Podcast #16: 5G er fremtiden – kom med på rejsen

Hvis du synes 4G er hurtigt, så er det intet mod hvordan fremtiden bliver. Vi går tæt på 5G, som giver svimlende mobile datahastigheder.

4G rulles ud i stor stil, og mens mange slet ikke har en smartphone eller tablet der understøtter disse forbindelser, er ingeniørerne allerede i fuld gang med at planlægge det næste skridt - 5G.

Danmark er med i frontlinjen på udviklingen og standardiseringen af 5G.

Professor Preben Mogensen der arbejder på Aalborg Universitet, har en del af ansvaret for den enorme udvikling, der har været på mobilmarkedet de seneste 25 år.

- ”Da jeg startede som tranie ved Statens Teletjeneste var det helt store, at man kunne sende 300 bits i sekundet,” fortæller Preben Mogensen i Teknologimagasinet MereMobil, der udkommer som podcast.

5G, Samsung

Teknologiudviklingen inden for kommunikation, set over en længere periode, helt tilbage til tiden med telex og telefax, tager spring på 25-40 procent om året. Med andre ord, om bare ét år kan teknologien yde mellem 25 og 40 procent mere, end tilfældet er i dag.

- Lyt: Podcast om fremtiden for 4G

Så hurtig bliver 5G

På det teoretiske plan understøtter 4G op til 1 gbit/s, ifølge Preben Mogensen.

- ”Vi er stadig tidligt i 5G forsknings- og udviklingsfasen, og der er ikke fuld konsensus om hvor vildt det bliver. Men generelt har det altid været sådan, at den næste generation skal være 10 gange bedre end forgængeren. 5G skal mindst understøtte 10 gbit/s. Det er mit bedste bud, men røster taler også om 100 gbit/s på 5G,” forklarer processoren.

Der vil med 5G også komme en kæmpe udfordring for netværkene, der til den tid, skal have op mod tusinde gange større kapacitet, sammenlignet med i dag.

5G er en naturlig udvikling af 4G-teknologien, og indeholder en integration af eksisterende teknologier, samtidigt med at der introduceres nye.

- Baggrund: Sådan giver MIMO højere 4G-hastighed

Hvad skal vi bruge 5G til

Aalborg Universitet deltager i et stort EU-forskningsprojekt der skal kortlægge krav, udfordringer og forventninger til 5G. Projektet hedder METIS (Mobile and wireless communications Enablers for Twenty-twenty Information Society)

- ”Vi har prøvet at forudse alle de situationer, som vil kræve trådløs netværksforbindelse i 2020, og så har vi kogt dem sammen til fem overordnede fremtidsscenarier, der lidt overraskende er i stand til at rumme alle de cases, vi overhovedet kan komme i tanke om”, siger professor Petar Popovski fra Institut for Elektroniske Systemer.

I udsendelsen fra MereMobil.dk siger Preben Mogensen, at det på nuværende tidspunkt er vanskeligt at sige, hvad vi skal bruge de meget høje 5G-hastigheder til.

- ”Grundlæggende gør vi det, fordi vi han”, siger han med et smil

I fremtiden kommer der mere og mere maskine til maskine kommunikation (M2), hvilket kræver gode dataforbindelser. Dette kaldes også "Internet Of Things".

- ”Vi kan forestille os, at biler taler sammen, og hvis der tænkes stort, kan man forestille sig, at lyskryds bliver sløjfet fordi bilerne selv finder ud af hvem der må køre,” fortæller professoren.

Hvornår 5G kan lanceres kommercielt er et åbent spørgsmål. Det bedste gæt er, at 5G begynder at rulle ud til forbrugerne i løbet af 2020.

 Hovedpunkterne i METIS

1.  “Amazingly fast” (“Forbløffende hurtigt”) - fokuserer på høje datarater til fremtidens mobile bredbåndsbrugere.

2. “Great service in a crowd” (“Fremragende service i en folkemængde”) - fokuserer på mobil bredbåndsadgang selv i meget befolkede områder og stuvende fulde omstændigheder.

3. “Ubiquitous things communicating” (”Allestedsnærværende ting kommunikerer”) - fokuserer på effektiv håndtering af et meget stort antal enheder med vidt forskellige krav.

4. “Best experience follows you” (“Bedste erfaring følger dig”) - fokuserer på at levere brugeroplevelser på højt niveau til mobile slutbrugere.

5. “Super real-time and reliable connections” (“Supergode og pålidelige forbindelser i realtid”) - fokuserer på nye anvendelser og brugereksempler med skrappe krav til forsinkelse og pålidelighed.

Lyt: Podcasten ”Sådan bliver 5G”

I Teknologimagasinet MereMobil, episode 16, er gæsten professor Preben Mogensen fra Institut for Elektroniske Systemer, ved Aalborg Universitet.

Preben Mogensen har deltaget i udviklingen af både 2G, 3G og 4G. Hans nye arbejdsområde er 5G.

Sådan lytter du til podcasten fra MereMobil.dk

Afspiller og link til download finder du i toppen af denne artikel. Du kan også hente Meremobil i iTunes Podcast, via TuneIn Radio eller finde os på YouTube.

Lyt også til flere udsendelser fra MereMobil.dk.

TilrettelæggelseJohn G. Pedersen
ProducerMike Forde

Mere til historien

Antallet af smartphome-abonnementer forventes at vokse fra 1.2 milliarder i 2012 til 4.5 milliarder i 2018, og det medfører naturligt en stor vækst i datatrafikken. METIS-projektet forventer, at den mobile datatrafik i 2018 vil være 12 gange så stor, som den var i slutningen af 2012.

Oister tilføjer lydunivers

Lyd-platformen Podimo bliver en del af Oistertainment-universet.

(mere…)
Derfor holder Pixel 7 Pro og Pixel 7

EP123: Jeg går tæt på Google Pixel 7 Pro og Pixel 7 i denne podcastepisode.

(mere…)
Hvorfor til- eller fravælger du podcasts?

Hører du podcasts? Hvorfor vælger eller fravælger du? Det har DR Medieforskning undersøgt.

(mere…)
Bang & Olufsen: Ting du ikke vidste

EP122: B&O er mere end højttalere til 10-tusindevis af kroner. Det danske luksusbrand er bare rigtigt spændende. Lyt med og hør hvorfor.

(mere…)
Hvilken klaptelefon er bedst?

EP121: Klaptelefonerne Samsung Galaxy Z Flip4 og Motorola Razr 2022 er fede! Hvilken er bedst? Er de klapmobiler noget værd?

(mere…)
5G har rundet skarpt hjørne hos 3 i Danmark

Data via en 5G-dataforbindelse er nu mere almindeligt end data via 3G, viser tal fra 3’s netværk.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram