Flere danskere har hurtigt internet

Fiberbredbånd og bedre 4G har givet mange danskere hurtige internethastigheder. I 2015 har over 250.000 hustande internet på 100 mbit.

InternethastighedI 2014 var det kun 75.000 hustande som havde en internethastighed på 100 megabit eller derover, i 2015 var der sket en tredobling, så 263.000 hustande nu kan streame løs og undgå langsomme svartider. Det udgør 11 procent af alle fastnet bredbåndsabonnementer. Resten har dog betydeligt langsommere internet, men cirka 45 procent har 10 megabit upload hastigheder, hvilket bestemt også er hurtigt, da det jo er ud af huset og ikke download, hvor man ofte sammenligner.

100 megabit lyder måske voldsomt, men vores forbrug er steget kraftigt de sidste par år, og vores smartphones bærer en stor del af skylden. Siden 2014 er trafikken på 3G og 4G steget med 84 procent, så derfor er der brug for den hurtige internethastigheder når man bruger internettet mere, og fra flere enheder. Derudover kommer der også flere TV, HiFi-anlæg, køleskabe, ja sågar vaskemaskiner og kaffemaskiner som også bruger internettet, så hurtigt internet bliver kun mere vigtigt i fremtiden.

 – Internet of Things overtager snart mobilnettet

Ved årsskiftet havde cirka 19 procent en fiberforbindelse. Det er her, hvor man ser de hurtigste hastigheder, men mindre kan også gøre det for mange hustande, og de fleste, 46 procent, er også koblet på fastnettet, som dog har sine begrænsninger. Cirka 29 procent har internet gennem kabel-TV-nettet.

Hurtigt internet er nødvendigt for samfundet

Rigtig mange oplever dog meget langsomt internet og det kan rent faktisk give stress på grund af øget irritation. Men hvad der måske er mere vigtigt, så tyder meget på, at jobs og vækst i høj grad hænger sammen med at der skal være hurtigt internet. Så motorveje i dele af Jylland er ikke kun nødvendigt for transport, der skal også være en hurtigt internet-motorvej. Politikerne er dog klar over problemstillingen.

 – Langsomt internet kan give stress

 – “Ambitionen er at dække stort set alle husstande, så man er tæt på at kunne bosætte sig hvor som helst i landet. Det er forudsætningen for, at et land kan fungere, for man kan flytte nok så mange statslige arbejdspladser ud, men for at det skal kunne fungere, og man kan bosætte sig, er der krav om dækning. Ellers kan man ikke drive virksomhed, landbrug eller familie. I et velfungerende samfund med en stærkt udbygget infrastruktur er det helt afgørende, at mobil og bredbånd er i verdensklasse – det er min ambition som minister. Derfor glæder det mig meget, at det går den rigtige vej, og at det er til en overkommelig pris, som de fleste har råd til,” fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

For at en række projekter til at spire, har folketinget afsat 200 millioner kroner i en pulje, hvor man kan få op til 70.000kroner i støtte per projekt. Der går dog cirka en måned før puljen frigives og åbner for ansøgninger, så vent med at søge.

Lars Christian Lilleholt der også kan kalde sig teleminister mener dog også at vi skal tænke smart og ikke bare begynde at grave med det samme: “Men vi skal også bruge den forsyningsstruktur, som vi har: spildevandsledninger, kloakrør med videre. Det er tåbeligt at grave dyrt, hvis der kan trækkes rør indeni. Og når der udrulles ny infrastruktur, skal man sørge for at lægge tomrør, så der senere kan trækkes flere kabler ud relativt hurtigt. Derfor ser vi nu på, hvilken infrastruktur der kan anvendes til formålet, og hvor den er. Dette skal være en prioritet.”

Mere til historien

Nogle af os kan huske tilbage hvor der var noget som hed 56K, 33K og sågar 28K modems. Det betyder en teoretisk maksimum hastighed 56 kilobit, mod cirka 100megabit for smartphones på 4G. For et billede på 1mbit vil det tage 4G 5 sekunder at hente, 56K er 2,5 minutter om samme opgave. For personer født i 90erne, eller senere kan vi også afsløre at ikke nok var det utroligt langsomt, der var også en irriterende opstartslyd. En amerikaner forsøgte sidste år at bruge 56K modem som test, men computeren tænkte i 20 minutter om den skulle vise en YouTube-video, før computeren gav op.

Vil du opleve lyden af datidens internet?

Mobilt bredbånd til hjemmet – så billigt kan det gøres

GUIDE: Klip kablet til din ADSL-eller COAX-forbindelse. Fremtiden er internetforbindelser leveret af mobilnettet. Se her hvad det koster.

(mere…)
Internet of Things overtager snart mobilnettet

Flere dimser kommer på nettet, og pladsen bliver mere trang. Derfor gør man nu klar til 5G, der er en nødvendighed for succesfuld IOT.

(mere…)
Online julegaveshopping – sæt dig ind i byttereglerne

Køber du julegaver på internettet, så kan du risikere at løbe ind i problemer, hvis du fortryder et netkøb. Sæt dig derfor ind i reglerne, lyder rådet.

(mere…)
Dataforbruget er femdoblet de seneste tre år

Vi er vilde med, at være online. Dataforbruget er nærmest eksploderet de seneste år.

(mere…)
Din internetadfærd afsløres af browseren

Du efterlader digitale fingeraftryk, som kan spores tilbage til dig, også når browseren kører incognito eller privattilstand.

(mere…)
Mobilen er nu den primære nyhedskilde

Den primære nyhedskilde for over halvdelen af danskerne er ny mobilen, der nu har slået både TV, radio og avis.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram