iPhone SE test | Den skal du bare købe nu

TEST: Pris, kvalitet og funktioner følges ad. iPhone SE er skarpt prissat og leverer varen. Jeg er voldsomt begejstret for Apples budgetmodel.

iPhone SE test
iPhone SE (Foto: MereMobil.dk)

I 2016 blev iPhone SE en succes. Blandt andet på grund af den lave pris. iPhone SE kom i foråret, hvor iPhone 6s og iPhone 6s Plus var introduceret det forgangne efterår. Apple udsendte i efteråret 2016 iPhone 7 og iPhone 7 Plus.

iPhone SE (2016) lå altså i et “sweetspot” mellem de langt dyrere iPhones med et genbrugt og elsket design fra Apples populære iPhone 5/iPhone 5S.

I dag er Apples telefoner blevet endnu dyrere. Selv konkurrenterne er fulgt med, mens markedet for mellemklassetelefoner er blevet stadig mere interessant.

Apple genbruger denne gang det kompakte design fra iPhone 8 og henter regnekraften fra iPhone 11-serien. Mens der også er hardware genbrugt fra iPhone 8. iPhone SE koster 3.699 kroner (64 GB) og vil uden tvivl appellere til rigtigt mange, som ikke vil betale prisen for de dyrere modeller.

Den nærmeste iPhone, prismæssigt, er nu iPhone Xr til 4.528 kroner – 829 kroner dyrere end den billigste iPhone SE.

Apple fjerner iPhone 8 og iPhone 8 Plus fra hylden

At dømme ud fra rygterne er 2020-modellen af iPhone SE nok den mest ventede iPhone i nyere tid. I min iPhone SE test ser jeg på om den så er “all that”. OBS! Du behøver ikke læse videre. Det er den.

Noget af det vigtige for de fleste købere vil nok være størrelsen. Det ser jeg på lige efter specifikationerne på 2020-udgaven.

Specifikationer: iPhone SE (2020-model)

 • Skærm: 4,7”, 750 x 1334 pixels, True Tone
 • Processor: Apple A13 Bionic
 • RAM: 3 GB
 • Kamera: 12 megapixels, f/1,8 – op til 4K-video er understøttet
 • Frontkamera: 7 megapixels, f/2.2 med portrætfunktion
 • Beskyttelse: IP67 certificeret
 • Opladning: Hurtigopladning og trådløs opladning er understøttet
 • Batteri: 1.821 mAh
 • Biometrisk genkendelse: Touch ID fingeraftrykssensor
 • Dual-SIM: Ja. Via ét fysisk SIM-kort og ét eSIM
 • Mål: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm.
 • Vægt: 148 gram
 • Lagerplads: 64 eller 256 GB intern hukommelse
 • Udvidelse af hukommelse: Nej
 • Styresystem: iOS 13.4
 • Farvevarianter: Hvid, sort og ProductRED.
iPhone SE 2020 og iPhone 11 Pro
iPhone SE og iPhone 11 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Den mindste iPhone lige nu

Det spørgsmål jeg oftest møder omkring iPhone, handler om størrelsen. Hvornår kommer der en mindre iPhone? Det ønske indfrier Apple med iPhone SE til fulde.

iPhone SE er den letteste og fysisk mindste iPhone netop nu. De reducerede mål kommer med et kompromis du virkelig skal tænke over; skærmens størrelse! Er du parat til at have mindre plads på skærmen?

Du kan se målene herunder. Læg særligt mærke til, at iPhone SE er mindre end iPhone 11 Pro, men forskellen er ikke voldsom.

Telefonen er dog lige præcis så meget mindre, at den opleves langt mindre i hånden. Desuden er enhåndsbetjening igen blevet muligt.

Skærmkvaliteten på iPhone SE er fin, men ikke prangende. Det er særligt, når solen skinner, du for alvor ser forskellen. Apple har heldigvis ikke udeladt True Tone og Night Shift. Begge funktioner gør det rarere for øjnene at se på skærmen i længere tid.

Hvis du køber iPhone SE, så findes der ret meget tilbehør som blandt andet covers. Gå på jagt efter covers og tilbehør til iPhone SE her Sponseret link

 MålVægtSkærm
iPhone SE 2020138.4 x 67.3 x 7.3 mm.148 gram4,7”
iPhone SE 2016123.8 x 58.6 x 7.6 mm.113 gram4,0”
iPhone 8138.4 x 67.3 x 7.3 mm.148 gram4,7”
iPhone 11 Pro144 x 71.4 x 8.1 mm.188 gram5,8”

Yder som iPhone 11 Pro

Der går flere år, inden du vil mangle ydelse. A13 Bionic chippen er præcis den samme, som vi finder i iPhone 11-serien og der er knald på.

I forhold til ydelse fra A9-processoren i iPhone SE (1st gen) og iPhone 6s, yder denne 2,4 gange mere. Sammenlignet med iPhone 6 er ydelse fire gang kraftigere.

Kigges der specifikt på grafikydelsen er den fire gange kraftigere på iPhone SE i 2020, når den holdes op mod iPhone SE fra 2016. Kommer vi iPhone 6 ind i ligningen er grafikydelse på den nye iPhone SE hele 10 gange bedre.

Du kan ikke udsætte denne iPhone for noget, den ikke kan trække og sådan vil det være i flere år frem.

ANMELDELSE: iPhone 11 Pro er den iPhone du altid har drømt om

iPhone SE 2020-model
iPhone SE (Foto: MereMobil.dk)

Dårlig batteritid

Batteriet har en kapacitet på 1.821 mAh, hvilket er cirka 200 mAh mere end på den gamle model. Dette er ikke et stort batteri til moderne smartphone-brug. Batteritiden er det største problem for denne telefon.

Ved moderat brug skal du forvente en dags drift. Det vil sige fra du står op til du igen trækker nathuen ned over ørerne. Hvis du giver det lidt mere gas, må du sjatoplade undervejs i løbet af dagen. iPhone SE besidder ikke overskud på batteridelen, hvilket klart er telefonens svageste punkt.

I salgspakken finder du en klassisk fem watt oplader, selvom iPhone SE faktisk understøtter hurtigopladning. Med en USB-PD certificeret oplader på minimum 18 watt kan du lade batteriet til 50 procents kapacitet på en halv time. Det går hurtigere end med standardopladeren, men er langt fra imponerende.

Du kan også bruge trådløs opladning. Jeg er glad for muligheden og lækkert at Apple prioriterer det i den billigste model. Jeg har stort set aldrig kabler sat til mine smartphones, hvilket både er bekvemmeligt og skåner stikket i bunden af telefonen. På en halv time kunne jeg med trådløs opladning sende batteriet fra 0-25 procent. Jeg brugte Samsungs 15 watt trådløse oplader (model: EP-N5100).

Køber du iPhone SE så overvej om der skal tilkøbes en trådløs oplader til stuen, bilen og soveværelset, så du kan lade op, når du lægger telefonen fra dig. Når først du lærer, at et kabel ikke er nødvendig, bliver du øjeblikkelig fan.

Taget med iPhone SE
Taget med iPhone SE (Foto: MereMobil.dk)

Kameraet har flere funktioner fra iPhone 11-serien

Der er ikke en kæmpe plade med objektiver på bagsiden af iPhone SE. Det pynter på designet. Apple bruger her et singlecamera-system, der langt fra giver de samme muligheder som på eksempelvis iPhone 11 Pro.

Selvom fysikken er begrænset, så formår Apple faktisk at trække fornuftige resultater ud af teknikken. Så snart du trykker på udløseren, ryger billedet i kassen. Der er intet lag at spore. Fokuseringen sker tilmed lynhurtigt.

Trods manglen på et telefotoobjektiv, får du stadig portrættilstand, der har de samme portrætmuligheder som på iPhone 11-serien. Dermed kan du lave fede portrætter, hvor baggrunden er sløret eller bruge High-Key Light Mono, der sætter personen ind på en hvid baggrund. Du skal her have med, at kvaliteten vil være bedre, hvis du i stedet anvendte iPhone 11 Pro. Der er prisniveauet dog et andet.

Portrætfunktionen er desuden tilgængelig på frontkameraet på iPhone SE.

En anden kamerafunktion fra iPhone 11, der har fundet vej til SE, er såkaldt ”Smart HDR”. Via maskinlæring genkender systemet, at der er en person i søgeren, hvorefter der kompenseres for kraftigt baggrundslys samt optimeres på farver og eksponering i ansigtet. Dermed får du færre billeder, hvor personerne er ”sorte” i hovederne, fordi der ikke i høj grad nok, kompenseres for baggrundsbelysningen.

Videooptageren skyder 4K (30 fps) video uden du mister autofokus eller stabiliseringen, hvilket man ofte gør på selv dyre telefoner når andre kvaliteter end Full HD aktiveres.

Hvis du skal udnytte de mange automatiske funktioner i videooptageren, så skal du optage ved 1080p HD (30 fps) eller 4K (30 fps). Går du på 60 fps forringes de automatiske muligheder.

Uden at være fotoekspert tør jeg godt konkludere, at Apple har lavet et meget rimeligt kamera, der vil indfri langt de fleste ønsker for den jævne smartphone-bruger. Apple har altid været rigtigt gode til ”point-and-shoot”. Denne gang er ingen undtagelse.

Den største mangel synes jeg er ultra vidvinkellinsen, som jeg selv ofte benytter. Du skal i øvrigt heller ikke forvente fantastiske resultater, når mørket falder på.

Billeder taget med iPhone SE

Taget med iPhone SE
Portrætfoto taget med iPhone SE

Teknologistump fra et smartphonemuseum

iPhone SE har ikke en fysisk hjemknap. Hjemknappen er en sensor med en lille haptisk-feedback vibrator nedenunder. Et lille ”slag” fra vibratoren snyder hjernen til at tro, at noget har bevæget sig. De ”manglende” bevægelige dele i knappen betyder, at du ikke i samme grad som tidligere risikerer, at knappen går i stykker.

Fingeraftrykslæseren Touch ID er vildt hurtig og meget præcis. Selvom de fleste telefoner i dag benytter ”swipe op” på skærmen som tilbagefunktion, så lærer du hurtigt igen at trykke på knappen.

Tilstedeværelsen af Touch ID betyder også, at du ikke får ansigtsgenkendelsen Face ID. Øv! Det er bare mega ærgerligt. Face ID fungerer nemlig virkelig fantastisk. Dermed bliver iPhone SE en telefon med teknologi, der hører til på et smartphonemuseum – i forhold til de øvrige nye iPhone-modeller. Dog har rigtigt mange Android-telefoner fortsat fingeraftrykslæser – enten som iPhone SE eller under skærmen.

Fingeraftrykslæser i skærmen på ny iPhone-model?

Men Apple skal selvfølgelig spare et sted og man klarer sig fint uden Face ID. Desuden skal Apple jo også sikre, at der fortsat er argumenter for at kigge efter de dyrere modeller. Det hjælper jo ikke, hvis Apple forærer det hele væk på budgetmodellen, så kunderne ikke gider købe de dyre topmodeller.

iPhone SE 2020-model
På fronten ses Touch ID fingeraftrykssensoren (Foto: MereMobil.dk)

Konklusion: Du får næsten den fulde pakke

iPhone SE bliver årets bedst sælgende iPhone. Det tør jeg godt spå allerede nu. iPhone SE er en MEGA fed telefon til prisen, der giver tvivlerne rygstød til at overveje en iPhone. Hvorfor vælge en middelmådig Android-telefon, når du kan få en iPhone med fuld power. Dette VIL være overvejelsen for mange budgetkøbere.

iPhone SE ligner atter en kæmpesucces

Du får her en smartphone, der dækker dine behov langt ind i fremtiden uden du går ned på hastigheden.

Selvom prisen, i Apple-sammenhænge, er lav, så får du stadig rigtigt meget topmoderne teknologi.

Kompromiserne ved at købe iPhone SE er:

 • Batteritiden – du skal ofte sjat-lade hen over dagen
 • Kameraet – fine billeder for langt de fleste men ikke et topkamera
 • Skærmstørrelse- og skærmkvalitet – du vil måske føle skærmen er for lille
MereMobil.dk Anbefaler
MereMobil.dk anbefaler iPhone SE 2020. Den får 6 ud af 6 stjerner

Hvis du spilder kaffe, the, sodavand, vand eller lignende på telefonen, så tager den i udgangspunktet ikke skade. iPhone SE er nemlig IP67-certificeret. Du må dog fortsat ikke tage telefonen med i bad, pool til standen osv. Det holder den ikke til. Desuden vil IP-beskyttelsen aftage over tid, oplyser Apple.

Jeg vil også gerne slå et slag for en fornuftig lyd fra stereohøjttalerne samt fra den almindelige højttaler ved samtaler. Måler du på dataforbindelserne, er der også her fuld smæk på. Disse to steder ses ofte på listen over besparelser og kompromisser på telefoner i budgetklassen.

Til en pris på 3.699 kroner for 64 GB versionen kan jeg ikke andet end anbefale iPhone SE. Det er en fremragende smartphone, der dækker behovet hos de fleste almindelige smartphonebrugere.

6 ud af 6 stjerner.

LÆS OGSÅ: Dette skrev de udenlandske anmeldere om iPhone SE

Ekstra Bladet bringer en anmeldelse af iPhone SE fra det norske medie Tek.no. iPhone SE er en juvel, lyder overskriften.

Aktuelle priser på iPhone SE 2020

Herunder kan du se dagspriserne på iPhone SE 2020.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

iPhone SE 2020 og iPhone 11 Pro
iPhone SE og iPhone 11 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • Lommevenlig størrelse og god til énhåndsbetjening
 • God lyd og stabile forbindelser
 • Hurtig og præcis fingeraftrykslæser
 • Processor- og grafikydelse svarende til iPhone 11-serien
 • IP67-certiticeret
 • Trådløs opladning og hurtigopladning er understøttet
 • Fantastisk skarp pris

Lidt at tænke over

 • Batteritiden er forholdsvis ringe – der mangler overskud
 • Tager fine billeder men du får ikke et topkamera
 • Ultra vidvinkel-motiver er ikke en mulighed
 • Face ID-genkendelse findes kun på de dyrere iPhones
 • Skærmen er måske for lille?

Mere til historien

Den maksimale konfiguration er 256 GB lagerplads. Denne skal du IKKE købe. Det bedste køb er 64 GB versionen, hvor du må lære at begrænse dig pladsmæssigt. Du skal satse på primært at streame film og musik samt have dine foto synkroniseret i skyen.

iPhone SE
Husqvarna 410XE NERA test | trådfri robotplæneklipper med kantklipning

TEST: Dobbelte knivsæt og ingen kantråd. Men fungerer kantklipningen og hvordan er satellit- og appstyringen på Husqvarna 410XE Nera.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
Disse AI-funktioner kan du glæde dig til på iPhone

Den næste store iOS-version ventes, at indeholde en masse nye AI-funktioner. Her er nogle af de AI-tiltag, som forventes.

(mere…)
Electric Scooter 4 Pro er et solidt el-løbehjul – vi har prøvet det

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
Anden generation af Apples AirTag måske klar i 2025

Apples AirTag har efterhånden flere år på bagen, men nu skulle en ny generation være på vej.

(mere…)
Jeg har prøvet Sonos Ace

PRØVEKØRT: De første tests af Sonos Ace er gennemført. Sonos første hovedtelefoner virker ret lovende. Her er mine første indtryk.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
442 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram