Xperia Z5 Premium – Sony først med 4K-telefon

Sony Xperia Z5 Premium er verdens første smartphone med 4K-skærm. Sony lover også verdens bedste mobilkamera. Læs om Z5 Premium her.

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium

Læg mærke til navnet. Sony Xperia Z5 Premium. Med dette sætter Sony et flueben ved et prestigefyldt punkt inden for mobilindustrien. Sony har med denne telefon lanceret verdens første telefon der har en skærmopløsning på 4K.

Opløsningen er altså intet mindre end 3840 x 2160 pixels – altså hvad der svarer til antallet af pixels på de nyeste og dyreste TV-skærme til stuen. Det giver en PPI på 806.

Til sammenligning er opløsningen på Samsung Galaxy S6 Edge+ på ”sølle” 1440 x 2560 pixels.

Videokameraet i Xperia Z5 Premium kan optage i 4K-opløsning, og for første gang kan disse optagelser altså nydes i fuldt omfang direkte på telefonen. På Sonys tidligere telefoner som Xperia Z3+ kan der også optages 4K-video, men dette er ved afspilning på telefonen blevet nedskaleret til Full HD 1080 x 1920 pixels.

På Z5 Premium går det, så at sige, den modsatte vej. Her bliver almindeligt YouTube-indhold, ens billeder og film opskaleret til 4K-opløsningen, så man får en flottere oplevelse af selv gammelt indhold, lover Sony.

Blank – meget blank!

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium

Bagsiden på Sony Xperia Z5 Premium er blank – meget bank. Særligt på krom-udgaven. Det er ikke forkert, at sige, at der er tale om et spejl. Det ser helt vildt ud når man står med telefonen i hånden, og samtidigt har det en dragende effekt – desværre også på fedtede fingre. Vi er lidt der hvor der burde følge en filthandske med i salgsæsken.

Telefonen fås også i farverne sort og guld.

Selvom telefonen har en utrolig høj opløsning på skærmen, så lover Sony stadig to døgns driftstid ved almindeligt brug. Batteriet er på 3.430 mAh, og Sony har også i denne model STAMINA-tilstand, som ved intelligente funktioner kan spare på strømmen.

Mere om Sonys nye Z5-modeller

Nyt superkamera

Sony har for første gang siden Xperia Z1, der blev sendt på markedet i efteråret 2013, sat en helt ny kamerasensor i telefonen. Det gælder både Z5 Premium, Z5 og Z5 Compact.

Den nye 1/2.3” Exmor RS-sensor har en opløsning på 23 megapixels som det maksimale, og blændeåbningen er 2.0. Hvordan billederne fra kameraet bliver får vi desværre først svaret på, når telefonerne begynder at blive frigivet til test med endelig salgs-software.

Autofokus sker nu på 0,03 sekunder, hvilket er verdens hurtigste autofokus i en smartphone. I materialet om telefonen oplyser Sony, at det menneskelige øje tager 0,1 til 0,4 sekunder om at blinke.

En anden detalje er det digitale zoom. Her skulle man kunne zoome fem gange, uden det går ud over billedkvaliteten.

Kameraet har ikke optisk billedestabilisator. I stedet holdes der styr på rystelser via softwarefunktionen SteadyShot.

Frontkameraet er på 5 megapixels, ligeledes med Steadyshot, samt 25 mm vidvinkel-linse.

Første fingeraftrykslæser

Som på de tidligere Xperia-produkter er powerknappen lokaliseret på telefonernes højre side. Knappen fylder nu noget mere, da den også indeholder en fingeraftrykssensor.

Sensoren sidder meget behageligt lige ud for tommelfingeren. Under denne sidder lydstyrke og den dedikerede kameraknap.

Udover at åbne telefonen understøtter fingeraftryks-systemet FIDO-standarden, som Google har været med til at udvikle. Det bruges også som ekstra fysisk beskyttelse af Gmail og Dropbox, som vi tidligere har omtalt.

200 GB ekstra hukommelse

Xperia Z5 Premium, og de andre Z5-telefoner, kører på Qualcomm Snapdragon 810 processoren. Det er en 64-bit octa-core CPU. Xperia Z5 Premium og Xperia Z5 har 3 GB RAM mens Z5 Compact nøjes med 2 GB.

I alle produkterne er den interne brugerhukommelse 32 GB, men du kan udvide med hele 200 GB, hvis du da ellers kan finde et så stort MicroSD-kort.

Du får også Qualcomm Quick Charge 2.0 som lader telefonen lynhurtigt. På cirka 10 minutter kan der lades til omkring 5,5 timers brug. I salgspakken ligger desværre kun en standardoplader, så hvis du vil udnytte funktionen, skal du tilkøbe en anden oplader.

Derudover får du naturligvis alt i Bluetooth, GPS, W-Fi samt 4G LTE (Cat6).

Kommer til julehandlen

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium – fingeraftrykslæser (Foto: MereMobil.dk)

Den absolutte Z5-topmodel kommer på markedet i Danmark lige tids nok til den vigtige julehandel.

Til MereMobil.dk oplyser Sony, at Xperia Z5 Premium ventes klar til salg i midten af november – eller omkring uge 46.

Den vejledende pris er sat til 6.499 kroner uden abonnement, men typisk vil denne ret hurtigt efter salgsstarten ændre sig – i nedadgående retning.

Her kan du læse mere om priserne på de nye Xperia Z5-modeller.

Sony Xperia Z5 Premium lanceres med Android 5.1.1 Lollipop, men Sony lover de senere frigiver Android 6.0 Marshmallow til telefonen.

Læs om Sony Xperia Z5 Compact

Xperia Z5 Premium hovedspecifikationer

– Skærm: 5,5 tommer IPS LCD
– Opløsning: 2160 x 3840 pixels – 806 PPI
– Kamera: 23 megapixels
– Frontkamera: 5,1 megapixels
– Qualcomm Snapdragon 810 CPU (quad-core 1,5 GHz + quad-core 2.0 GHz)
– GPU: Adreno 430
– RAM: 3 GB
– Brugerhukommelse 32 GB
– MicroSD-udvidelse op til 200 GB
– Mål: 154,4 x 75,8 x 7,8 mm
– Vægt: 180 gram
– Fingeraftryks-sensor
– FM radio med RDS
– GPS, Glonass, Beidou
– Bluetooth 4.1 (A2DP, apt-X)
– Wi-Fi 801.11 a/b/g/n/ac dual-band
– IP68 certificeret – støv- og vandtæt ned til 1,5 meter i 30 min
– Android 5.1.1 Lollipop med Sony-tilpasninger

Web-TV: Første kig på Xperia Z5 Premium

Mere til historien

Der kommer en del tilbehør til Z5-telefonerne. Eksempelvis covers med ”smart-vindue” som vi også har set det fra LG og Samsung.

Sony bekræfter Xperia-telefon event

Så er det officielt. Der kommer en ny Sony Xperia-telefon. Der er særligt 3 ting, som jeg er meget spændt på.

(mere…)
Sony Xperia 1 VI lanceres snart

KORT NYT: Rygterne svirrer om, at Sony snart vil annoncere Xperia 1 VI.

(mere…)
Billede afsløret af Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI ventes, at være den næste topmodel fra Sony. Nu er et billede lækket. Se billedet her og læs mere om telefonen.

(mere…)
Sony Ult Power Sound – ny lyd-serie

Sony er klar med en ny serie af højttalere og hovedtelefoner, som har fokus på kraftfuld bas. Læs om de nye produkter her.

(mere…)
Nye rygter om kommende PS5 Pro

Der har længe floreret rygter om, at Sony ville komme med en PlayStation 5 Pro model. Disse rygter får nu nyt liv.

(mere…)
PlayStation fjerner købt indhold

Har du købt en film eller serie via PlayStation, så er der en sandsynlighed for at du mister adgangen - selvom du har købt filmen.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram