Online julegaveshopping – sæt dig ind i byttereglerne

0

Køber du julegaver på internettet, så kan du risikere at løbe ind i problemer, hvis du fortryder et netkøb. Sæt dig derfor ind i reglerne, lyder rådet.

Jul (Foto: MereMobil.dk)
Jul (Foto: MereMobil.dk)

Er du en af dem, som tyr til computeren og internettet når årets julegaveindkøb skal i hus? Ja, så er du bestemt ikke alene. Nye tal fra Foreningen for Dansk Internet Handel viser nemlig, at næsten hver anden dansker forventer at købe julegaver på internettet i år.

Men selvom vi er vilde med online-shoppingen er der faktisk mange af os, som egentlig ikke kender vores rettigheder når det kommer til netkøb.

 – Årets mest populære julegaver forudses i ny app

Én ud af tre danskere kender for eksempel ikke deres 14 dages fortrydelsesret på nettet, viser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse af forbrugerforhold fra 2014.

– ”Forbrugerne kan undgå skuffelser og unødigt besvær, hvis de sætter sig ind i, hvilke regler der gælder for netkøb. De kan blandt andet undersøge, om fortrydelsesfristen kan forlænges, så den gælder til efter jul,” siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Niels C. Beier.

Det er særligt den yngre del af befolkningen, som benytter sig af online handel, hvor omkring 96 procent handler på internettet. Men heller ikke de har styr på deres rettigheder, viser en rundspørge YouGov har foretaget for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. I denne svarer næsten halvdelen nemlig forkert på spørgsmålet om fortrydelsesfristen på netkøb. Desuden undersøger omkring 20 procent heller ikke en netbutiks troværdighed før de handler.

– ”Der er nogle basale ting, du kan gøre for at sikre dig et trygt julegaveindkøb. Du kan blandt andet undersøge, om der er navn og adresse på netbutikken, og om den hører hjemme inden for EU. Det har betydning for dine muligheder for at få løst problemet, hvis noget går galt,” siger Niels C. Beier.

 – Sådan sender du et fysisk julekort fra mobilen

Web-TV: Kan julegaven byttes?

5 gode råd, når du køber julegaver på nettet

  1. Betal altid med betalingskort. Så er du bedst sikret i forhold til at få dine penge tilbage
  2. Tjek fristen for at returnere julegaven, så den stadig kan returneres efter juleaften
  3. Aftal eventuelt længere fortrydelsesfrist med forhandleren på skrift
  4. Gem kvittering og returseddel. Den skal modtageren bruge, hvis gaven skal byttes eller returneres
  5. Undersøg, hvor hjemmesiden hører hjemme, og hvem der står bag. Kan du stole på den?

Kilde: Forbrug.dk

En undersøgelse fra Adobe viser i øvrigt, at årets online jule-shoppingdag i Danmark bliver den 7. december 2016, så du kan nå at sætte dig ind i reglerne før du shopper løs.

Mere til historien

Du kan også teste din egen viden i dine rettigheder i den nye Julequiz på Forbrug.dk, samt få gode råd til hvordan du kommer sikkert igennem julegavekøbene på nettet.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer