Nokia 8.1 test – den eneste telefon du behøver

TEST: Du holder af Nokia 8.1 og prisen. Kameraet er langsomt, men telefonen og batteritiden er god. Læs min anmeldelsen af Nokia 8.1 her.

Nokia 8.1
Nokia 8.1 (Foto: HMD Global)

Over en periode har jeg haft Nokia 5.1 Plus i lommen – en telefon til godt 1.500 kroner uden abonnement. Derefter gik jeg ombord i Nokia 8.1 til den dobbelte pris. Annoncelink Nokia 8.1 koster cirka 3.000 kroner.

Det skulle vise sig, at blive et godt skifte, der totalt udraderer Nokia 5.1 Plus. Ikke fordi det er en forfærdelig enhed. Nokia 8.1 er bare SÅ meget bedre også selvom den er dobbelt så dyr.

ANMELDELE: Nokia 5.1 Plus yder måske ikke nok til dig

Nokia 8.1, der i nogle markeder er kendt som Nokia X7, kommer med Qualcomms mellemklasse-processor Snapdragon 710, som er baseret på 10nm teknologi.

Selvom processoren ikke hører til i den højt profilerede 800-serie, så skal du ikke afskrive den. Qualcomms mellemklasseserier har nemlig en god balance mellem ydelse og strømforbrug, hvilket også er tilfældet her.

Herunder kan du læse mine anmeldelse af Nokia 8.1.

Specifikationer: Nokia 8.1

– Qualcomm Snapdragon 710
– 4 GB RAM
– 64 GB intern lagerplads
– Plads til microSD-kort: Ja (op til 400 GB)
– 6.1” Full HD+ LCD-skærm (1.080 x 2.280 pixels)
– Primær kamera: 12 megapixels / 13 megapixels (dual-kamera)
– Frontkamera: 20 megapixels 
– Bluetooth 5.0 / GPS, Glonass / Beidou
– Batteri: 3.500 mAh
– Hurtigopladning: Ja. 18 watt (hurtigoplader medfølger ikke)
– Trådløs opladning: Nej
– Mål: 154.8 x 75.7 x 7.97 mm.
– Vægt: 180 gram
– 3,5 mm jackstik: Ja
– Fingeraftrykslæser (bagsiden)
– Dual-SIM: Ja
– Android One (Android 9)

Du mangler ikke power i hverdagen

En benchmarkmåling af Nokia 8.1 med Snapdragon 710 processoren giver en score på 165.909 point i allround-ydelse med Antutu Benchmark og 1.832 point på 3D-ydelse fra programmet 3D Mark.

Vi er et pænt stykke over Nokia 5.1 Plus og Nokia 7.1, men i sagens natur ligger den under topmodeller som Huawei Mate 20 Pro eller Sony Xperia XZ3. Når det er sagt, så har jeg i det daglige ikke følt, at jeg har manglet noget.

Telefonen opfører sig smidigt, og uanset hvor mange opgaver der smides i hatten, så opstår der ikke tænkepauser eller nedbrud. Det vidner om, at nok er topmodellerne kraftige, men det er langt fra altid, at almindelige brugere kan slippe de mange kræfter løs.

Du kan også spille selv avancerede spil som Asphalt 8 uden telefonen undervejs knirker i samlingerne.

Mens jeg på Nokia 5.1 Plus kun målte 25 Mbit/s download som det maksimale på trådløst netværk, så yder Nokia 8.1 tættere på forbindelsens maksimum. Jeg måler fint op mod 150 Mbit/s.

I Danmark er konfigurationen 4 GB RAM med 64 GB intern hukommelse. Naturligvis kunne jeg godt have tænkt på 6 GB RAM-udgaven, men 4G RAM-udgaven klarer sig nu også ret fint.

Skærmbilleder fra Nokia 8.1

Stor skærm med et flot billede

Mit indtryk af skærmkvaliteten er væsentligt bedre på Nokia 8.1 end på Nokia 5.1 Plus. Billedet står flot fra stort set alle vinkler, og farverne virker naturlige og ikke ”pumpede”.

Skærmen med 18.7:9 format, der dækker 81 procent af forsidens areal, er på næsten 6.2 tommer, og selvom dette kun er en LCD-skærm, og ikke en OLED-skærmtype, så tror jeg de fleste vil synes om billedet.

Jeg tror også ret mange vil betragte Nokia 8.1 som en ret lækker telefon, når man lige har vænnet sig til den udstående dobbelt kameralinse på bagsiden. Bag- og forside er i øvrigt belagt med Gorilla Glass fra Corning.

Designmæssigt ser det ret godt ud med den blanke kant hele vejen rundt om de mørke for- og bagsider. Det giver mobilen lidt ekstra pluspoint på den oplevede kvalitet.

Batteri nok til halvanden dags brug

Jeg ELSKER når batteriet yder godt, og dét er tilfældet her. Kapaciteten er 3.500 mAh og det rækker for mig til halvanden dags brug uden nødopladning undervejs. Jeg er ikke typen, der sparer på forbruget. Derfor synes jeg resultatet er ret flot.

Ved sengetid har jeg haft omkring 40 procents strøm tilbage med en aktiv skærmtid på tre en halv time.

Nokia 8.1 understøtter op til 18 watts hurtigopladning, og der medfølger en hurtigoplader i salgspakken. Angiveligt skulle denne kunne lade telefonen fra 0-50 procent på 30 minutter.

Jeg har efterprøvet påstanden, og kunne kun lade fra 7 til 40 procent på en 30 minutter. Rundt regnet er det 27 procent skævt. Jeg konkluderer, at hurtigopladning på denne telefon ikke er synderligt hurtigt.

Jeg har måtte slås en smule med strømstyringen, der spontant lukker apps ned, som jeg har sat på min “optimer-ikke”-liste. Det er frustrerende og i øvrigt ikke første gang jeg har oplevet det på Android-platformen. Det mest irriterende er, at jeg ikke ved hvordan jeg skal løse det.

Samtalekvalteten er god. Det samme er tilfældet for Bluetooth-forbindelsen til headets. Derimod er højttaleren til brug ved eksempelvis speakerphone eller musik bestemt ikke en oplevelse.

Hvis din teleoperatør har åbnet for Wi-Fi opkald (VoLTE og VoWIFi) så er Nokia 8.1 klar til at udnytte det.

På musikdelen så bemærk lige, at telefonen har FM radio. Det er ikke noget vi længere ser i ret mange telefoner. Der er også stadig 3.5 mm jackstik.

Du får et fornuftigt kamera

Taget med Nokia 8.1
Selfie med Nokia 8.1 under ekstremt udfordrende forhold (Foto: MereMobil.dk)

Kameraet består af en dual-linse, hvor hovedsensoren (Sony IMX363) har 12 megapixels opløsning. Lige nedenunder sidder en 13 megapixels dybdesensor. Optikken er fra Zeiss.

Desuden får du både optisk og elektronisk stabilisering af billedet samt mulighed for at lave portrætfotos – altså bokeh med sløret baggrund.

Selv i dårlig belysning og modlys formår kameraet at skabe ganske fornuftige billeder, så længe du ikke zoomer tæt på motivet, der helst ikke skal være alt for meget i bevægelse.

Du får AI-styret motivgenkendelse. Altså en funktion hvor kameraet selv ”ser” at det er personer eller landskaber, der er på billedet, og optimerer kameraet til de mest optimale indstillinger.

AI-delen fungerer hurtigt, men om det reelt giver en gevinst, er svært at sige – set i forhold til om du lige så godt selv i Google Fotos kunne trykke på ”automatisk justering”.

Du får muligvis ikke verdens bedste kamera, men du får et kamera over gennemsnittet og hvor rigtigt mange almindelige slutbrugere vil være fint tilfredse.

Det mest irriterende ved kameraet er opstartstiden, der desværre er temmelig sløv. Dette gælder også når der skiftes mellem de forskellige kameratilstande og når billedet skal i kassen.

Billeder taget med Nokia 5.1

Stress ned før sengetid

Digital Balance, Nokia 8.1
Digital Balance, Nokia 8.1 (Foto: MereMobil.dk)
Digital Balance, Nokia 8.1
Digital Balance, Nokia 8.1. Bemærk at farverne er forsvundet (Foto: MereMobil.dk)

Da Nokia 8.1 kører Android 9 under Android One-programmet er denne mobil født med Digital Balance. Her holdes der øje med hvor meget du bruger telefonen, og til hvad. Du kan f.eks. se hvor lang tid du har brug på beskeder, opkald, Facebook, Messenger osv.

Digital Balance afslører desuden, at jeg låser min telefon op cirka 100 gange om dagen.

Du kan sætte tidsgrænser for de enkelte apps og aktivere Neddrosling, hvor telefonen inden for en ønsket tidsramme, går på Forstyr ikke, aktiverer Nattelys og skifter til gråtoner. Alt sammen for at minde dig om, at sengetiden nærmer sig.

Smartphones er mere og mere i hænderne på os forbrugere. Digital Balance er Googles bud på, hvordan vi undgår smartphone afhængighed. Hos Apple hedder det Skærmtid. Formålet er det samme.

Konklusion: En habil smartphone

Jeg er langt mere vild med Nokia 8.1 end Nokia 5.1 Plus, som er den seneste Nokia-model jeg har anmeldt. Selvom prisen er den dobbelte, så giver Nokia 8.1 så meget mere glæde på alle parametre.

Mens Nokia 5.1 Plus er telefonen du hurtigt vokser ud af, så er Nokia 8.1 en smartphone, der vokser med dig. For hver dag vil du blive mere og mere glad for den.

Du må leve med, at højttaleren lyder træt og at du kun får en LCD-skærm fremfor den ekstra fede OLED-skærmtype. Til gengæld for du et lækkert design, der føles godt i hånden.

Jeg har været glad for batteritiden, men savner trådløs opladning, og hurtigopladning er ikke specielt hurtigt.

Billederne er gennemsnitlige. Alligevel formår kameraet at klare sig ganske fint omend du på dyrere telefoner vil få et endnu bedre kamera. Billederne er godkendte, og kameraets største problem er faktisk ikke kvaliteten af billederne, men kamera-appens hastighed.

Nokia 8.1 er, som nævnt en del af Android One, der er Googles garanti for løbende opdateringer af sikkerhedsniveauet. Desuden får du løbende Android-opdateringer. Ved at købe en Android One-mobil er der garanti for ikke at blive glemt at producenten, så snart de lancerer en ny model. Det er i min bog et stort plus.

Nokia 8.1 får herfra 5 ud af 6 stjerner.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

– Design i god kvalitet med høj følelse af kvalitet
– God batteritid
– Hurtig nok til de fleste dagligdags smartphone-opgaver
– Android One sikrer løbende opdateringer
– God samtalekvalitet

Lidt at tænke over

– Har ikke trådløs opladning, og hurtig opladning går ikke specielt hurtigt
– Kameraet starter langsomt og er langsomt at bruge.
– Dårlig højttalerlyd

Mere til historien

Nokia 8.1 er IKKE en efterfølger til Nokia 8 eller Nokia 8 Sirocco. Den skal mest betragtes, som en efterfølger til Nokia 7.1 Plus, oplyser HMD Global.

Nokia 8.1
iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Motorola Edge 50 Ultra test | Gør næsten alt rigtigt

TEST: Denne telefon rammer alt det, som du vil elske. Læs detaljerne i min Motorola Edge 50 Ultra test.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Skal du købe Pixel 8a? …måske!

VIDEO: Se med her hvis du vil vide, om Google Pixel 8a er værd at købe.

(mere…)
Husqvarna 410XE NERA test | trådfri robotplæneklipper med kantklipning

TEST: Dobbelte knivsæt og ingen kantråd. Men fungerer kantklipningen og hvordan er satellit- og appstyringen på Husqvarna 410XE Nera.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
17 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram