Sonos Play 5 test – lyder fantastisk men fejler på design

5

MINITEST: Den nye Sonos Play 5 leverer en flot og fyldig lyd, også i større rum, men designet halter desværre en hel del.

Sonos Play 5 (Foto: Sonos)
Sonos Play 5 (Foto: Sonos)

Sonos er det mest gennemførte multiroom-system på markedet, og der kommer løbende nye højtalere til systemet. En af de nyeste er Sonos Play 5, som vi har taget et lyt på over et stykke tid.

Play 5 har samme navn som dens forgænger. Den nye er blevet større, men lyden bestemt ikke ringere. Højtaleren fås i sort og hvid, men på begge udgaver er frontgitteret mørkegråt. Højtalerkabinettet er bygget ud af plastik, og det gør den desværre ikke til en lækker oplevelse for øjet.

Sonos har efter min opfattelse det problem, at højtalerne i systemet er uinspirerede og grænsende til det grimme at se på. Dens største karakter er nok, at den ikke har nogen. Designet fornærmer ikke nogen, men gør heller ikke på nogen måde højtalerne til designikoner.

På toppen af Sonos Play 5 sidder et trykfølsomt panel, som med et fingerswipe gør det muligt at skrue op og ned for lyden, pause musikken eller skifte til næste sang.

Spiller virkelig godt

Sonos Play 5 (Foto: Sonos)
Sonos Play 5 (Foto: Sonos)

Den nyeste Sonos har seks enheder bag højtalergitteret. Tre diskanter samt tre bas- og mellemtonehøjtalere, der drives af seks klasse D-forstærkere. Selvom designet ikke taler til mig, så gør lyden det. For Sonos Play 5 lyder virkelig godt.

Instrumenter og stemmer kommer tydeligt ud, og lydbilledet er i det hele taget temmelig godt skruet sammen. Du kan spille rigtigt højt uden en masse forvrængning, men også ved lave lydstyrker klarer Play 5 sig godt. Selv når der ikke er skruet ret højt op, spiller højtaleren med en overbevisende fylde og klarhed.

På intet tidspunkt har jeg oplevet bassen mudre eller overskygge de øvrige toner.

Et stort stereobillede fås ikke fra højtaleren, med mindre du køber to, hvilket godt kan lade sig gøre, da Sonos understøtter muligheden for at danne et stereopar. Og her kan højtalerne med fordel sættes på højkant. En bevægelsesføler finder ud af, hvordan højtaleren er placeret, så de berøringsfølsomme knapper ”vender” rigtigt i forhold til betjeningen.

Lyden optimeres på magisk vis

Sonos har udgivet et kalibreringsværktøj til højtaleren med navnet Sonos Trueplay. Via en app lyttes til nogle testtoner højtaleren udsender, og mens du bevæger telefonen op og ned og hopper rundt i rummet, optimeres klangen fra højtaleren.

Lyden optimeres så det tager højde for placeringen af højtaleren og akustikken i rummet.

Efter kalibreringen er lyden ændret markant. Sonos Play 5 er gået fra at spille jævnt godt til nu at spille fantastisk. Så det godt betale sig at danse tosset rundt i rummet hvor Sonos skal stå.

Det minder fuldkommen om soundbaren Bose CineMate 1 SR vi tidligere har testet. Her forbedres lyden også markant, når den er kalibreret til omgivelserne.

Sonos og kun Sonos

Når du køber multiroom-systemer er du dybt afhængig af, at firmaet eksisterer i mange år fremadrettet, og løbende udvikler deres produkt og ikke mindst den tilhørende app. Et system, som Sonos, fungerer nemlig kun gennem deres egen app, og kun de tjenester som Sonos samarbejder med, kan bruges med systemet.

Senest er Apple Music blevet tilgængeligt på Sonos, men der skulle gå næsten otte måneder fra lanceringen af tjenesten, til den var indarbejdet i systemet. Hvis nu Apple og Sonos ikke havde indgået en aftale, ja så ville der ikke være hul igennem på højtalerne.

Sonos har heller ikke Bluetooth tilslutning, men på bagsiden findes en analog lydtilslutnings-mulighed.

Konklusion: Du kommer ikke uden om Sonos

Sonos Play 5 (Foto: Sonos)
Sonos Play 5 (Foto: Sonos)

Sonos Play 5 er en virkelig god højtaler, som du vil nyde at lytte til, men designet er kedeligt og kønsløst. Heldigvis fungerer Sonos systemet som helhed fantastisk, og vil du have multiroom kommer du ikke uden om Sonos.

Prisen ligger aktuelt omkring 4.400 kroner, hvilket må siges at være i den høje ende. Særligt hvis det blot er en tilføjelse til dine eksisterende Sonos højtalere.

Sonos Play 5 tåler at stå i fugtige omgivelser såsom et badeværelse, men den er dog ikke vandtæt.

Den samlede vurdering ender på 5 ud af 6 stjerner.

Se Sonos præsentation af Play 5

Mere til historien

Installationen af Sonos systemet er ufatteligt enkelt. Til trods for der er tale om et avanceret lydsystem, så kan alle finde ud af, at sætte det op. Det giver store plusser i bogen.

Billige printerpatroner, kontormaterialer og LED-pærer

Tjek InkClub når du skal bruge kontormaterialer, printerblæk, LED-pærer og kaffekapsler. Gratis blækpatron eller støvsugerpose til nye kunder. Klik her og tjek priserne.

Sonos Play 5
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer