Danmark skal være testland for 5G

26

I år vil et par af teleselskaberne bruge Danmark som prøveklud for 5G-teknologi.

TT-netværket, der er Telia og Telenors fælles mobilnet, bringer i år 5G inden for landets grænser.

Hen over foråret vil 5G teknologien blive rullet ud i udvalgte områder, hvor TT-netværket dækker. Det er ikke offentliggjort hvilke områder af landet, der først får 5G-dækning på testplan.

Netværksudstyret bliver leveret af Nokia.

Telenor fortæller, at de skal bruge testområderne til at blive klogere på mulighederne i 5G. Der kigges særligt på IoT (Internet of Things) og AI (Artificial Intelligence) – på dansk ”kunstig intelligens”.

Jesper Hansen, adm. direktør i Telenor Danmark, mener 5G kan blive en ”katalysator for innovation inden for mange sektorer”. Konkret nævnes sektorer som sundhed, transport og industri som steder, hvor 5G har potentiale til effektivisering.

Hos Telia er ambitionen at give kunderne teknologien i hænderne. Hvordan dette gøres i praksis nævner pressemeddelelsen ikke noget om.

Lokationerne for testudstyret planlægger Telia og Telenor sammen med Nokia. Testen ventes at begynde i andet kvartal i år.

2019 bliver året hvor 5G konkretiseres betydeligt mere end vi har set tidligere. Huawei og Samsung har allerede annonceret, at 5G-telefoner er i deres portefølje i år. Flere andre producenter ventes også at melde sig 5G-klar i løbet af året.

På operatørsiden sker der også noget. I maj sidste år annoncerede TDC en hastighedstest via 5G på hele 1,9 Gbit/s. TDC’s ejere har 5G i sigtekornet. Fiber og 5G er et fokusområde, lød det i sommer.

Hvis du vil blive klogere på 5G i forhold til snakken, der er om Huawei og 5G, så tag et lyt på min tech-podcast hvor 5Gi denne episode er et af emnerne.

Mere til historien

Qualcomm har annonceret Snapdragon X50, der er et modem som understøtter 5G. Huaweis første 5G NR chipset hedder Balong 5000.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
26 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer