Sony Xperia XZ3 test – det er nu du skal købe Sony

TEST: Markedets bedste mobilskærm, kraftig motor, stabil drift og fornuftigt kamera. Her får du min Xperia XZ3 test.

Sony Xperia XZ3 test

Sony Xperia XZ3 (Foto: Sony)

Sony har i lang tid kæmpet med telefoner, som ikke skilte sig nok ud fra hinanden. Argumenterne for at opgradere til en ny model var svære at finde – blandt andet fordi designet stod stille, mens konkurrenterne udviklede sig.

Nu er Sony Xperia XZ3 landet. På de fleste områder er det en fremragende smartphone, der endda (i forhold til konkurrenterne) er prissat fornuftigt. Sponseret link Prisen på 6.000 kroner gør klart Xperia XZ3 en ekstra overvejelse værd.

Xperia XZ2 tog et skridt frem på designet. Xperia XZ3 tager et endnu større skridt. Sony er blevet moderne. Hvis du før er gået uden om Sony, er det nu du skal genoverveje din beslutning og tage et nærmere blik på deres telefoner.

Inden du går i dybden med min Xperia XZ3 test kommer her specifikationerne på den testede model. Bemærk: Anmeldelsen er skrevet på en pre-releasesoftware før butiksversionen lå klar med endelig software.

Specifikationer: Sony Xperia XZ3

– Skærm: 6,0 tommer HDR OLED
– Opløsning: 2.880 x 1.440 pixels (18:9 format)
– Processor: Qualcomm Snapdragon 845
– RAM: 4 GB
– Hukommelse: 64 GB
– Udvidelse af hukommelse: MicroSD-kort op til 512 GB
– Batteri: 3.330 mAh med Qualcomm Quick Charge 3.0
– Opladning: USB Type-C stik eller trådløst via Qi-standard
– Kamera: 19 megapixels (1/2.3″, 25 mm vidvinkel F2.0 G-lens)
– Frontkamera: 13 megapixels (1/3.06″, 23 mm vidvinkel F1.9)
– Størrelse: 158 x 73 x 9.9 mm
– Vægt: 193 gram
– Fingeraftrykslæser: På bagsiden
– Gorilla Glass 5
– IP65 / IP68 vand- og støvafvisende
– Forbindelser: LTE Cat18 (Mimo), Bluetooth 5.0, NFC
– Salgspakken indeholder USB Type-C adapter til 3.5 mm. jackstik
– Platform: Android 9 Pie med Sony tilpasninger

Verdens bedste mobilskærm

Sony Xperia XZ3

Sony Xperia XZ3 (Foto: MereMobil.dk)

Sonys skift fra LCD til P-OLED med HDR fungerer! Tidligere har Sony udelukkede haft topmodeller med LCD-skærm, der teknologisk kan se gammeldags ud, når der sammenlignes med OLED eller AMOLED skærme.

Jeg synes billedet på den 6,0 tommer store skærm er vildt flot, og jeg er ikke ene om den vurdering.

I en blindtest blandt forbrugere vandt Sony Xperia XZ3 stort foran konkurrenterne. 70 procent valgte skærmen på Xperia XZ3 som den bedste mobilskærm. iPhone X kom på andenpladsen.

Når jeg sammenligner skærmen på Xperia XZ3 med skærmen på Huawei P20 Pro er Sony bedre. Du får mere klarhed samt flottere og mere naturlige farver. Også på kontrasten mellem sort og hvid er Sony bedst. På denne skærm er sort KUL SORT.

Fotos og videoer står bare lidt mere lækkert på Xperia XZ3.

Opløsningen er 2.880 x 1.440 pixels og altså ikke 4K. Men det gør ikke noget. Det er alligevel stort set umuligt at se forskel på et så lille skærmareal.

Sony har undladt et hak i toppen af skærmen (the notch), som ellers er trenden lige nu. Til gengæld buer skærmen en lille smule ud mod siderne, og ikonerne nærmest ”falder ud over kanten” når du scroller. Der ser altså bare lækker ud

Selvom skærmen buer resulterer det ikke i fejltryk, når mobilen bruges. Der ses heller ikke en skævvridning af farverne på kanterne hvor glasset buer, sådan som jeg så det på Nokia 8 Sirocco.

Så vild er OLED-skærmen i Sony Xperia XZ3

Bokeh med kun én linse

Taget med Sony Xperia XZ3

Uredigeret portrætfoto taget med Sony Xperia XZ3 (Foto: MereMobil.dk)

Du får ikke et dobbeltkamera på bagsiden. Én enkelt linse er nok, men bokeh på Xperia XZ3 kommer med en pris. Det går langsommere, når du skyder i denne fototilstand end hos de nærmeste konkurrenter.

Sony kan nøjes med én linse fordi der skydes to billeder lige efter hinanden (et af baggrunden og et af forgrunden), der digitalt lægges sammen til ét.

Xperia XZ3 har ikke den bedste bokeh-effekt på markedet. Hastigheden er en udfordring, fordi motivet skal stå stille. Hovedmotivet slørres desuden i kanterne, og får ikke en skarp kant ud mod sløringen, hvilket går ud over resultatet.

Lige efter billedet er taget kan sløringen justeres manuelt inden du gemmer den endelige version.

Ved almindelig fotografering får du gode billeder, der i mørke omgivelser kan være overraskende gode.

Herunder kan du se nogle af de billeder jeg har taget med Xperia XZ3.

Sony bruger AI (Kunstig intelligens) der hjælper med at optimere fotoresultaterne.

En ny funktion kaldet Smart Launch kan hurtigt aktivere kameraet. Når du tager telefonen op af lommen og fører den til horisontal position, så åbnes kameraet automatisk. Det fungerer utroligt effektivt.

Kameraet har også en særlig Selfie Editor, hvor du kan lave ”forbedringer” af dig selv såsom ”blød hud”, ”slankt ansigt” og ”store øjne”. Derudover kan Selfie Editoren også lave bokeh-effekt på dine selfies.

Du bliver i øvrigt glad for SteadyShot billede stabilisering på fem akser, 4K HDR-optagelse og slowmotion med 960 fps.

Alt i alt et kamera der leverer glimrende resultater, men hvor portræt og bokeh har udfordringer.

Billeder taget med Xperia XZ3

Ny funktion der gør betjeningen hurtigere

Sony Xperia XZ3

Side Sense på Sony Xperia XZ3 (Foto: MereMobil.dk)

Dobbelttap på siden med tommelfingeren. En genvejsblok med apps åbner nu lige ud for fingeren. Funktionen hedder Side Sense.

Genvejene tilpasses efter din adfærd. Hvis du om aftenen ofte aktiverer ur/alarm vil denne automatisk placere sig blandt dine Side Sense genveje. Vil du hellere selv vælge apps kan disse tilføjes som ”sticky” så du eksempelvis har tre faste genveje. Resten tilføjes dynamisk.

Via Indstillinger kan du bestemme om Side Sense skal reagere på begge eller kun den ene af siderne. Dobbelttap-hastigheden kan også justeres.

Siden på skærmen fungerer som tilbage-knap. Når fingeren trækkes lidt ned af skærmkanten, svarer det til, at du trykker på tilbage-knappen. Du kan selv bestemme følsomheden og i hvilke apps dette skal være aktiveret.

Side Sense fungerer fint, men kræver øvelse da det er en ny måde at betjene telefonen på. Du skal blandt andet lige lære hvilken del af kanten, der aktiverer funktionen.

Jeg er personligt ikke så sikker på, at det bliver en implementeret del af min hverdag. Det vil i hvert fald nok kræve længere tid end en testperiode på et par uger.

Se mere om Side Sense

Skæmbilleder fra Xperia XZ3

Kraftigere end Galaxy Note 9

Nu siger benchmarktal jo ikke alt. Alligevel synes jeg det er meget sjovt, at Sony klemmer mere rå processorkraft ud af Xperia XZ3 end tilfældet er på Samsungs topmodel Galaxy Note 9.

ANMELDELSE: Fans vil elske Galaxy Note 9

Her er mine målinger:

  • Sony Xperia XZ3: 266.513 / 3.568 (Antutu / 3D Mark)
  • Samsung Galaxy Note 9: 241.145 / 3.349 (Antutu / 3D Mark)

Sony kører med 4 GB RAM, mens Galaxy Note 9 har enten 6 eller 8 GB RAM.

Xperia XZ3 er ved almindeligt brug en hurtig smartphone, der vil have rigeligt overskud til de opgaver du måtte stille den over de næste par år. Tallene her fortæller, at topmodellen fra Sony er blandt de absolut mest kraftfulde smartphones på markedet netop nu. Så RAM er ikke alt.

Højttalerlyden er fed

Sony Xperia XZ3

Sony Xperia XZ3 (Foto: Sony)

Lydstyrken er blevet 20 procent højere, siger Sony. Altså i forhold til tidligere modeller i serien. Der pænt meget knald på.

Lyden er også lækker, når du tager headset på. Under Lydindstillinger gemmer sig en lang række muligheder for at ”opskalere” og tilpasse lyden til din smag. Samlet set er jeg ret vild med lyden fra Xperia XZ3.

Lidt ekstra output-power havde ikke gjort noget dårligt for min smag. Skal jeg være vildt kritisk, så kan lyden opleves som ”muffy”, hvor detaljerne i mellemtonerne ikke er helt klare. Alt efter musiktypen du hører, kan dette også ses som en fordel.

Der medfølger en adapter fra USB Type-C til 3.5 mm. jackstik, men lyden via Bluetooth (v. 5.0) er nu også ret fed, hvis du har et godt trådløst headset. Jeg har afprøvet med Jabra Elite 65t.

Denne telefon har også Dynamic Vibration System, der vibrerer sammen med lyden. Jeg er kun fan af denne funktion i spil.

Android 9 Pie med Sonys tilpasninger

Du er fuldt opdateret med den nyeste Android-udgave, hvis du køber Sony Xperia XZ3.

Android 9 Pie har rigtigt mange forbedringer og nye funktioner, men ikke dem alle er bibeholdt af Sony. Et eksempel er den nye gesture-betjening, hvor seneste apps kan åbnes ved at slide op fra bunden af skærmen. Denne er fjernet i Xperia XZ3.

Her er Sonys planer for Android 9 Pie

Også ”Selvjusterende batteri” er fjernet som menupunkt, men indgår måske skjult et andet sted.

Sony har beholdt det meste af ikon- og grafiklayoutet fra den originale Android 9 Pie.

Den nye lydgrafik og powermenu (når power holdes inde) er der ikke rørt ved. Du får også stadig den nye auto-rotate funktion. Hvis du har låst skærmen til ikke at rotere, og du holder telefonen horisontalt ved afspilning på YouTube, popper en lille rotationsknap op i betjeningsbaren i bunden. Ét tryk på denne så vender billedet. Ret cool!

Lettere tekstmarker, bedre styring af notifikationer og meget andet får du stadig på den nye Sony.

Sony skal have et stort plus i bogen for at lancere med Android 9 Pie ud af salgsæsken.

Fra officiel side lover Sony opdateringer af Android platformen i to år frem. Hvor mange versioner der bliver understøttet, er ikke oplyst. En plan for sikkerhedsopdateringer er heller ikke meldt ud. Generelt er Sony dog en af de producenter, som er rimelig god til at sende opdateringer ud – særligt til topmodeller.

5 ting du skal vide om Android 9 Pie

Du skal lade op hver nat

Batteriet har en kapacitet på 3.300 mAh. Det giver dig strøm nok til en hel dag. Du skal altså forvente at oplade hver nat.

Jeg har ikke fornemmelse af, at telefonen bruger overdreven meget strøm. Forbruget virker meget afbalanceret. Efter en hel dags brug lå jeg på omkring 30 procents kapacitet tilbage. Det er ikke vildt men ”ok”.

Sony har også i denne smartphone implementeret Adaptive Charging fra Qnovo. Det er en teknologi, der ikke lader telefonen op til 100 procent før du har behov for det. Hvis telefonen opdager, at du kontinuerligt står op klokken syv vil batteriet ikke før ved femtiden, altså sidst på natten, blive ladet det sidste stykke op.

Adaptive Charging skulle være med til at forlænge livstiden på batteriet i telefonen. Det er godt, hvis du planlægger at have denne smartphone i lang tid.

Trådløs opladning er understøttet. Det samme er hurtigopladning med en understøttet oplader. Salgspakken indeholder i øvrigt kun en standardoplader.

Konklusion: Det er nu du skal købe Sony

Sony Xperia XZ3

Sony Xperia XZ3 (Foto: MereMobil.dk)

”Vent til den næste”. Sådan var min anbefaling ved anmeldelsen af Xperia XZ2 Premium. Den næste er netop Xperia XZ3.

Jeg har over tid anbefalet flere Sony smartphones, men det har typisk været i forhold driftssikkerhed og batteritid. Denne gang kan lækkert design lægges ind i ligningen.

Sony får igen ros at satse på det sikre. Telefonen er ikke flydt med eksperimentale funktioner, som ansigtsgenkendelse der ikke fungerer, eller blot har en sikkerhed svarende til et ulåst pengeskab.

Fingeraftrykslæseren på bagsiden fungerer hver gang, og skulle den fejle, kan du bruge pin-kode.

Mit anmeldereksempler har ind i mellem små ”tænkepauser”, hvor jeg synes pauserne er for lange. Skift mellem standardkamera og bokeh er et eksempel. Men nu er det som nævnt også en pre-releasesoftware, at denne test er skrevet ud fra. Så jeg håber, at Sony optimerer lidt inden endelig release.

Jeg er desuden mega træt af, at telefoner i dag skal være så hysterisk glatte. Xperia XZ3 er desværre alt for glat, men dette er som sagt et tidstypisk problem, da det er tidens trend.

Sony Xperia XZ3 er absolut en fed telefon. Det er måske ikke markedets bedste på alle punkter, men det er nu alligevel en 6 stjernes oplevelse. Dette er konklusionen på min Xperia XZ3 test. Herunder kan du se et par af mine indtryk på video.

Et par af mine ord om Xperia XZ3

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Enestående flot skærmoplevelse
  • God lyd ved samtaler, i højttaler og ved brug af headset
  • Godt design – du oplever at have fået en ny telefon

Lidt at tænke over

  • Kommer kun med 64 GB lagerplads (med plads til MicroSD-kort)
  • Batteriet holder kun en dag, hvis du bruger telefonen meget
  • Der medfølger ikke en hurtigoplader
  • Bokeh effekt giver ikke altid optimale resultater

Mere til historien

Glasset på forsiden er Gorilla Glass version 5. Sony Xperia XZ3 er vand- og støvafvisende efter iP65/IP68 certificeringen.

Sony Xperia XZ3
Nye rygter om kommende PS5 Pro

Der har længe floreret rygter om, at Sony ville komme med en PlayStation 5 Pro model. Disse rygter får nu nyt liv.

(mere…)
M3 MacBook Air test | en lækker lille opgradering

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Xiaomi 14 test | Fejler på vigtige punkter

TEST: Overvejer du at købe Xiaomi 14, skal du først læse min Xiaomi 14 test, så du er oplyst om fordele og ulemper.

(mere…)
OnePlus Watch 2 test | én ting gør hele forskellen

TEST: 100 timer uden en oplader. Lækkert design og relevante funktioner. Læs min OnePlus Watch 2 test.

(mere…)
OnePlus 12R er måske den perfekte budget-telefon i 2024

VIDEO: Du vil have en billig Android-smartphone, der stadig er rigtig god? Se min test af OnePlus 12R her.

(mere…)
OnePlus 12R test | Fantastisk telefon

TEST: Ydelsen, prisen og skærmen er enestående. Kameraet er ikke i top, men fejler ikke. OnePlus 12R er bare en fantastisk telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
21 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram