Online julegaveshopping – sæt dig ind i byttereglerne

Køber du julegaver på internettet, så kan du risikere at løbe ind i problemer, hvis du fortryder et netkøb. Sæt dig derfor ind i reglerne, lyder rådet.

Jul (Foto: MereMobil.dk)

Jul (Foto: MereMobil.dk)

Er du en af dem, som tyr til computeren og internettet når årets julegaveindkøb skal i hus? Ja, så er du bestemt ikke alene. Nye tal fra Foreningen for Dansk Internet Handel viser nemlig, at næsten hver anden dansker forventer at købe julegaver på internettet i år.

Men selvom vi er vilde med online-shoppingen er der faktisk mange af os, som egentlig ikke kender vores rettigheder når det kommer til netkøb.

 - Årets mest populære julegaver forudses i ny app

Én ud af tre danskere kender for eksempel ikke deres 14 dages fortrydelsesret på nettet, viser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse af forbrugerforhold fra 2014.

- ”Forbrugerne kan undgå skuffelser og unødigt besvær, hvis de sætter sig ind i, hvilke regler der gælder for netkøb. De kan blandt andet undersøge, om fortrydelsesfristen kan forlænges, så den gælder til efter jul,” siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Niels C. Beier.

Det er særligt den yngre del af befolkningen, som benytter sig af online handel, hvor omkring 96 procent handler på internettet. Men heller ikke de har styr på deres rettigheder, viser en rundspørge YouGov har foretaget for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. I denne svarer næsten halvdelen nemlig forkert på spørgsmålet om fortrydelsesfristen på netkøb. Desuden undersøger omkring 20 procent heller ikke en netbutiks troværdighed før de handler.

- ”Der er nogle basale ting, du kan gøre for at sikre dig et trygt julegaveindkøb. Du kan blandt andet undersøge, om der er navn og adresse på netbutikken, og om den hører hjemme inden for EU. Det har betydning for dine muligheder for at få løst problemet, hvis noget går galt,” siger Niels C. Beier.

 - Sådan sender du et fysisk julekort fra mobilen

Web-TV: Kan julegaven byttes?

5 gode råd, når du køber julegaver på nettet

  1. Betal altid med betalingskort. Så er du bedst sikret i forhold til at få dine penge tilbage
  2. Tjek fristen for at returnere julegaven, så den stadig kan returneres efter juleaften
  3. Aftal eventuelt længere fortrydelsesfrist med forhandleren på skrift
  4. Gem kvittering og returseddel. Den skal modtageren bruge, hvis gaven skal byttes eller returneres
  5. Undersøg, hvor hjemmesiden hører hjemme, og hvem der står bag. Kan du stole på den?

Kilde: Forbrug.dk

En undersøgelse fra Adobe viser i øvrigt, at årets online jule-shoppingdag i Danmark bliver den 7. december 2016, så du kan nå at sætte dig ind i reglerne før du shopper løs.

Mere til historien

Du kan også teste din egen viden i dine rettigheder i den nye Julequiz på Forbrug.dk, samt få gode råd til hvordan du kommer sikkert igennem julegavekøbene på nettet.

Dansk e-handel oplever tilbagefald for første gang

Danskerne vogter over deres penge netop nu. I takt med alt stiger, så bruger danskerne færre penge, hvilket ses på e-handelen.

(mere…)
Flest onlineshopper fra mobilen

Det er ikke en overraskende nyhed, men maj 2022 blev første måned, hvor flest shoppede online via mobilen.

(mere…)
Her er den bedste danske webshop

Vinderne er nu fundet i Årets E-handler, hvor der har været kapløb mellem nogle af Danmarks største webshops og mindre nichebutikker. Se vinderne her.

(mere…)
De yngre vil gerne spores og få tilbud

De yngre netbrugere vil gerne bytte deres adfærd på nettet, hvis de får bedre tilbud fra virksomheder.

(mere…)
Dansk e-handel fuld af optimisme trods nedgang

I starten af året var optimismen tror, men nu er der lidt tilbageholdenhed i forhold til e-handel. Branchen tror dog på en lys fremtid.

(mere…)
Dansk app-bank melder krig mod MobilePay

Lunar vil gøre det lettere for kunderne at handle på nettet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram