Podcast #21: Så fascinerede er mobilnettet i Grønland

Enorme afstande og ekstremt vejr udfordrer dagligt IT-infrastrukturen i Grønland. 4G, bredbånd og mange tv-kanaler er hverdag for grønlænderne.

Grønland IT-infrasttuktur

Grønland IT-infrasttuktur (Foto: Tele-post)

Forestil dig en by som Horsens eller Roskilde med omkring 56.000 mennesker, hvor indbyggerne er spredt ud over et areal på størrelse med Vesteuropa. Derefter skal du så levere mobiltelefoni, bredbånd, tv, radio og anden moderne infrastruktur.

Husk samtidigt på undergrunden som er klipper og sten, hvor der ikke kan graves kabler ned, med mindre hullerne laves med sprængstof.

Det er voldsomt fascinerede, når direktøren for Tele-post ( Tele Greenland), Michael Binzer, i Teknologimagasinet MereMobil, beskriver hvordan indbyggerne serviceres.

Flyvende serviceenhed

Hvis en radiokædestation er gået ned, er det ikke blot at starte bilen og køre derud. Ofte kræver det brug af helikopter, og hvis vejret ikke er optimalt, kan der gå flere dage, inden den pågældende site fungerer igen.

Tele-post er til tider ude for at udstyr, som er boltet fast i fjeldet er forsvundet, det vil sige blæst væk, fordi vejrforholdene ofte kan være uhyggeligt eksterme. Det står i stærk kontrast til masterne, på en pløjemark i Danmark.

- ”Vi havde sidste vinter en situation på en radiokædestation i Sydgrønland. I løbet af 24 timer faldt der over tre en halv meter sne. Det gav problemer med udsugningen til generatoren. Der gik to et halv døgn inden vi med helikopter kunne komme ud og skovle sne og udføre service,” fortæller Michael Binzer i udsendelsen.

Der bruges redundans og backupsystemer, hvilket er med til at gøre driften af telenettet uhyggeligt dyrt. Alene helikopter udgifterne er på niveauer, der vil frembringe koldsvend hos en danske teledirektør.

Når en site brækker ned kan det lokalt betyde problemer for eksempelvis tv, mobil eller internet.

Kræver Netflix og 4G

Hastighederne i Grønland er endnu ikke på niveau med det, vi har i Danmark. Michael Binzer sammenligner det med, hvordan dækningen og hastighederne er lidt ude på landet i Danmark.

Grønlænderne er ikke væsentligt forskellige i forhold til danskerne, når det kommer til digitale tjenester.

Selvom tv-pakken i Nuuk indeholder 25-30 forskellige kanaler, købes der stadig adgang til Netflix, Cmore, Viaplay og tilsvarende tjenester. På den måde ligner den moderne grønlandske forbruger, dem som findes i resten af verden.

VHF-radio er livlinen

Uden for de store byer i Grønland er dækningen på mobilen begrænset – her spiller typografien også en rolle, da de store fjelde er med til at skygge for dækningen.

De fleste indbyggere har udover smartphonen også en satellittelefon. Kystradioen på VHF og UHF frekvensker er en alternativ livline, hvis man er i nød. Kystradioen i Grønland har døgnbemanding.

Tele-post har aktuelt 101 master med 2G, 47 på 3G og 16 4G-master. Til sammenligning har TT-netværket i Danmark over 4.000 mastepositioner.

Michael Binzer mener, at fremtiden for Grønlands IT-infrastruktur ligger i søkabler. Der arbejdes i øjeblikket på at undersøge, hvordan søkablet kan forlænges fra Nuuk og nordover. Det vil være forudsætningen for at kunne dække to tredjedele af Grønlands befolkning.

Lyt: Podcasten ”Grønlands fantastiske IT-struktur”

I Teknologimagasinet MereMobil, episode 21, er gæsten Michael Binzer, direktør for Tele-post (Tele Greenland).

Sådan lytter du til podcasts fra MereMobil.dk

Afspiller og link til download finder du i toppen af denne artikel.

Du kan også hente MereMobil i iTunes Podcast, via TuneIn Radio eller finde os på YouTube.

Programmet kan også lyttes på FM via Radio Update og Kanal Gladsaxe (100,9 MHz)

Lyt også til flere udsendelser fra MereMobil.dk.

Tilrettelæggelse:
John G. Pedersen

Producer:
Mike Forde

Fakta fra udsendelsen

- Tv-udbud i Nuuk: 25-30 forskellige kanaler

- 4G køres på 800 MHz i Grønland hos Telepost

-  En anden operatør er ved at etablere sig på 2800 MHz i landet

- Frekvenser i Grønland er ikke omfattet af betaling som i Danmark

- Tele-post: 2G (101 master), 3G (47 master), 4G (16 master)

- Grønlænderne har de nyeste smartphones – typisk Apple og Samsung topmodeller

- Telefoner i Grønland sælges uden tilskud

- Driften af en lokation kan koste op mod 2,7 millioner danske kroner per år

Mere til historien

Trods den fremadstormende teknik, og at grønlænderne typisk har den nyeste Apple og Samsung smartphone i lommen, er naturen ikke glemt. Så snart vejret er til det, lægges teknologien på hylden, og fiskegrejet tages frem, fortæller Tele-post direktøren.

Var denne artikel noget for dig?

Tilmed dig nyhedsbrevet fra MereMobil.dk, og modtag en ugentlig opdatering på de bedste historier, samt breaking news.

Ja tak. Send mig spændende artikler...

Internet via satellitter – hvad skal vi med det?

EP127: Internet til fjerne egne, videotransmission til kampfly og droner er over os. Bliv klogere på satellit-teknologien her.

(mere…)
Har du Kina-frygt? Forstå TikTok-sagen

EP126: Er TikTok de nye slemme ’drenge i klassen’ og har vi i vesten misforstået appen og dens hensigter? Jeg pakker TikTok-problemet ud.

(mere…)
Tynd, hurtig, god pris – mød OnePlus 11

EP125: Her kan du lytte til min test af OnePlus 11.

(mere…)
Sådan er den nye Samsung-telefon

EP124: Hør min Samsung Galaxy S23 Ultra test og find ud af, om den nye Samsung-telefon er pengene værd.

(mere…)
Oister tilføjer lydunivers

Lyd-platformen Podimo bliver en del af Oistertainment-universet.

(mere…)
Derfor holder Pixel 7 Pro og Pixel 7

EP123: Jeg går tæt på Google Pixel 7 Pro og Pixel 7 i denne podcastepisode.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram