Xplora X5 test – et godt bud på ”barnets første mobil”

Xplora henvender sig til mindre børn og er et alternativ til den ”første mobil”. Vi ser her nærmere på Xplora X5 Play.

Xplora X5 Play
Der er højttaler om mikrofon i Xplora X5 Play (Foto: Xplora / MereMobil.dk)

Vi har gennem nogle måneder haft Xplora X5 Play til test. Min datter på 6 år har hjulpet mig med testen.

Da min datter fik at vide i slutningen af sommerferien, at hun skulle hjælpe mig med testen af Xplora X5 Play, blev hun vildt glad.

Hun har selv et aktivitetsarmbånd, som hun bruger i ny og næ. Og da skolen så for alvor startede efter sommerferien, begyndte jeg at se muligheder i Xplora.

Der er dog nogle ting, som fortsat taler imod Xplora X5 Play – i hvert fald for nogle børn. Min datter har ikke lyst til at have et ur på dagligt – i hvert fald ikke for nuværende – måske fordi Xplora X5 Play er stort til hendes arm.

Om det er det, der har afholdt hende fra at falde pladask for uret er uvist.

Jeg kan se nogle af klassekammeraterne har smartwatches – enten fra Xplora eller lignende, men i testperioden skulle jeg bede hende om at tage det på – særligt de dage, hvor jeg har set en ”fidus” i, det var på. Eksempelvis dage hvor afhentning gerne må gå stærkt, så kan jeg lige ringe eller skrive 10 minutter før jeg er ved skolen, at hun gerne må begynde at pakke sammen.

Xplora klar med ”mobil-ur” til børn – Xplora XGo2

Design: Xplora X5 Play er meget stort

Xplora X5 Play
Xplora X5 Play har en skoletilstand, så barnet ikke kan bruge enheden i skoletiden. Opsætningen styres fra en forældre-mobil (Foto: Xplora / MereMobil.dk)

Designet er rigtig fint og passer de fleste. Det findes i farver, som henvender sig til alle: Sort og med enten blå, grøn eller pink. 

Uret er ret stort. Hvis man sammenligner med eksempelvis et Apple Watch, så er det fysisk større end det. Dette er en ulempe, hvis du spørger mig, da uret ser “vildt stort ud” på de små børnearme. Til gengæld virker uret ganske robust.

Selve brugerfladen i uret er nem at betjene og børnene fanger hurtigt selv, hvordan de navigerer rundt, tager billeder, sender beskeder osv.

Xplora X5 Play er vandafvisende IP68 (skal tages af når barnet skal i bad) og har X-talk funktion, hvilket giver dig som forældre mulighed for at sende stemmebeskeder og emojis, så selvom dit barn ikke kan læse endnu, kan I kommunikere via ”stemmebeskeder”. 

Kort om Xplora X5 Play

Skærmen er en 1,4 tommer TFT-skærm og så er der et 2-megapixels kamera i uret, hvilket gør barnet kan tage billeder og videoer af sig selv og sine venner.

Hukommelsen er 4 GB.

Forbindelsen sker via 4G, 3G og 2G netværk.

Styresystemet er Android OS.

Batteriet skal lades op, men holder til flere dage. Der er tale om et 800 mAh batteri. Ifølge Xploras officielle oplysninger, så holder batteriet i 72 timer. Dette stemmer ganske godt overens med mine oplevelser. Det afhænger selvfølgelig af, hvordan det bliver brugt. Foretages mange opkald, beskeder eller billeder, holder det selvfølgelig i kortere tid. 

Skridt og indsamling af point

Xplora X5 Play fungerer også som skridttæller, hvilket er fedt. Både for børn og voksne. Det er faktisk ret sjovt at se hvor mange skridt ens børn går/løber om dagen. Hvis man vil, kan man jo lave en konkurrence i familien om at gå flest skridt. Det kan i hvert fald være motiverende for mange.

Når du går skridt med Xplora X5 Play, så omdannes disse til point. Her bliver det rigtigt sjovt for de kan nemlig byttes til fysiske gaver. Det har også været medvirkende til at motivere min datter.

Shoppen er åben fra fredag klokken 16.00 og til søndag aften (midnat). Hvad der er i shoppen varierer og antallet af point du skal bruge er også forskelligt.

ANMEDELSE: Fitbit Ace 3 – fitnessarmbånd til børn

Screenshots fra Xplora-appen (Foto: MereMobil.dk)
Screenshots fra Xplora-appen (Foto: MereMobil.dk)

Appen giver forældrene kontrollen

Med Xplora X5 Play kan du se, hvor dit barn befinder sig, da uret har GPS. Det kan være en fordel, hvis de skal starte med at lære at gå hjem selv. 

Det kan bestemt også være en fordel, at man kan sige til barnet, at de skal gøre sig klar til at blive hentet, hvad enten de er på legeaftale eller i skole/SFO.

Med løftet pegefinger kan jeg så sige, at det helst ikke skal blive dagligt, da man så også går glip af nogle ting som forældre ved en ”gammeldags afhentning”.

Det er muligt, at få op til 50 kontakter på uret – og du som forældre skal godkende disse. Der kan altså kun ringes til dem, som du bestemmer.

Skole-mode er genialt

Screenshots fra Xplora-appen (Foto: MereMobil.dk)
Screenshots fra Xplora-appen (Foto: MereMobil.dk)

Hvis dit barn har Xplora X5 Play på i skole, så er min favoritfunktion, at det kan sættes i ”skolemode”, hvilket betyder barnet ikke kan betjene det i skolen.

Det er derfor umuligt for dem at skrive, skrive, tage billeder eller andet sjovt i timerne.

Du vælger i appen, hvornår skolemode starter og slutter – og skal du akut have fat i dit barn i frikvarteret, kan du slå ”skolemode” fra i appen.

Skolemode gør, at barnet ikke har fokus på uret, men kan koncentrere sig om skolen. 

Konklusion: Smartwatch vs. Smartphone 

Billede af Xplora X5 Play (Foto: MereMobil.dk)
Billede af Xplora X5 Play (Foto: MereMobil.dk)

Skal børnene have et smartwatch eller en smartphone som den “første mobil”?

Det spørgsmål kan ikke besvares ens for alle. Børn er forskellige – og det er deres behov og ønsker også. Der vil klart være nogle, som mener de er klar til en mobil eller forældre, som giver barnet en mobil fordi de gerne vil have en.

Hvornår skal barnet have en “mobil” eller et smartwatch? Det er mange forældre i tvivl om. For hvornår det er det rigtige tidspunkt at forære ens barn en rigtig telefon?

GUIDE: Når skolebørn får mobil – dette skal du overveje

Har I som familie behovet tidligt, kan det være en god idé at starte med et XPLORA 5 smartwatch, hvor dit barn kan sende telebeskeder og ringe dig op, når dit barn har behov for det.

Fordele i forhold til en smartphone er, at du ikke åbner ”hele verden” for barnet, men har muligheden for det kan ringe – men kun til dem du har valgt. Der er ikke mulighed for at surfe på nettet og støde på indhold, som på ingen måde egner sig til børn – det er netop de muligheder som en smartphone åbner for.

Du slipper for internetadgang og sociale medier, hvilket gør du som forældre kan føle dig tryg.

Funktionen ”skolemode” er virkelig genial og en løsning der burde være på smartphones, hvis ikke skolerne indsamler dem eller er hårde i forhold til brugen af dem i frikvaterer og SFO.

Xplora X5 Play er efter min mening en rigtig god introduktion til smartphone-verdenen – uden børnene får en smartphone. Det kræver dog, at man tegner et abonnement, så forældrene skal altså finde sig i en løbende udgift hver måned. 

Telenor klar med nye abonnementer til børn og unge

Personligt synes jeg, at Xplora X5 Play er et godt kompromis, der udskyder købet af en smartphone.

Xplora X5 Play ender på 5 ud af 6 stjerner. Toppen nås når designet er mindre og ikke så voldsomt på børnearmen. Men pris, kvalitet og funktioner synes jeg hænger fornuftigt sammen.

Du kan købe Xplora X5 Play for 1.499 kroner. Se dagspriserne herunder.

Aktuelle priser påXplora X5 Play

Herunder kan du se dagspriserne påXplora X5 Play.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?
Klik her for at ændre dit samtykke

Vælg "Accepter alle", klik på "Gem og luk" og genindlæs siden, hvis der fortsat intet sker.

Mere til historien

Et alternativ til et smartwatch kan også være en “gammeldags” telefon – altså uden smart-funktionerne. Disse åbner heller ikke helt så mange “døre”, som en smartphone gør. Xplora har også andre produkter end X5 Play og så findes der lignende produkter fra andre procenter.

Læs også:
Smartphone-mobning: Forældre aner ikke, hvordan deres børn har det

Xplora X5 Play
OnePlus Watch 2 test | én ting gør hele forskellen

TEST: 100 timer uden en oplader. Lækkert design og relevante funktioner. Læs min OnePlus Watch 2 test.

(mere…)
Nye billige smartwatches fra Xiaomi

Xiaomi har gang i en masse interessante lanceringer på dette års Mobile World Congress. To smartwatches til skarp pris er lanceret.

(mere…)
Udfordrer Samsung på batteritid – mød OnePlus Watch 2

OnePlus Watch 2 imponerer på batteritiden, der sætter Samsung Galaxy Watch og Apple Watch til vægs.

(mere…)
Der teases for OnePlus Watch 2

Skal man tro de seneste rygter, så er OnePlus klar med et nyt smartwatch i næste uge, der ventes at hedde OnePlus Watch 2.

(mere…)
OnePlus 12R er måske den perfekte budget-telefon i 2024

VIDEO: Du vil have en billig Android-smartphone, der stadig er rigtig god? Se min test af OnePlus 12R her.

(mere…)
Samsung får tilladelse for snuden af Apple

Er Samsung foran Apple i kapløbet om nye funktioner i deres smartwatches?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram