Er TDC’s 10 Gbit/s forbindelse til private nødvendigt?

KOMMENTAR: Nu bliver jeg småsur! 10 Gbit/s er unødvendigt og udbyderen ikke fortæller kunderne hele historien om deres forbindelse.

Internet forbindelse fiber kabler
Hvad siger du til 10 Gbit/s… Er det noget du kan bruge? (Grafik: MereMobil.dk / AI)

Hvis du er fast læser, så vil du vide, at jeg har en stærk holdning til to ting inden for internet til private husstande.

  1. Meget høje hastigheder er en unødvendig ekstraudgift
  2. Stavnsbinding af internetkunder = ingen fri konkurrence

Mange køber fiber eller en anden form for fast forbindelse med høj hastighed, fordi de tror, at det er løsningen på deres langsomme og ustabile internet.

Nu kan jeg så læse, at TDC Net udbygger med op til 10 Gbit/s hastigheder til private via fiber. Der kommer også en 2 Gbit/s fiberforbindelse, der rulles ud i hele netværket.

De 10 Gbit/s er forbeholdt udvalgte adresser, der p.t. handler om større byer som Roskilde, Helsingør og Hillerød.

TDC Net vil gerne fremtidssikre ”landets digitale udvikling”. Tak, siger jeg. Men kunne I i stedet ikke fortælle jeres kunder, hvordan de optimerer deres nuværende forbindelser?

En router i bryggerset, kælderen eller bag sofaen – eller hvor ens internet nu kommer ind, er bare IKKE en løsning.

Der bør som minimum medfølge et mesh-system til dækning af hele boligen med Wi-Fi.

Og i øvrigt, så gad jeg gerne se de kunder, som kan udnytte 10 Gbit/s. Hvad er det, de husstande har kørende, som jeg ikke har? En hjemmeserver tæller ikke her. Trods alt er det ikke almindeligt.

Jeg har i flere år kørt med en 200 Mbit/s forbindelse – og vi streamer alt, gamer og passer vores online-jobs. Vi er en ret digital familie! Jeg har aldrig nogensinde oplevet problemer. I dag har jeg så opgraderet til 1 Gbit/s. Ærligt! Jeg har ingen forskel bemærket.

Og i øvrigt: Hvilke enheder kan udnytte 10 Gbit/s? Jeg tænker, at opgraderingen skal ses som en kapacitetsudvidelse. Spørgsmålet er, om der er brug for den.

Det handler det om kvalitet af ens hjemmenetværk, ikke kvantitet.

LÆS MERE: Nuuday i krig mod 3 – aflyser 5G-krigen

Reelt ikke en mulighed

Internetforbindelser i Danmark baserer sig på kabler, som er gravet ned for årtier siden – med undtagelse af den store fiberudrulning, som TDC Net og elselskaberne har gang i.

Der er reelt ikke fri konkurrence på internet, da kundernes muligheder ofte er låst af kablerne. Hos mig er vi stavnsbundet til en lokal antenneforening, som køber signaler og forbindelser af Nuuday – YouSee – TDC Net. Jeg er lidt usikker på afdelingen.

Bevares. Den fungerer glimrende, men jeg kan KUN få deres produkter. Nu er tv-pakken for længst opsagt, men de tillader sig stadig at opkræve et internet-only-gebyr, fordi jeg ikke vil have deres tv-pakker.

Fiber fra TDC Net er ikke gravet ned her. Et lokalt elselskab tilbyder dog fiber, men til en højere pris og med yderst begrænset kundeservice samt en del jævnlige nedbrud.

Jeg kan ikke engang skifte til Fastspeed eller andre serviceprovidere, da antenneforeningen ikke vil åbne for konkurrence på deres net.

Mit område er nok ikke særligt. Det er en ret generel problemstilling.

Så kunne jeg skifte til 5G-internet – og det virker faktisk fint – men HVIS jeg nu havde drømt om 10 Gbit/s fiber, så er det jo heller ikke en mulighed.

Nu er der jo ikke noget i vejen med udvikling, men der er noget i vejen med, at internetudbyderne bare skruer op for hastigheder og priser, uden lige at spørge kunderne, om deres udstyr EFTER routeren er gearet til det.


BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

De fleste kunder skal skifte til en nyere router for at få de højere hastigheder. 10 Gbit/s kan bestilles fra den 10. juni 2024.

Alt det du ikke vidste om 5G-internet til hjemmet

PODCAST: Er 5G lige så godt som fiber? Lyt med når jeg fortæller de fascinerede detaljer om 5G-mobilnettet.

(mere…)
Lukningen af fastnettet i Danmark starter til årsskiftet

TDC Net trækker ved årsskiftet de første stik til fastnettet i Danmark.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
Nyt Wi-Fi 7 system er på vej i butikkerne

Den nyeste trådløs teknologi, WiFi 7, bliver tilgængelig i et nyt Orbi-system fra Netgear.

(mere…)
TDC slukker ADSL-forbindelserne

Hvis din internetforbindelse er baseret på ADSL-teknologi, bliver den lukket.

(mere…)
Hiper har åbnet for mange nye sydfynske husstande

Nu kan ca. 23.000 husstande og erhvervsadresser i og omkring Svendborg Kommune, samt på Langeland, købe fiberprodukter fra Hiper.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram