Advarsler mod Huawei tages alvorligt i Danmark

SIKKERHED: Huaweis adgang til de danske mobilkunder via blandt andet netværksopbygning tages nu mere alvorligt. Centrale myndigheder udviser bekymring.

“En udenlandsk aktør – og specielt hvis de har tætte statsforbindelser – kan få adgang til data og kan måske i sidste ende sætte en del af vores digitale infrastruktur ud af spil,”  Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS

Britterne tager Huawei ud af 4G- og 5G

I Danmark begynder centrale myndigheder nu at tage udenlandske sikkerhedsadvarsler om Huawei mere alvorligt. Det sker efter, at MI6, den britiske efterretningstjeneste, har advaret mod at samarbejde med Huawei.

Udviklingen skal tages meget alvorligt. Sådan siger postdoc André Ken Jakobsson til DR. Han arbejder på Militære Studier på Københavns Universitet.

Han benævner frygten for kinesisk adgang til kritiske informationer i vores samfund, som blandt andet fremtidens selvkørende biler, der rykker et skridt nærmere når 5G-netværkene begynder at rulle ud. Netop Huawei er en central spiller i opbygning af mobilnetværk og infrastruktur.

I New Zealand, Australien og USA har man opgivet samarbejdet med Huawei alene på basis af frygten for spionage.

Huawei styrer TDC’s netværk

I Danmark står Huawei for opbygning og vedligeholdelse af TDC’s mobilnet. Aftalen løber i seks år, og den er indgået i 2013.

Center for Cybersikkerhed (under Forsvarets Efterretningstjeneste) afviste i 2015 et problem i forhold til Huawei som sikkerhedstrussel. Nu synes Thomas Lund-Sørensen fra netop Center for Cybersikkerhed, at rapporterne fra de andre lande ”gør indtryk”.

Efter advarslerne fra MI6 har British Telecom, der er Storbritanniens største teleselskab, besluttet at fjerne alt Huawei udstyr fra selskabets 4G-mobilnetværk samt afskære Huawei fra at opbygge 5G-netværk i landet.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen forventer, i forhold til Danmark, at Forsvarets Efterretningstjeneste går alvorligt ind i sagen. Han forventer, at TDC retter ind, hvis FE vurderer, at Huawei ikke skal stå for 5G-netværk i Danmark.

TDC slår fast, at de altid følger anvisninger fra myndighederne og desuden tager sikkerhedsspørgsmålet meget alvorligt. Det skriver DR.

– Vi sjofler med sikkerheden på smartphonen

Huawei afviser beskyldningerne

Fredag (den 7. december 2018) afviste Huawei, at de har indbygget såkaldte bagdøre i deres udstyr, der giver myndighederne adgang til netværk og informationer.

Udmeldingen er kommet efter en kommentar fra Andrus Ansip, EU’s tech-kommissær. Han mener, at EU skal være bekymret.

– ”Vi afviser kategorisk enhver påstand om, at vi kan udgøre en sikkerhedstrussel. Huawei er aldrig af en regering blevet bedt om at indbygge bagdøre i vores netværk eller afbryde kommunikationen. Vi ville aldrig tolerere en sådan adfærd hos vores medarbejdere,” lyder det i et statement ifølge Reuters.

Huawei har et stort fokus på sikkerheden omkring deres produkter. Dette gælder også netværksudstyr. Tilbage i 2015 besøgte jeg Huaweis hovedkontor i Shenzhen. Her fik jeg Huawei til at forholde sig til sikkerhedsspørgsmålet. Det kan du læse mere om i denne artikel.

– Mobilproducenter lyver om sikkerhedsopdateringer til Android

Mere til historien

Tror du sikkerhedsbekymringen omkring Huawei kan få slutbrugerne til at vende ryggen mod den store kinesiske producent?

Gmail og YouTube brugere skal være opmærksomme

Selvom du har sikret din konto til Gmail og YouTube, så er det ikke nødvendigvis nok.

(mere…)
Din Messenger sikres bedre mod aflytning

Facebook Messenger bliver nu sikret bedre. Måske har du allerede bemærket ændringen.

(mere…)
Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Pas nu på dit Apple Pay

Du skal lægge mærke til denne mail, hvis du bruger Apple Pay. Jeg har efterprøvet mailen.

(mere…)
Huawei har succes på elbilmarkedet

Samarbejdet mellem Seres og Huawei går rigtig godt og de sælger biler som aldrig før på det kinesiske marked.

(mere…)
Huawei overhaler Samsung på foldbare smartphones

Samsung havde førstepladsen i 4. kvartal på markedet for foldbare smartphones, men det ligner at Huawei overhaler i 1. kvartal.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
66 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram