Smileys kan koste dig dyrt i udlandet

TIP: Uskyldige smileys i en bunke SMS’er fra ferierejsen koste dig kassen. De små smilende hoveder reducerer nemlig længden på en SMS til 70 tegn, og det kan ses på mobilregningen.

Smiley fra ferien

FAKTA

Indsættes blot ét grafisk tegn i en SMS ændres længden til 70 tegn per besked.

Standard-smileys som 🙂 opfattes på linje med tekst, og beskeden kan stadig være 160 tegn.

SMS-taksten i udlandet kan være forskellig fra netværk til netværk inden for samme land.

Priserne på SMS fra Danmark til en udenlandsk er ikke ens hos alle selskaberne i Danmark.

SMS-beskeder med smileys er ikke det samme som MMS-beskeder.

Pakker med fri SMS gælder kunden inden for Danmarks grænser.

I gamle dage var en smiley nogle teksttegn, der udtrykte ens humør. De fleste kender 🙂 og ;-( der betyder glad og ked af det. Siden er smileys, eller humørikoner, blevet ekstremt populære i alle smartphones, og den tørre tekst er nu oversat til flotte små billeder. Senest har Apple tilføjet mange nye af slagsen på iPhone og iPad.

Langt de fleste har i dag SMS-beskeder inkluderet, som en fast del af abonnementet, og tænker ikke over, hvor mange der sendes. En typisk SMS er fyldt med smileys og anden ikongrafik, der udtrykker vores følelser, men det kan blive et stort problem på mobilregningen.

Én normal SMS-besked, udelukkende med bogstaver, kan fylde 160 tegn. Er beskeden længere samles beskederne automatisk efter hinanden i telefonen, og vi opdager ikke hvor mange enkeltbeskeder én besked egentlig fylder.

Sender du SMS til et udenlandsk nummer, eller opholder du dig uden for Danmark, skal du være yderst opmærksom på hvor mange beskeder én SMS reelt fylder, da beskederne takseres som én SMS per 160 tegn.

Danskerne sludrer mest på SMS

Maksimalt 70 tegn i en besked

Indsættes en grafisk smiley eller et specialtegn, reduceres antallet af tilgængelige tegn til 70, da der går usynlig plads til håndteringen af ikonet. Sender du, hvad du tror er fire beskeder med et par smileys, fylder de ikke 640 tegn (4 x 160) men 9,1 besked, som mobilsystemet runder op til 10 beskeder.

Hjemme i Danmark betyder det intet, men sender du SMS, mens du er i udlandet er det en forskel fra 2,20 kroner, for en besked sendt inden for EU, til 5,5 kroner. Altså 3,3 kroner mere end du forventede, alene på én besked.

Hvis du opholder dig i Tyrkiet er forskellen fra 10 kroner til 25 kroner for en besked, da SMS-taksten her ikke er 0,55 kroner som i EU, men hele 2,50 kroner.

Sendes en SMS fra en telefon i Danmark til et udenlandsk nummer kan det koste fra 2,95 kroner per styk (TDC) til 4 kroner (Telenor og 3). På den dyreste takst kan du altså risikere, at de fire SMS-beskeder nu koster 16 kroner hvis det var ren tekst, og 40 kroner med smileys.

 – Butikskæden Tiger bag nye emojis til iOS og Android

Nu skal der ikke meget fantasi til at forestille sig, hvordan en person der sender mange SMS-beskeder, pludselig kan stå med en overraskende stor telefonregning.

Tip: Brug kun smileys skrevet som tekst ( f.eks. 🙂   ), når du er i udlandet, eller sender SMS til udenlandske mobilnumre.

SMS’en er favoritten fra sommerferien

Mere til historien

Hvis der er gratis trådløst netværk på ferien kan du sende beskeder via Facebook Messenger eller Skype. Her sendes alt som datatrafik, og du risikerer dermed ikke en ekstraregning fra teleselskabet.

Læs også:
EU kommer med nye roamingtakster

Sådan får du mørke ikoner på din iPhone

TIP: iPhones har længe haft tilstanden ”Mørk”, men nu kan du også gøre alle ikonerne på hjemmeskærmen mørke. Læs her hvordan. 

(mere…)
Er lyden for lav i dit headset på iPhone?

TIP: Har du oplevet at lyden på iPhone er lavere i dit headset, end det var tidligere? Her er løsningen.

(mere…)
Sådan tjekker du om RCS-beskeder virker på din iPhone

GUIDE: Med iOS 18 kommer RCS-beskeder til iPhone. Læs her hvordan du tjekker om RCS virker på din iPhone.

(mere…)
Sådan undgår du at din gamle Gmail slettes

GUIDE: Her kan du læse, hvordan du let kan undgå at din gamle Gmail-konto bliver slettet af Google.

(mere…)
7 gode råd til at vælge den bedste powerbank

GUIDE: Læs her hvordan du finder den bedste powerbank, der kan bruges til både telefoner, computere og tablets.

(mere…)
Find din fodbold på streaming: Listen du mangler

GUIDE: Her er overblikket over hvilke streamingtjenester der viser dine yndlingsligaer og -turneringer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram