når pennen bruges på skærmen. Desværre er der ingen opbevaringsmulighed for Apple Pencil i iPad Pro eller coveret, så du skal finde en måde, hvor du kan passe godt på den.

Der findes en stor mænge tredjepartstilbehør inden for stylus-kategorien. Dem jeg har prøvet har været direkte elendige, og ikke udfyldt det behov de er sat i verden for.

Samsung har via deres Galaxy Note produkter ejet produktkategorien for notat- og skitseprodukter, men som tredjeparts-tilbehørsproducenterne har Samsungs stylus (S-Pen) haft det store problem, at ”stregen” fra pennen ikke blev tegnet på skærmen i realtime.

Apple Pencil kan først købes i 2016

Apple Pencil på iPad Pro gør det langt bedre end alle andre stylusprodukter, men der er stadig et lille ”lag”. Hvorvidt man kan leve med det, skal den enkelte nok afprøve i en forretning inden købet.

Skærmen på iPad Pro registrerer automatisk om du bruger fingeren eller pennen. Så snart Apple Pencil tages i brug scannes skærmen for berøringer 240 gange i sekundet, for at give en realistisk pen-følelse, men som nævnt er det ikke helt nok.

Når du skriver og tegner oplever du hvordan Apple Pencil et stykke hen ad vejen, opfører sig som et rigtigt skriveredskab. Når du trykker hårdere bliver stregerne tykkere, og lægges den lidt ned kan, kan du skravere, fuldkommen som med en fysisk blyant.

Den glatte glasoverflade giver ikke den modstand der kendes fra papir, og her kræves der tilvænning fra brugeren.

Apple Pencil koster 829 kroner (vejledende).

Dommen fra en art director

Jeg har givet Jens Holst, der arbejder som Art Director, ved bureauet BRND i Odense, mulighed for at arbejde med iPad Pro og Apple Pencil.

Normalt bruger han en fysisk blok og pen når der skal laves udkast, skitser og notater. Senere bliver det så genskabt i et program som Adobe Illustrator eller andre programmer i Adobes kreative serie. Drømmen er, at kunne redigere det hele på iPad med samme muligheder, som på computeren.

Jens Holst vil ikke som professionel i den kreative branche, kaste sig over Apples kæmpe-tablet.

– ”Jeg vil kunne åbne et projekt fra Adobe Illustrator, ændre i det og efterfølgende gemme og sende en kladde til kunden via mail. Det kan jeg ikke på iPad Pro. Jeg synes ikke det er godt nok, når det kun er fragmenter fra Adobes programmer som er tilgængelig – sådan kan man ikke arbejde som professionel,” lyder det fra Jens Holst i BRND.

Han roser præcisionen i Apple Pencil, som er den bedste stylus han nogensinde har prøvet. Notater skrevet med pennen i f.eks. Evernote, eller en hurtig skitse tæller på plussiden for art directoren, der også er tilfreds med muligheden for, at hvile hånden på skærmen, mens der tegnes eller skrives.

Jens Holst runder af med, at det ikke bliver i denne omgang han slipper pengene for en ny iPad, men også han har haft stor glæde af, at skrive notater digitalt fremfor på et stykke papir der kan blive væk.

Screenshots fra iPad Pro

Mange Adobe programmer

Adobe har rigtigt mange udgivelser på iPad, men som Jens Holst fra BRND nævner, så er det ikke ”the real thing” som på computeren. I App Store på iPad Pro findes forskellige kategorier og under ”Enhanced for Apple Pencil” ser vi Adobe Photoshop Sketch, Adobe Photoshop Mix og Adobe Comp CC, som de eneste. I ”Desktop-Class Apps” optræder ikke ét eneste Adobe produkt, hvorimod Microsoft for alvor funkler med både Word, Excel og PowerPoint.

På MereMobil.dk anvender vi Adobe Premiere Pro til redigering af web-TV, og heller ikke her kan vi tage vores projekter med over i iPad-miljøet. Vil du redigere video, så har Apple stadig føringen på iPad med iMovie som understøtter 4K video, 1080p HD med 60 fps og redigering i flere spor.

Det handler om apps, kan alt dette skæres ned til. Skal iPad Pro blive en professionel partner i hverdagen kræver det rigtige pro-apps og ikke bare professionelle applikationer i amatørudgaver.

iPad Pro første kig – se stylus funktioner

Sulten på strøm

I iPad Pro sidder et kæmpebatteri på 10.307 mAh, hvilket er 40 procent kraftigere end batteriet i iPad Air 2.

Apple lover 10 timers driftstid ved blandet brug, hvilket efter vores test må siges at være betegnet i overkanten og alt for optimistisk. Det afhænger rigtigt meget af hvad du bruger iPad Pro til og hvor kraftigt skærmlyset er.

Før første gang på en tablet oplever jeg behovet for en oplader inden for rækkevidde.

iPad CPU Performance set over tid (Foto: Apple)
iPad CPU Performance set over tid (Foto: Apple)

Jeg har afspillet TV 2 News via YouSees iPad-app i fuld skærm med fuld lysstyrke på både iPad Pro samt iPad Air. På iPad Pro var der fire timers fjernsynskiggeri. iPad Air havde stadig 18 procent tilbage efter de fire timer.

Opladningen af iPad Pro tager vældig lang tid. På godt en halv time skal du regne med cirka 10 procents strøm (02 til 10 procent) mens du efter 2 timer og 30 minutter når en kapacitet på cirka 50 procent.

I skærmteknologien på iPad Pro skrues nu automatisk ned for refresh-raten, når indholdet på skærmen er statisk. Det sker for at spare strøm. Ved normalt brug gentegnes skærmbilledet 60 gange i sekundet. Statisk indhold vises 30 gange i sekundet.

Det er første gang Apple bruger såkaldt Oxide TFT, hvor de enkelte pixels holder opladningen af energi længere, og derfor giver en mere effektiv batteri-udnyttelse.

iPad GPU Performance set over tid (Foto: Apple)
iPad GPU Performance set over tid (Foto: Apple)

God lyd og imponerede performance

iPad Pro er den første Apple-tablet med stereolyd. Der sidder fire højtalere, to i hver ende, som alle spiller de dybe toner. De to øverste sørger altid for diskant og mellemtonerne. Når iPad’en vendes følger lydbilledet med, så det stadig er de øverste der sørger for de højeste frekvenser.

Lyden er høj og kraftfuld men samtidigt også tydelig. Det gælder ved musik, såvel som film og spil.

Processor- og grafikpoweren er intet mindre end imponerede, og det er den mest kraftfulde iPad, der hidtil har været på markedet.

Den nye A9X-processorchip leverer 22 gange kraftigere CPU-performance, end hvad den første iPad fra 2010 kunne yde, mens grafikperformance er hele 360 gange bedre.

Fire højtalere i iPad Pro (Foto: Apple)
Fire højtalere i iPad Pro (Foto: Apple)

Adskillige samtidige 4K-videospor i iMovie eller 3D design i AutoCAD 360 er nu muligt på en iPad. Den slags opgaver er der stadig stationære computere, som kæmper med, men det klares nu uden problemer, af denne kraftfulde tablet.

iPad Pro har, som iPhone 6S og 6S Plus, M9 coprocessor som en del af processorarkitekturen. Den er M9-delen der indsamler data fra enhedens mange forskellige sensorer, og sender det videre til A9X-hovedprocessoren.

Analytiker: iPad Pro vil indbringe Apple en enorm ekstra indtægt

Konklusion: Ikke klar til pro-brug endnu

iPad Pro (Foto: Apple)
iPad Pro (Foto: Apple)

Jeg har i testperioden benyttet iPad Pro i situationer, hvor jeg aldrig før ville have taget iPad i overvejelse, og der er ingen tvivl om, at der er tale om et særdeles kraftigt stykke isenkram, der vil kunne løse mange opgaver, hvis de rigtige programmer er tilgængelige.

Rigtigt professionelle brugere, som beskrevet tidligere i anmeldelsen, kan endnu ikke i fornødent omfang inddrage iPad Pro i deres arbejde, fordi apps i de fulde versioner, ikke er tilgængelige. Her kan Microsoft Surface tages ind i overvejelserne, da det er en PC’er i tabletformat, hvor du kan køre rigtige og fulde PC-programmer. Desværre er stylus og tastatur væsentligt dårligere på Surface sammenlignet med iPad Pro.

På det foreliggende grundlag henvender iPad Pro sig til den mere krævende del af amatørsegmentet, men at argumentere for udskiftninger af gamle iPads hos et kreativt bureau, er for tidligt. Børnefamilier er heller ikke i målgruppen, og at bruge iPad Pro som et transportabelt TV, er en dyr luksus.

Køber du Smart Keyboard kan iPad Pro være en lille erstatning for en bærbar computer, men overvej grundigt om de rigtige apps er tilgængelige i versioner, som har de funktioner du benytter til dagligt.

Priserne starter ved 6.999 kroner for udgaven med 32 GB og Wi-Fi forbindelse. Det er kun topmodellen med 128 GB, der fås med Wi-Fi og plads til SIM-kort, denne koster 9.499 kroner. Og der findes desværre ingen gylden mellemvej med eksempelvis en udgave med 64 GB hukommelse. Oven i disse priser kommer så eventuelt priserne på tilbehøret: Apple Pencil, Smart Keyboard og beskyttelsescovers.

Læs mere om priserne på iPad Pro i Danmark

Karakteren i min iPad Pro test ender på 4 ud af 6 stjerner. Selvom iPad Pro er stor, mangler den at blive voksen.

Test: iPad Air 2 – en opgradering værd?

Fordele og ulemper 

Fordele

– Stor skærm med høj opløsning åbner for nye anvendelsesområder
– Kraftig hardware som med de rigtige apps vil gøre flere opgaver mobile
– God lyd
– Apple Pencil og Smart Keyboard fungerer fantastisk

Ulemper

– Ikke i fornøden grad apps nok som udnytter iPad Pros muligheder
– Bruger forholdsvis meget strøm
– Utrolig høj pris
– Køb af beskyttelsescover er påkrævet (anbefales)

Mere til historien

I salgsæsken medfølger et Lightningkabel på 2 meter plus en oplader. Vores testudgaven gik også i sort under opladning, som vi tidligere har beskrevet i en artikel. Dette ventes at blive løst med en softwareopdatering.

iPad Pro (1st gen)
OnePlus Nord 4 – mine første indtryk

TESTEN ER I GANG: OnePlus Nord 4 kommer snart i butikkerne. Jeg har nu telefonen i hænderne, så her er mine første indtryk.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
MacBook Air M3 er en lækker lille opgradering | Test

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Smartere Siri kommer først i 2025

RYGTE: Hvis du venter spændt på en smartere Siri, skal du nok vente noget tid endnu.

(mere…)
Nyt Apple Watch i plastik? 

RYGTE: Apple Watch SE i plastik er måske på vej. Der tales også om større skærm på det kommende Apple Watch Series 10.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram