EU straffer Google med monsterbøde for misbrug af dominans

EU og Margrethe Vestager mener at Google "... har nægtet forbrugerne adgang til fordelene ved effektiv konkurrence". Det udløser historisk milliardbøde.


Den amerikanske tech-gigant Google misbruger Android til at sikre sin position som verdens førende søgemaskine. Det mener EU og dermed den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Det udløser en rekordstor bøde på intet mindre end 4,34 milliarder euro - svarende til i omegnen af 32 milliarder danske kroner eller en femtedel af den indtjening Alphabet - der ejer Google - havde på driften i hele 2017.

Det er den hidtil største bøde, EU nogensinde har givet et selskab for at misbruge en dominerende position på markedet, skriver blandt andre Ritzau ifølge Avisen.dk.

Forbrugere frataget fordele

Margrethe Vestager offentliggjorde rekordbøden på en pressekonference onsdag klokken 13 i Bruxelles, og her sagde hun blandt andet, at Google har brugt Android til at cementere sin position som verdens førende søgemaskine.

I anklagen mod Google ligger også, at Google har tvunget smartphone-producenter til at installere Googles egne apps - hvis de vil bruge Android som styresystem. Det drejer sig især om Googles søgeapp og browseren Chrome.

- "På den måde har Googles konkurrenter fået frataget deres mulighed for at være innovative og konkurrencedygtige", siger Margrethe Vestager.

Ritzau skriver, at det har frataget europæiske forbrugere fordelene ved effektiv konkurrence, og det er ulovligt.

Når en producent anvender Googles udgave af Android siger de også ja til hele Google Mobile Services (GMS) pakken. Denne indeholder blandt andet Chrome, YouTube, Google Play Store, Gmail, Google Maps samt mange andre Google tjenester. På vore breddegrader er det GMS der definerer kunderne opfattelse af en Android telefon. Android findes også som open source, men denne er uden GMS. Googles tjenester er i øvrigt ikke open source.

LÆS OGSÅ: Google lancerer konkurrent til iMessage

50 milliarder i alt

Onsdagens bøde er den største bøde i EU's historie. Den næststørste blev givet sidste sommer og den ramte også Google. Den var på 2,42 milliarder euro, hvilket svarer til 18 milliarder kroner. Google har således på godt et år fået bøder på i alt 50 milliarder kroner.

Mere til historien

Styresystemet Android er installeret på flere end fire ud af fem smartphones verden over. Android er således langt mere udbredt globalt end Apples iOS-styresystem.

Patentkrigen mellem Google og Sonos fortsætter

Funktionaliteten af ​​Sonos netop lancerede "Sonos Voice Control" er på spil i ny retssag mellem de to tidligere samarbejdspartnere Google og Sonos.

(mere…)
Opgrader dit gamle TV - Apple TV vs. Chromecast

GUIDE: Smart-TV-platformen på din fladskærm er langsom og ikke tidssvarende. Skal du købe Apple TV eller Chromecast?

(mere…)
Google Play runder 10 år – og får nyt logo

Det er 10 år siden, at Google ændrede Android Market til Google Play Store. Det fejres blandt andet med et nyt logo.

(mere…)
Google Maps giver elbiler den strømeffektive rute

Med en opdatering af Google Maps bliver det nemmere, at optimere brændstof eller strøm på sine ture.

(mere…)
Efter Chromebook-forbud: Ønske om klare regler

Både Kommunernes Landsforening og Dansk Industri er bekymrede efter Datatilsynets afgørelse om brug af Chromebooks og Google Workspace.

(mere…)
Google arbejder muligvis på en ny Chromecast Audio

Tilbage i 2015 lancerede Google den første Chromecast. Desværre var den kun på butikshylderne fire år før den blev taget af markedet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
28 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram