Flere prisstigninger på vej som følge af EU-roaming

ANALYSE: Dit teleselskab har allerede sat prisen op på grund af EU, men prisen risikerer at stige endnu mere. Læs her hvorfor EU sætter markedskræfter ud af spil.

15 procent eller små 20 kroner om måneden. Det er den umiddelbare prisstigning for rigtigt mange danskere, der i disse dage oplever noget helt uvant, at prisen på deres mobilabonnement stiger.

De danske teleselskaber er nu begyndt at tilpasse deres abonnementer til EU’s nye roaming priser, som af EU tilhængere bliver betegnet som en afskaffelse af roaming i Europa. Det betyder stigende priser for de danske forbrugere – helt som forudsagt.

EU

EU

En prisstigning på 20 kroner kan de fleste danskere sagtens klare, men der er måske flere dårlige nyheder på vej. For regningen risikerer at stige endnu mere over de næste par år.

Ved du hvad mobilbrug koster på færgerne?

Hunden og halen

EU’s nye tiltag på roamingområdet er modsat tidligere meget omkostningsfuldt for de danske teleselskaber.

EU’s tidligere tiltag omkring roaming var en række maksimalpriser, hvor teleselskaberne blev pålagt en fast maksimal pris, som de måtte tage for tale, sms og data. På den måde blev priserne presset ned, men det var forbrugerne, der havde forbruget i udlandet, som selv betalte prisen for roamingen.

 – Den frie EU-roaming er aflyst – her er det politikerne ikke har fortalt

Det nye tiltag er markant anderledes. I den nye udgave kan dit teleselskab ikke umiddelbart sende regningen for forbruget videre til de kunder, der rent faktisk har et forbrug i udlandet. Hele regningen bliver derimod pålagt teleselskabet, og den eneste måde teleselskabet kan betale denne regning er ved at spærre for roaming eller sætte prisen op for alle kunder.

Derved får danske kunder dårlige og dyre produkter her i landet, mens roaming “bliver billigere”. Man fodrer så at sige hunden med sin egen hale.

EU sætter markedskræfterne i stå

Hvor teleselskaberne tidligere kunne pålægge forbrugerne en ekstra regning for roamingforbruget, så bliver teleselskaberne med EUs nye tiltag nødt til at sende regningen videre til alle kunder, der har et abonnement, der kan roames på.

EU har lavet en række maksimal priser, som teleselskaberne imellem maksimalt skal betale for brugen af f.eks. data. Det er EU’s håb, at teleselskaberne så vil kunne forhandle denne maksimale pris ned, og på den måde tror EU, at markedet selv finder nogle lavere interne priser teleselskaberne imellem. Problemet med den antagelse er blot, at når der er en fastsat maksimal pris på EU niveau, så har teleselskaberne ingen grund til at sætte den interne afregningspris markant ned.

Dermed sætter EU effektivt markedskræfterne ud af spillet. Hvorfor skal f.eks. det spanske teleselskab tilbyde lavere priser til det danske teleselskab, når de nu kan presse € 7,7 per GB data ud af det danske teleselskab? Det spanske teleselskab har ingen grund til at gøre sine hoser grønne, når de nu ved, at de danske teleselskaber er tvunget til at betale € 7,7 per GB data.

Det er dog EU’s plan, at denne pris på € 7,7 per GB data ekskl. moms (fra 15. juni 2017) løbende skal sættes ned. Den 1. januar 2018 falder den til €6, 1. januar 2019 €4,5, 1. januar 2020 €3,5, 1. januar 2021 €3 og 1. januar 2022 lander prisen på €2,5. Der er blot ét problem; danskernes dataforbrug stiger med mellem 60-80 procent årligt.

Hvis man sætter det op i et skema, så ser man tydeligt effekten. Se skema herunder.

1 GB eksploderer på få år

Vi tager udgangspunkt i 1 GB data per. 15. juni og ser hvad der sker, når vi lader datadelen vækste med 70 procent om året, og sammenholder det med EU’s prissænkninger. Det forudsættes, at en forbruger der i dag bruger 1 GB i udlandet om ét år vil bruge 1,70 GB, året efter 2,89 GB osv. fordi der for hvert år lægges 70 procent til.

Man kan altså se, at hvis datatilvæksten er 70 procent om året, så bliver regningen for dit teleselskab større og større. Den regning er der kun én til at betale, og det bliver forbrugerne – specielt de nordeuropæiske forbrugere.

Effekten forudsætter selvfølgelig at danskernes dataforbrug forsætter med at stige i samme takt som hidtil, men det er svært at få øje på, at datavæksten pludselig skulle blive mindre. Ligeledes er det svært at se, hvorfor teleselskaberne skulle tilbyde bedre vilkår til hinanden end de maksimal priser, som EU har opsat.

Teleanalytiker John Strand, Strand Consult, der altid er god for en spydig bemærkning til politikerne, har ligefrem døbt denne negative effekt “Jens Rohde effekten” efter den radikale politiker, der om nogen, har fejret EU’s tiltag som en enorm sejr for forbrugerne.

DatoPris pr. GB i €Udgift for dit teleselskab i €
15. juni 20177,77,70
1. januar 2018610,20
1. januar 20194,513,01
1. januar 20203,517,20
1. januar 2021325,06
1. januar 20222,535,50

(Priserne er ekskl. moms)

Fra asken til ilden

Men det bliver endnu værre! For de små MVNO selskaber, der er teleselskaber uden eget mobilnetværk kan EU’s roamingtiltag blive en sand katastrofe. Små teleselskaber som Plenti, Tjeep, Greentel m.fl. lejer sig ind på de nationale teleselskabers mobilnetværk, og de benytter de nationale teleselskabers aftaler i udlandet. Problemet er blot, at de ikke får indtægter fra roaming.

En MVNO betaler altså i dyre domme, når deres kunder roamer i udlandet, men de indtægter som udenlandske turister lægger hos de danske mobilnetværk for brugen af mobiltelefoni i Danmark får MVNO’erne ikke del i.

Dermed bliver de små MVNO’er dobbelt ramt af EU’s nye tiltag, og det kan betyde mindre konkurrence, hvilket ikke er positivt for de danske forbrugere.

Så når din telefonregning over de næste par år stiger, så husk at sende dine varme tanker til politikerne i Bruxelles.

3’s kunder berøres stort set ikke af nye roamingregler

Mere til historien

Læs også vores baggrundsartikel: Derfor stiger dit mobilabonnement.

Tusindvis af danskere har manglet 4G i ferien

TDC har siden fredag eftermiddag knoklet for, at få løst et problem, der gjorde, at kunder på TDC NET ikke kunne bruge 4G i udlandet.

(mere…)
Samsung Galaxy Fold6 og Galaxy Flip6 – se priserne

PRISOVERSIGT: Her er de danske priser på Samsung Galaxy Z Fold6 og Galaxy Z Flip6. Se varianter og salgsstart datoen i Danmark.

(mere…)
Nu skal du køre rundt med en “sort boks”

Nye skrappe krav i kraft til nyregistrerede biler er trådt i kraft. Det er EU som stiller nye krav til sikkerheden.

(mere…)
Må EU scanne dine beskeder?

EU's våben mod deling af seksuelt krænkende indhold skaber store problemer.

(mere…)
Nu kommer straftolden på elbiler

Populær kineser i Danmark rammes hårdt, når EU flere måneder tidligere end ventet indfører EU straftold på kinesisk producerede elbiler.

(mere…)
Falske annoncer med tv-værter overdrages til EU

Dansk tilsyn vurderer, at EU-reglerne overtrædes af Meta på Facebook og Instagram.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram