Lukning af 3G-nettet testes i praksis

3

Teleselskabet 3 afprøver lige nu om 4G LTE kan erstatte det aldrende 3G-mobilnetværk. 3G lukkes ikke permanent foreløbigt.

3 har opsat opsat Massive MIMO udstyr i fem master på Roskilde 2017 - bl.a. i denne mast, som står bag ved tribunen , der er placeret på den bagerste del af tilskuerarealet ved Orange Scene - også kaldet Grand Stand (Foto 3)
Billede fra Roskilde Festivallen 2017, hvor 3 testede Massive MIMO (Foto 3)

Hvis Roskilde Festival var en by, så er den med 130.000 deltagere Danmarks fjerdestørste, og den absolut mest kompakte med et skyhøjt antal indbyggere per kvadratkilometer.

Denne midlertidige by benytter teleselskabet 3 til at teste ny netværksteknologi.

Modsat tidligere år hvor det specielt har været ekstra kapacitet, som er blevet testet, så er det i år nedlukningen af 3G, som teleselskabet afprøver.

I dag foregår langt den overvejende del af datatrafikken på 4G LTE mobilnetværkene ligesom en stor del af samtalerne også foregår over 4G LTE ved hjælp af VoLTE. 3G netværket er derfor ikke længere så vigtig

3 tester på festivalen en fremtid, hvor 3G stille og roligt udfases.

Helt konkret tester 3 såkaldt refarming, som på godt dansk blot betyder, at teleselskabet bruger nogle af deres 3G-frekvenser til 4G.

Omlægning af frekvenser øger hastigheden og effektiviteten i mobilnetværket. Ifølge 3 vil omlægningen betyde, at selskabet flytter 3G-frekvenser på 2.100 MHz frekvensbåndet til 4G LTE under festivalen. Dermed øges kapaciteten på 4G-nettet.

FAKTA: 3 råder over 2×15 MHz på 2.100 MHz frekvensbåndet. Det er en del af disse frekvenser, som 3 under Roskilde Festival refarmer fra 3G til 4G LTE.

-“Når vi frigiver frekvensspektrum fra 3G til 4G, vil man som bruger af netværket tydeligt kunne mærke den ekstra 4G-kapacitet i form af forbedret lydkvalitet ved opkald og hurtigere datahastigheder. Vi ved fra tidligere år, at langt de fleste mobiler på vores netværk under festivalen understøtter 4G, ligesom stadig mere taletrafik bliver håndteret på 4G. Derfor er Roskilde Festival et oplagt sted at teste, hvordan vi kan maksimere 4G-kapaciteten på hver enkelt mast,” siger Stefan Ring, der er ansvarlig for 3s netværk på Roskilde Festival.

Det er dog ikke alle mobilmaster på festivalen som bliver brugt til testen med refarming. Det er primært masterne omkring Orange Scene, Arena, Central Park og østbyen, hvor der samles rigtigt mange mennesker.

I områderne vest for jernbanen samt i campingområderne syd for Dream City og vestbyen er mobilmasterne ikke refarmet.

FAKTA: 3’s netværk på Roskilde Festival

– 3 har ni eksisterende master i området og opsætter yderligere seks mobile master.

– Teleselskabet har seks ingeniører på vagt hele ugen til at vedligeholde og servicere netværket.

– I 2018 blev der brugt 80 terabyte data i 3’s netværk under festivalen. Det svarer til mere end 4 års uafbrudt Netflix-streaming i HD-kvalitet og er en stigning på 55 procent i forhold til 2017.

– Den travleste time i 2018 var efter Eminem-koncerten, hvor der mellem kl. 00.00 og 01.00 blev sendt og modtaget 774 GB data.

-“Tidligere fyldte taletrafik og sms’er mest i netværket, men i dag handler det om dataforbruget, som hele tiden sætter nye rekorder. Hvis vi skal kunne håndtere det stigende datapres, er vi nødt til løbende at se på, hvor vi kan opgradere vores netværk. Det kan vi enten gøre ved at købe flere frekvenser og etablere nye master, som er en ressourcetung opgave, der kræver plads og byggetilladelser. Eller vi kan skrue op for kapaciteten i vores nuværende master ved hjælp af nyt udstyr og teknologi, som gør os i stand til at udnytte deres fulde potentiale,” afslutter Stefan Ring fra 3.

3G er ikke død og begravet endnu

Teleselskabet vil bruge erfaringerne fra testen på Roskilde Festival, når selskabet inden for de næste par år vil begynde at udfase 3G i udvalgte dele af landet.

Stefan Ring understreger, at der ikke er grund til panik, hvis man har en mobil eller anden enhed, som ikke understøtter 4G.

3 vil nemlig ikke lukke helt ned for 3G-nettet lige foreløbig. Først og fremmest kigges på de større byer hvor behovet for mere 4G-kapacitet er størst. Her bliver teknologien langsomt implementeret.

Der vil fortsat være frekvenser med 3G nogle år frem.

På MereMobil.dk bliver vi nødt til at opfordre vore læsere til kun at købe en 4G-telefon, der understøtter VoLTE. Selv om 3G-mobilnettene ikke lukker i morgen, så er både dækning, opkaldshastigheden og lydkvaliteten markant bedre på et 4G LTE mobilnetværk.

Sådan får du bedre Wi-Fi i haven

Mere til historien

TT-netværket har 2 x 30 MHz på 2.100 MHz frekvensbåndet, og har i et par år refarmet 3G til 4G ligesom 3 nu eksperimenter med.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer