EU straffer Google med monsterbøde for misbrug af dominans

EU og Margrethe Vestager mener at Google “… har nægtet forbrugerne adgang til fordelene ved effektiv konkurrence”. Det udløser historisk milliardbøde.


Den amerikanske tech-gigant Google misbruger Android til at sikre sin position som verdens førende søgemaskine. Det mener EU og dermed den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Det udløser en rekordstor bøde på intet mindre end 4,34 milliarder euro – svarende til i omegnen af 32 milliarder danske kroner eller en femtedel af den indtjening Alphabet – der ejer Google – havde på driften i hele 2017.

Det er den hidtil største bøde, EU nogensinde har givet et selskab for at misbruge en dominerende position på markedet, skriver blandt andre Ritzau ifølge Avisen.dk.

Forbrugere frataget fordele

Margrethe Vestager offentliggjorde rekordbøden på en pressekonference onsdag klokken 13 i Bruxelles, og her sagde hun blandt andet, at Google har brugt Android til at cementere sin position som verdens førende søgemaskine.

I anklagen mod Google ligger også, at Google har tvunget smartphone-producenter til at installere Googles egne apps – hvis de vil bruge Android som styresystem. Det drejer sig især om Googles søgeapp og browseren Chrome.

– “På den måde har Googles konkurrenter fået frataget deres mulighed for at være innovative og konkurrencedygtige”, siger Margrethe Vestager.

Ritzau skriver, at det har frataget europæiske forbrugere fordelene ved effektiv konkurrence, og det er ulovligt.

Når en producent anvender Googles udgave af Android siger de også ja til hele Google Mobile Services (GMS) pakken. Denne indeholder blandt andet Chrome, YouTube, Google Play Store, Gmail, Google Maps samt mange andre Google tjenester. På vore breddegrader er det GMS der definerer kunderne opfattelse af en Android telefon. Android findes også som open source, men denne er uden GMS. Googles tjenester er i øvrigt ikke open source.

LÆS OGSÅ: Google lancerer konkurrent til iMessage

50 milliarder i alt

Onsdagens bøde er den største bøde i EU’s historie. Den næststørste blev givet sidste sommer og den ramte også Google. Den var på 2,42 milliarder euro, hvilket svarer til 18 milliarder kroner. Google har således på godt et år fået bøder på i alt 50 milliarder kroner.

Mere til historien

Styresystemet Android er installeret på flere end fire ud af fem smartphones verden over. Android er således langt mere udbredt globalt end Apples iOS-styresystem.

I dag slettes din gamle Gmail

Gmail, YouTube, kalender og dokumenter forsvinder. Fredag er skæringsdatoen.

(mere…)
Hemmelig aftale mellem Google og Spotify er afsløret

Retsagen mellen Epic Games og Google har afsløret, at Google har indgået en indtil nu hemmelig aftale med Spotify.

(mere…)
Ikke alle er tilfredse med de nye farver på Google Maps

Nye farver er kommet til Google Maps, og det frustrerer nogle brugere. Hvad tænker du?

(mere…)
iPhone vil understøtte RCS-beskeder næste år

Konkurrenterne har længe ønsket, at Apple understøttede RCS i tekstbeskeder. Nu oplyser Apple, at det er på vej.

(mere…)
Google Fotos kan selv organisere billeder

Google er klar med en opdatering til Google Fotos, der giver bedre organisering.

Google Fotos 2023
Google Fotos vil kunne stacke billeder som næsten er ens (Foto: Google)

Ved hjælp af kunstig intelligens går Google til værks med deres Google Fotos. Mulighed for bedre organisering i skærmbilleder, vil gøre det hurtige for dig. Det skriver Google i et blogindlæg.

Ved at gøre brug af netop AI kan Google Fotos nu sortere i ens skærmbilleder, og give en bedre organisering. Brugen af dette kan nemlig adskille dokumenter af forskellige art, så de er nemmere at finde.

Skærmbilleder med for eksempel kvitteringer vil være mere adskilt. Din kvittering fra supermarkedet vil derfor ikke længere ligge ved siden af familiebilledet.

LÆS OGSÅ: Google vil have at Apple ”åbner” iMessage

Sorterering af identiske billeder bliver nemmere

Hvis du har taget flere fotos, som er tæt på ens, så kan Google Fotos for fremtiden "stacke" fotos sammen.

Dette kan være særligt brugbart, hvis du fx har familiefotos der er tæt på identiske, så vil Google Fotos ved hjælp af kunstig intelligens sortere dem.

Måden det sker på er, at den udvælger det bedste billede, men giver dig stadig mulighed for at ændre valget. De andre billeder gemmer sig nemlig bagved det der er fremhævet, så du mister ikke billedet.

Mere til historien

De nye funktioner bliver langsomt rullet ud på både Android og iOS snarest, og man vil måske ikke se det lige med det samme.

Google vil have at Apple ”åbner” iMessage

Google mener, at Apples beskedsystem iMessage skal åbnes for andre. Google har bedt EU om hjælp.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
28 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram