Flere danskere har hurtigt internet
Fiberbredbånd og bedre 4G har givet mange danskere hurtige internethastigheder. I 2015 har over 250.000 hustande internet på 100 mbit.
I 2014 var det kun 75.000 hustande som havde en internethastighed på 100 megabit eller derover, i 2015 var der sket en tredobling, så 263.000 hustande nu kan streame løs og undgå langsomme svartider. Det udgør 11 procent af alle fastnet bredbåndsabonnementer. Resten har dog betydeligt langsommere internet, men cirka 45 procent har 10 megabit upload hastigheder, hvilket bestemt også er hurtigt, da det jo er ud af huset og ikke download, hvor man ofte sammenligner.
100 megabit lyder måske voldsomt, men vores forbrug er steget kraftigt de sidste par år, og vores smartphones bærer en stor del af skylden. Siden 2014 er trafikken på 3G og 4G steget med 84 procent, så derfor er der brug for den hurtige internethastigheder når man bruger internettet mere, og fra flere enheder. Derudover kommer der også flere TV, HiFi-anlæg, køleskabe, ja sågar vaskemaskiner og kaffemaskiner som også bruger internettet, så hurtigt internet bliver kun mere vigtigt i fremtiden.
– Internet of Things overtager snart mobilnettet
Ved årsskiftet havde cirka 19 procent en fiberforbindelse. Det er her, hvor man ser de hurtigste hastigheder, men mindre kan også gøre det for mange hustande, og de fleste, 46 procent, er også koblet på fastnettet, som dog har sine begrænsninger. Cirka 29 procent har internet gennem kabel-TV-nettet.
Hurtigt internet er nødvendigt for samfundet
Rigtig mange oplever dog meget langsomt internet og det kan rent faktisk give stress på grund af øget irritation. Men hvad der måske er mere vigtigt, så tyder meget på, at jobs og vækst i høj grad hænger sammen med at der skal være hurtigt internet. Så motorveje i dele af Jylland er ikke kun nødvendigt for transport, der skal også være en hurtigt internet-motorvej. Politikerne er dog klar over problemstillingen.
– Langsomt internet kan give stress
– “Ambitionen er at dække stort set alle husstande, så man er tæt på at kunne bosætte sig hvor som helst i landet. Det er forudsætningen for, at et land kan fungere, for man kan flytte nok så mange statslige arbejdspladser ud, men for at det skal kunne fungere, og man kan bosætte sig, er der krav om dækning. Ellers kan man ikke drive virksomhed, landbrug eller familie. I et velfungerende samfund med en stærkt udbygget infrastruktur er det helt afgørende, at mobil og bredbånd er i verdensklasse – det er min ambition som minister. Derfor glæder det mig meget, at det går den rigtige vej, og at det er til en overkommelig pris, som de fleste har råd til,” fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).
For at en række projekter til at spire, har folketinget afsat 200 millioner kroner i en pulje, hvor man kan få op til 70.000kroner i støtte per projekt. Der går dog cirka en måned før puljen frigives og åbner for ansøgninger, så vent med at søge.
Lars Christian Lilleholt der også kan kalde sig teleminister mener dog også at vi skal tænke smart og ikke bare begynde at grave med det samme: “Men vi skal også bruge den forsyningsstruktur, som vi har: spildevandsledninger, kloakrør med videre. Det er tåbeligt at grave dyrt, hvis der kan trækkes rør indeni. Og når der udrulles ny infrastruktur, skal man sørge for at lægge tomrør, så der senere kan trækkes flere kabler ud relativt hurtigt. Derfor ser vi nu på, hvilken infrastruktur der kan anvendes til formålet, og hvor den er. Dette skal være en prioritet.”
Mere til historien
Nogle af os kan huske tilbage hvor der var noget som hed 56K, 33K og sågar 28K modems. Det betyder en teoretisk maksimum hastighed 56 kilobit, mod cirka 100megabit for smartphones på 4G. For et billede på 1mbit vil det tage 4G 5 sekunder at hente, 56K er 2,5 minutter om samme opgave. For personer født i 90erne, eller senere kan vi også afsløre at ikke nok var det utroligt langsomt, der var også en irriterende opstartslyd. En amerikaner forsøgte sidste år at bruge 56K modem som test, men computeren tænkte i 20 minutter om den skulle vise en YouTube-video, før computeren gav op.
Vil du opleve lyden af datidens internet?