iPhone 14 test | rigtig god men overflødig

TEST: iPhone 14 er en rigtig god , men prisen er simpelthen for høj og nyhederne mangler. Læs min iPhone 14 test her.

iPhone 14
iPhone 14 har iOS 16 installeret fra salgsæsken (Foto: MereMobil.dk)

Årets iPhone-serien består af iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max. Jeg har set nærmere på iPhone 14, der har været i min lomme et stykke tid.

Telefonen har jeg været glad for – en iPhone fejler sjældent – men hurtigt gik det op for mig, at nyhedsværdien i år er meget ringe.

Der kommer også en større version kaldet iPhone 14 Plus. Denne har salgsstart fredag den 7. oktober 2022. Med undtagelse af skærmstørrelserne på hhv. 6,1 og 6,7 tommer er telefonerne ens.

Min iPhone 14 test konkluderer, at prisen er så høj, at telefonen reelt ikke er interessant.

Kort om iPhone 14

iPhone 14 har en skærm OLED-skærm på 6,1 tommer med en opløsning på 2532 x 1170 pixels.

For- og bagside er i glas, mens rammen er i aluminium. Bortset fra de nye farver, kan man ikke se forskel på den nye iPhone 14 og sidste års iPhone 13.

14’eren findes i hukommelsesvarianter med 128 GB, 256 GB og 512 GB. Processoren er en A15 Bionic chip fra Apple. Dermed deler den processor med iPhone 13. Du får således ikke ekstra ydelse, ved at vælge iPhone 14.

I forhold til iPhone 13, der har 4 GB RAM, så kommer iPhone 14 med 6 GB RAM, men i praksis er det ikke noget, at du mærker.

Kameraet har 12 megapixels hovedsensor og 12 megapixels ultravidvinkel. Derudover har den 2x optisk zoom og 5x digital zoom. Frontkameraet er også på 12 megapixels. Den kan optage video i op til 4K-kvalitet.

Farvemulighederne er Midnight, Starlight, Purple, (Product)Red og blå. Vi har haft telefonen i purple til test og jeg er vild med den fine lilla farve.

iPhone 14 er i øvrigt vand- og støvresistent i op til 6 meter i 3 timer.

Intet dårligt at sige – andet end prisen

Jeg har egentlig ikke noget dårligt at sige om iPhone 14. For det er virkelig en rigtig fin telefon, som har fungeret fremragende.

I forhold til sidste års model er der nogle (få) forbedringer. iPhone 14 har et nyt TrueDepth kamera, Crash Detection og for det amerikanske og canadiske marked introduceres nødopkald via satellit.

Desuden har iPhone 14 også Action Mode i kameraet, hvilket er fedt. Her kan man få super-rolige optagelser, selv hvis der filmes, mens man løber eller går.

På papiret har kameraet overgået en stor forandring, hvor Apple lover bedre billeder – også i low-light omgivelser – men du betaler dyrt for det.

Selvom kameraet på iPhone 14 er opgraderet med en større sensor, sammenlignet med iPhone 13, så er det bare ikke en stor nok nyhed. Her har kameraet på iPhone 14 Pro langt flere nyheder.

En anden interessant ting, som forgængeren også har, er den nye iOS 16-software. Den ændrer på mange måder telefonen. Derfor er mange nyheder forbundet med netop softwaren. Blandt andet er muligheden for at ændre alt fra skrifttyper til farver og meget mere på hjemmeskærmen tilgængelig på begge telefoner.

Prisen på iPhone 14 starter ved 8.299 kroner. Det er ALT for højt.

Alternativerne er klart bedre. Du skal se mod iPhone 14 Pro eller kigge på sidste års modeller – enten iPhone 13 eller iPhone 13 Pro.

Disse nyheder får iPhone 14 ikke  

iPhone 14
Du skal betale FRA 8.299 kroner for at få iPhone 14 i hænderne (Foto: MereMobil.dk)

Så du iPhone 14-præsentationen, så ved du, at nogle af de nyheder, som blev præsenteret, er forbeholdt promodellerne. Det gælder blandt andet Dynamic Island, der på mange måder er et ”marketing-trick”, men det virker.

iPhone 14 kommer med udskæringen ”the notch”, mens udskæringen på iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max er rykket lidt ned på skærmen. “The notch” på iPhone 14 er præcis magen til den, som vi har set på tidligere iPhone-serier.

Den nye placering (på promodellerne) har givet anledning til et navn; Dynamic Island. Her har Apple opfundet nogle grafiske løsninger, der ”omfavner” udskæringen. En super fed idé, der virker. Men disse går du glip af på iPhone 14.

iPhone 14 får heller ikke ”Always on”, der er forbeholdt de to dyreste 14-modeller. Always on, hvor skærmen altid er tændt, er en feature som deler vandene. Jeg har ikke savnet Always on, da jeg synes, at det er forstyrrerende.

TIP: Sådan slår du “always-on” fra på iPhone 14 Pro

iOS 16 er den største nyhed

Den største nyhed på iPhone 14 er iOS 16-softwaren, som du også kan opdatere tidligere iPhone-modeller med. Her får du som nævnt en række nyheder som f.eks. at ændre skrifttypen og farven på uret.

Du kan også vælge nemt mellem forskellige hjemmeskærme, så du eksempelvis har en til når du er på arbejde og anden, når du har fri.

iOS 16 gør det muligt at fortryde eller redigere i sendte beskeder inden for en tidsramme.

TIP: Sådan fortryder du afsendelse af en iMessage

Mini-modellen mangler

iPhone 13 Mini
iPhone 13 mini er umiddelbart den sidste af mini-modellerne – og den er savnet. (Foto: MereMobil.dk)

Apple har droppet mini-modellen i år. Desværre. Jeg har været virkelig glad for iPhone 12 Mini og iPhone 13 Mini.

I testperioden har jeg brugt både iPhone 14 og iPhone 14 Pro for at se, hvilken jeg selv ville vælge, når nu en iPhone 14 Mini ikke er en mulighed.

Jeg synes, at mini’erne har været et supergodt kompromis for os, som ikke vil have en kæmpe telefon. Jeg elsker, at telefonen kan betjenes med én hånd. Det kan jeg ikke på iPhone 14 og iPhone 14 Pro.

Mit største savn på iPhone 13 Mini har været, at jeg gerne ville have “den fulde pakke”. Altså alle funktionerne fra pro’erne – f.eks. omkring kameraet. Den kompakte størrelse har dog vundet over specifikationerne.

Med iPhone 14-serien vil jeg ikke gå på kompromis, når den fysiske størrelse på iPhone 14 og iPhone 14 Pro er den samme. Derfor ville jeg til hver en tid gå all-in og vælge iPhone 14 Pro, når den lille telefon ikke længere er en realitet i årets line-up.

Konklusion: Prisforskellen ikke stor nok

iPhone 14 Pro - iPhone 14
Her ses iPhone 14 Pro med den nye udskæring (Dynamic Island) og iPhone 14 med den gammeldags udskæring (Foto: MereMobil.dk)

Alle iPhone-modellerne er steget i pris. Også sidste års modeller. Om det skyldes inflationen, den lave dollarkurs eller det er fordi prisen på komponenterne er steget. Det er lidt uvist. Men iPhone 14 er ALT for dyr.

iPhone 14 koster 8.299 kroner for den billigste konfiguration med 128 GB lagerplads. For 2.200 kroner mere får du iPhone 14 Pro i samme konfiguration – og det er den, som har de vilde nyheder i år.

ANMELDELSE: iPhone 14 Pro | den største nyhed længe

Du kan få iPhone 13 til 7.199 kroner ifølge Apples officielle pris. Du kan dog finde den helt ned til 5.999 kroner netop nu hos Power, ifølge Pricerunner.dk.

Jeg er derfor heller ikke i tvivl om, at hvis du ikke vil eller kan betale det ekstra, som iPhone 14 Pro koster – så er min anbefaling at du vælger sidste års iPhone 13, når prisen er så skarp – eller måske iPhone 12. Du kan finde en iPhone 13 Pro til 8.399 kroner, der er et meget bedre køb end iPhone 14.

iPhone 14 er overflødig. I gamle dage ville iPhone 14 have fået navnet iPhone 13S.

iPhone 14 ender på 4 ud af 6 stjerner. God telefon, men der er bare bedre alternativer til den høje pris.

Husk tjek altid de dagsaktuelle priser inden du køber en ny smartphone.

OVERBLIK: Det koster iPhone 14-telefonerne

Tjek også anmeldelserne af henholdsvis iPhone 13 Mini og iPhone 13 Pro. Eller se vores videosammenligning af iPhone 13-serien. Måske det hjælper din beslutningstagen.

Se testen af iPhone 14 Pro

Aktuelle priser på iPhone 14

Herunder kan du se dagspriserne på iPhone 14.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?
Klik her for at ændre dit samtykke

Vælg "Accepter alle", klik på "Gem og luk" og genindlæs siden, hvis der fortsat intet sker.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Lynhurtig og kraftig ydelse
  • Face ID ansigtsgenkendelse
  • Godt kamera – men ringere end på promodellerne
  • God og driftssikker telefon

Lidt at tænke over

  • Prisstigning – er alt for dyr
  • For få ændringer
  • Du får ikke Dynamic Island eller Always on skærm

Mere til historien

Generelt har Apple for vane at holde deres telefoner opdateret i mange år. Derfor skal man heller ikke være nervøs for at købe sidste års model.

iPhone 14
Hørefejl? – Doro HearingBuds giver nye muligheder

TEST: Doro HearingBuds skærer igennem kaos og det højlydte. Og så spiller de bare fremragende.

(mere…)
Apple Vision Pro: Så mange enheder bliver klar

RYGTE: Noget tyder på, at Apple Vision Pro bliver tilgængeligt i ret mange eksemplarer - set i forhold til prisen.

(mere…)
Lavpris-mobil: Det er jo næsten umuligt at vælge

VIDEO: Jeg har sat to gode lavpris-telefoner i duel. Hvilken er bedst?

(mere…)
Touch ID vender ikke tilbage til iPhone

RYGTE: Det lader til, at Touch ID ikke vender tilbage til iPhone i hvert fald ikke, som vi kender den.

(mere…)
Hemmelig aftale mellem Google og Spotify er afsløret

Retsagen mellen Epic Games og Google har afsløret, at Google har indgået en indtil nu hemmelig aftale med Spotify.

(mere…)
Sådan aktiverer du Wi-Fi opkald på iPhone og Android

GUIDE: Du kan med fordel bruge Wi-Fi opkald på iPhone, Samsung og andre Android-telefoner. Læs her hvordan du aktiverer Wi-Fi opkald.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram