Ekstra turbo på fiber – op til 2.5 Gbit/s

1

Fibernet fra TDC NET bliver nu opgraderet til en vanvittig teoretisk hastighed på 2.500/2.500 Mbit/s.

fiberkabel
Teknologien XGS-PON gør det muligt at opgradere fiberhastigheden til 2.5 Gbit/s, oplyser TDC NET.

Som de første i Danmark åbner TDC NET nu for fremtidens fibernet. Det skriver TDC NET i en pressemeddelelse.

Der er tale om en ny teknologi, som kan opgradere det eksisterende fibernet til at levere en teoretisk hastighed, der er over dobbelt så høj, som det eksisterende fibernet kan levere i dag.

TDC NET vil i løbet af foråret åbne i udvalgte områder, hvor kunderne vil kunne modtage og sende data med en teoretisk hastighed på op til 2.500/2.500 Mbit/s. Rent teknisk er der tale om, at TDC NET udruller teknologi XGS-PON, som på sigt vil kunne levere op til 10 GB/s til den enkelte kunde.

Ifølge pressemeddelelsen bliver teknologien i første omgang udbudt i udvalgte områder i blandt andet Aarhus, Aalborg, Odense og dele af Storkøbenhavn.

Samtidig går TDC NET i gang med at forberede alle nye fiberforbindelser til også at kunne understøtte teknologien.

BLOG: Internet uden gravearbejde frister mig

– “Vi har en klar målsætning om at forbinde Danmark til gavn for alle. Det handler om at bringe mennesker, virksomheder og landsdele sammen ved hjælp af de netværk, der er tilgængelige i dag. Det handler samtidig om at skubbe de teknologiske grænser og videreudvikle den digitale infrastruktur, så den kan imødekomme de fremtidige behov, der vil opstå i markedet – og som vi måske ikke engang kan forestille os i dag. Det sker kun, hvis vi hele tiden tænker langsigtet og tager ny teknologi i brug. Det er næste generation af fibernettet et rigtig godt eksempel på,” siger Robert Dogonowski, kommerciel direktør hos TDC NET i pressemeddelelsen.

Mens du venter på det hurtige fiber, kan du jo lige tjekke nedenstående priser på bredbånd. Måske betaler du for meget?

Artiklen fortsætter længere nede

Tjek prisen på bredbånd til private
(Nedenstående links er sponserede)

 • Fastspeed: Tjek om du kan få Fastspeed til 249 kr./md. – klik her
 • Kviknet: Bredbånd fra 20 Mbit/s – læs mere her
 • Telenor MaxSpeed: 1.000 mbit/s for 249 kr./md. – tjek din adresse her
 • Stofa: Udbyder bredbånd fra 30 til 1.000 Mbit/s – søg adressen her
 • YouSee: Tal med dem og spørg til bedre pris på dit bredbånd – søg her

Høj hastighed med begrænsninger

Den kvikke læser vil sikkert have bemærket, at vi bruger udtrykket “teoretisk hastighed”. Det er selvfølgelig ikke en fejl, at vi bruger denne formulering. For selvom hastigheden i teorien er vanvittig høj, er der en række tekniske forhindringer, som i praksis sætter en begrænsning på hastigheden.

ANMELDELSE: YouTv er genialt men for dyrt

Det er begrænsninger lige fra bufferstørrelser over bandwidth delay til de begrænsninger som f.eks. indholdsleverandører har på deres servere eller begrænsningerne i internetknudepunkterne. For slet ikke at tale om, at det meste private netværksudstyr heller ikke kan følge med. Selvom ikke nogle af de vildeste trådløse mesh-baserede Wi-Fi løsning der findes på nuværende tidspunkt, vil kunne udnytte hastigheden.

Men selvom der er masser af begrænsninger, så ændre det dog ikke på, at højere hastighed selvfølgelig altid er sjovere.

BAGGRUND: Den fantastiske historie om Arnes internet

Fakta: Om næste generationsfiber

 • Fibernettet er kendetegnet ved, at internetsignalet transporteres via lys, hvilket gør potentialet for høje hastigheder enormt.
 • Ved etableringen af næste generation fiber gør TDC NET brug af en teknologi ved navn XGSPON. Populært sagt gør teknologien det muligt at trække markant højere hastigheder igennem det eksisterende fibernet.
 • Det bliver muligt at opnå hastigheder på 2.500/2.500 megabit per sekund, hvilket er mere end dobbelt så hurtigt som eksisterende fiberforbindelser.
 • På sigt kan den nye teknologi bane vej for hastigheder på op til 10.000 megabit per sekund.
 • TDC NET åbner op for næste generationsfiber i sit eksisterende fibernet i udvalgte områder i foråret 2021. Herefter vil internetudbydere, der gør brug af TDC NET’s netværk, kunne tilbyde de nye højere hastigheder til boligejere i de bestemte områder.
 • Boligejere, der bor i ét af de udvalgte områder, og som ønsker at høre nærmere om næste generationsfiber, skal kontakte deres nuværende internetudbyder.

Klip kablet til internettet

Mere til historien

Selvom TDC NET kan levere 2.500 Mbit/s til din adresse, skal dit eget netværk også kunne følge med, hvilket vil være en udfordring hos de fleste danske husstande. I mange år har det meste kablede netværksudstyr kørt med en maksimal overførselshastighed på 1.000 Mbit/s per port, mens Wi-Fi for de fleste danskere ser værre ud med hensyn til overførselshastighed i praksis.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer