Sonos Amp test – genoplev den fede retrolyd

1

TEST: Sonos streaming-forstærker forener fed retrolyd fra gamle højttalere med fordelene ved streaming. Her er mine oplevelser med Sonos Amp.

Sonos Amp test
Sonos Amp med Sony afspiller og AKAI AA-1020 forstærker (Foto: MereMobil.dk)

I 70’erne og 80’erne kunne hi-fi-anlægget ikke blive stort nok. I dag handler det om kompakte højttalere, der kan placeres i boligen, hvor de æstetisk og praktisk passer ind. Kun de færreste har en stol ,hvor de kan sidde og nyde musikken. Jeg kender i hvert fald (stort set) ingen.

De kompakte højttalere er smarte og lyder fint. I hvert fald så længe du ikke har en reference ved siden af.

Jeg har selv været fortaler for at fjerne de store højttalere fra hjemmet. Hjemme hos os har vi adskillige streaming-højttalere – men faktisk er der igen kommet højttalere (af den gamle slags) ind i huset.

Retro-højttalerne lyder bare bedre

Jeg fik en KÆMPE positiv overraskelse, da jeg fandt to gamle højttalerkasser af den helt gamle slags i skuret. De har MANGE gange været på vej mod genbrugspladsen.

Sammen med en AKAI AA-1020 forstærker fra 1970’erne fik jeg igen liv i de gamle Scan-Dyna A-25 højttalere, som bare havde stået i skuret. A-25 stammer fra slutningen af 1960’erne.

Kombinationen var fantastisk. Min intense brug af streaming havde fået mig til at glemme, hvor godt ”rigtige” højttalere lyder.

Gamle forstærkere har ingen moderne muligheder – og trods alt kommer hovedparten af musikken i dag fra tjenester som Spotify.

Den lange indledning på denne anmeldelse bringer os frem tilSonos Amp, som forener gamle (eller nye) passive højttalere med den moderne digitale streamingverden.

Sonos Amp
Bagsiden af Sonos Amp (Foto: MereMobil.dk)

Sonos Amp er et perfekt kompromis

Sonos Amp er en integreret del af Sonos multiroom-systemet, men den kan også fungere selvstændigt, som den første Sonos enhed, du køber til boligen.

Du får analog tilslutning af to højttalere og en relativ kraftig forstærker på 125 watt per kanal. Der er også en RCA-indgang med standardstik til f.eks. en CD-afspiller samt udgang til subwoofer.

Vil du tilslutte en vinylpladespiller kræver det, desværre, en phono-forforstærker.

Maven i Sonos Amp indeholder den nødvendige software, der gør kommunikationen med resten af Sonos-systemet mulig. Når først højttalerne er koblet til, så fungerer det fuldstændig, som hvis du havde købt en stand-alone Sonos højttaler.

Lyt til musik fra alle kilder

Du kan høre musik via Spotify Connect, AirPlay 2 og naturligvis benytte Sonos egen app til podcast, netradio og streaming fra alverdens tjenester. Om det er YouSee Musik, Spotify, YouTube Music, Tidal, Apple Music eller en helt anden tjeneste, så er den tilgængelig.

Den analoge lydindgang på Sonos Amp gør selvfølgelig afspilning fra eksterne kilder på analoge højttalere muligt, men det er faktisk lavet så smart, at lyden fra eksempelvis CD-afspilleren, eller vinylpladespilleren, kan høres på samtlige højttalere i systemet.

Via Sonos’ app kan du justere bas, diskant og loudness. Desværre får du ikke en stor equalizer mulighed.

Bagsiden af Sonos Amp
Stik på bagsiden af Sonos Amp (Foto: MereMobil.dk)

Sonos Amp lyder næsten fantastisk

Lyden fra Sonos Amp er, i mine ører, ret fantastisk. Lyd er ekstremt individuelt, men jeg tør godt stå på mål for en anbefaling.

I en direkte sammenligning med Sonos Play:5 og Sonos One, hvor lyden kommer fra en CD-afspiller, vinder Sonos Amp med længder. Stand-alone højttalere leverer bare ikke i nærheden af hvad et setup med sådanne stereohøjttalere kan præstere.

Diskant og mellemtone er tydeligt defineret. Du vil også lægge mærke til en lækker bas, der aldrig bliver så dominerede, at den ødelægger det luftige lydbillede.

Selvom du kombinerer andre af Sonos produkter i stereopar vil du ikke opnå den samme luftige sound, som Sonos Amp giver med analoge højttalere.

Jeg er ikke overrasket over resultatet. Jeg ville være mere overrasket, hvis ikke Sonos Amp gjorde det bedre.

Sonos Amp
Sonos Amp med AKAI AA-1020 forstærker (Foto: MereMobil.dk)

Slår den 70’erne?

Hvordan lyder Sonos Amp i forhold til min gamle 70’er forstærker?

Sonos Amp klarer sig rigtigt godt, men jeg vil dog påstå, at det var lidt bedre i gamle dage. Jeg kan ikke sætte ord på, hvad der præcist er bedre. Jeg bilder mig ind, at lyden er en smule mindre ”kantet” og ”varmere” på 70’er forstærkeren.

Sonos leverer til gengæld en lidt ”klarere” lyd.

Forskellene er for mig i småtingsafdelingen. Sonos erleveringsdygtig i en ret fed lydoplevelse.

Hvorfor kan jeg ikke finde brugte Sonos højttalere?

View this post on Instagram

Fed lyd anno 2019 #Sonos #sonosamp #cd #retro 😀

A post shared by MereMobil.dk (@meremobil.dk) on

Min Instagram post med Sonos Amp

Konklusion: Find de gamle højttalere frem

MereMobil.dk Anbefaler
MereMobil.dk anbefaler Sonos Amp

Du skylder dig selv at grave dine gamle højttalere frem eller købe et rigtigt retrosæt på brugtmarkedet. Med Sonos Amp genoplever du fortidens fede lyd hvor moderne digitale finesser er tilføjet.

Det mest irriterede, i forhold til nutidens krav, er, manglen på integration af Google Assistant. Men Sonos har tidligere lovet, at Google Assistant er på vej til deres højttalere.

Du skal overveje om 5.199 kroner (vejledede) er en passede pris for dig. Trods alt når du også langt med en gammel forstærker til nogle få hundrede kroner og en Chromecast Audio på AUX-indgangen.

Sonos Amp får 6 ud af 6 stjerner.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

– Hør musik via alle streaming-kilder
– Analog indgang til CD-afspiller eller vinylpladespiller
– Bøsningerne til højttalerkabel er af høj kvalitet
– Kompakt størrelse

Lidt at tænke over

– Kun én analog indgang
– Du kan ikke vælge lydkilde direkte på forstærkeren – app skal bruges
– Høj pris – særligt hvis ikke du har højttalere i forvejen
– Understøtter ikke TruePlay

Har du brug for bedre lyd til tv’et i stuen så læs min anmeldelse af Sonos Beam.

Mere til historien

Hvis Sonos Amp skal indgå i en stor installation i hjemmet, i en virksomhed eller restaurant, så er den passer i et standard 19″ rack. Sonos’ forstærkere er desuden designet, så de kan stables.

Sonos Amp

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer