Nettet strammes om Huawei – Norge overvejer forbud

0

Huawei udelukkes måske for opbygning af 5G-netværk og infrastruktur i Norge.

Nu slutter Norge sig til flere andre lande, og overvejer nu at forhindre Huawei i at byde på den kommende 5G-udbygning af det norske mobilnet. Det skriver Ritzau, med kilde i Reuters.

Norge er i lighed med USA og Storbritannien bekymrede for om statslige såvel som private virksomheder og organisationer vil blive udsat for spionage. Det fortæller justitsminister Tor Mikkel Warea til Reuters.

USA, Australien og New Zealand har droppet at samarbejde med Huawei med begrundelse i frygten for spionage. I midten af december kom det frem, at Tyskland lige nu ”overvejer situationen” og Orange, der er den største operatør i Frankrig, har meldt ud, at Huawei ikke kommer til at bygge 5G-netværk hos dem.

Regeringen i Norge overvejer nu at følge i de andre landes fodspor og forbyde Huawei at deltage i opbygningen af det kommende 5G-netværk.

I Norge benyttes Huaweis udstyr i 4G-nettet hos Telenor og Telia, der også er i gang med at afprøve 5G-udstyr fra Huawei. Udover Huawei leverer svenske Ericsson og finske Nokia netværksinfrastruktur i Norge.

Det norske trafikministerium er bekymrede over, at infrastrukturen i landet er i hænderne på meget få leverandører. Det pointeres, at Norge ikke har et sikkerhedspolitisk samarbejde med Kina.

I Sverige drøftes emnet også mens vi i Danmark, indtil videre, ikke har hørt noget fra politisk side om, hvordan vi her i landet stiller os overfor sagen. I december udviste centrale muligheder i Danmark dog bekymring. Dette kan du læse mere om i denne artikel: Advarsler mod Huawei tages alvorligt i Danmark.

TDC’s netværk er opbygget og vedligeholdt af Huawei. I januar 2017 fremviste Huawei og TDC i fællesskab et testsetup hvor de på 5G ramte 70 Gbit/s download-hastighed.

Selvom Huawei ofte nævnes i samme sætning som spionage, så er det vigtigt at pointere, at der aldrig er fundet beviser. Beslutningerne der tages omkring netværk, er taget alene ud fra frygten. Det er i hvert fald det som meldes ud til offenligheden.

Mere til historien

Huawei har en lang historik i levering af netværksprodukter og infrastruktur. Det var eksempelvis Huawei der gav danskerne USB-dongles med 3G-forbindelse til bærbare computere. Siden er Huawei også blevet en stor global producent af smartphones.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer