Android har et elendigt omdømme på sikkerhed – er du ligeglad?

182

Sikkerheden halter i verdens mest udbredte mobilplatform Android. Vi venter bare på et gigantisk malware-angreb, der lægger millionvis af Androids ned.

Robot Android
Manglede opdateringer af Android-systemet, sikkerhedslaget og apps udgør en sikkerhedsrisiko (Foto: David Peña)

Det kedeligste, men nok vigtige emne, omkring smartphones, er sikkerhed. Gab! Tænker de fleste. Netop fordi ingen interesserer sig for det, så mangler sikkerheden også fuldstændigt i debatten.

Her kommer en forudsigelse: På et tidspunkt lykkedes det for hackere, at kompromittere sikkerheden i Android-platformen eftertrykkeligt. En gang for alle. Millionvis af telefoner vil blive ramt, og brugerne mister adgang til deres data, mens billeder, beskeder, passwords og brugernavne lækkes.

Det er præcis, hvad der skal til for at få sikkerhed på dagsordenen.

Nougat er den nyeste Android-version. Men kun 11,5 procent af Android-telefonerne i markedet bruger denne version.

Er din PC sikker? Drop nu Windows XP

Er det så vigtigt?

Der opstår jævnligt sikkerhedsproblemer på Android, men er kun ganske få brugere der rammes. Derfor er det ikke noget smartphone-producenterne bruger meget energi på.

38 millioner Android enheder kan være ramt af malware

Du kan stadig købe en helt ny smartphone med en relativt gammel Android version – f.eks. version 6 eller 7.0 selvom både Android 7.1.1 og Android 7.1.2 er frigivet, men faktisk er sikkerhedslaget i Android-udgaverne det største problem.

Det er ikke unormalt at støde på helt nye telefoner med et flere måneder gammelt sikkerhedsniveau. Det svarer, lidt for enkelt til, at køre med et antivirus program på computeren, der ikke har været opdateret i flere måneder.

Googles Android team frigiver hver måned en sikkerhedsopdatering, der gøres tilgængelig for producenterne, men kun få lægger opdateringen ind på telefonerne, og sender opdateringer ud til kunderne.

Selv den største Android-producent Samsung er ikke oppe i gear på dette punkt. Hvis ikke markedslederen gør noget, hvorfor skulle andre så? Sikkerhed er ikke et konkurrenceparameter. Derfor sker der ikke ret meget på dette område.

Ødelagt harddisk? Derfor skal du ikke lave den selv

Hvad kan du gøre?

Ingenting! Andet end lade være med at købe Android-telefoner fra producenter, der ikke løbende opdaterer din telefon med sikkerhedsrettelser. Ja. Der røg de stort set alle sammen i svinget.

Vil du have en Android telefon kan du købe Googles egne telefoner. Pixel, Pixel XL og de seneste Nexus-modeller. Disse bliver nemlig opdateret.

Måske kan du også købe Nokia. De lover i hvert fald løbende opdateringer. ”Pure, Secure and Updated” er deres slogan. Aktuel status er, at Nokia 5 kører Android 7.1.1 med sikkerhedsniveau 1. juli 2017.

Anmeldelse: Nokia 5 har mange plusser, men…

Når jeg skriver ”måske Nokia” er det fordi, at vi stadig har til gode at se om de fortsætter med opdateringerne på den lange bane.

Android O er bekræftet til Nokia 3, 5 og 6

Udover Android versionen og sikkerhedsniveauet er der også et sikkerhedsspørgsmål omkring de apps producenterne selv udvikler. Altså SMS-indbakken, opkaldsfunktionen, kalender, kontakter og alt det andet.

Hvor tit opdateres disse? Enhver software har fejl, nogle mere alvorlige end andre. Hvis ikke disse apps vedligeholdes kan de også potentielt udgøre en sikkerhedstrussel. Prøv at tænk over hvornår du sidst har fået en opdatering til f.eks. SMS funktionen i din telefon.

Mere til historien

Ansvaret for den Android vi kender, med Googles tjenester osv., ligger hos Google Men Google har ikke ansvaret for hvad producenterne vælger at implementere i slutleddet overfor kunderne. Her er det kun Googles egne telefoner, at Google har kontrol over.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
182 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer