Sådan testes antennen på din smartphone

VIDEO: Antennemålinger på smartphones er komplicerede. Se her hvad der kræves, for at teste om din telefon har en god eller dårlig antenne.

Test af telefonernes antenner er kompliceret

Kvaliteten af antennerne i vores smartphones er sjældent ret gode, men hvordan foregår det, når antennekvaliteten på en smartphone skal testes? Det kan du se i videoen herover.

Antennemåling er kompliceret arbejde, der kræver dyrt specialudstyr monteret i radiodøde rum. Der skal måles i mange frekvensområder, og fra mange forskellige vinkler, før resultaterne bliver retvisende.

Hvordan en telefon holdes under brug, samt om den sættes mod højre eller venstre side af hovedet, har også stor betydning for resultaterne og hvordan dækningen opleves. Hoved, hænder og endda briller samt plumper i tænderne kan påvirke mobilsignalet.

På Aalborg Universitet har professor Gert Frølund Pedersen over de seneste 15 år været med til at standardisere mobilmålingerne, og i dag er han fortsat i spidsen for det arbejde på europæisk plan. Det er ham der i denne video viser, hvad tests af smartphone-antenner kræver.

Uanset hvilken mobilproducent der er tale om, måles der efter præcis samme metode.

BAGGRUND: Hvilken telefon har en god antenne og har bedst dækning?

De dårligste mobilantenner

I december 2013 udgav Aalborg Universitet i samarbejde med Erhvervsstyrelsen rapporten Mobile Phone Antenne Performance 2013. I den uafhængige undersøgelse dokumenterede Gert Frølund og hans team, store forskelle i mobilernes antennekvalitet. Apples iPhones var blandt de telefoner, der klarede sig dårligst.

Når professor Gert Frølund ikke måler på alle markedets telefoner hænger det blandt andet sammen med økonomi og hvem der skal betale. Mobilproducenterne har ikke udvist interesse for uafhængige antennemålinger, og Aalborg Universitet beskæftiger sig også med mange andre ting. Eksempelvis udvikling og standardisering af 5G-mobilnetværk.

GUIDE: Dårlig mobildækning? Har du prøvet dette?

Producenterne måler selv

Producenterne råder selv over det komplicerede måleudstyr, og foretager selv mange målinger af både egne og konkurrenternes produkter, men resultaterne er hemmelige og offentliggøres ikke.

Målemetoderne er som nævnt standardiseret og ifølge Gert Frølund ville resultaterne sagtens kunne sammenlignes. Ganske som det sker i bilindustrien hvor bilproducenterne fremlægger bilernes brændstofsforbrug.

Selvom blandt andet Teleindustrien (TI), Forbrugerrådet, Dansk Industri og Erhvervsstyrelsen bakker op om EU-tiltag der skal give brugerne indsigt i mobilantennernes kvalitet, har en eventuel mærkningsordning lange udsigter.

GUIDE: Dårligt internet på hjemmearbejdspladsen? Dette kan du selv gøre

INFO: Denne artikel er første gang udgivet i 2014, men den er opdateret med nye oplysninger i februar 2021

Mere til historien

I målingsrapporten fra slutningen af 2013 blev Doro PhoneEasy 605 kåret til telefonen med den bedste antenne. Telefonen udgik dog før rapportens resultater lå klar.

Dette fortæller sælgeren og elbils-ejere ikke

MIN FØRSTE ELBIL: Her er de største hemmeligheder, som jeg sjældent hører bilsælgere og elbils-ejere fortælle om.

(mere…)
Sirenen – dette skal du vide om beredskabsmeddelelser på mobilen

BAGGRUND: S!renen er systemet til beredskabsmeddelelser i Danmark. Her er, hvad du skal vide.

(mere…)
Voldsomt stort og fedt – se min test af Apple Watch Ultra 2

TEST: Apple Watch Ultra 2 er virkelig fedt. Se her om du har brug for den nyeste model.

(mere…)
Derfor behøver du ikke et større batteri i din telefon

BAGGRUND: Løsningen på dine batteriproblemer er ikke nødvendigvis et større batteri.

(mere…)
Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Min mening om Xiaomi 14

VIDEO: Xiaomi 14 er på papiret en spændende topmodel-smartphone med Leica-kamera. Desværre er den for dyr og ikke så god som konkurrenterne.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram