Telenor og Telia dropper sammenlægning

0

Den store telefusion i Danmark mellem Telia og Telenor er droppet.

Telenor og Telia skaber et nyt fælles mobilselskab i Danmark (Foto: MereMobil.dk)
Telenor og Telia skaber et nyt fælles mobilselskab i Danmark (Foto: MereMobil.dk)

Efter lang tids forhandlinger med EU Kommissionen har Telenor og TeliaSonera besluttet, at trække deres ansøgning om sammenlægning af deres danske forretninger tilbage.

Teleselskaberne har ikke kunne nå til enighed med EU Kommissionen om det de kalder “acceptable betingelser”. MereMobil.dk skrev ellers i går, at det umiddelbart kun var et spørgsmål om tid.

Men der var beslutningen om at droppe fusionen allerede taget. Ifølge Business.dk blev denne truffet i de to selskaber tirsdag og stadfæstet i går (torsdag).

 – En ny dansk telegigant er på vej trods udfordringer

Hvis Telenor og TeliaSonera var nået til enighed med EU Kommissionen ville de have skabt ét stort fælles mobilselskab på det danske marked med omkring 3,5 millioner mobilkunder og en markedsandel på 40 procent.

Teleselskaberne strakte sig lange

De to store teleselskaber strakte sig ellers langt for, at få godkendelsen fra EU-kommissionen. Faktisk så langt at de blandt andet var villige til at sælge lavprisselskabet Bibob fra og give en ny spiller på det danske telemarked adgang til 15 procent af TT-netværket, og senere øge denne andel op til 40 procent. Det skriver Business.dk.

-”Det har været en lang proces, og vi har tilbudt to pakker, som Kommissionen har dømt til at være for lette. Vi kan se, at vi er ude over den røde linie, hvor det ikke længere kan betale sig for os at gøre dette. Derfor har vi besluttet os for at sige stop og har trukket ansøgningen og indstiller forhandlingerne med Telenor,” siger Telias administrerende direktør Søren Abildgaard til Berlingske.

Planen med sammenlægningen var, at lave en konkurrencedygtig virksomhed, der kunne have øget investeringerne i teknologi og netværk, lyder det fra begge parter.

– ”For at varetage begge selskabers interesse var det nødvendigt at handle nu. Telenor og Telia vil fortsætte med at konkurrere og levere produkter og services i det danske marked gennem vores oprindelige respektive fuldt operative selskaber,” siger Kjell-Morten Johnsen, koncerndirektør og europachef i Telenor.

I april måned oplyste EU-kommissionen til Ritzau Finans, at man ville kigge nærmere på fusionen. Grunden til dette var bekymring for, om fusionen ville svække konkurrencen på det danske telemarked. Efterfølgende valgte Margrethe Vestager, EU’s danske konkurrencekommisær, i juni måned at åbne en sag mod Telenor og Telia. Og det er nu denne sag, som teleselskaberne har indset de ikke kan vinde.

 – Telia og Telenor fusion skal undersøges yderligere

Nu vil Telenor og TeliaSonera overveje hvilke strategiske muligheder de har i det danske marked.

Undervejs har der været kritik af den planlagte fusion. Teleselskabet 3 følte sig klemt mellem TDC og Telia/Telenor og forlangte tidligere, at få overført én million kunder fra det nye fælles teleselskab, så 3 kunne blive mere konkurrencedygtige.

Mere til historien

Telenor og Telia indgik i december 2014 en aftale om, at slå deres selskaber sammen i Danmark, hvis de kunne få velsignelse af myndighederne.

Fakta om Telia og Telenor mobilfusionen

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer