TDC varsler lukning af 3G – dette skal du gøre

Forøget brug af 4G og vækst i brug af 5G-teknologi får TDC NET til at varsle udfasning af 3G for YouSee og Telmores kunder. Læs hvad du skal gøre.

Hastighed, speedtest, 3G, 4G
3G lukker helt for YouSee og Telmores kunder ved udgangen af 2022, men udfasningen er allerede i gang (Foto: MereMobil.dk)

Da 3G-nettet åbnede i 2003 var brugen af mobildata i dens vorden og 3G dækkede dengang dårligt med hastigheder, der lå langt fra det vi kender i dag. Siden er hastighederne i mobilnetværkene eksploderet og dækningen forbedret i voldsom grad. I næsten enhver krog af landet, kan der trækkes fornuftige datahastigheder.

3G er over årene blevet mindre og mindre relevant som netværksteknologi og i takt med introduktionen af 4G, og senest TDC’s landsdækkende udrulning af 5G, syner 3G stille og roligt bort.

TDC NET, der står for netværksinfrastrukturen til blandt andet YouSee og Telmore, varsler nu en total lukning af 3G. TDC NET oplyser, at de vil terminere 3G ved udgangen af 2022.

Dette skal du gøre før 3G lukker

Hvis du i dag bruger en smartphone, der understøtter 4G eller 5G, skal du ikke være bekymret. Du kan fortsætte din hverdag som du plejer.

Har du derimod en telefon, der ikke kan benyttes på 4G eller 5G-nettet, skal du købe en ny telefon inden 3G-nettet lukker om to år, men før kan også være relevant at overveje, viser en opgørelse fra industrien.

Lukningen kan påvirke op mod 400.000 telefoner

Selvom TDC NET varsler en total lukning af 3G ved udgangen af 2022, så er forandringerne allerede i gang. Teleselskaberne udfaser nemlig over en bred kam 3G-frekvenser og benytter dem til 4G-teknologi.

Bruger du i dag en 3G-telefon, vil du kunne opleve, at dækningen fra mobilnettet gradvist bliver dårligere, fordi teleselskaberne reducerer antallet af frekvenser på teknologien. Det er derfor ikke nødvendigvis fordi teleselskabet har dårlig dækning i dit område; dækningen er blot ikke så god på 3G som den har været da den er flyttet til 4G.

Udfasning af 3G-frekvenser og længere ude den ultimative lukning af netværksteknologien kan påvirke op til 400.000 telefoner, der i dag er aktive i netværkene. Det har teleselskabernes brancheorganisation TI (Teleindustrien) tidligere oplyst til MereMobil.dk.

400.000 mobiltelefoner kan i dag opleve dårlig mobildæknig

Det svarer til, at omkring fem procent af alle aktive telefoner i netværkene, teknisk set er forældede.

TDC NET er ikke de seneste, der udfaser 3G. TT-netværket, der står for netværk til Telenor og Telias kunder, har varslet udfasning af 3G fra foråret 2021. I sommeren 2019 testede teleselskabet 3, hvilke konsekvenser en 3G-lukning vil betyde for 3’s kunder.

Skift telefon nu

Du skal ikke vente med at skifte telefon, hvis du i dag har en 3G-telefon. Der er ingen grund til at vente og det behøver ikke være dyrt, at købe en fremtidssikret smartphone.

I dag kan du ikke købe en telefon, der udelukkende kører på 3G. Derfor kan du næsten ikke vælge forkert.

Herunder er fire forslag til telefoner, som jeg kan stå inde for og som ikke er specielt dyre. Klik på mobilnavnet herunder for at læse min anmeldelse.

Priserne er hentet den 9. december 2020 via Pricerunner.

Hvis du synes denne artikel gav værdi for dig, så få flere historier som denne i din indbakke to gange om ugen. Tilmeld dig gratis her.

Mere til historien

I 1991 blev 2G-nettet etableret. 2G er stadig i drift til basale datatjenester på udstyr af ældre datoer, oplyser TDC NET, der ingen planer har om at lukke 2G-nettet.

Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
TDC slukker ADSL-forbindelserne

Hvis din internetforbindelse er baseret på ADSL-teknologi, bliver den lukket.

(mere…)
Ikke igen, YouSee!

Stopper det aldrig, YouSee? Hvor meget tror I, at kunderne vil betale for TV-pakkerne?

(mere…)
YouSee Streamer er unødvendig – læs testen

MINI TEST: Streamingtjenester og flow-TV i én brugerflade, lover YouSee. Jeg har testet YouSee Streamer.

(mere…)
Nu kommer ægte 5G til Danmark

Hidtil har danske mobilbrugere måtte nøjes med en lite-udgave af 5G, men nu er den første operatør klar med et rent 5G-netværk

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
16 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram