Carrier Aggregation: Se fremtidens lynhurtige mobilnet

WEB-TV: 140 mbit/s download på mobilnettet er nu opnåeligt. Har kan du opleve, hvordan det virker, når der anvendes Carrier Aggregation på mobilmasten.


Over de senere år er datahastighederne på mobilnettet gradvist blevet hurtigere og flere gange har teleselskaberne talt om, at mobilt bredbånd snart har styrken til at kunne erstatte de faste netforbindelser i hjemmet. Selvom salget af mobile bredbåndsroutere går frem, er det dog stadig de kablede forbindelser, der er flest af i husstandene.

I dag opleves mobilhastigheder på mellem 10 og 60 mbit/s, alt afhængig af belastning på masterne, telefonens hardware og dækningen. Hastighederne svinger meget, da radiosignalerne fra mobilnettene er meget afhængige af god dækning, og her kan landskab og bygninger, udgøre en meget stor forskel.

Det næste skridt tages efter sommeren (2014), hvor teknikken til hurtigere hastigheder, forventes at være klar til kommerciel brug.

Sammenlægning af flere datastrømme

En af metoderne til at forøge båndbredden for mobilbrugerne er Carrier Aggregation.

Med det rigtige udstyr på mobilmasterne og i mobilnettene kan et bredbåndsmodem, eller på lidt længere sigt, en smartphone, oprette mere end en dataforbindelse til mobilmasten, og den vej igennem opnå hastigheder, som er langt hurtigere end det vi kender i dag.

Metoden minder om Download Booster, som Samsung introducerede i Galaxy S5. Her sammenlægges telefonens Wi-Fi og 4G fra mobilnettet, hvorefter downloadhastigheden forøges væsentligt.

- Baggrund: Sådan virker Download Booster

Teleselskabet 3 har gennem et stykke tid testet den nyeste mobilteknik fra Huawei. Resultaterne er overbevisende, når 3 sammenlægger datastreams fra 1800 og 2600 MHz.

- Baggrund: Hvad er carrier aggregation

140 mbit/s via mobilnettet

MereMobil.dk har besøgt 3, og fået en demonstration af hvad Carrier Aggregation i praksis betyder.

I et testsetup så vi hastigheder fra en mobil bredbåndsrouter på op til 70 mbit/s, med det nuværende kommercielle udstyr, uden Carrier Aggregation aktiveret.

Med en nyere type bredbåndsrouter, der kommer i butikkerne efter sommer, nærmest eksploderede hastighederne. Vi taler om op til 140 mbit/s download og ganske lave pingtider.

I ovenstående web-tv indslag kan du se 3s netværkschef Stefan Ring Støhrmann demonstrere hastighederne. Han forklarer også i detaljer, hvordan teknikken bag fungerer. Du kommer også helt tæt på den netværksdims, der får Carrier Aggregation til at spille.

Aktuelt kan det lade sig gøre at lægge to carrieres sammen, men senere forventes op mod fem carrieres forbundet, hvilket kan bringe hastighederne op omkring 1 gbit/s. Allerede nu arbejder netværksproducenterne med, hvordan hastighederne kan blive endnu hurtigere, og vejen til 3 gbit/s er allerede klarlagt på papiret.

Hastigheder til deling

Mobilnettene er i fremtiden nødt til at have større båndbredde da mængden af enheder, der kræver netforbindelse, i fremtiden vil være meget større end det vi kender i dag.

Tanken er ikke nødvendigvis, at alle mobilbrugere skal have 140 mbit/s download i lommen. Båndbredden skal bruges til at forøge kapaciteten, så der bliver plads til alle vores trådløse netenheder – så vi skal altså indstille os på at dele kapaciteten med andre.

I takt med mere kapacitet og højere hastigheder opstår der typisk også nye tjenester, og de eksisterende  - såsom videostreaming, vil også udvikle sig.

De første bredbåndsroutere med Carrier Aggregation kommer på markedet i sensommeren 2014. I løbet af 2015 forventes de første smartphones, at have teknologien indbygget.

- Baggrund: Hvad er LTE Advanced

Udbygningen er i gang

3 er en af de operatører, der arbejder med Carrier Aggregation, og udrulningen er i gang.

Her i begyndelsen af juli 2014 har 3 teknikken installeret på 140 positioner, der skal være udbygget til 150 inden udgangen af året. Foreløbigt er det kun i Aarhus og København, at masterne er blevet opgraderet.

Som nævnt bliver det i begyndelsen kun bredbåndsmodems, der kan bruge de kombinerede frekvenser.

Mere til historien

I udlandet testes der også på mulighederne med carrier aggregation. Den australske operatør Telstra opnåede tilbage i maj 2014 en hastighed på 450 mbit/s.

3 fortsætter successen med "let fremgang"

Teleselskabet 3 har igen positiv vækst og kan notere 12.000 nye kunder i andet kvartal.

(mere…)
Danskerne flokkes atter til Europa efter ”corona”

Nye tal fra mobilnettene viser, at danskerne for alvor er taget afsted på sommerferie og det sydlige Europa igen en favorit.

(mere…)
Mere data brugt på Roskilde Festival end nogensinde før

Teleselskabet 3 brugte endnu engang Roskilde Festival til at teste udstyr, som senere kan komme alle danskere til gode.

(mere…)
Se dette før du køber MacBook Pro 13”, M2

VIDEO: Inden du køber MacBook Pro 13-tommer med M2-chip, så skal du se denne video.

(mere…)
Tæt på videokameraet i Sony Xperia 1 IV

VIDEO: Hvordan klarer videokameraet i Xperia 1 IV sig mod et DSL-kamera til over 30.000 kroner? Se med her.

(mere…)
Samsungs ledningsfrie støvsuger klarer (næsten) alt – tæt på Samsung Bespoke Jet

ANMELDELSE: Samsung Bespoke Jet er en batteridreven ledningsfri støvsuger, som klarer næsten alt snavs. Vi kigger på det gode - og det der halter.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
26 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram