Fri dataroaming i EU denne sommer

I sommeren 2017 kan du frit bruge mobilen inden for EU-landene uden det koster ekstra, men operatørerne ender med en ekstraregning.

Roaming, rejse, WiFi, netværk

Fra sommeren 2017 behøver du ikke kun være online på f.eks. caféer med Wi-Fi (Foto: Johnny Olesen)

Europa-Parlamentet og ministerrådet har nu forhandlet en endelig aftale på plads om roaming-taksterne inden for EU-landene, lyder det en pressemeddelelse fra EU-kommissionen.

Forbrugerne kan fra den 15. juni 2017 bruge løs af datapakken inden for alle EU-lande. Så rejser du til Spanien, Tyskland eller Italien (som eksempler) kan du frit være på nettet, uden det koster ekstra. I hvert fald så længe du har en datapakke i mobilabonnementet, og ikke overskrider denne.

Aftalen gælder i alle 28 EU-lande. Den dækker både SMS, tale og datatrafik.

Advarsel: Mobilbrug på færger er urimeligt dyrt

Sætter loft på udgifterne

Når du som mobilkunde er på et fremmed netværk – f.eks. når du bruger T-Mobile netværket i Tyskland, så sender T-Mobile en regning til dit eget teleselskab for forbruget.

En mobilpakke til f.eks. 139 kroner om måneden inklusive 10 GB datatrafik, kan altså være en bombe under økonomien for teleselskabet i forhold til den pris du betaler for abonnementet.

Med de gamle samhandelspriser ville en kunde, der brugte f.eks. 5 GB mobildata på Gran Canaria blive takseret til 65 kroner pr. gigabyte. Det betyder en regning til teleselskabet på 325 kroner. Altså mere end selve abonnementet giver selskabet af omsætning. Før sommeren 2017 er der næppe så mange kunder, der bruger løs af datapakken i udlandet. Derfor var skaden for teleselskabet i Danmark begrænset, men det ændrer sig når roaming slippes fri.

Den vedtagne roaming-aftale i EU sætter et loft på 57 kroner pr. gigabyte. Denne nedreguleres gradvist frem til 2021 og ender på cirka 19 kroner pr. gigabyte. Det tager toppen af udgiften for kundernes egne teleselskaber, men giver stadig en udgift, der i sidste ende kun kan betales af kunden via generelt højere priser eller via begrænsninger og gebyrer.

Med den nye aftale skal det danske teleselskab altså betale 285 kroner til et udenlandske selskab, når mobilkunden bruger 5 GB datatrafik.

Hver ottende slukker mobilen i udlandet

Kan lukke forbindelsen

Hvis teleselskabet har begrundet mistanke om misbrug har de mulighed for, at spærre for dataforbrug i udlandet eller taksere ekstragebyrer.

Er en kunde mere end to måneder på et fremmed netværk, ud af fire måneder, og spenderer kunden mere tid på udenetværk end hjemme, vil operatøren kunne sende en advarsel som kunden har to uger til at reagere på. Forsættes forbrugsmønsteret kan en ekstrataksering komme på tale.

En EU-roamingaftale har været lang tid undervejs fordi de store landes teleselskaber på ingen måde har interesse i aftalen. De vil gerne sikre, at de forbrugere der ulykkeligvis kommer til at bruge data til en vild overpris, kan få en stor regning med sig hjem fra ferien.

Mere til historien

Mens EU nu indfører generel roaming-regulering fortsætter 3 med at udvide deres 3LikeHome produkt, og har senest fået blandt andet Kina med på fri-roaming listen. 3 fremhæves ofte i roaming-sammenhæng da de uden sammenligning er det selskab, der er længst fremme på roaming-delen.

Alle kender MitID – EU-udgave skal udvikles

Den digitale tegnebog og MitID til EU-borgere er kommet på tegnebrættet, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.

(mere…)
Fra 2025 skal din telefon opdateres i flere år

Softwaren skal vedligeholdes gratis i lang tid efter, at en telefon er taget af markedet. Ny lovgivning træder i kraft fra sommeren 2025.

(mere…)
EU stiller vilde krav til nye telefoner

EU har stiller nye krav til producenterne om blandt andet reparationsbarhed, holdbarhed og opgradering af styresystemet.

(mere…)
Eesy klar med eSim – og et godt tilbud

Lavprisselskabet Eesy er nu klar med eSim til kunderne, hvilket gør det muligt at komme online på 2 minutter.

(mere…)
Elbilerne i EU har vilde vækstrater

Flere end 500.000 nye elbiler i EU i år. Danmark oplevede en imponerende stigning på 102,4 procent.

(mere…)
Du skal selv kunne skifte telefonens batteri

Batteriet i telefonen skal kunne skiftes uden brug af specialværktøj, lyder det fra Europa Parlamentet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram