Derfor stiger dit mobilabonnement

BAGGRUND: Nu stiger priserne på mobilabonnementerne. Her forklarer vi i pixibogs-format, hvorfor du skal betale mere.

penge grafer stigning

Det bliver dyrere at være mobilkunde når EU’s roaming-regler træder i kraft.

Som det første teleselskab i Danmark har TDC meldt en prisstigning ud. Den gælder for både nuværende og eksisterende kunder, og bliver på mellem 10 og 20 kroner om måneden. Markedets øvrige teleselskaber ventes at følge efter, lyder det fra teleanalytiker John Strand, Strand Consult, på Business.dk.

Årsagen skal findes i Europa-Parlamentet. Den 15. juni 2017 træder den nye EU-lov om roaming i kraft. I korte træk handler det om, at kunderne skal kunne benytte deres telefon i hele EU-området uden at komme hjem til en grim økonomisk overraskelse.

Det er ikke kun i Danmark priserne stiger for de lokale borgere. Også teleselskaberne i de andre EU-lande er ved at sætte priserne op på hjemmemarkederne.

ADVARSEL: Mobilbrug på færger er urimeligt dyrt

Hvorfor stiger priserne nu?

Grundlæggende handler sagen om et kompromis. De store lande med mange turister har været imod EU-regulering af mobilpriserne. Mobilturisterne er nemlig en kæmpe cash-cow i disse lande.

Modvilje og lobbyarbejde har betydet, at EU taler med to tunger:

1/ Kunderne må ikke betale ekstra når de bruger telefonen i et andet EU-land
2/ Teleselskaberne skal stadig afregne til høje priser mellem hinanden.

Her er et eksempel: En dansk telekunde, der benytter f.eks. 5 GB datatrafik på en rejse, påfører teleselskabet en udgift på 173,8 kroner (ex moms) fordi teleselskabet i Danmark skal afregne 5 x 57 kroner til teleselskabet i udlandet, som kunden har benyttet. Kunden betaler måske kun 150 kroner (120 kr. excl. moms) om måneden for sit abonnement. Regnestykket går altså i minus.

Med andre ord. Hvis ikke fri EU-roaming totalt skal udhule teleselskabernes økonomi, skal pengene hentes hjem andre steder. Nu kommer alle til at ”hæfte solidarisk”. Alle dem der ikke rejser, eller rejser meget lidt, betaler for dem der rejser meget.

Hvem betaler roamingregningen? (artikel fra Teleindustrien)

Her jubler de

Teleselskaberne i de store turistlande er formodentlig MEGET tilfredse med EU-aftalen. Nu kommunikeres det i hele Europa, at rejsende bare kan bruge løs af tale, SMS og data. Dette vil utvivlsomt få forbruget til at eksplodere.

I turistlandene vil cash-cow taxameteret nu køre endnu hurtigere, og som følge af samhandelspriserne vil pengene vælte ind på kontoen i lande som Spanien, Italien m.fl.

I dag er den interne afregning 57 kroner ex moms per gigabyte. I 2022 er prisen reguleret ned til 19 kroner pr. gigabyte.

BAGGRUND: Her er det med småt i roamingaftalen

Nå ja – husk lige

Hvis ikke den beregnede omkostning til roaming bliver så stor som teleselskaberne frygter, og flere turister bruger mobilen mere, når de besøger Danmark, så kan operatørerne måske endda ende med, at tjene ekstra penge på EU’s roaming-lov.

I så fald vil det reelt betyde, at vi har fået højere priser sneget ind af bagdøren, endda med EU’s hjælp.

Når turister besøger Danmark, skal deres hjemme-selskab også afregne til det danske teleselskab, efter samme model, som når danskerne rejser ud af landet.

Mere til historien

Politikerne er begejstrede for EU-aftalen. Særligt Jens Rohde (R), medlem af Europa-Parlamentet, og Lars Chr. Lilleholt (V), energi- forsynings og klimaminister. Det kunne lyde som om, at de ikke helt har gennemtænkt sagen, inden de satte lys i lagkagen.

Fra 2025 skal din telefon opdateres i flere år

Softwaren skal vedligeholdes gratis i lang tid efter, at en telefon er taget af markedet. Ny lovgivning træder i kraft fra sommeren 2025.

(mere…)
EU stiller vilde krav til nye telefoner

EU har stiller nye krav til producenterne om blandt andet reparationsbarhed, holdbarhed og opgradering af styresystemet.

(mere…)
Nordisk Film+ er nu en del af CBB Mix

Streamingtjenesten Nordisk Film+ er blevet tilføjet til CBB Mix.

(mere…)
Nej! Google Pixel kører ikke ’ren Android’

BAGGRUND: Arghhh.... Google ændrer på Android i Pixel-telefonerne.

(mere…)
Eesy klar med eSim – og et godt tilbud

Lavprisselskabet Eesy er nu klar med eSim til kunderne, hvilket gør det muligt at komme online på 2 minutter.

(mere…)
Ikke igen, YouSee!

Stopper det aldrig, YouSee? Hvor meget tror I, at kunderne vil betale for TV-pakkerne?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram