Sådan testes antennen på din smartphone

VIDEO: Antennemålinger på smartphones er komplicerede. Se her hvad der kræves, for at teste om din telefon har en god eller dårlig antenne.

Test af telefonernes antenner er kompliceret

Kvaliteten af antennerne i vores smartphones er sjældent ret gode, men hvordan foregår det, når antennekvaliteten på en smartphone skal testes? Det kan du se i videoen herover.

Antennemåling er kompliceret arbejde, der kræver dyrt specialudstyr monteret i radiodøde rum. Der skal måles i mange frekvensområder, og fra mange forskellige vinkler, før resultaterne bliver retvisende.

Hvordan en telefon holdes under brug, samt om den sættes mod højre eller venstre side af hovedet, har også stor betydning for resultaterne og hvordan dækningen opleves. Hoved, hænder og endda briller samt plumper i tænderne kan påvirke mobilsignalet.

På Aalborg Universitet har professor Gert Frølund Pedersen over de seneste 15 år været med til at standardisere mobilmålingerne, og i dag er han fortsat i spidsen for det arbejde på europæisk plan. Det er ham der i denne video viser, hvad tests af smartphone-antenner kræver.

Uanset hvilken mobilproducent der er tale om, måles der efter præcis samme metode.

BAGGRUND: Hvilken telefon har en god antenne og har bedst dækning?

De dårligste mobilantenner

I december 2013 udgav Aalborg Universitet i samarbejde med Erhvervsstyrelsen rapporten Mobile Phone Antenne Performance 2013. I den uafhængige undersøgelse dokumenterede Gert Frølund og hans team, store forskelle i mobilernes antennekvalitet. Apples iPhones var blandt de telefoner, der klarede sig dårligst.

Når professor Gert Frølund ikke måler på alle markedets telefoner hænger det blandt andet sammen med økonomi og hvem der skal betale. Mobilproducenterne har ikke udvist interesse for uafhængige antennemålinger, og Aalborg Universitet beskæftiger sig også med mange andre ting. Eksempelvis udvikling og standardisering af 5G-mobilnetværk.

GUIDE: Dårlig mobildækning? Har du prøvet dette?

Producenterne måler selv

Producenterne råder selv over det komplicerede måleudstyr, og foretager selv mange målinger af både egne og konkurrenternes produkter, men resultaterne er hemmelige og offentliggøres ikke.

Målemetoderne er som nævnt standardiseret og ifølge Gert Frølund ville resultaterne sagtens kunne sammenlignes. Ganske som det sker i bilindustrien hvor bilproducenterne fremlægger bilernes brændstofsforbrug.

Selvom blandt andet Teleindustrien (TI), Forbrugerrådet, Dansk Industri og Erhvervsstyrelsen bakker op om EU-tiltag der skal give brugerne indsigt i mobilantennernes kvalitet, har en eventuel mærkningsordning lange udsigter.

GUIDE: Dårligt internet på hjemmearbejdspladsen? Dette kan du selv gøre

INFO: Denne artikel er første gang udgivet i 2014, men den er opdateret med nye oplysninger i februar 2021

Mere til historien

I målingsrapporten fra slutningen af 2013 blev Doro PhoneEasy 605 kåret til telefonen med den bedste antenne. Telefonen udgik dog før rapportens resultater lå klar.

iPhone 15 er NÆSTEN en iPhone 14 Pro.

VIDEO: Se denne video før du køber iPhone 15, der er en reel nyhed.

(mere…)
Jeg er vild med designet på Galaxy Watch6 Classic

VIDEO: Flot design og gode sundhedsfunktioner, men desværre en del fejl i brugeroplevelsen - dog stadigvæk det bedste Android-smartwatch.

(mere…)
Måske er du film-pirat uden at vide det

Du henter IKKE film ulovligt, men er alligevel film-pirat uden at tænke over det. Et STORT problem, mener branchen. En ekspert er yderst skeptisk.

(mere…)
Derfor skal dit barn ikke bruge Snapchat

ADVARSEL: Snapchat er IKKE en børneapp. En ekspert kalder det "skræmmende", at appen har en indbygget falsk ven. Klik for at lære mere.

(mere…)
Er den innovativ? Kom tæt på Motorola Razr 40 Ultra

VIDEO: Dette er måske den mest innovative klaptelefon netop nu. Her sammenligner jeg Motorola Razr 40 Ultra med Samsung Galaxy Z Flip5.

(mere…)
Sådan er den nye Samsung Galaxy Z Flip5

VIDEO: Samsung Galaxy Z Flip5 er en klaptelefon med en stor og frontskærm, der desværre ikke udnyttes godt nok. Se testen her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram