Oppo F1 Plus test – dumper for vildt

TEST: Oppo F1 Plus slår sig op på stærk pris og specifikationer, men i vores test dumper telefonen totalt.

Oppo F1 Plus test

Oppo F1 Plus (Foto: Oppo.com)

Oppo F1 Plus er en kinesisk pendant til Huawei P9 Plus, som vi netop har anmeldt med overvejende rosende ord. Det har dog ikke været nogen let vej for Huawei, at fornøje anmelderne til fem og seks stjerners anmeldelser – det har taget flere år.

Man kunne derfor håbe, at Oppo havde taget ved lære af Huawei og de hug som selskabets smartphones fik det første år på de vestlige markeder. Men ak, som vi vil komme nærmere ind på, er det blandt andet softwaren som halter – velkommen til vores Oppo F1 Plus test.

Et lækkert velkendt design

Hvis vi skal starte et positivt sted, må det uden tvivl være designet på F1 Plus. Mange, måske de fleste, vil syntes designet minder meget om iPhone 6 modellerne, hvilket jeg må medgive. Men personligt ser jeg ikke dette som et problem.

– Kinesiske smartphones indtager salgslisterne

Telefonen er udført i 98,02 % metal – et såkaldt unibody-design. Oppo har givet telefonen 68 omgange med ”polermaskinen” for at frembringe et mat-tonet ydre, der ifølge Oppo leverer fantastisk greb om telefonen.

Jeg medgiver Oppo, at de er lykkedes med at gøre telefonen mindre glat, end eksempelvis iPhone 6 Plus, men det kan stadig være en glat telefon at håndtere i hverdagen.

Jeg syntes designet er flot og detaljer som den ekstrem tynde ramme på blot 1,66 millimeter om skærmen, er helt unik og gør faktisk telefonen føles væsentlig mindre end den gennemsnitlige 5,5-tommer telefon. Dimensionerne 151.8 x 74.3 x 6.6 mm (iPhone 6S Plus måler 158.2 x 77.9 x 7.3 mm) understøtter min fornemmelse.

Designets største ulempe, er den primære kameralinse der stikker ud fra resten af telefonen.

På fronten finder vi nederst en hjem-knap, der er oval udformet. Ud over at kunne aktivere skærmen, kan knappen også bruges til at låse enheden op med fingeraftryk – det kommer vi tilbage til. På højre side af telefonen er tænd/sluk-knappen placeret, modsat finder vi volume-knapperne, alle med god feedback og vandring. I bunden af enheden har Oppo placeret et MicroUSB-stik samt 3,5 mm Jack-stik og en monohøjtaler.

Specifikationer i detaljer

Kigger vi nærmere på telefonens specifikationer, er der to ting der skiller sig særligt ud. Det første er processoren fra MediaTek – en producent oftest brugt af ukendte kinesiske teknologi-producenter i ukendte billige produkter solgt på eBay eller Harald Nyborg under navne som Denver, Medion eller lignende.

Det andet der falder i øjnene er kameraopløsningen på det primære kamera kontra front kameraet. Det primære kamera har en 13 megapixels sensor med f2.2 blænde, mens det sekundære (selfie kamera) har en 16 megapixels opløsning og f2.0 blænde – det er der en grund til, som vi kommer til senere.

Jeg vil lade resten af specifikationerne stå for sig selv. De minder om hvad der kan forventes af en topmodel anno 2016.

Oppo F1 Plus – specifikationer

Skærm5,5” AMOLED med Gorilla Glass 4
Opløsning1920 x 1080 pixels (401 PPI)
ProcessorMediaTek MT6755 Helio P10 –  Octa-core 2.0 GHz Cortex-A53
GrafikprocessorMali-T860MP2
RAM4 GB
Hukommelse64 GB (op til 256 GB via MicroSD-kort)
Kamera13 megapixels, f/2.2, autofokus, LED blitz
Videooptagelse1080p/720p
Front kamera16 megapixels, f/2.0, ISOCELL-teknologi
Wi-FiWi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth4.0
Navigation (GPS)A-GPS
Mobilnetværk2G, 3G, 4G LTE Cat6 300/50 Mbps
USB/opladningMicroUSB med VOOC-Flash hurtig opladning
Batteri2.850 mAh
SensorerAfstand-, lys-, G-, og E-sensor
SystemAndroid 5.1 Lollipop
Producent-SoftwareColorOS 3.0
SimkortNano-SIM
Fysisk størrelse151.8 x 74.3 x 6.6 mm, 145 gram
FarverGuld og Rose-Gold

Fejler fælt på alle forbindelser

Til hverdagsbrug har oplevelsen med F1 Plus været en blandet fornøjelse. Generelt er apps og hjemmesider åbnet hurtigt, gnidningsfrit og uden pludselige nedbrud. MEN! Jeg har oplevet en del problemer med telefonens egenskaber til at kommunikere med netværk samt med Bluetooth-produkter.

Jeg har oplevet signalet indendørs værende svagt eller direkte manglende på mobilnetværket, og her taler jeg om steder, hvor jeg aldrig før har haft problemer og dagligt besøger. Wi-Fi forbindelsen har været svingende og til tider helt fraværende. For slet ikke at tale om Bluetooth-forbindelsen, der ligeså har været ustabil og i ny og næ helt har tabt forbindelsen, til produkter som aldrig før har voldt mig problemer.

Apropos at tabe forbindelsen, så har telefonens evne til at synkronisere notifikationer med mit Android Wear ur, også været problemfyldt i en grad så jeg har måtte genstarte telefonen, på daglig basis.

– Sony Xperia X Performance test – yder lidt ekstra

Tilfredsstillende batteritid

På den positive side har telefonens batteritid været yderst tilfredsstillende. F1 Plus har efter en hel arbejdsdag, plus det løse frem til sengetid (omkring 22:30), præsteret at have 25-40 procent batteri tilbage. En gennemsnitlig forbruger vil måske kunne snige to dage ud af Oppo F1 Plus.

Oppo F1 Plus AnTuTu Benchmark

Oppo F1 Plus AnTuTu Benchmark

Er man en storforbruger af sin smartphone med video, spil og diverse andre ressourcekrævende apps, skal man ikke frygte, hvis batteriet når dødpunktet inden dagen er omme. Den medfølgende hurtigoplader har præsteret at oplade telefonen fra 0 – 100 procent på blot én time og ti minutter.

Hvis ikke det imponerer dig, så kan jeg ydermere fortælle at telefonen oplader fra 0 – 75 procent på cirka 35 minutter – jeg er imponeret!

Brugerfladen hakker

I AnTuTu Benchmark kommer sandheden om processorens kræfter frem, og her er det ingen overraskelse at Oppo F1 Plus, ikke ligger i toppen af feltet. I dagligdagen har jeg under enkelte handlinger oplevet hakkende brugerflade, specielt når telefonen låses op og alle ikoner skal vises. F1 Plus scorer 52.036 point, til sammenligning scorer topmodellen HTC 10, 136.295 point i samme test.

– HTC 10 test – en succes med enkelte svipsere

Bedre går det ikke i 3DMark. Her scorer telefonen skuffende 340 point, hvilket er mærkbart i grafikkrævende spil.

Oppo proklamerer en oplås-tid på blot 0,2 sekunder med fingeraftrykslæseren, der er placeret i kombination med hjem-knappen. Jeg vedstår at telefonen er hurtig til at låse op med fingeraftryk HVIS aftrykket genkendes, hvilket langt fra er hver gang.

Samme dag som jeg indlæser mit fingeraftryk, har F1 Plus ikke problemer med at genkende mit fingeraftryk, men inden dagen er omme eller i løbet af dagen efter, ender det ud med at 9 ud af 10 forsøg ikke registreres korrekt. Det er til trods for at jeg indlæser samme finger under flere forhold.

Sådan opleves skærm og lyd

Oppo F1 Plus er udstyret med en AMOLED-skærm, der har en opløsning på 1920 x 1080 pixels. Ikke prangende opløsning men uden noget at sammenligne med, er det ikke noget du vil bide mærke i.

At Oppo har valgt en AMOLED-skærm er yderst positiv og kan være én af grundende til at batteritiden opleves som god. En AMOLED-skærm tænder kun for de pixels den har brug for, og der skal således ikke bruges kræfter på at vise sort.

F1 Plus præsterer derfor yderst positiv på kontrast, men har, som så mange andre AMOLED-skærme, en overdrevet farvegengivelse. Personligt syntes jeg rigtigt godt om skærmen på F1 Plus. Den er lysstærk og justerer lysstyrken hurtigt og præcist efter lysforholdene – udendørs brug har på intet tidspunkt været problematisk.

I bunden af telefonen finder vi en række højtalergrills, der gemmer på en monohøjtaler, der bedst beskrives som larmende. Der er ikke meget nuance i lydgengivelsen, der mest domineres af diskanten og en skarp mellemtone – bas-gengivelsen er fraværende. Til gengæld spiller den overraskende højt, hvilket gør den egnet til strand-musik eller lignende. Sættes der lidt TV-indhold på og skrues et par tænder ned for lydniveauet opleves lydgengivelsen pludseligt langt mere nuanceret og særligt stemmegengivelse er positiv – men alt i alt, er lyden ikke praleværdig.

Selfie-konge af smartphones

De føromtalte to kameraer, som henholdsvis er placeret på for og bagside, har en lidt atypisk sammensætning. Det er nemlig frontkameraet, der på papiret, har det bedste kamera. Med 16 megapixels og f2.0 blænde, samt lovende højere lysindtag end det primære bagvendte kamera, der ”blot” kan levere 13 megapixels og en f/2.2 blænde – ja så burde der være lagt op til en sikker selfie-vinder!

Oppo F1 Plus front kamera

Oppo F1 Plus front kamera

Men i den virkelige verden er det stadig det primære bagud-vendte kamera, der under de forhold vi har testet kameraerne, har præsteret bedst. Generelt kan man sige om det primære kamera, at det har taget udmærkede billeder og leveret tilfredsstillende under de fleste lysforhold – svag belysning har dog voldt kameraet store udfordringer i forhold til skarphed og billedstøj.

Når jeg ser de billeder der har været taget med det primære kamera i dagslys, er det ikke gået ubemærket hen, at flere af billederne taget under bevægende forhold, har givet rystende og uskarpe resultater. Hvad enten kameraet har været i bevægelse, eller motivet har, så er billederne blevet en smule sløret – hvilket jeg tilkender en for ringe billedestabilisator.

Frontkameraet, der efter specifikationerne og Oppo selv, er et ”selfie Expert” kamera, har ikke levet op til de forventninger jeg har haft til 16 megapixels og en blænde på f/2.0. Det har ganske enkelt taget ringere billeder, end det primære kamera. Sammenligner jeg billeder taget med frontkameraet med en Samsung Galaxy S7 og dette fra Oppo, syntes jeg personlig at kameraet på Samsungs topmodel tager bedre billeder.

Galleri: Fotos taget med Oppo F1 Plus

ColorOS 3.0 er en iOS-kopi

Oppo har, ligesom Huawei, valgt at droppe app-menuen. Det betyder at alle applikationer kun findes ét sted. Dette kan både være positivt og negativt.

Positivt for de der elsker orden og nemt kan organisere sig, negativt for de der elsker app-menuen og det at have tingene adskilt. Personligt irriterer det mig ikke. Jeg organiserer hurtigt mine oftest anvendte applikationer i mapper og ligger dem på forsiden. Resten kan få lov at rode rundt på de andre sider.

Oppo F1 Plus - ColorOS 3.0 (Foto: MereMobil.dk)

Oppo F1 Plus – ColorOS 3.0 (Foto: MereMobil.dk)

Det første indtryk man får af ColorOS er et deja-vu, Brugerfladen minder utroligt meget om en iOS. Både ikoner og måden menuerne er struktureret og beskrevet – det er ikke til at komme uden om, at her er tale om direkte kopi, flere steder i systemet.

Jeg synes det for meget af det gode. iOS er et velfungerende system, men at efterligne det i en sådan grad på Android, finder jeg ganske uinteressant og usmageligt.

Heldigvis findes der en temabutik, hvor der kan downloades en lang række forskellige temaer  – både sjove og flotte, men desværre ingen ”Nexus”-temaer.

Frisk hvergang skærmen tændes

Blandt andre gode funktioner i systemet finder vi funktioner såsom øjenbeskyttelse, der giver skærmen en varm rødlig glød, frem for det kølige og blålige udtryk der normalt udstråles fra et skærmpanel. Det giver, specielt om aftenen, en langt mere behagelig oplevelse, noget jeg aldrig har prøvet på andre smartphones.

– De fem bedste Android-tablets

Oppo har også lavet et ”skærmlås-magasin”. Det betyder, at hver gang du tænder for din smartphone, bliver du mødt af forskellige illustrationer såsom biler, landskab, mode eller andre valgfrie emner. Det giver et anderledes og friskt nyt indtryk, hver gang skærmen aktiveres.

Generelt tilbyder ColorOS et moderat udbud af tilpasningsmuligheder, nogle bedre end andre. Jeg er personligt blevet glad for oplysningen ”dataforbrug” nederst og diskret i notifikationsområdet.

Problemer med notifikationer

Desværre har jeg også oplevet en del bøvl og uregelmæssigheder med ColorOS. Blandt andet er det ikke altid at nye notifikationer kommer frem på låseskærmen når skærmen aktiveres. Jeg har også oplevet mangel på notifikationer når jeg modtager SMS-beskeder. Det har først været når jeg har set et lille tal svævende over besked-ikonet, der har fortalt at jeg har x antal ulæste beskeder, at jeg er blevet gjort opmærksom på beskederne.

Besked-applikationen har til gengæld været udmærket, og det indbyggede Oppo-tastatur har fungeret fint og upåklageligt – med dansk ordbog og mulighed for at skrive ved at lade fingeren glide over bogstaverne. Jeg har dog ikke været imponeret af emoji-designet – jeg ville ønske at alle producenterne kunne blive enige om ét sæt Emoji’s som alle var ens og dermed lige forståelige.

En anden anke jeg har ved ColorOS 3.0 er Android versionen som systemet er baseret på, nemlig Android 5.1 Lollipop. I mine øjne bør en telefon der bliver lanceret i 2016 som minimum være udstyret med Android 6.0 Marshmallow – både for sikkerheden men også for de mange nye tiltag systemet bringer til forbrugerne.

ColorOS er som så mange andre brugerflader, indehaver af en række dobbelt-apps. Eksempelvis er der både Chrome browser og Oppo’s egen browser, der forresten er baseret på Opera – jeg er ikke imponeret.

Generelt har jeg ikke været imponeret af ColorOS 3.0. Jeg har fundet stavefejl, underlige oversættelser og steder i brugerfladen hvor beskrivelsen under et ikon, er blevet presset sammen på to linjer, for at kunne være der.

Der mangler finish og det bliver bemærket.

Screenshots fra brugerfladen

Konklusion – en modstridende oplevelse

Rent ud sagt så har denne anmeldelse været en af de mest underlige til dato. Der har været så mange modstridende oplevelser, at jeg nærmest fra det ene minut til det andet, er gået fra imponeret til dybt bedrøvet.

Designet er flot, den ligger hamrende godt i hånden og dens tynde ramme om skærmpanelet er imponerende uden sidestykke! Skærmoplevelsen er bedre end gennemsnittet og knapperne giver god feedback.

– Analysefirma: Huawei er markedsleder i Kina

Batteritiden er over gennemsnittet og opladningstiden er helt fantastisk – den hurtigste hurtigoplader jeg til dato har testet. Desværre lever processoren ikke op til dens specifikationer, hvilket skinner igennem både i hverdagen men også i benchmarktests.

De mange problemer med forbindelser til Wi-Fi, mobilnettet og Bluetooth har undret mig meget, men har været konstant igennem hele testperioden.

Disse oplevelser, sammenholdt med en omfangsrig tilpasning af Android brugerfladen, der mangler finish og opfindsomhed, giver mig ikke mange chancer for at frembringe en tilfredsstillende karakter til Oppo F1 Plus.

Som forbruger forventer man mere, trods en ellers skarp pris.

Oppo F1 Plus får to ud af seks mulige stjerner. Der er simpelthen for mange fejl og irritationsmomenter i hverdagen til at jeg kan retfærdiggøre flere stjerner. Med et prisskilt på knap 3.000 kroner leveret befinder Oppo F1 Plus sig i en prisklasse med hård konkurrence, specielt med telefoner som Huawei P9 og OnePlus 3 på markedet.

Et andet dilemma er, at du ikke kan købe telefonen andre steder end på Amazon. Den nærmeste er Amazon.de eller Amazon.co.uk. Men pas på med at købe den fra UK, da der ikke følger en europæisk oplader med.

Oppo F1 Plus fås i to farvevalg, Gold eller Rose Gold. Telefonen understøtter desuden dual-SIM eller muligheden for at udvide hukommelsen med op til 128 GB via MicroSD-kort.

Fordele og ulemper

Fordele
+ God batteritid og fantastisk hurtigoplader
+ God skærm, høj lysstyrke og flot kontrast
+ Flot og håndgribeligt design der alligevel opleves fantasiløst

Ulemper
– ColorOS er fyldt med fejl
– Svag processor og grafik
– skuffende kameraoplevelse

Mere til historien

Oppo er kinesisk og ganske nyt på det nordeuropæiske marked. Et mærke der gerne vil sammenligne sig med Huawei og kapre kunder fra de andre Android producenter. Oppo er grundlagt i 2004 i Kina, men har hovedkvarter i Mountain View, Californien, USA.

Oppo F1 Plus
iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Motorola Edge 50 Ultra test | Gør næsten alt rigtigt

TEST: Denne telefon rammer alt det, som du vil elske. Læs detaljerne i min Motorola Edge 50 Ultra test.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Skal du købe Pixel 8a? …måske!

VIDEO: Se med her hvis du vil vide, om Google Pixel 8a er værd at købe.

(mere…)
Husqvarna 410XE NERA test | trådfri robotplæneklipper med kantklipning

TEST: Dobbelte knivsæt og ingen kantråd. Men fungerer kantklipningen og hvordan er satellit- og appstyringen på Husqvarna 410XE Nera.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram