Nyt om iOS 15 – Apple afslører de første detaljer

I efteråret 2021 kan du downloade iOS 15. Apple har netop afsløret de første detaljer om den næste store opdatering til iPhone.

iOS 12 FaceTime
I FaceTime på iOS 15 kan du blandt andet sende et mødelink til deltagere som er på Android-platformen (Foto: Apple)

Når iOS 15 lander til fri download på iPhone i efteråret, vil du få en lang række nyskabelser. Nogle vigtigere og mere banebrydende end andre.

Mange iPhone-brugere vil nok finde den nye FaceTime app interessant.

Nu kan du planlægge et møde på FaceTime og dele linket med deltagerne i mødet. Det interessante her er, at man ikke behøver være iPhone- eller Apple-bruger for at deltage i de planlagte møder på FaceTime. Linket kan deles og åbnes på Android såvel som Windows, hvor FaceTime-adgangen åbnes i browseren. Det er tydeligt, at Apple gerne vil hente brugere fra platforme som Zoom og Teams.

FaceTime får desuden portrættilstand, der slører baggrunden.

En anden vigtig opdatering til FaceTime handler om lyden. Nu tager telefonen, eller din iPad, ikke lyd fra vaskemaskinen, hunden og andre lyde omkring os med, når du er i en samtale. Apple introducerer altså her støjreduktion med stemmefokus-funktion.

Der kommer også en mere intelligent måde til styring af notifikationer, så det bliver lettere at se de vigtigste beskeder fra eksempelvis venner eller arbejdskollegaer. Sammen med dette introduceres også en ny Forstyr Ikke funktion, hvor du kan sørge for der ikke kommer opkald, notifikationer og andre forstyrrelser, mens du spiser med familien eller er på arbejde. Der er en del muligheder for tilpasning.

SharePlay er en nyhed i FaceTime, hvor du kan høre musik eller se videoer og tv-shows sammen med andre. Disney+ og Apples egen tjeneste Apple TV+, samt en række andre tjenester, understøtter SharePlay, der minder om GroupWatch fra Disney+.

Nyt i iMessage, Apple Maps og AirPods

Fokus funktion iOS 15
Sådan ser den nye fokus/forstyr ikke funktion ud i iOS 15 (Grafik: MereMobil.dk / Apple)

I iMessage er der også nyskabelser med iOS 15. Blandt andet med mulighed for at links til artikler eller musik, kan samles ét sted, så de ikke går tabt i en lang samtaletråd.

Apple Maps får en overhaling med nye muligheder for detaljerede kort i udvalgte storbyer, hvilket ikke inkluderer Danmark lige nu. Du kan ligeledes se frem til en ny Quick Note funktion, der er særlig spændede på iPad, hvor man med Apple Pencil kan trække et Quick Note felt frem fra højre hjørne. Quick Notes synkroniserer på tværs af Apples enheder.

I softwaren til AirPods kommer en vigtig opdatering for mange – AirPods bliver en del af Find appen. I lighed med AirTags udsender AirPods nu et krypteret signal, der kan opfanges af Apple-enheder. Du får desuden en besked, hvis du er for langt væk fra dine AirPods. Så næste gang du mister dine AirPods, er det blevet lettere at finde dem igen – altså hvis iOS 15 er installeret på din enhed. Du kan læse mere om AirTags i min test af systemet.

AirPods får en ny funktion kaldet Conversation Boost, der stiller skarpt på en samtale, når du eksempel bliver talt til. Her kan du desuden nedtone baggrundsstøjen. Dette vil nok særligt hørehæmmede få stor glæde af.

TIP: Sådan får du adgang til betaversionerne af iOS 15

Smarthome-nyhed og mere privatliv i mails fra iOS 15

HomeKit, Apples smartphone-system, vil fra iOS 15 understøtte smarthome-standarden MATTER, som alle de store spillere i smarthome-teknologi har tilsluttet sig. Matter gør det lettere for brugerne, at finde smartenheder, der “taler sammen”.

Apple har tidligere taget store skridt i at beskytte brugerne for at blive forfulgt overalt på nettet af blandt andet reklamer. Det startede i Safari-browseren og kommer nu til mailprogrammet Mail.

Fra den næste store opdatering, kan du blokere at f.eks. reklamemails tracker om du åbner en mail, hvor længe du læser eller hvem du sender den videre til. Ingen tvivl om, at dette bliver en bombe under webshops og andre, der bruger data fra reklamemails og nyhedsbreve.

I iCloud kan du fra den næste opdatering tilknytte venner og familie til din iCloud-konto, så de kan hjælpe dig, hvis du har glemt dit kodeord. Personerne får ikke adgang til dine personlige data – det er udelukkende godkendelseskoden, du skal bruge, de kan se.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


iPad opdateres til iPadOS 15

App Bibliotek på iPadOS 15
App Bibliotek på iPadOS 15 (Foto: Apple / MereMobil.dk)

Widgets har hidtil ikke været så udbygget på iPad som på iPhone, men det ændres fra iPadOS 15, hvor du kan placere widgets hvor du vil på skærmen, blandt dine genveje. Derudover kommer App Bibliotek til iPad, så app-genveje ikke roder rundt på hjemmeskærmen.

Der kommer også et nyt spændende samspil mellem iPad og Mac-computere. Hvis disse enheder placeres ved siden af hinanden, kan indhold trækkes fra den ene skærm til den anden. Har du f.eks. et element på din iPad, som du skal bruge i Final Cut Pro på Mac, kan du bare trække det “ud af skærmen” på iPad og “ind på Mac-skærmen” direkte ned i tidslinjen i videoredigeringen.

Naturligvis er der også nyt til Apple Watch og Sundheds-appen. Blandt andet muligheden for, at systemerne kan holde øje med din gang. Alså om du går stabilt eller “slingrer” rundt. Disse data samles i appen Sundhed, hvor du også kan få information om, hvorvidt du bevæger dig på en måde, der bør ses på af en læge.

HVORNÅR KAN DU OPDATERE? Du kan downloade iOS 15, iPadOS 15, watchOS og macOS Monterey fra det kommende efterår. De kommer som gratis opdateringer. Udviklere kan få adgang til de første tidlige versioner med det samme og i juli 2021 åbner en offenligt betatest, hvor alle der har lyst, kan være med.

Mere til historien

Den næste store opdatering til macOS fik også navn ved Apple store præsentation. Navnet blev macOS Monterey.

Galaxy S22-serien får AI-funktionerne fra Galaxy S24

Samsung har bekræftet, at en opdatering til Galaxy S22-serien og andre enheder fra 2022 er på vej inkl. de nye AI-funktioner.

(mere…)
Android 15 er ude i beta – se nyhederne

Google har sendt første betaversion af Android 15 ud til offentligheden. Se hvordan du får den.

(mere…)
iPhone 16 Plus kommer måske i disse farver

Når Apple er klar med iPhone 16-serien til efteråret, så kan iPhone 16 Plus måske komme i syv forskellige farver.

(mere…)
Apple måske på vej med AirPods Lite?

Rygterne svirrer om, at Apple senere i år vil lancere en billigversion af AirPods, der måske vil hedde AirPods Lite.

(mere…)
iPhone 12 har fået kraftigere trådløs opladning

iOS 17.4-opdateringen har angiveligt åbnet op for den nye trådløs opladestandard på iPhone 12.

(mere…)
AI-funktioner udsendes nu til ældre Samsung Galaxy-telefoner

Nu kommer opdateringen til din Samsung-telefon, som du har ventet på.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram