Google reagerer efter EU’s kæmpebøde

Android giver flere frie valg, ikke færre, siger Google efter onsdagens historisk store bøde fra EU.

Efter den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager onsdag gav den amerikanske tech-gigant Google den største bøde i EU’s historie har Google reageret.

Således har Al Verney, talsmand for Google, ifølge Reuters sagt, at selskabet vil appellere EU-Kommissionens bøde.

Da Margrethe Vestager onsdag holdt pressemøde sagde hun blandt andet, at Google har betalt producenter og operatører af netværk for at bevare sin dominans inden for søgninger:

– “På den måde har Googles konkurrenter fået frataget deres mulighed for at være innovative og konkurrencedygtige”, sagde Margrethe Vestager.

Overfor TV 2 tilføjede hun blandt andet:

– “Vi vil gerne have, at man som forbruger har noget at vælge imellem, og at der hele tiden er noget, der skubber virksomhederne til at finde på noget nyt”.

Google og Al Verney mener det er en forkert antagelse at Google stopper udviklingen og bruger netop det modsatte argument, som grundlag for appellen:

– “Android har skabt mere frit valg for alle. Ikke mindre”, siger talsmand Al Verney på Twitter.

Men også Google-CEO, Sundar Pichai, udtaler sig om bøden. Han skriver blandt andet på Googles blog, at ingen smartphoneproducenter er forpligtet til Googles regler:

– “De kan bruge eller modificere Android som det passer dem bedst”.

90 dage – eller dagbøder

EU’s bøde til Google er rekordstor. Den lyder bøde på intet mindre end 4,34 milliarder euro – svarende til i omegnen af 32 milliarder danske kroner eller en femtedel af den indtjening Alphabet – der ejer Google – havde på driften i hele 2017.

Samtidig fik Google 90 dage til at ændre praksis eller vil der også blive udstedt dagbøder.

Sidste sommer fik Google også en bøde for misbrug af dominans. Her lød bøden på 2,42 milliarder euro (18 milliarder kroner) og handlede det om, at Google ifølge EU har misbrugt sin dominans til at favorisere sin egen shopping-tjeneste.

EU rammer USA-virksomheder

I de fire år Margrethe Vestager har siddet som EU’s konkurrencekommissær har hun uddelt en stribe bøder til virksomheder, som har overtrådt EU’s regler.

Langt de fleste, som har mærket EU’s linje, er amerikanske virksomheder. Således har Disneyland, MasterCard, Starbucks, McDonald’s, Facebook og Amazon fået store bøder.

Apple skulle i 2016 betale skat tilbage i Irland. EU mente, at Apple ulovligt havde fået en skattefordel og beordrede Apple til at betale 13 milliarder euro (97 milliarder kroner) tilbage.

I 2009 fik den amerikanske multinationale tech-virksomhed Intel en bøde på 1,06 milliarder euro (7,9 milliarder kroner). Også her var årsagen misbrug af dominans til at holde rivaler væk fra markedet for computerchips.

I det hele taget har elektronik-virksomheder fået bøder af EU. Panasonic, Philips, LG Electronics, Samsung, Toshiba og Technicolor fik i en samlet bøde på 1,47 milliarder euro (11 milliarder kroner) for ulovlige prisaftaler på billedrør til tv- og computerskærme.

Men også Volvo/Renault, Daimler, Iveco og DAF, Scania og den danske medicinalvirksomhed Lundbeck har fået en hilsen fra EU’s bødeblok.

Mere til historien

Android er styresystemet på 80 procent af verdens mobiltelefoner. Styresystemet er gratis, men for at brugerne skal kunne hente apps i Google Play Store skal mobil-producenterne som standard installere Google Mobile Services (GMS). GMS indeholder blandt andet browseren Chrome, YouTube, Google Play Store, Gmail, Google Maps samt mange andre Google tjenester.

Nu kommer straftolden på elbiler

Populær kineser i Danmark rammes hårdt, når EU flere måneder tidligere end ventet indfører EU straftold på kinesisk producerede elbiler.

(mere…)
Gemini er landet på dansk jord

Google erkender at Gemini kan fejle. Gemini kan tilgås både som app til Android og via en browser.

(mere…)
Falske annoncer med tv-værter overdrages til EU

Dansk tilsyn vurderer, at EU-reglerne overtrædes af Meta på Facebook og Instagram.

(mere…)
Skal du købe Pixel 8a? …måske!

VIDEO: Se med her hvis du vil vide, om Google Pixel 8a er værd at købe.

(mere…)
Google Maps får nyt design på Android

Google har ændret designet på Google Maps til Android. Her er ændringerne.

(mere…)
Søg i Google Fotos med AI

Google Fotos får en rigtig stor og praktisk opgradering med AI-søgning, som giver nye muligheder.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
144 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram