Advarsel: Mobilbrug på færger er urimeligt dyrt

0

Operatørerne kan frit sætte vanvittige priser for mobilbrug på færger, og det gør de. Området er totalt ureguleret.

Satellit-kommunikation ombord på færge (Foto: MereMobil.dk)
Satellit-kommunikation ombord på færge (Foto: MereMobil.dk)

Der gøres i disse år meget for at nedlægge roaming-afgifterne. Teleselskaberne har hvert deres bud på udlandspakker, mens andre har roaming i visse lande inkluderet som en del af abonnementsprisen.

 – Brug mobilen i hele EU uden roamingafgift

Men vidste du, at mobilbrug på eksempelvis færger, ikke er reguleret. Når mobilen befinder sig i internationalt farvand er du i princippet lovløs, rent mobilprismæssigt.

Minutpriser på 15 til 27 kroner i minuttet er ikke ualmindeligt. Modtagne opkald kan koste opnmod omkring 36 kroner per minut. Eller hvad med en datatakst på over 100 kroner per megabyte? SMS-beskeder til mellem 4 og 8 kroner stykket er heller ikke ualmindeligt.

Som eksempel kan du her se TDC’s prisliste for maritim roaming. Det er skræmmende læsning.

Inden for EU er der kun indgået aftaler om ”roamingtrafik fra landbaserede offentlige mobilkommunikationsnet,” lyder det fra Europa-Parlamentet. Hvis mobilbrugeren ombord på et skib benytter de såkaldte MCV-tjenester eller tilsvarende MCA-tjenester på fly, er man uden for de harmoniserede priser på EU-plan.

Tjek inden du går ombord

Inden du går ombord på et skib skal du tjekke om roaming er slået fra, hvis du vil undgå mobilen tilkobles færgens satellitbaserede netværk.

Efter nogle teleselskaber har inkluderet EU-roaming i nogle af abonnementerne, er det ikke ualmindeligt roaming stadig er aktiveret, efter en rejse. Derfor er det en god idé, at tjekke en ekstra gang.

EU-Kommissionen har henstillet til, at medlemsstaterne træffer ”alle rimelige foranstalitninger for at sikre, at forbrugerne informeres tilstrækkeligt om vilkårene for brug af MCV-tjenester”.

Alt eller intet

En rundspørge MereMobil.dk har foretaget til TDC, Telenor, Telia og 3 viser, at roaming på færger og fly kan undgås, ved at deaktivere alt roaming på telefonen.

 – EU-roaming afskaffes i sommeren 2017

Teleselskabet 3 har, som det eneste selskab, en mulighed for deaktivering af roaming på skibe og fly. Dette kan blandt andet gøres via selskabets smartphone-applikation eller ved kontakt til kundeservice.

Totalt frit spil

På eksempelvis Oslo-båden, der drives af DFDS, er der en aftale med Maritime Communications Partner, MCP, om levering af mobilnetværk. Der er kun ét mobilnetværk på båden, hvilket umuliggør nogen form for konkurrence.

MCP har råderum til fri prissætning over for teleselskaberne, som ekspederer regningen videre til forbrugerne. Der er altså tale om et total ureguleret område.

Medlem af Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose (S), stillede i december 2015 spørgsmål til Europa-Parlamentet omkring roaming-gebyrer i internationalt farvand. Umiddelbart gav svaret på spørgsmålet ingen information om, hvorvidt EU vil se på dette område.

Mere til historien

I sommeren 2017 forsvinder roaming-afgifterne inden for EU’s medlemslande. Denne regulering dækker ikke mobiltrafik på færge- og flyforbindelser.

Læs også:
Pristjek: Spar 55 procent på mobilabonnementet

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer