Podcast #30: Fremtidens mobilnet skal være mere stabilt end el-nettet

5G-mobilnettet vil være mere pålideligt end el-nettet, fordi infrastrukturen kræver det. 10 mbit/s er i 2020 et absolut minimumskrav.

5G vs 4G - thetlecomblog

4G vs 5G teknologi (Foto: TheTelecomBlog)

Video og maskiner fylder mere

I Danmark er mobildækningen blandt verdens bedste, men det stopper ikke her. Danske forskere, professorer og eksperter er med helt fremme, når det kommer til udviklingen af det næste store skridt, inden for mobilnetværk.

Robotstyring, e-health og selvkørende biler er blandt nogle af de områder, der i fremtiden vil kræve ikke bare hurtig men også stabil datakommunikation. Dertil kommer den generelle Machine Type Communication, som er alt den kommunikation der sker mellem sensorer og andre komponenter i nuværende og fremtidige tjenester og enheder. Nogle kalder også dette Internet Of Things (IOT).

Naturligvis spiller almindelig mobilkommunikation også en større og større rolle fremadrettet. Allerede i dag kommer op mod en tredjedel af dataforbruget i mobilnetværkene fra tjenester som Netflix, og videotjenesterne vil fylde mere og mere fremover.

Såfremt vi ikke gør noget ved mobilnettene, sander systemerne sande til, og enorme flaskehalse vil bremse kommunikationen. 5G er en nødvendighed, og det selvom 4G-udbygningerne slet ikke er færdige.

Baggrund: Hvad er Machine To Machine kommunikation

Mere stabilt end el-nettet

Fremtidens 5G mobilnet skal kunne håndtere ekstrem pålidelig kommunikation. Hvis vi forestiller os en fremtid, hvor selvkørende biler er dagligdag, er køretøjerne afhængige af dataforbindelser som ikke har huller eller går ned.

Allerede i dag er jernbanerne og togenes trådløse systemer separeret fra det almindelige mobilnet, for at sikre stabil kommunikation. Siden februar 2013 har alle Banedanmarks strækninger været dækket af GSM-R.

Aalborg Universitet og Nokia Networks er sammen med Innovationsfonden i gang med 5G-arbejdet. Her tales om en pålidelighed på 99,99966 procent i et såkaldt ultra-pålideligt netværk. Det betyder, at mobilnettet vil være mere stabilt og pålideligt end el-nettet er i dag.

10 mbit/s er et minimum om fem år

Overgangen til 5G handler, udover stabilitet og håndtering af flere brugere og enheder, også om hastigheder.

Ifølge professor Preben Mogensen fra Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet skal der i dag (2015) omkring 2-3 mbit/s hastighed til, hvis ikke en mobilbruger skal blive utilfreds eller utålmodig, men dette vil ændre sig markant i fremtiden.

I 2020 forventer brugerne som minimum 10 mbit/s, for at sikre en optimal brugeroplevelse, og i 2030 er minimumskravet 100 mbit/s, lyder det fra Preben Mogensen, der her citerer Nokia Siemens Networks.

Flere små mobilceller

Industrien har tidligere været fokuseret på, at benytte meget høje frekvensbånd til 5G, også kaldet millimeterbølge, der ligger mellem 30 og 100 GHz, men hos ITU (en organisation under FN) der står for frekvenstildeling, er de høje frekvenser først på programmet i 2019.

Frem til ITU får kigget på frekvenserne baseres udviklingen omkring 5G på frekvenser under 6 GHz.

Når frekvenserne bliver højere, og radiobølgerne kortere, så vil det kræve et endnu mere fintmasket net af master og antenner, end vi har i dag.

Nutidens mobilnet har såkaldte makroceller i byområder, der står med en afstand på 200-300 meter. Højden på senderen er typisk over hustagene, men det kan ændre sig.

Med 5G kan de små mobilmaster blive monteret i f.eks. lygtepæle og have en afstand på 40-50 meter, forudser Preben Mogensen. Han forventer også mobilceller i vores hjem, sportshaller, offentlige bygninger, lufthavne osv.

Preben Mogensen lægger vægt på, at når mobilmasterne står tættere vil både master og telefoner, udstråle mindre effekt. Vi skal altså ikke være bekymret for øget stråling.

Lyt også til vores tidligere program ”5G er fremtiden – kom med på rejsen” fra januar 2015, hvor vi tog hul på 5G-snakken.

Baggrund: Sådan bliver mobilnettene hurtigere

Highlights om 5G-udviklingen

– Overgangen til 5G bliver glidende, som vi også så det fra f.eks. 3G til 4G.
– Mobilnettene vil som følge af højere frekvenser blive mere fintmaskede.
– Små mobilmaster kan monteres i f.eks. lygtepæle.
– Mobilmaster vil blive monteret inde i huse og bygninger.
– 5G-nettet skal være ultra pålideligt med en oppetid på 99,99966 procent.
– Fremtidens mobilnet bliver mere pålideligt end el-nettet.
– Brugerne skal i dag have 2-3 mbit/s trådløst for ikke at blive utålmodige.
– I 2020 forventer brugerne 10 mbit/s som minimumshastighed på mobilen.
– I 2030 er kravet fra brugerne 100 mbit/s på mobile enheder.
– Teknologierne omkring os udvikler sig med 30 procent om året.
– I dag benytter tognettet et særligt mobilsystem kaldet GSM-R (GSM Railway).

Lyt: Podcasten ”Mobilnettet bliver mere stabilt end el-nettet”

I Teknologimagasinet MereMobil, episode 30, er gæsten professor Preben Mogensen, der arbejder på Aalborg Universitet. Preben Mogensen har en del af ansvaret for den enorme udvikling, der har været på mobilmarkedet gennem de seneste 25 år.

Sådan lytter du til podcasts fra MereMobil.dk

Afspiller og link til download finder du i toppen af denne artikel.

Du kan også hente MereMobil i iTunes Podcast, via TuneIn eller finde os på YouTube.

Programmet kan også lyttes på FM via Radio Update og Kanal Gladsaxe (100,9 MHz) samt andre stationer, der samarbejder med Radio Update.

Lyt også til flere udsendelser fra MereMobil.dk.

Tilrettelæggelse:
John G. Pedersen

Producer:
Mike Forde

Mere til historien

Vil du vide mere om mobilnetværk og mobilantenner så lyt til udsendelserne Mobilnetværk for begyndere og Bag om antennerne i smartphones. Tag også med til Grønland, hvor etablering af netværk er noget mere udfordrende end i Danmark. Udsendelsen hedder Så fascineredne er mobilnettet i Grønland. Du finder også programmerne fra MereMobil.dk på iTunes.

Apple Watch Ultra 2: Den svære to’er

PODCAST: Apple Watch Ultra 2 er et solidt ur, men det mangler wow-effekten. Hør min episode om Watch Ultra 2 her.

(mere…)
Populære TV 2’s podcasts kræver adgang til Podimo

TV 2 oplyser, at det fremadrettet kræver abonnement hos Podimo, hvis man vil lytte til nogle af de mest populære podcasts fra TV 2.

(mere…)
Så vigtige er softwareopdateringer til din telefon

PODCAST: Skal du købe en ny telefon, hvis den gamle ikke længere opdateres? Her er svaret.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
I dybden med OnePlus 12 og 12R

PODCAST: Jeg fortæller om OnePlus' nyeste modeller. Hør også når jeg overrasker Ida på 9 år med hendes første telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram