Den frie EU-roaming er aflyst – her er det politikerne ikke har fortalt

BAGGRUND: Troede du, at der til sommer kom fri EU-roaming, så tog du fejl. Aftalen er en cashcow for store teleselskaber, og regningen ligger hos dig.

iPad maps rejse

Du får ikke hele datapakken med til udlandet. Teleselskaberne kan bruge en fair-use klausul (Foto: William Iven)

Fri roaming i de 28 EU-lande fyldte meget, i de landsdækkende medier, da Europa-Parlamentet og ministerrådet offentliggjorde en roamingaftale, som træder i kraft den 15. juni 2017.

– ”Dette er en sejr for forbrugerne, at de nu kan bruge data i alle EU-lande, uden at det skal koste dem ekstra,” lød det fra medlem af Europa-Parlamentet Jens Rohde (R).

Også Energi- forsynings og klimaministeren var begejstret i en pressemeddelelse.

– ”Det er godt nyt for de mange danske turister og erhvervsdrivende, der rejser rundt i EU og gerne vil være online uden bekymringer for store ekstraregninger,” lød det fra Lars Chr. Lilleholt (V).

Mens politikerne i Danmark næsten ikke kan få armene ned over aftalen, så jubler teleselskaberne i de store turistlande. EU-aftalen er nemlig en utømmelig cash-cow – en seddelpresse kan den også beskrives som.

GUIDE: Det med småt i 3LikeHome

Så meget koster det teleselskabet

Problemet med EU-aftalen er samhandelspriserne mellem teleoperatørerne, der stadig er fuldkommen vanvittige, set i forhold til den pris forbrugerne betaler. I hvert fald i vores markedsområde.

Hver gang en dansk mobilkunde henter 1 GB (gigabyte) data på et fremmed netværk, f.eks. via Vodafone i Italien, skal det danske teleselskab betale 57 kroner.

Et eksempel: En kunde har et Telmore abonnement til 139 kroner inklusive moms om måneden. Her er inkluderet en datapakke på 10 GB. Bruges 5 GB datatrafik i Italien koster det altså 285 kroner for Telmore (5 GB x 57 kroner) eksklusive moms.

Når vi hiver momsen ud af abonnementet bliver det 111,2 kroner, og kommer altså frem til, at teleselskabet i eksemplet får 173,8 kroner i underskud på kunden i den pågældende afregningsperiode.

Det vil uden tvivl føre til, at det danske teleselskab vil tage EU-aftalens fair-use bestemmelse i brug.

TIP: Smileys i udlandet kan koste dig dyrt

Ikke hele datapakken følger med

Fair-use klausulen giver beskriver, at teleselskabet må lave en beregning, der for kunderne er noget uigennemskuelig.

Først skal man trække ekstraydelser fra abonnementsprisen. Det vil sige Spotify, TDC Musik, HBO og den slags skal ud af beløbet. Disse priser kender kunderne ikke, hvilket gør det umuligt at lave regnestykket.

I eksemplet fra før har vi ingen tillægstjenester. Så det er 111,2 kroner. Dette divideres med teleselskabets engrospris og ganges med 2. Det vil sige: 111,2 (abonnement) / 57 (engrospris) x 2 = 3,90.

Dermed må teleselskabet sige, at du i andre EU-lande maksimalt kan benytte 3,90 GB datatrafik af pakken på 10 GB. Bruger kunden hele mængden på de små 4 GB er omkostningen for teleselskabet 222,3 kroner.

Ekstrabeløbet må ikke sendes videre til kunden, der fortsat skal betale 111,2 kroner eksklusive moms for abonnementet.

Hvem skal betale?

Teleselskaberne er ikke sat i verden for at lave ”velgørenhed”. De driver en forretning. Så i sagens natur kan de ikke bare lade stå til, og se pengene fosse ud af kassen.

Vi har samlet et tre eksempler på, hvor pengene kan hentes hjem:

De mange betaler for de få
Alle abonnementer stiger en lille smule. Dermed kommer alle dem, der aldrig rejser til at betale for de få som rejser ud og benytter datapakken. Solidarisk hæftelse kan man kalde det.

Udlandsbrug spærres
Muligheden for at bruge telefonen uden for Danmark lukkes – ligesom det var normalt for nogle år siden på mange lavprisabonnementer. Dem som vil bruge mobilen i udlandet skal have aktiveret muligheden og betale et ekstrabeløb oven i det normale abonnement.

Færre mobilhuller lukkes
Selvom Danmark har nogle af verdens bedste mobilnetværk investeres, der stadig i lukning af mobilhuller, opgraderinger og udvidelse af kapaciteten så den matcher vores stadigt stigende forbrug. Roaming-udgifterne kan tages fra denne pulje der består af 6-7 milliarder kroner om året.

Den store cash-cow

Som nævnt er roamingaftalen en forrygende forretning for teleselskaberne i de store lande. Særligt dem med mange turister.

Selskaberne i disse lande har på ingen måde haft interesse i en total åben roamingaftale til en lav samhandelspris. Den nye aftale er til gengæld en fantastisk deal for dem.

Frem mod sommer vil mobilkunderne i hele EU blive oplyst om lyksalighederne ved fri EU-roaming, og turisterne vil ikke i samme omfang lade mobilen blive i lommen uden netværk. Nu vil de naturligvis være online. Og en smartphone der løbende henter mails, opdaterer Facebook, apps m.v., mens den ligger i lommen, er i det lys helt fantastisk. De er simpelthen små pengemaskiner – nærmest som et taxameter der bare kører konstant.

Med andre ord. Udenlandske teleselskaber kan nu måske tjene endnu flere penge end før, alene fordi telefonen ikke bliver slukket.

Er det synd for teleselskaberne

Nu kan det lyde som om, at jeg synes det er synd for teleselskaberne, at der kommer en EU-regulering. Det mener jeg bestemt ikke det er! Det er allerhøjest lidt irriterende.

Det mest irriterende ligger i, at EU-systemet har ladet sig smøre ind af lobbyister fra de store teleselskaber (min egen påstand). Danske politikerne i parlamentet har kæmpet for sagen, ingen tvivl om det, men har ikke formået at lande en aftale, der i stort nok omfang tager hensyn til vores markedsforhold.

Naturligvis er det et fremskridt i forhold til afvikling af de urimelige roaming-afgifter, og branchen skal nok finde en vej ud f.eks via ovenstående eksempler. Og så synes jeg det er virkelige træls, at f.eks. danske brugere i så stort omfang skal bidrage til driften af teleselskaber uden for landets grænser.

Vi kan så kun håbe på rigtigt mange turister i Danmark, der virkelig bruger noget data her i landet, så teleselskaberne lokalt kan sende store regninger til turisternes egne selskaber.

Mere til historien

Samhandelsprisen på data reduceres år for år frem mod 2022. Her vil den være 19 kroner pr. GB. Altså fortsat en helt vild høj samhandelspris.

Derfor behøver du ikke et større batteri i din telefon

BAGGRUND: Løsningen på dine batteriproblemer er ikke nødvendigvis et større batteri.

(mere…)
Alle kender MitID – EU-udgave skal udvikles

Den digitale tegnebog og MitID til EU-borgere er kommet på tegnebrættet, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.

(mere…)
Fra 2025 skal din telefon opdateres i flere år

Softwaren skal vedligeholdes gratis i lang tid efter, at en telefon er taget af markedet. Ny lovgivning træder i kraft fra sommeren 2025.

(mere…)
EU stiller vilde krav til nye telefoner

EU har stiller nye krav til producenterne om blandt andet reparationsbarhed, holdbarhed og opgradering af styresystemet.

(mere…)
Nej! Google Pixel kører ikke ’ren Android’

BAGGRUND: Arghhh.... Google ændrer på Android i Pixel-telefonerne.

(mere…)
Eesy klar med eSim – og et godt tilbud

Lavprisselskabet Eesy er nu klar med eSim til kunderne, hvilket gør det muligt at komme online på 2 minutter.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram