Frygt for at Dankort forsvinder – danske banker skal tvinges

En stiller af et borgerforslag frygter at dankortet forsvinder, hvis ikke Apple Pay og Google Pay kan anvende Dankort til betaling.

Dankort Visa betalingskort
Mange betalingsløsninger, som Apple Pay, gør brug af internationale betalingsløsninger fremfor Dankort. Danske Bank er den eneste bank i landet, som tilbyder brug af dankort-delen i Apple Pay. Det skal være slut, hvis det står til et nyt borgerforslag. (Foto: MereMobil.dk)

Der har været mange skriverier om, at bankerne i Danmark skal tilbyde betaling med dankort-delen på mobilbetalingsløsninger som Apple Pay og Google Pay.

I dag bruges oftest den udenlandske del af betalingskortet, når du f.eks. betaler med mobilen. At betale med Visa eller Mastercard er dyrere, end hvis du blot kunne anvende Dankort.

Danske banker overvejer at åbne for dankort til mobilbetaling

I dag er det kun Danske Bank, som i f.eks. Apple Pay gør det muligt for kunderne selv at bestemme, om de vil betale med dankortet. Men det skal være slut.

Står det til et borgerforslag, så skal danske banker tvinges til at tilbyde Dankort som betalingsmulighed i mobilen. Det skriver Finans.dk.

Forslaget er stillet af Flemming Lau Gladsaxe og i skrivende stund er der 1.618, som støtter det. Hvis et borgerforslag skal tages op i Folketinget, så kræver det mindst 50.000 stemmer. Forslaget har frem til den 12. februar 2024 til at skaffe 50.000 støtter.

FAKTA: I daglig tale siger mange “Visa/Dankort”. Teksten på kortet fortæller, at kortet kan bruges til betalinger med amerikanske Visa og vores lokale Dankort. Når du aktiverer mobilbetaling på f.eks. en iPhone, er det lige nu (stort set) kun muligt at tilføje Visa – og ikke Dankort. Dette kræver, at de enkelte banker aktiverer muligheden. Nets er ikke en hyggelig lille dansk virksomhed med wienerbrød på bordet. Nets er ejet af den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman.

Nervøs for at at Dankort forsvinder

Flemming Lau Gladaxe er bekymret for, hvad der vil ske, hvis dankortet forsvinder. En frygt, som for alvor har ramt ham efter at Spar Nord tidligere i år valgte, at afskaffe dankortet.

Han mener også, at det er i alles interesse, at dankortet fortsat er et alternativ.

For butikker koster transaktioner cirka 16 øre med dankortet, mens Visa og Mastercard koster omkring 10 gange mere. Så dankortet er altså den billigste betalingsløsning. Det opdager forbrugerne dog ikke, da det er bankerne, som skal betale disse gebyrer.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har gentagne gange i de seneste måneder også opfordret landets banker til at følge Danske Bank og åbne for dankortbetalinger via Apple Pay.

Nets der driver dankortet mener også, at Dankort skal være muligt at vælge, når der betales med mobilen. Meldingen fra Nets er dog ikke så overraskende, da de jo mister forretningsgrundlaget for dankortet, hvis mobilbetalinger overtager plastikkortet – og hvis Dankort på mobilen ikke er en mulighed.

Vi må afvente og se, hvad der sker i denne sag.

Borgerforslaget kommer næsten samtidigt med, at Visa og Mastercard har varslet gebyrstigninger.


BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

Ifølge tal fra Danmarks Statistik, så overhalede de internationale betalingskort i 2022 antallet af dankort herhjemme.

iPhone-brugere SKAL kunne vælge Dankort i Apple Pay

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen minder banker og kortudbydere om de danske regler for betalinger.

(mere…)
Mobilbetaling hitter i Norden

Vi er særligt vilde med mobilbetalinger i Norden, hvor det nu er den næstmest benyttede betalingsmulighed.

(mere…)
Apple Pay presser prisen på Dankort i vejret

Dankort bliver dyrere for butikkerne. Endnu et skridt i den forkerte retning.

(mere…)
MobilePay-app har fortsat problemer

Der har været meget kritik af MobilePay siden lanceringen af den nye app i sidste uge. Oveni halter appen fortsat efter fredagens nedbrud.

(mere…)
Så kom den store MobilePay-opdatering

I dag landede den helt store overhaling af MobilePay.

(mere…)
MobilePay forandres markant

Nyt design og vigtige nye funktioner rammer tirsdag MobilePay. Få overblikket her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram